ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΓΑ
Πήραν πίσω την απαράδεκτη απόφαση για τις έγκυες

Με παρέμβαση του ΚΚΕ χτες στη Βουλή

Αναγκάστηκε να πάρει πίσω, τελικά, την απόφασή του να απολύει τις έγκυες ο ΕΛΓΑ (Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων). Η ανακοίνωση για την ανάκληση αυτής της απαράδεκτης απόφασης έγινε χτες επισήμως στη Βουλή και κάτω από την πίεση που άσκησε το ΚΚΕ. Το θέμα έφερε με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Απαντώντας ο αρμόδιος υπουργός Γεωργίας, Δ. Δρυς, προσπάθησε να δικαιολογήσει την απόφαση του ΕΛΓΑ μιλώντας για «λάθος διατύπωση». Βεβαίως, δεν υπήρχε κανένα λάθος στη διατύπωση. Ο ΕΛΓΑ προσπάθησε να περάσει την απαράδεκτη απόφασή του στα μουλωχτά, αλλά κάτω από την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε, η κυβέρνηση αναγκάζεται τελικά να κάνει πίσω. Ο υπουργός είπε ότι έχει δώσει ήδη εντολή να αλλάξει η απόφαση. Στη νέα απόφαση θα αναφέρεται ότι η γυναίκα που θα διακόπτει την εργασία λόγω εγκυμοσύνης θα επαναπροσλαμβάνεται για το υπόλοιπο διάστημα της σύμβασής της, ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρχουν τότε κενές θέσεις.

Η Λ. Κανέλλη στην τοποθέτησή της είχε καταγγείλει τη σχετική απόφαση της διοίκησης του ΕΛΓΑ και είχε ζητήσει να αλλάξει, προκειμένου να επαναπροσλαμβάνονται οι έγκυες μετά τη γέννηση του παιδιού. Οι γυναίκες, είπε, χρειάζονται στήριξη και βοήθεια, πόσο μάλλον που όλοι ομολογούν ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει έντονο δημογραφικό πρόβλημα.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 23 ΟΚΤΩΒΡΗ
Πυκνώνουν οι αποφάσεις συμμετοχής

Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα με τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπου θα πραγματοποιηθούν τα συλλαλητήρια που διοργανώνει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Για την επιτυχία τους οι ταξικές δυνάμεις με περιοδείες στους χώρους δουλιάς και σε γειτονιές ενημερώνουν τους εργαζομένους και τους καλούν να δώσουν μαζική αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και του μεγάλου κεφαλαίου, διεκδικώντας αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες τους. Η κεντρική συγκέντρωση που οργανώνει το ΠΑΜΕ στην Αθήνα θα γίνει στις 23 του Οκτώβρη στο Σύνταγμα στις 6 μ.μ.

Συγκεντρώσεις θα γίνουν, επίσης, στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου, Αλεξανδρούπολη, 7 μ.μ. έξω από το Δημαρχείο, Ξάνθη, 7 μ.μ. Εργατικό Κέντρο (ΕΚ), Καβάλα, 6 μ.μ., Σέρρες, 6.30 μ.μ. πλατεία Ελευθερίας, Αγρίνιο, 7 μ.μ. πλατεία Δημοκρατίας, Γιάννενα, 8 μ.μ. στο ΕΚ, Κέρκυρα, 7 μ.μ. πλατεία Σαρόκο, Αμφισσα, 6.30 μ.μ. πλατεία Λαού, Θήβα, 7 μ.μ. κεντρική πλατεία, Χαλκίδα, 7 μ.μ. στη συμβολή οδών Κριεζώτου και Ερμού, Καλαμάτα, 7 μ.μ. πλατεία 23ης Μαρτίου, Τρίπολη, 6.30 μ.μ. κεντρική πλατεία, Ρέθυμνο, 7 μ.μ. στο δημαρχείο, Χανιά, 7.30 μ.μ. πλατεία Δημοτικής Αγοράς, Αρτα, 7 μ.μ. στο ΕΚ, Πρέβεζα, 7.30 μ.μ. στο ΕΚ, Τρίκαλα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου, Καρδίτσα, στις 7 μ.μ. στο ΕΚ (την απόφαση πήρε το ΠΑΜΕ και το ίδιο αναμένεται να αποφασιστεί και στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΚ Καρδίτσας).

Επίσης, στις 22 του Οκτώβρη συλλαλητήρια διοργανώνονται: Λάρισα, 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία (διοργανωτές το ΕΚ Λάρισας και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ), Ζάκυνθος, 8 μ.μ. στο ΕΚ. Στο Βόλο η συγκέντρωση θα γίνει στις 30 του Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας. Στην Πάτρα η Γραμματεία του ΠΑΜΕ εξήγγειλε συλλαλητήριο για τις 4 του Νοέμβρη στις 7 μ.μ. στην πλατεία Τριών Συμμάχων.

Ενδεικτικά στην Αθήνα τη Δευτέρα θα γίνουν, μεταξύ άλλων, περιοδείες στην ΕΥΔΑΠ Περισσού, στο υπουργείο Οικονομικών, στα καταστήματα ΚΑΡΦΟΥΡ, στο Τελωνείο Αθήνας και αλλού. Στη Θεσσαλονίκη σήμερα θα γίνει περιοδεία στη Λαϊκή Αγορά της Κρήνης ενώ όλα τα απογεύματα οικοδόμοι απ' όλα τα παραρτήματα βγαίνουν εξόρμηση και μοιράζουν υλικό για το συλλαλητήριο. Ανάλογες περιοδείες πραγματοποιούνται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στα λόγια «κούκλα», στην πράξη «πανούκλα»

Περιδιάβηκε χτες τα ΜΜΕ ο υφυπουργός Εργασίας Ρ. Σπυρόπουλος, και από το βήμα που του παρέχουν απλόχερα οι ισχυροί του πλούτου, παρουσίασε τις «θετικές ρυθμίσεις» της κυβέρνησης για ασφαλιστικά ζητήματα των εργαζομένων. Για πολλά ρωτήθηκε ο υφυπουργός, σε πολλά απάντησε. Ομως - όπως γίνεται συνήθως στα ΜΜΕ των βαρόνων του χρήματος - δε ρωτήθηκε και δεν απάντησε στα πιο ουσιαστικά που θέτει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Δεν απάντησε λοιπόν, ο Ρ. Σπυρόπουλος, για το νέο χαράτσι ύψους 2% που μπαίνει στους δημόσιους υπαλλήλους, για λογαριασμό του ΤΕΑΔΥ. Το μέτρο συμπληρώνει τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις του 3029 σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων. Πάνω από 400.000 υπάλληλοι θα αναγκαστούν να πληρώνουν επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές και μάλιστα χωρίς κανένα αντίκρισμα στη σύνταξή τους.

Δε ρωτήθηκε και δεν απάντησε, για την επιβολή και νέων εισφορών προς τον ΟΓΑ από τους αγρότες, αφού πλέον και οι δύο (άντρας και γυναίκα) μιας αγροτικής οικογένειας υποχρεώνονται να ασφαλιστούν.

Δε ρωτήθηκε και δεν απάντησε για την αύξηση των ενσήμων στο επικουρικό του ΙΚΑ, από τα 4.050 στα 4.500, προκειμένου να κατοχυρωθεί το δικαίωμα στην κατώτερη επικουρική σύνταξη.

Και βέβαια δε ρωτήθηκε για το γεγονός, ότι οι οποίες μικροβελτιώσεις δεν ικανοποιούν πλήρως τα δίκια αιτήματα μιας σειράς κατηγορίας εργαζομένων. Πολύ περισσότερο που μετά την αντιασφαλιστική επίθεση της ίδιας κυβέρνησης, συνολικά χειροτερεύει η θέση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, αφαιρούνται δικαιώματα, συρρικνώνονται και καταργούνται παροχές. Μέσα στον κουρνιαχτό των μικρορυθμίσεων, επιχειρείται να συσκοτιστεί η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης, οι συντάξεις πείνας στη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, το γενικότερο πισωγύρισμα που επιβάλλει η κυβερνητική πολιτική.

Και αυτό το πισωγύρισμα, σε σχέση με το χτες, είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν συγκριθεί με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, με την απαίτηση για μείωση του συντάξιμου χρόνου στα 30 χρόνια και αύξηση των κατώτερων ορίων σύνταξης στα 880 ευρώ. Αντί λοιπόν για 30 χρόνια, η κυβέρνηση κάτι τσαμπουνάει για 37ετία και αυτή με εξαιρέσεις (π.χ. διαδοχική ασφάλιση ΤΕΒΕ). Πολύ περισσότερο που με τους νόμους της τελευταίας δεκαετίας, ενταφιάστηκε η 35ετία, που είχαν μια σειρά κλάδοι και ομάδες εργαζομένων.

Κόπτεται, για παράδειγμα, η κυβέρνηση για τις διαζευγμένες που δεν έχουν κάποιο εισόδημα. Δε βάζει όμως το χέρι στον προϋπολογισμό για να αντιμετωπίσει τη φτώχεια τους. Παρά αφαιρεί ένα μέρος από τη σύνταξη του συζύγου. Μοιράζει λοιπόν τις συντάξεις, όπως κάνει και με την εργασία. Τίποτα πρωτότυπο. Τίποτα ανθρώπινο. Ο λαός μας το λέει πιο απλά: «Απ' έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα»!

ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Εξόρμηση για τους νέους εργαζόμενους

Συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 23 Οκτώβρη, στο συλλαλητήριο της ΕΕΔΥΕ στις 22 Οκτώβρη, ένταση των προσπαθειών για την εγγραφή νέων στα σωματεία, αποφάσισε η Επιτροπή Νέων του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, σε προχτεσινή της συνεδρίαση.

Στη σύσκεψη αναδείχτηκαν έντονα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλιάς. Εγινε όμως και αρκετά μεγάλη συζήτηση γύρω από το πώς θα οργανώσει η επιτροπή καλύτερα τη δράση της, ώστε να φτάσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους. Αυτό γιατί, όπως εντοπίστηκε από πολλούς, υπάρχει μεγάλος αυταρχισμός και τρομοκρατία από τους εργοδότες, με αποτέλεσμα οι νέοι να φοβούνται να προσεγγίσουν το σωματείο. Το επόμενο διάστημα, όπως αποφασίστηκε, θα ενταθούν οι επισκέψεις στους χώρους δουλιάς για να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι για τα όσα ετοιμάζει η κυβέρνηση σε βάρος τους. Η Επιτροπή Νέων αποφάσισε τέλος να δουλέψει συγκεκριμένα ώστε η γενική συνέλευση του σωματείου, που θα γίνει στις 4 Νοέμβρη, να είναι όσο το δυνατόν πιο μαζική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ