ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Εντατικοποίηση της εμπορευματοποίησης

Αποκαλυπτικές οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας - Πρόνοιας, Κ. Στεφανή

Με ένα πλέγμα μέτρων, που περιλαμβάνει από νομοθετικές ρυθμίσεις έως την ανακοστολόγηση των υγειονομικών υπηρεσιών απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η κυβέρνηση προωθεί με εντεινόμενους ρυθμούς την εμπορευματοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως διαφάνηκε από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Κ. Στεφανή, στη συνάντησή του με τους υγειονομικούς συντάκτες.

Ο Κ. Στεφανής, με αφορμή την επιχειρούμενη κοστολόγηση των νέων και την ανακοστολόγηση των παλιών εργαστηριακών εξετάσεων, ήταν αποκαλυπτικός για την πολιτική της κυβέρνησης: «Εκείνο που έχει σημασία, είπε, δεν απλώς η ανακοστολόγηση. Είναι η ένταξη του όλου πλέγματος της προσφοράς υπηρεσιών από τους διάφορους φορείς - δημόσιους και ιδιωτικούς - σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, που, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνει και την πιστοποίηση των υπηρεσιών. Συνεπώς, είναι ένα μεγάλο θέμα και όχι απλώς η παράθεση του κόστους δίπλα σε μια εξέταση».

Σε ερώτηση του «Ρ» για το τι περιλαμβάνει η πιστοποίηση των υπηρεσιών, ο Κ. Στεφανής απάντησε: «Δεν μπορώ να προχωρήσω παραπέρα», χωρίς να εξηγήσει το «γιατί».

Στο άλλο ερώτημα του «Ρ», για το ποιος θα πληρώσει το κόστος των ανακοστολογήσεων, όταν το υπουργείο Εργασίας μελετά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η κρατική επιχορήγηση προς τα νοσοκομεία μειώνεται κοντά στο 5%, ο Κ. Στεφανής απάντησε με τη λογική του ανταγωνισμού της αγοράς: «Θεωρούμε, είπε, ότι μετά από τόσα χρόνια μια ανακοστολόγηση είναι επιβεβλημένη και ένας απ' τους βασικούς λόγους είναι ότι εκτρέφει τις λεγόμενες παράπλευρες αρνητικές αντιδράσεις. Τέτοιες χαμηλές εξευτελιστικές τιμές δε συμβάλλουν στην ανάπτυξη κοινωνικής συνείδησης αυτών που παρέχουν τις υπηρεσίες Υγείας. Αυτό που θεωρούμε εμείς απαραίτητο, πρέπει να ενταχθεί μέσα στο γενικότερο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η χώρα μας. Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας θα υποβάλει την πρόταση στο υπουργείο και μεις θα το αντιμετωπίσουμε».

Στην ίδια λογική εντάσσονται, όπως διαφάνηκε απ' τις δηλώσεις του υπουργού, και οι αλλαγές προέδρων στα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας Υγείας, καθώς και το νομοσχέδιο - σκούπα, που έδωσε στα κόμματα στις αρχές Αυγούστου και - όπως είπε ο Κ. Στεφανής - κάνει πιο αποδοτικό το ΕΣΥ. Το νομοσχέδιο βρίσκεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια θα προωθηθεί στη Βουλή.

Συλλείτουργα στην Πρωτοβάθμια

Στο πνεύμα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας, φαίνεται να οδηγείται και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ετσι, σήμερα θα γίνει στο υπουργείο Υγείας σύσκεψη του Κ. Στεφανή, με τον υπουργό Εργασίας Δ. Ρέππα και τον διοικητή του ΙΚΑ Μ. Νεκτάριο για τη συλλειτουργία του ΙΚΑ και του ΕΣΥ σε θέματα πρωτοβάθμιας φροντίδας. Πρόκειται για μια προσπάθεια κάλυψης εκ των ενόντων - και όχι με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες - των αναγκών σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας. «Το κάρο» στην όλη υπόθεση καλείται να σύρει και πάλι το ΙΚΑ, για να καλυφθούν οι προεκλογικές ανάγκες της κυβέρνησης - και όχι οι ταλαιπωρούμενοι εδώ και δεκαετίες ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι του ιδρύματος.

Η μάχη της ...Εντατικής

Μεγάλο μέρος της χτεσινής συνέντευξης του Κ. Στεφανή αφιερώθηκε, μετά από ερωτήσεις και των δημοσιογράφων, στο φλέγον θέμα των κρεβατιών των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του καθηγητή και διευθυντή της Πανεπιστημιακής Κλινικής του «Ευαγγελισμού» Χ. Ρούσσου ότι λείπουν 3.000 κλίνες Εντατικής στη χώρα μας.

Ο Κ. Στεφανής αντιπαρήλθε την επισήμανση του καθηγητή, λέγοντας ότι θα ανασκευάσει τα επιχειρήματά του σε λεκτικό επίπεδο. Ο υπουργός Υγείας παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και σε επίπεδο των προδιαγραφών που έθεσαν πριν μερικά χρόνια οι εντατικολόγοι ότι με τα - τότε - δεδομένα έπρεπε να υπήρχαν αναπτυγμένα 660 κρεβάτια ΜΕΘ. Στο τέλος του 2003, όπως είπε ο Κ. Στεφανής, υπήρχαν 460 κρεβάτια ΜΕΘ, στα οποία προστέθηκαν 35 και υπάρχει η ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν άλλα 70 μέχρι το τέλος του 2003.

  • Ο Κ. Στεφανής ανακοίνωσε πως ο νέος πρόεδρος στο Α` ΠεΣΥΠ Κεντρικής Μακεδονίας, στη θέση του εκλιπόντος Νίκου Παπακυριαζή, θα είναι ο καθηγητής Ιωάννης Μεσσήνης.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συνεχίζουν γιατροί και εργαζόμενοι

Ο υπουργός Υγείας απλώς αναγνωρίζει ως δίκαια τα αιτήματα των εργαζομένων

Τελειώνει σήμερα η αποχή από τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά, που αποφάσισε η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), ενώ αύριο αρχίζει σε πανελλαδικό επίπεδο η 48ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών, που αποφάσισε η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Επίσης αύριο θα γίνει η πεντάωρη πανελλαδική στάση εργασίας των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΕΔΗΝ).

Ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, μοίρασε χτες συμπάθεια προς τους γιατρούς και τους εργαζόμενους που διεκδικούν βελτίωση της οικονομικής τους θέσης, χαρακτηρίζοντας τα αιτήματά τους ως δίκαια. Ο Κ. Στεφανής αναγνώρισε ότι οι απεργίες έχουν αρνητικές συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στο αυξημένο αίσθημα ευθύνης για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών.

Αύριο Πέμπτη θα γίνει η γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο αμφιθέατρο του «Ερυθρού Σταυρού» στις 12 το μεσημέρι. Επίσης η ΟΕΝΓΕ έχει αποφασίσει ακόμα δυο 48ωρες απεργίες: Στις 23-24 και στις 30-31 Οκτώβρη 2003.

Μαζική συγκέντρωση στου «Παπανικολάου»

Μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις τους πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Παπανικολάου» στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους με κύριο αίτημα την άμεση πρόσληψη νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού.

Στη διάρκεια της στάσης εργασίας, στην οποία ήταν καθολική η συμμετοχή, το προσωπικό συγκεντρώθηκε στην πύλη του νοσοκομείου και ακολούθησε πορεία προς την καρδιοχειρουργική κλινική, την οποία και κατέλαβαν συμβολικά οι απεργοί για λίγα λεπτά της ώρας.

«Απεργούμε για να μπορείς να νοσηλεύεσαι με ασφάλεια. Απεργούμε για να εργαζόμαστε με ασφάλεια. Απεργούμε για άμεση πρόσληψη προσωπικού», έγραφαν τα συνθήματα, ενώ οι ασθενείς από τα δωμάτιά τους επιδοκίμαζαν με χειροκροτήματα τους εργαζόμενους. Αμέσως μετά την κατάληψη πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε από τους ομιλητές ότι η παροχή νοσηλευτικών υπηρεσιών γίνεται με μεγάλες δυσκολίες σε σημείο να δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα σε σχέση με την ασφάλεια σωματική και ψυχική των ασθενών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι στην Ορθοπεδική κλινική αναλογούν 2 νοσηλεύτριες σε 65 ασθενείς, στην Καρδιολογική 1 νοσηλεύτρια σε ορόφους και 2 νοσηλεύτριες στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (Στεφανιαία).

Πανελλαδική στάση της ΠΟΕΔΗΝ

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) με νέα στάση εργασίας αύριο Πέμπτη 16.10.2003 από τις 10 π.μ.-3 μ.μ. Το διεκδικητικό πλαίσιο περιορίζεται κυρίως στη διεκδίκηση επιδομάτων.

Κατά τη διάρκεια των στάσεων εργασίας θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις:

  • Στην Αθήνα στην πλατεία Μαβίλη στις 11 π.μ. και πορεία στα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας.
  • Στη Θεσσαλονίκη στην Καμάρα στις 11 π.μ. και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
  • Στην περιφέρεια στις έδρες των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας (ΠεΣΥ).
Επίσχεση εργασίας στο ΕΙΑΑ

Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Ιδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) συνεχίζουν για τρίτη βδομάδα την επίσχεση εργασίας, καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, διεκδικώντας την άμεση εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, σχετικά με την καταβολή του επιδόματος ειδικών συνθηκών 30% που τους οφείλεται.

Επισημαίνεται ότι έχουν δικαιωθεί με σωρεία αποφάσεων που έχουν τελεσιδικήσει, αλλά οι διοικήσεις του ΕΙΑΑ αρνούνται να τις εφαρμόσουν.

Μείωση αποδοχών στο υπουργείο Υγείας

Οι αποδοχές των υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας μειώθηκαν κατά 300 ευρώ το μήνα, γιατί κόπηκε το επίδομα για οικονομική αποζημίωση που τους είχε δοθεί πριν δυο χρόνια.

Χτες σε συνέλευση του συλλόγου καταγγέλθηκε ομόφωνα η απόφαση της κυβέρνησης για το κόψιμο του επιδόματος.

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
«Χρυσό μετάλλιο» στον Αποστολόπουλο

Την ώρα που ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, παρουσίαζε ως απόδειξη της συνεχούς προόδου, και μάλιστα με επιταχυνόμενους ρυθμούς, στη νοσοκομειακή περίθαλψη τις εργασίες που γίνονται στα 17 Ολυμπιακά Νοσοκομεία, η κυβέρνηση και ο Οργανισμός Αθήνα 2004 εκχωρούσαν στον Ομιλο του Ιατρικού Αθηνών και τον Γ. Αποστολόπουλο το «φιλέτο» της παροχής υπηρεσιών Υγείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ετσι, ακόμα και τα μνημόνια που είχαν υπογραφεί επί υπουργίας Αλ. Παπαδόπουλου με την Γ. Αγγελοπούλου, με την προσδοκία ότι «κάτι θα μείνει και στο δημόσιο σύστημα Υγείας απ' την κάλυψη των ολυμπιακών αγώνων» αποτελεί πια παρελθόν...

Βάσει της συμφωνίας που υπογράφηκε χτες, ο Ομιλος του Ιατρικού Αθηνών αναλαμβάνει τη στελέχωση ιατρείων αθλητών και την παροχή αναλώσιμων υλικών για τις ανάγκες των ιατρείων εντός των αγωνιστικών και μη αγωνιστικών εγκαταστάσεων. Μπορεί στο εξής να χρησιμοποιεί τον τίτλο του Επίσημου Αδειούχου Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και αποκτά το δικαίωμα πώλησης Ολυμπιακών προϊόντων στα μόνιμα καταστήματα δώρων που λειτουργούν στις εγκαταστάσεις του από τώρα και έως το πέρας των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων Μ. Σίμιτσεκ δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Είναι τιμή και χαρά μας που ο ιδιωτικός ιατρικός τομέας έχει δεθεί με το άρμα της μεγάλης διοργάνωσης και μαζί θα φτάσουμε έως τους αγώνες». Αντίστοιχα, περιχαρής ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών, Β. Αποστολόπουλος δήλωνε ότι «η Οργανωτική Επιτροπή διεκδικεί το χρυσό μετάλλιο της διοργάνωσης και εμείς το χρυσό μετάλλιο της παροχής υπηρεσιών Υγείας».

Συγκεκριμένα, ο Ομιλος Αποστολόπουλου αναλαμβάνει:

  • Να στελεχώσει με το κατάλληλο ιατρικό, φυσιοθεραπευτικό και νοσηλευτικό προσωπικό έξι (6) ιατρεία αθλητών και επτά (7) ιατρεία θεατών, τα οποία θα βρίσκονται σε αγωνιστικές και μη αγωνιστικές εγκαταστάσεις εντός του Νομού Αττικής και θα λειτουργούν από την έναρξη της προπονητικής περιόδου και κατά τη διάρκεια των αγώνων.
  • Να στελεχώσει και να εξοπλίσει με τα απαραίτητα αναλώσιμα ιατρικά υλικά, το εργαστήριο μικροβιολογίας - βιοχημείας της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού Χωριού για το χρονικό διάστημα από 30.07 - 30.08.04.
  • Να παρέχει αναλώσιμα υλικά για τις ανάγκες ιατρείων εντός των αγωνιστικών και μη αγωνιστικών εγκαταστάσεων, κατά τη διάρκεια της προπονητικής περιόδου και μέχρι τη λήξη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων.
  • Να διαθέσει, σε περίπτωση που η Οργανωτική Επιτροπή το ζητήσει, έναντι συμβολικού ενοικίου, θέσεις parking στο χώρο στάθμευσης του Ιατρικού Κέντρου, στο Μαρούσι και του Ιατρικού Αθηνών και, έναντι συμβολικού ενοικίου, για το χρονικό διάστημα από 10.08 έως 30.08.2004, τουλάχιστον 37 μονόκλινα δωμάτια και 1 σουίτα στο κτίριο του Ιατρικού Κέντρου, στο Μαρούσι, καθώς επίσης και 14 μονόκλινα δωμάτια στο κτίριο του Ιατρικού Αθηνών - Κλινική Ψυχικού.
  • Να διαθέσει δωρεάν πέντε (5) κλίνες μονάδας τεχνητού νεφρού στο Νεφρολογικό Κέντρο Δάφνης για τυχόν ανάγκες νεφροπαθών - οι οποίοι θα παραπέμπονται στις κλίνες αυτές από την ΟΕΟΑ - κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων. Επίσης, να διαθέσει δωρεάν το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής, Αθλητιατρικής και Αποκατάστασης, καθώς και το τμήμα Απεικονίσεων του Διαβαλκανικού Ιατρικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, για την κάλυψη τυχόν αναγκών των αθλητών ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ακόμα πιο αποφασιστικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική

Ο αγώνας στο χώρο της Υγείας έχει απαιτήσεις. Για να γίνει πιο δυνατός και αποτελεσματικός, πρέπει να δώσει απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική. Να αποδυναμώσει τον επιζήμιο εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τα αμφιθέατρα ξαναγέμισαν με άσπρες μπλούζες, κάτι που είχε να γίνει εδώ και μια δεκαετία σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Γενικό Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Η αγανάκτηση των εργαζομένων δεν μπορεί να κρυφτεί. Η κυβέρνηση, διαμέσου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας - Πρόνοιας, όχι μόνον απάντησε αρνητικά στα οικονομικά αιτήματα, αλλά ήταν άκρως αποκαλυπτική για τα αντιλαϊκά της σχέδια στην Υγεία το επόμενο διάστημα. Η μόνη απάντηση που έδωσε στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, που έβαλαν ζήτημα κατά της επιχειρηματικής δράσης στον τομέα της Υγείας, ήταν η προσαρμογή του Δημοσίου, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες του ανταγωνισμού με τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, ούτε λίγο - ούτε πολύ, επιβεβαίωσε τις κυβερνητικές επιλογές για τη συνέχιση των μέτρων, που εμπορευματοποιούν πλήρως την Υγεία, μετατρέποντας το ίδιο το Δημόσιο σε επιχείρηση, βγάζοντας τις υγειονομικές παροχές και ανάγκες του λαού μας στο σφυρί του πλειστηριασμού και ...όποιος ζήσει.

Οι επισημάνσεις του υπουργού για τη στασιμότητα των κερδών των ιδιωτικών επιχειρήσεων σηματοδοτούν νέα επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα. Νέες παραχωρήσεις στην εργοδοσία, για να μπορεί να πλουτίσει ακόμα περισσότερο κερδοσκοπώντας με την Υγεία, ένα από τα βασικότερα κοινωνικά - λαϊκά δικαιώματα. Ασφαλώς, για τις μισθολογικές αυξήσεις παρέπεμψε στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης επιβάλλει ακόμη πιο μαχητικά να συνεχίσουν οι υγειονομικοί τις κινητοποιήσεις τους, παίρνοντας υπόψη ότι:

  • Η επίθεση που έχει εξαπολυθεί από την εργοδοσία και το κράτος τους δεν έχει ούτε προσωρινό χαρακτήρα, ούτε αφορά στην αφαίρεση απλά και μόνο κάποιων μεμονωμένων κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Εχει μόνιμο χαρακτήρα και κατευθύνεται σε όλους τους τομείς. Σε Υγεία, Πρόνοια, εργασιακές σχέσεις, Κοινωνική Ασφάλιση κλπ.
  • Αφορά στο σύνολο της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και όχι μόνο μια ειδικότητα ενός κλάδου, π.χ., μόνο τους γιατρούς ή μόνο τους νοσηλευτές.
  • Υπηρετεί την ανάγκη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, τη διευκόλυνση των επενδύσεών του στον κοινωνικό τομέα.
  • Στοχεύει, κατά συνέπεια, να γίνει ακόμη πιο φτηνή η εργατική δύναμη, χαμηλότεροι μισθοί, λιγότερα δικαιώματα, αφαίρεση κατακτήσεων, ελαστικές μορφές απασχόλησης, εντατικοποίηση της δουλιάς, κατάργηση ουσιαστικά των ειδικοτήτων κ.ά.
  • Η πολιτική αυτή δεν έχει απλά πράσινα και γαλάζια χρώματα. Είναι κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Χτυπάει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Στα πλαίσια της πολιτικής που υπηρετεί την οικονομική ολιγαρχία, δεν υπάρχουν περιθώρια, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Τα διδάγματα από την πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος των υγειονομικών δείχνουν φανερά και τα αποτελέσματα της συναίνεσης με την κυβερνητική πολιτική της ηγεσίας της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, Πρωτοβουλία Υγειονομικών ΣΥΝ). Στήριξαν με κάθε τρόπο την κυρίαρχη πολιτική, παίρνοντας κάθε φορά μέτρα, για την άμβλυνση του πολιτικού κόστους, για να διοχετεύεται η δυσαρέσκεια των εργαζομένων σε ανώδυνα, για την αντιλαϊκή πολιτική, κανάλια.

Συναίνεσαν με την πολιτική των επιδομάτων, της εμπορευματοποίησης, της αφαίμαξης των ασφαλιστικών ταμείων, με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

Γι' αυτό και προβάλλουν αιτήματα, μακριά από τις ανάγκες των υγειονομικών, όπως τα επιδόματα, ή το σύστημα Υγείας που να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Αρνούνταν την ανάπτυξη αγώνων έγκαιρα, πολύ πριν η κυβέρνηση προχωρήσει στην ψήφιση νόμων. Π.χ., τον Ιούνη στο ΓΣ καταψήφισαν πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, για αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στο νομοσχέδιο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα. Αρνούνται τη διαμόρφωση προϋποθέσεων κοινής δράσης, κοινού μετώπου πάλης με την εργατική τάξη και τις μαζικές λαϊκές οργανώσεις. Αντίθετα, καλλιεργούν τη διάσπαση και τις συντεχνιακές αντιθέσεις.

Η τακτική που ακολούθησαν, του «ρεαλισμού» των αιτημάτων, οδήγησε στον ενταφιασμό των δικαιωμάτων.

Οδήγησε κάθε μέρα να χάνουμε και περισσότερα. Οδήγησε σε πολλές περιπτώσεις στην απογοήτευση, στην παραίτηση, στην απομαζικοποίηση των συνδικάτων. Οδήγησε στη δημιουργία συντεχνιακών συνδικάτων.

Η δράση του ΠΑΜΕ ενοχλεί, όπως είναι φυσικό, την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ. Τους κάνει να χάνουν την ψυχραιμία τους και να καταφέρονται με ύβρεις και ψεύδη σε βάρος των στελεχών του. Απαιτούν την παραίτηση των στελεχών του ΠΑΜΕ από το προεδρείο. Με κάθε τρόπο, θεμιτό ή αθέμιτο, θέλουν να χτυπήσουν τη μόνη συνεπή, αγωνιστική, ταξική τακτική. Την ταξική ενότητα και προοπτική.

Παίρνοντας υπόψη τους παραπάνω παράγοντες, είναι σαφές πως με μεγαλύτερο πείσμα οι εργαζόμενοι πρέπει να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για τα δικαιώματά τους, ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για ένα σύγχρονο, δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας. Για πραγματικές αυξήσεις, που να καλύπτουν τις ανάγκες και όχι διάφορα επιδόματα, που διευκολύνουν τις διασπαστικές κινήσεις και επιδιώξεις της κυβέρνησης. Να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα ενάντια στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Ασφάλιση. Μα, πάνω απ' όλα και ταυτόχρονα, να οικοδομήσουν την ενότητα και κοινή δράση, σε στόχους που ικανοποιούν τα λαϊκά συμφέροντα και τις σύγχρονες ανάγκες των υγειονομικών, όχι μόνο των διαφόρων ειδικοτήτων μέσα στα νοσοκομεία, αλλά και εκτός νοσοκομείων. Αυτή η ενότητα και η κοινή δράση θα δώσει φτερά στο εργατικό - λαϊκό κίνημα. Θα δώσει μαχητικότητα, δύναμη και προοπτική ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στους κάθε λογής υπηρέτες της.

Η αποτελεσματικότητα του αγώνα εξασφαλίζεται μέσα από την όξυνση της αντιπαράθεσης και με την κυρίαρχη πολιτική και στο εργατικό κίνημα με τις συμβιβασμένες ηγεσίες. Με την αποφασιστική ενίσχυση του ταξικού πόλου, του ΠΑΜΕ, με την ανατροπή του κοινωνικού και πολιτικού συσχετισμού δύναμης υπέρ των λαϊκών συμφερόντων.


Λέττα ΜΕΘΩΝΙΟΥ
Στέλεχος του ΠΑΜΕ, αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

ΔΗΣΕΚ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Χρειάζεται μαζικότητα στους αγώνες

Ενόψει των εθνικών εκλογών θα ακουστούν πολλές φωνές για αγώνες και διεκδικήσεις από τις πλειοψηφούσες συνδικαλιστικές παρατάξεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕΔΗΝ, οι οποίες όμως δεν αμφισβητούν την κυβερνητική πολιτική, αλλά αντίθετα τη διευκολύνουν.

Τα παραπάνω τονίζει η Δημοκρατική Συνδικαλιστική Κίνηση (ΔΗΣΕΚ) Υγειονομικών σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τις κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας επισημαίνοντας ότι «αυτές οι παρατάξεις θέλουν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους προβάλλοντας επί μέρους αιτήματα με σκοπό τη χειραγώγηση και την αποτυχία των αγώνων». Η ΔΗΣΕΚ Υγειονομικών αγωνίζεται και διεκδικεί και μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ την ανατροπή αυτής της νεοφιλελεύθερης, αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής και αφετέρου την επιστροφή σε μια πολιτική προοπτικής και χωρίς αδιέξοδα και διαπλεκόμενα.

Η ΔΗΣΕΚ Υγειονομικών, μεταξύ των άλλων, προβάλλει για διεκδίκηση:

  • Κατώτερο βασικό μισθό 1.100 ευρώ με ανάλογες αυξήσεις σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και να αποσυρθούν τα σχέδια νόμου για το νέο μισθολόγιο, για τη δημόσια διοίκηση και για την Υγεία.
  • Την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της δημόσιας Υγείας και την αύξηση των δαπανών για τη δημόσια Υγεία και Πρόνοια.
Επιμονή στην κατάργηση της αυτοτέλειας του ΚΕΘΕΑ

Επιμένει στην κατάργηση της αυτοτέλειας του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο - σκούπα, ειδικά στις διατάξεις για το ΚΕΘΕΑ είπε: «Παραμένουν ορισμένα θέματα που δημιούργησαν ορισμένες αντιδράσεις και θα επιμείνουμε σε αυτά -αναφέρομαι στο αίτημα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων κλπ- και θα δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη.

Θυμίζουμε ότι στο σχέδιο νόμου που είχε δοθεί στα κόμματα στις αρχές του Αυγούστου η διάταξη για το ΚΕΘΕΑ προέβλεπε ότι το μέχρι τώρα εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΘΕΑ, που εκλέγεται από τη Γενική Συνέλευση του Κέντρου αντικαθίσταται από ενδεκαμελές. Τα δύο επί πλέον εκλεγόμενα μέλη θα διορίζονται από το υπουργείο Υγείας και θα είναι ο πρόεδρος ή μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ) που προτείνεται από το ΕΣΥΔΥ και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, που είναι αρμόδιος για θέματα Αγωγής Υγείας.

Η αλλαγή ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών τόσο από το ΔΣ και το επιστημονικό προσωπικό, όσο και από τους θεραπευόμενους και τους συλλόγους των γονέων των θεραπευτικών κοινοτήτων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ