ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εξελίξεις στην οικονομία από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων

Οι εξελίξεις και οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τη σκοπιά των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, είναι το θέμα που θα βρεθεί στο επίκεντρο της πλατιάς εκδήλωσης - συζήτησης που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ τη Δευτέρα, 20 του Οκτώβρη, στις 5.30 μ.μ., στο ξενοδοχείο «ΠΑΡΚ», με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εκδήλωση της ΚΕ του Κόμματος, ενταγμένη και αυτή στην εντατική προετοιμασία ενόψει των εκλογών και στην προσπάθεια να απλωθεί ο διάλογος με τον λαό, που ήδη διεξάγεται για τα ουσιαστικά προβλήματα που τον απασχολούν και τις θέσεις - προτάσεις του ΚΚΕ, σε ουσιαστικά και ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα όπως αυτό με το οποίο καταπιάνεται η εκδήλωση.

Πρόκειται για «αγαπημένο» θέμα ιδιαίτερα την τελευταία περίοδο για την άρχουσα τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, που «διαβάζουν» μόνο τη συμφέρουσα γι' αυτούς πλευρά του, προβάλλοντας τα «επιτεύγματα» της ανάπτυξης, που γνώρισε και γνωρίζει η χώρα μας, της ανταγωνιστικότητας, κλίνοντας σε όλες τις πτώσεις στόχους όπως η «σύγκλιση». Κανείς τους βέβαια δεν προσεγγίζει τα ζητήματα αυτά από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων, γιατί εκεί αποκαλύπτεται η λαθροχειρία τους. Ο ελληνικός λαός όμως μπροστά και στην εκλογική μάχη μπορεί να εξάγει πολύτιμα συμπεράσματα και με βάση και αυτά να καθορίσει τη στάση του στις εκλογές, αφού γνωρίζει πολύ καλά πως η όποια ανάπτυξη υπήρξε ή θα υπάρξει στα πλαίσια του καπιταλισμού ευνοεί αποκλειστικά και μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, τους κατόχους των μέσων παραγωγής που καρπώνονται τα αποτελέσματά της και όχι το λαό, που βλέπει τη θέση του να επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο και τις σύγχρονες ανάγκες του να μένουν ανεκπλήρωτες. Εχει ακόμη ιδιαίτερη χρησιμότητα να απαντηθούν ερωτήματα και να προσεγγιστούν ζητήματα όπως η «ανταγωνιστικότητα» στο βωμό της οποίας θυσιάζονται εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Οπως επίσης είναι αναγκαίο να αποκαλυφθεί το ανέφικτο της «σύγκλισης» και η ύπουλη προπαγάνδα σχετικά μ' αυτό το στόχο των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου στις σημερινές συνθήκες ανισόμετρης ανάπτυξης, όξυνσης των αντιθέσεων κλπ., καθώς και το πόσο επικίνδυνο είναι η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα να υιοθετήσουν στόχους της αστικής τάξης. Ταυτόχρονα να συζητηθεί και κατανοηθεί ποιος είναι ο άλλος, διαφορετικός δρόμος, που επιτάσσουν τα δικά τους πραγματικά συμφέροντα.

Π. ΚΟΣΙΩΝΗΣ
Δε χωράει το κέρδος στην Υγεία

«Η υγεία και η ζωή των ανθρώπων δεν μπορεί να μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους. Το ΚΚΕ δε δέχεται την επιχειρηματική δράση στην Υγεία», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο και στις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Κορίνθου και τόνισε ότι η κυβέρνηση δημιουργεί με την πολιτική της τις ελλείψεις και τα κενά στο δημόσιο τομέα Υγείας προκειμένου να καλυφθούν με το αζημίωτο από τους ιδιώτες.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ διαπίστωσε κατά τη διάρκεια της περιοδείας του ότι το νοσοκομείο αντιμετωπίζει εκρηκτικά προβλήματα εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό σε όλα τα τμήματα και τις ειδικότητες, της υποχρηματοδότησης και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του.

Η αύξηση των ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο, λόγω της αποδιάρθρωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και της υποβάθμισης των Κέντρων Υγείας στο Νομό Κορινθίας, οι ελλείψεις προσωπικού, υπογράμμισαν οι εργαζόμενοι, οδηγούν σε εντατικοποίηση της εργασίας. Ακόμα, εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, ο αξονικός τομογράφος δεν αξιοποιείται για εξωτερικούς ασθενείς. Προσλήψεις προσωπικού ζητούν και οι εργαζόμενοι στην αιμοδοσία και οι τραπεζοκόμοι, ενώ νέους χώρους για αποθήκευση και διαμονή του προσωπικού απαιτούν οι εργαζόμενοι στο φαρμακείο, που βρίσκεται κυριολεκτικά στριμωγμένο στα υπόγεια του νοσοκομείου.

«Στο Νοσοκομείο Κορίνθου τα τμήματα λειτουργούν από την υπερπροσπάθεια των εργαζομένων. Είναι ανάγκη η διεκδίκηση ενός νέου Οργανισμού και η γενναία χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, με δεδομένα και τα χρέη του προς τρίτους», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ και κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν υπόθεσή τους την προάσπιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ επισκέφτηκε τις διοικητικές υπηρεσίες του ΙΚΑ και μίλησε με τους εργαζόμενους. Και σε αυτή τη συζήτηση κυριάρχησαν η έλλειψη προσωπικού, αφού οι κενές θέσεις βάσει του οργανισμού φτάνουν το 40% και έχουν να γίνουν προσλήψεις εδώ και 15 χρόνια, και η εντατικοποίηση της εργασίας. Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν ακόμα το αίτημα για μηχανοργάνωση της υπηρεσίας.

Είναι γνωστή τακτική της κυβέρνησης να δυσφημεί έναν τομέα του δημοσίου όταν ετοιμάζεται να τον παραδώσει στους ιδιώτες και το ίδιο γίνεται τώρα με το ΙΚΑ, υπογράμμισε ο Π. Κοσιώνης. «Η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη για τους εργαζόμενους, γι' αυτό είναι ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο», επισήμανε, και κάλεσε τους εργαζόμενους να στηρίξουν το ΚΚΕ και με την ψήφο τους στις επερχόμενες εκλογές, ώστε από καλύτερες θέσεις να μπορεί να παλέψει, μαζί με τους εργαζόμενους, για τα δικαιώματά τους.

ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η κυβέρνηση άνοιξε το δρόμο της ιδιωτικής ασφάλισης μέσα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Πώς μεθόδευσε αυτή τη διαδικασία;

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ εισήγαγε την ιδιωτική ασφάλιση στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης, μέσα από τη δημιουργία των «Ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης».

Αυτά, αποτελούν τον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα του γνωστού τριαξονικού συστήματος. Ο πρώτος πυλώνας θα είναι η υποβαθμισμένη κύρια ασφάλιση και ο τρίτος θα αποτελείται από την ατομική και ομαδική ιδιωτική ασφάλιση.

Τα Ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης είναι ΝΠΙΔ και τα κεφάλαιά τους θα τα διαχειρίζονται κατά κύριο λόγο οι ΑΕΔΑΚ, θυγατρικές των Τραπεζών, αλλά και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Μπορεί η συμμετοχή στα Ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης να είναι προαιρετική, η ανάπτυξή τους όμως θα βασίζεται στο ξεθεμελίωμα της Δημόσιας Ασφάλισης και στην παροχή φορολογικών απαλλαγών για τις εισφορές των μελών προς τα πιο πάνω Ταμεία.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των Ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης είναι κεφαλαιοποιητική. Οι παροχές προς τους ασφαλισμένους εξαρτώνται από την απόδοση των επενδύσεων αυτών των ταμείων. Θα εξαρτώνται από την πορεία των χρηματιστηρίων, αφού ο νόμος προβλέπει το 70% των τεχνικών αποθεματικών των επαγγελματικών ταμείων να επενδύονται ουσιαστικά σε μετοχές και άλλες παρόμοιου τύπου κινητές αξίες και μάλιστα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε οποιαδήποτε χώρα του εξωτερικού.

Είναι όμως και ανταποδοτική, αφού η σύνταξη που θα πάρουν οι ασφαλισμένοι - αν πάρουν εφ' όσον αποδώσουν οι επενδύσεις - θα είναι δείγμα, μικρό μέρος των εισφορών που θα έχουν καταβάλει.

Επιπλέον, δίνεται από το σχετικό νόμο η δυνατότητα να επενδύεται έως το 5% των τεχνικών αποθεματικών των επαγγελματικών ταμείων σε χρηματοοικονομικά μέσα της επιχείρησης, ή του κλάδου όπου συμμετέχουν τα ταμεία. Είναι κάτι πολύ επικίνδυνο για τους εργαζόμενους, αφού τους εγκλωβίζει, συνδέοντας την τύχη των εισφορών τους με την τύχη της επιχείρησης. Το πρόσφατο παράδειγμα της χρεοκοπίας της αμερικανικής ENRON, είναι ένα παράδειγμα για τις καταλυτικά αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται για τους εργαζόμενους η εφαρμογή της πιο πάνω ρύθμισης.

ΕΠΙΣΗΣ η κυβέρνηση προώθησε το διαχωρισμό του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ από το ΙΚΑ, με τη δημιουργία ξεχωριστού επικουρικού ταμείου μισθωτών, του ΕΤΕΑΜ, την ενοποίηση των υπολοίπων επικουρικών ταμείων και τη δημιουργία μέχρι 10 κλαδικών επικουρικών ταμείων μισθωτών. Στο 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο από το οποίο θα διοικείται το ΕΤΕΑΜ, η πλειοψηφία ανήκει στην κυβέρνηση και στους εργοδότες. Πρόκειται για ρυθμίσεις που καταργούν την Επικουρική Ασφάλιση όπως τη γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, την υπονομεύουν συνολικά και ανοίγουν το δρόμο για την απορρόφησή της από την ιδιωτική ασφάλιση, μέσα από τα «Επαγγελματικά Ταμεία», στα οποία θα αναφερθούμε αμέσως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ