ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Θα «υποδεχτούμε» τον Κ. Πάουελ στα Προπύλαια
  • Μαχητικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας εναντίον της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Αθήνα, διοργανώνει το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, την Τετάρτη 22 του Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα
  • Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικανική Πρεσβεία

Στα Προπύλαια στις 22 Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην αμερικανική Πρεσβεία, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί το λαό της Αθήνας και του Πειραιά να πάρει μέρος στο συλλαλητήριο «υποδοχής», που διοργανώνει για τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα.

Το «γεράκι» των ΗΠΑ, πρωτοστάτης στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον του λαού του Ιράκ, έρχεται στην Αθήνα, για να συζητήσει με τους Ελληνες αξιωματούχος για τα ...κατορθώματά τους. «Εάν τολμήσει ο δολοφόνος των λαών Πάουελ να επισκεφτεί τη χώρα μας ύστερα από πρόσκληση του Ελληνα ομολόγου του Γ. Παπανδρέου, θα τον "υποδεχτούμε" μαχητικά, όπως μέχρι τώρα ο λαός μας υποδέχεται τους δολοφόνους»... Αυτό τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ, υπογραμμίζοντας: «Ο "κύριος" Πάουελ είναι ανεπιθύμητος στη χώρα μας!». Η ΕΕΔΥΕ, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «καλεί τους μαζικούς φορείς, το λαό του Λεκανοπεδίου στη μαχητική αυτή διαδήλωση διαμαρτυρίας να καταδικάσει τους δολοφόνους των λαών και αυτούς που τους απευθύνουν προσκλήσεις!».

Πικετοφορίες ενημέρωσης

Παράλληλα, η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) ανακοίνωσε τη διοργάνωση πικετοφοριών ενημέρωσης, οι οποίες θα προηγηθούν του συλλαλητηρίου της ΕΕΔΥΕ και θα έχουν στόχο την ενημέρωση του κόσμου. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 18 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., οι εργαζόμενοι των κλαδικών Επιτροπών Ειρήνης της ΠΕΔΥΕ θα ξεκινήσουν από την Ομόνοια πικετοφορία ενημέρωσης του λαού της Αθήνας και θα καλέσουν σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ. Η πικετοφορία ενημέρωσης θα επαναληφθεί από τη νεολαία την Τρίτη 21 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., με αφετηρία την Ομόνοια.

Στη σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΕΔΥΕ τονίζει: «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζοντας την πολιτική της υποταγής, προσκάλεσε στην Αθήνα τον μακελάρη των λαών, υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κ. Πάουελ. Αγνοεί προκλητικά τα αισθήματα του ελληνικού λαού, που εναντιώθηκε στα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών. Φέρνει στην Αθήνα, των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων και των μεγάλων αντιπολεμικών κινητοποιήσεων, τον υπουργό μιας κυβέρνησης, που βάφει τα χέρια της στο αίμα των λαών που δολοφονούνται από τα στρατεύματα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων». Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και τη στάση της, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΔΥΕ, «και καλούμε το λαό της Αθήνας στη συγκέντρωση της ΕΕΔΥΕ».

Καταγγέλλει ο «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

«Καταγγέλλουμε σε όλο τον ελληνικό λαό την πρόσκληση του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου προς τον Αμερικάνο υπουργό Εξωτερικών Κ. Πάουελ για επίσκεψή του στην Αθήνα». Αυτό επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η Διοίκηση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής - Πειραιά - Νήσων (Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ) και καλεί το λαό του Λεκανοπεδίου να πάρει μέρος στη συγκέντρωση που διοργανώνει η ΕΕΔΥΕ στα Προπύλαια. Θεωρούμε, υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστές, «την επίσκεψη αυτή σαν πρόσκληση στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας. Ο Κ. Πάουελ, σαν εκπρόσωπος του στρατιωτικοπολιτικού κατεστημένου, έρχεται στη χώρα μας για να επιθεωρήσει την αποικία των ΗΠΑ και να δώσει τα εύσημά του στους υποτακτικούς του της κυβέρνησης Σημίτη».

Θα 'ρθει, δε θα 'ρθει

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναμένει τον Κ. Πάουελ στην Αθήνα, το αμερικανικό «δεν ξέρει τίποτε»

Η επιθυμία κάποιων να υποδεχτούν τον Κόλιν Πάουελ στην Αθήνα ήταν τόσο ισχυρή που τους έκανε να προτρέξουν, να κάνουν λάθη και να εκνευρίσουν τους Αμερικανούς φίλους τους.

Ολα ξεκίνησαν από τη διαρροή της είδησης από μέρους του ελληνικού ΥΠΕΞ, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί, για λογαριασμό της κυβέρνησης, η επίσκεψη Πάουελ από τηλεοπτικό σταθμό. Το γεγονός αυτό ενόχλησε την Ουάσιγκτον, η οποία επέμενε ότι δεν έχει προγραμματιστεί καμία επίσκεψη. Αυτή η στάση των Αμερικανών αξιωματούχων υποδηλώνει και τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Αθήνα ένα «κατ' αρχήν ναι» στην πρόσκληση να περάσει ο Κ. Πάουελ από την Αθήνα.

Ετσι, λοιπόν, ενώ η Αθήνα ετοιμαζόταν να δώσει και την ατζέντα της συζήτησης του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Πάουελ, οι Αμερικανοί άρχισαν να βάζουν «λίγο πάγο», γεγονός που ανάγκασε χτες τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών να μην εμφανιστεί και τόσο βέβαιος για την άφιξη του Αμερικανού συναδέλφου του. «Οπως γνωρίζετε, δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, εγώ έχω καλέσει τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών επανειλημμένως να έρθει στη χώρα μας και κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, αλλά και μετά. Ο ίδιος θέλει να ανταποκριθεί. Νομίζω πως εφ' όσον το επιτρέψει το πρόγραμμά του, θα έρθει. Κατ' αρχήν έχει πει ένα "ναι"». Ωστόσο, την ίδια ώρα που ο υπουργός «κρατούσε κάποια επιφύλαξη» ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μπεγλίτης, εμφανίστηκε περισσότερο βέβαιος λέγοντας ότι η Αθήνα προετοιμάζεται κανονικά, για να δεχτεί την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στις 22 Οκτωβρίου. Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει την απάντηση που έδωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος το βράδυ της Τρίτης απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την επίσκεψη, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε ενημέρωση για την ημερομηνία της επίσκεψης από δύο θεσμικούς παράγοντες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, από την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον και από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα. Δεν πρόκειται για προγραμματισμένη επίσκεψη, εξήγησε ο Π. Μπεγλίτης, ο οποίος δε θέλησε να σχολιάσει, όπως είπε, θέματα εσωτερικού συντονισμού των υπηρεσιών του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, από την πλευρά του, είπε ότι ο Κ. Πάουελ συζήτησε και συμφώνησε με το υπουργείο Εξωτερικών όχι για επίσημη επίσκεψη, αλλά για επίσκεψη εργασίας και συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ταξιδιού στην περιοχή. Προετοιμαζόμαστε γι' αυτή την επίσκεψη και αν κάτι προκύψει εν τω μεταξύ, θα βρεθεί άλλος χώρος ή διαδικασία για την ανταλλαγή απόψεων.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ
Πραγματοποιούνται οι συνελεύσεις μπροστά στη 12η Συνδιάσκεψη

Γενικές συνελεύσεις πραγματοποιούν οι Επιτροπές Ειρήνης, μέλη της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, ενόψει της 12ης Συνδιάσκεψης της ΠΕΔΥΕ, που θα γίνει στις 2 του Νοέμβρη, μπροστά στο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 14-15 του Νοέμβρη.

Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματίσει:

Αύριο Παρασκευή 17 Οκτώβρη:

- Η Επιτροπή Ειρήνης των περιοχών Γκύζη - Τουρκοβούνια, στις 6.30 μ.μ, στα γραφεία της επιτροπής (Νικηφόρου Λύτρα 26).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπων - Ελληνορώσων, στις 7 μ.μ., στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ» (Δουκίσσης Πλακεντίας και Λαμίας).

Σάββατο 18 Οκτώβρη:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Σμύρνης, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα τελετών του δημαρχείου.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου.

Κυριακή 19 Οκτώβρη:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου, στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών - Κάτω Πατησίων, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του παραρτήματος Οικοδόμων (Λέλας Καραγιάννη 14).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Περιστερίου, στις 10.30 π.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.

- Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Φιλαδέλφειας, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (πλ. Κέρκυρας 7, εργατικές πολυκατοικίες).

Δευτέρα 20 Οκτώβρη:

- Η Επιτροπή Ειρήνης Γλυφάδας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της «Εθνικής Αντίστασης» (Σμύρνης 37 Ανω Γλυφάδα).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αιγάλεω, στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (οδός Ανδριανουπόλεως).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Καλλιθέας, στις 6.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Σαπφούς 21).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Καισαριανής, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της επιτροπής (Βάλτου και Παπάγου).

- Η Επιτροπή Ειρήνης Εργαζομένων στις Υπηρεσίες, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ