ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Ηχηρό «χαστούκι» στους ισχυρούς

Τη διάσημη αντιπολεμική σάτιρα του Τσέχου συγγραφέα Γιάροσλαβ Χάσεκ «Ο καλός στρατιώτης Σβέικ», ανανεωμένη μετά την καλοκαιρινή επιτυχημένη περιοδεία, παρουσιάζει ο Θύμιος Καρακατσάνης, από αύριο στο θέατρο «Μπροντγουαίη». Το τετράτομο έργο του Χάσεκ, «Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ», έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καυστικότερες σάτιρες στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ο ήρωας, αν και θεωρείται πνευματικά «ανεπαρκής», καλείται να υπηρετήσει τον αυστριακό στρατό μόλις ξεσπάει ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Σβέικ είναι έντιμος, αφελής, ανίκανος, αλλά ίσως πιο πονηρός απ' ό,τι δείχνει. Συλλαμβάνεται, γιατί κάνει κάποια αδιάκριτα σχόλια για τη δολοφονία του Αρχιδούκα Φερδινάνδου, ανακρίνεται από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, υποχρεώνεται να καταταγεί, τοποθετείται ως βοηθητικός υπό τις διαταγές διαφόρων αξιωματικών και τελικά καταλήγει στον υπολοχαγό Λούκας.

Η θεατρική διασκευή είναι του Σωτήρη Πατατζή, η σκηνοθεσία του Θύμιου Καρακατσάνη, η μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη, τα σκηνικά και κοστούμια της Κατερίνας Καρακατσάνη και οι φωτισμοί του Σπύρου Τζώρα. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Κώστας Ευριπιώτης, Ζαχαρίας Ρόχας, Ιλιάς Λαμπρίδου, Νίκος Βανδώρος, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη, Τάσος Πολιτόπουλος, Χρήστος Φωτίδης, Νίκος Καραγεώργης, Δημήτρης Λιώλιος.

«Ο Σβέικ» - μας λέει ο Θύμιος Καρακατσάνης - «είναι ανιδιοτελής πατριώτης, ένας λαϊκός άνθρωπος, που με την άδολη "πανουργία" του αντιστέκεται στον παραλογισμό και την αγριότητα του πολέμου. Είναι κατά μια έννοια ποιητική - ο ίδιος ο λαός που έχει την αθωότητα ενός παιδιού και μέσα από την αθωότητα αυτή κάνει το πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και θρησκευτικό κατεστημένο να φαντάζει ηλιθιότερο των ηλιθίων. Ενα ηχηρό χαστούκι αποτελεί επίσης η φράση του Σβέικ "η ιστορία γράφεται προτού να γίνει". Αλλά και μια άλλη φράση του που λέει "είμαι αιχμάλωτος πολέμου". Μήπως δεν είμαστε όλοι αιχμάλωτοι; Σε κάθε χώρα. Τι να πρωτοθυμηθούμε τη Γιουγκοσλαβία, τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ, το Αφγανιστάν; Είναι τεράστιος ο κατάλογος».

- Πιστεύετε στην αθωότητα των λαών ή υπάρχει και η ενοχή και ανοχή των λαών πολλές φορές;

«Τόσο αθώοι που τους υπαγορεύουν πώς να ζουν! Ξέρετε, η αθωότητα συμβαδίζει πολλές φορές με τη βλακεία. Ομως η αθωότητα βοηθάει να βλέπεις καθαρά. Κι όταν οι λαοί συνειδητοποιήσουν αυτό που τους κάνουν, αλίμονο σ' αυτούς που το κάνουν».

- Και το θέατρο παίζει αυτό το ρόλο της αφύπνισης;

«Ναι. Εμείς γι' αυτό κάνουμε θέατρο. Για να ξυπνήσουμε συνειδήσεις. Και κάποτε να δούμε λαούς που θα γενούν ηγέτες που θα υπερασπίζονται τα συμφέροντα του λαού και όχι των ολίγων».


Σ. Α.

Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • «Μακρόνησος, ιστορικός τόπος» Β΄ τόμος
  • Αλέκα Παπαρήγα: «Σοσιαλισμός πάντα αναγκαίος και επίκαιρος»
  • Επη Χριστοδούλου: «Γιάννης Μαλαγάρης - ιστορική βιογραφία, Σάμος 1908-1949»
  • «Η σοβιετική ψυχολογία για την ανάπτυξη του παιδιού» (άρθρα Βιγκότσκι, Λεόντιεφ, Ελκόνιν)
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Σε μια μουσικοθεατρική βραδιά, αφιερωμένη στις γυναίκες που ονειρεύονται και αγωνίζονται για έναν καλύτερο κόσμο, προσκαλεί ο Σύλλογος Γυναικών Ηλιούπολης (μέλος ΟΓΕ), αύριο (8μ.μ.), στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης (Μαρ. Αντύπα και Σοφ. Βενιζέλου).

  • Συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τη νέα σειρά γραμματοσήμων των ΕΛΤΑ, με τίτλο «Επαγγέλματα που χάνονται», το Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης εγκαινιάζει σήμερα στο νέο του παράρτημα (Πανός 22, Πλάκα), την έκθεση «Ανθρωποι και εργαλεία. Οψεις της εργασίας στην προβιομηχανική κοινωνία». Στο Μουσείο (Κυδαθηναίων 17, Πλάκα), την Κυριακή (11.30π.μ.) ο καραγκιοζοπαίχτης Θανάσης Σπυρόπουλος παρουσιάζει το έργο «Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο καταραμένος όφις».
  • Στο πλαίσιο των Ζωγραφιώτικων συναντήσεων λόγου, τέχνης και πολιτισμού, που διοργανώνει η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου, σήμερα (8μμ), στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60), θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα: «Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα: Ανιχνεύοντας δυνατότητες. Συγκρίσεις. Ο ρόλος του ΥΠΠΟ». Το θέμα θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος Σοφία Αδαμίδου
μια ΕΚΘΕΣΗ

Εκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Μαραγκουδάκη φιλοξενείται έως τις 25/10 στην «Γκαλερί της Ερσης» (Κλεομένους 4). Οπως σημειώνεται στον κατάλογο, «η ζωγραφική της Μ. Μαραγκουδάκη διατυπώνει τον εικαστικό της προβληματισμό με παραστατικά μέσα χωρίς να φτάνει όμως στο ρεαλισμό. Σκοπός της είναι να δηλωθούν εσωτερικές καταστάσεις... Ως μέσο για την απόδοση αυτών των καταστάσεων χρησιμοποιούνται μοντέλα, επιλεγμένα όχι απαραίτητα για την εξωτερική τους εμφάνιση».

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Πρεμιέρα σήμερα, στο θέατρο «Αλκυονίς», με την κλασική ρωσική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ «Ο επιθεωρητής» (1836), που ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιώργου Μεσσάλα. Η μετάφραση -απόδοση είναι της Ντένης Θεμελή, τα κοστούμια του Γιώργου Μεσσάλα, τα σκηνικά του Βασίλι Τσιντσικόφ, οι φωτισμοί του Σοκόλ Τομτσίνι. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια μικρή πόλη, όπου φτάνει ένας νεαρός υπάλληλος και οι τοπικοί άρχοντες τον μπερδεύουν μ' έναν επιθεωρητή που θα έφτανε από την πρωτεύουσα. Προσπαθώντας, να τον λαδώσουν αλληλοκατηγορούνται και φτάνουν σ' έσχατα επίπεδα εξευτελισμού. Παίζουν: Γιώργος Μεσσάλας, Αντρέας Ντούζος, Ντίνος Καρύδης, Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, Πάνος Χατζηκουτσέλης, Γιάννης Λιακάκος, Ολγα Πολίτου, Ντένη Θεμελή, Γιώργος Λιβανός, Βασίλης Παλαιολόγος.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
 Ο Melvin Sparks
Ο Melvin Sparks
  • Ξεκινούν σήμερα οι μπλουζ βραδιές στο «Χάουζ οφ αρτ» με την εξαίρετη Big Time Sarah και τον Michael Dotson από τις ΗΠΑ και τους δικούς μας «Blues Cargo».
  • Ο κιθαρίστας Melvin Sparks ανοίγει σήμερα το φετινό πρόγραμμα του «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς), με τζαζ βραδιές γεμάτες ρυθμό, μέχρι 23/10.
  • Με μελωδικό διήμερο της Λένας Αλκαίου, σήμερα και αύριο (10μ.μ.), ανοίγει ο πολυχώρος της «Αγκυρας» (Σόλωνος 124, τηλ. 210 3837667).
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • Η Ελένη Βιτάλη, ο Αντώνης Μιτζέλος, η Σοφία Παπάζογλου, ο Νίκος Ξύδης και «Εκείνος + Εκείνος» ξεκινούν σήμερα τις εμφανίσεις τους στις «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111), που θα πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη - Σάββατο (11μμ) και Κυριακή (9μμ).
  • Ο Βαγγέλης Κορακάκης ξεκινά τις εμφανίσεις του στη «Μαγιοπούλα» (Οδεμησίου 9 και Βρυούλων, Καισαριανή), μαζί με τη Χαρά Πομώνη και τον Στέλιο Γαλανό. Πρόγραμμα: Τετάρτη - Σάββατο (βράδυ) και Κυριακή (μεσημέρι).
  • Σήμερα (10μμ) ξεκινούν και οι εμφανίσεις της «Αθηναϊκής Κομπανίας» στα 9/8 (Αλεξάνδρας 40). Πρόγραμμα: Πέμπτη - Κυριακή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ