ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ
Απλώνεται παντού το κάλεσμα για μαζική συμμετοχή

Σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά, εντείνεται η μάχη για την επιτυχία των συλλαλητηρίων που διοργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για να συμμετέχουν μαζικά οι εργαζόμενοι και να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην πολιτική κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου που φέρνει λιτότητα και ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Για να διεκδικήσουν τα δικά τους αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους. Η κεντρική συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 23 Οκτώβρη στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν, επίσης, στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη 6.30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου, Αλεξανδρούπολη 7 μ.μ. έξω από το Δημαρχείο, Ξάνθη 7 μ.μ. Εργατικό Κέντρο, Καβάλα 6 μ.μ., Σέρρες, 6.30 μ.μ. πλατεία Ελευθερίας, Αγρίνιο 7 μ.μ. πλατεία Δημοκρατίας, Γιάννενα 8 μ.μ. ΕΚ, Κέρκυρα 7 μ.μ. πλατεία Σαρόκο, Αμφισσα 6.30 μ.μ. πλατεία Λαού, Θήβα 7 μ.μ. κεντρική πλατεία, Χαλκίδα 7 μ.μ. στη συμβολή οδών Κριεζιώτου και Ερμού, Καλαμάτα 7 μ.μ. πλατεία 23ης Μαρτίου, Τρίπολη 6.30 μ.μ. κεντρική πλατεία. Ρέθυμνο, 7μ.μ. στο δημαρχείο. Στη Λάρισα, συλλαλητήριο οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 22 Οκτώβρη στην κεντρική πλατεία, ενώ στην Πάτρα η Γραμματεία του ΠΑΜΕ εξήγγειλε συλλαλητήριο για τις 4 Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Μιλώντας στο «Ρ» για την προετοιμασία των συλλαλητηρίων το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Δημήτρης Αγκαβανάκης σημείωσε, ότι τα στελέχη του ΠΑΜΕ έχουν επιδοθεί σε μια ουσιαστική ενημέρωση όλων των εργαζομένων με συσκέψεις, συγκεντρώσεις και περιοδείες σε όλη τη χώρα, με στόχο τη μαζική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια, ώστε να στείλουν μήνυμα αντίστασης στη συνολική επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των εργαζομένων. Να συμβάλουν όμως και στο ταξικό προσανατολισμό των αγώνων, που εκτυλίσσονται αυτή την περίοδο και στην ενοποίηση αυτών των αγώνων στην κατεύθυνση της σύγκρουσης με τη συνολική πολιτική κυβέρνησης και μεγάλου κεφαλαίου που γεννάει και οξύνει τα προβλήματα των εργαζομένων.

Ξεχωριστές αποφάσεις συμμετοχής και καλέσματος των εργαζομένων έχουν πάρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας.

Στη μάχη για την προετοιμασία της συγκέντρωσης στην Αθήνα, συνεχίζονται καθημερινά οι περιοδείες και εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς. Σήμερα περιοδείες θα γίνουν στο ΚΕΠΥΟ, σε υποκαταστήματα Εθνικής τράπεζας και Αγροτικής, στο «Χόντο Σέντερ» στην Ομόνοια, στα καταστήματα της Ερμού, στις κεντρικές υπηρεσίες των ΕΛΤΑ και στα ταχυδρομικά γραφεία της Αιόλου και Συντάγματος, στα συνεργεία καθαρισμού στα νοσοκομεία «Αγ. Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» και στην Κεντρική Τράπεζα.

Θεσσαλονίκη

Με καθημερινές περιοδείες σε χώρους δουλιάς οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο εργατικό συλλαλητήριο. Σήμερα, θα πραγματοποιηθούν περιοδείες στον ΟΤΕ Χαριλάου, την κεντρική αγορά με κατάληξη το κατάστημα Φωκά στη λήξη του ωραρίου, στο εργοτάξιο του Δήμου Καλαμαριάς στο κέντρο του Δήμου και στη λαϊκή αγορά Καλαμαριάς. Το Σάββατο θα γίνει περιοδεία στη Λαϊκή Αγορά της Κρήνης. Ολα τα απογεύματα, οικοδόμοι απ' όλα τα παραρτήματα βγαίνουν εξόρμηση και μοιράζουν υλικό για το συλλαλητήριο.

Στερεά - Εύβοια

Ξεδιπλώνεται και στη Στερεά - Εύβοια η μάχη για την προετοιμασία και οργάνωση των συλλαλητηρίων με περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς.

Στη Φωκίδα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου προχτές συγκάλεσε το Γενικό Συμβούλιο των σωματείων της δύναμής του για το συντονισμό με τους φορείς των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, των αγροτών και των ΕΒΕ, ήδη έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ενημέρωσης και συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Στην Εύβοια περιοδείες - εξορμήσεις προγραμματίζονται σήμερα στο εργοστάσιο «ΣΑΜΠΟ» και αύριο στη Λαϊκή αγορά και στα καταστήματα της Χαλκίδας. Παράλληλα, τα σωματεία Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποιούν εξορμήσεις, περιοδείες και ομιλίες σε γιαπιά και εργασιακούς χώρους των εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων.

ΠΑΜΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων

Σε προσπάθεια εκτόνωσης των αγωνιστικών διαθέσεων έχουν επιδοθεί οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές

«STAGE, ράντζα, συνεργεία, κάνετε γαλέρες τα νοσοκομεία» ήταν ένα απ' τα συνθήματα που ακούστηκαν χτες στην πορεία της ΠΟΕΔΗΝ
«STAGE, ράντζα, συνεργεία, κάνετε γαλέρες τα νοσοκομεία» ήταν ένα απ' τα συνθήματα που ακούστηκαν χτες στην πορεία της ΠΟΕΔΗΝ
Να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης, της επιτυχίας και της κλιμάκωσης των αγώνων στα χέρια τους καλούν τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) οι Υγειονομικοί του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), μετά και τον νέο ελιγμό για εκτόνωση των κινητοποιήσεων του κλάδου, που επιχείρησαν η πλειοψηφία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η ΑΔΕΔΥ και η κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ πραγματοποίησαν και χτες πεντάωρη στάση εργασίας, συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Μαβίλη και πορεία στο υπουργείο Υγείας. Εκεί, η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ και ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος είχαν συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Κ. Στεφανή, όπου και συμφωνήθηκε να επιδιωχτεί, τις επόμενες μέρες, τετραμερής συνάντηση παρουσία και του υπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, προκειμένου να συζητηθούν, για μια ακόμα φορά, τα αιτήματά τους! Η συγκεκριμένη απόφαση, παρά τις δηλώσεις της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν, καλλιεργεί αυταπάτες στους υγειονομικούς ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσα απ' το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο και διευκολύνει στην αποκλιμάκωση των αγώνων.

Στη συνάντηση, τέθηκε απ' τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ το διεκδικητικό πλαίσιο των κινητοποιήσεων, όπως έχει προσδιοριστεί απ' την πλειοψηφία της ηγεσίας της Ομοσπονδίας και περιλαμβάνει τα αιτήματα για διπλασιασμό του νοσοκομειακού επιδόματος, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά και προσλήψεις προσωπικού. Ο υπουργός Υγείας, για μια ακόμα φορά, δεν έδωσε απαντήσεις στα αιτήματα, ενώ επιχείρησε με λεκτικά τρικ να ωραιοποιήσει την κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού, αλλά και γενικότερα στα δημόσια νοσοκομεία.

Απ' την πλευρά της η Λ. Μεθωνιού, στέλεχος του ΠΑΜΕ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, υπογράμμισε ότι τα αιτήματα των υγειονομικών πρέπει να ικανοποιηθούν άμεσα και αναφέρθηκε στα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων στα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, στις συνθήκες εργασίας, την απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

«Κάνετε γαλέρες τα νοσοκομεία»

Νωρίτερα, οι υγειονομικοί, πραγματοποίησαν πορεία διά μέσου των οδών Βασιλίσσης Σοφίας, Πανεπιστημίου και 3ης Σεπτεμβρίου. Φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό, που διεύρυναν το περιορισμένο διεκδικητικό πλαίσιο, που έχει θέσει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, απαίτησαν δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, την αύξηση των κρατικών και εργοδοτικών δαπανών για την Υγεία, να φύγουν οι ιδιώτες απ' τα νοσοκομεία, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενταχθούν στα βαρέα και ανθυγιεινά, να δοθούν αξιοπρεπείς μισθοί και να έχουν ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς για τους ίδιους και νοσηλείας για τους ασθενείς.

Τον τόνο για τις διεκδικήσεις, με βάση αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες, έδινε το πανό των Υγειονομικών του ΠΑΜΕ: «Λαϊκή συσπείρωση - Αγώνας - Ανατροπή, Απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική», αλλά και τα συνθήματά τους: «Το επίδομά τους είναι κοροϊδία, αυξήσεις στους μισθούς και λαϊκή Υγεία», «Το κέρδος σκοτώνει την Υγεία, έξω οι ιδιώτες απ' τα νοσοκομεία», «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στηρίζουν το κεφάλαιο πουλάνε την Υγεία» και «STAGE, ράντζα, συνεργεία, κάνετε γαλέρες τα νοσοκομεία».

Οι κινητοποιήσεις, σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΠΟΕΔΗΝ, συνεχίζονται την ερχόμενη Πέμπτη 23.10.2003 με πεντάωρη στάση εργασίας και νέες πορείες διαμαρτυρίας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΙΚΑ
Νέες απεργίες των γιατρών

Την πραγματοποίηση δυο 48ωρων απεργιών στις 23-24 και 30-31 του Οκτώβρη και διαρκή αποχή από τα τακτικά και απογευματινά ιατρεία όλο αυτό το διάστημα, αποφάσισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας-Πειραιά στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση. Επίσης, συνεχίζεται σήμερα, πανελλαδικά, για δεύτερη μέρα, η απεργία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Σύμφωνα με την απόφαση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), στο διάστημα αυτό θα γίνουν συνελεύσεις στα νοσοκομεία, ενώ προγραμματίζεται και συγκέντρωση διαμαρτυρίας των γιατρών στο υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Πέμπτη 23 του Οκτώβρη.

Το διεκδικητικό πλαίσιο που πρότεινε η πλειοψηφία περιλαμβάνει διπλασιασμό των δαπανών για την Υγεία και των τακτικών αποδοχών, αποδέσμευση μισθού-βαθμού, προσλήψεις, ανθυγιεινό, μονιμότητα.

Πρόταση, που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών και του δημόσιου συστήματος Υγείας, κατέθεσε στη χτεσινή Γενική Συνέλευση ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών», υπογραμμίζοντας ότι η πρόταση της πλειοψηφίας της ΕΙΝΑΠ κινείται στα πλαίσια του υπάρχοντος συστήματος, δεν έρχεται σε ριζική ρήξη με το σύστημα και δεν απαντάει τελικά στα προβλήματα. Υπογράμμισε ότι στο διεκδικητικό πλαίσιο πρέπει να τίθενται ως αιτήματα αιχμής η κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και του νοσηλίου, η πλήρης χρηματοδότηση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος και του συστήματος Υγείας από το κράτος και τους εργοδότες. Σε ό,τι αφορά στις μορφές του αγώνα, διαφοροποιήθηκε στο θέμα της αποχής από τα ιατρεία, προτείνοντας αποχή μόνον από τα απογευματινά ιατρεία, τις μέρες των κινητοποιήσεων, η πρόταση όμως μειοψήφησε.

ΙΚΑ: Τετραήμερη απεργία

Στην τετραήμερη απεργία - που αρχίζει από τη Δευτέρα - θα προχωρήσουν κατά πάσα πιθανότητα οι γιατροί του ΙΚΑ με βάση την ειλημμένη απόφαση της Ομοσπονδίας τους, καθώς στο ασφαλιστικό σχέδιο νόμου (βλέπε σελίδα 12) είναι ενσωματωμένες οι διατάξεις εκείνες για τις οποίες πάρθηκε η απόφαση για την απεργία.

Μάλιστα, χτες, ο διοικητής του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριος, εξαπέλυσε επίθεση κατά των γιατρών στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ, συνεχίζοντας την αυταρχική στάση απέναντι στους γιατρούς καθώς απ' τον Ιούλη του 2001 τους έσυρε οχτώ φορές στα δικαστήρια για τις απεργίες τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ