ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΤΙΑ ΝΑΥΤΙΚΩΝ
Δεν εγκαταλείπουν το σπίτι τους

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου

Από τη χτεσινή συζήτηση στην Εστία με τον βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο
Από τη χτεσινή συζήτηση στην Εστία με τον βουλευτή του ΚΚΕ Αντώνη Σκυλλάκο
Αποφασισμένοι να μην παραδώσουν το κλειδί του ξενώνα της Εστίας Ναυτικών είναι οι ναυτεργάτες. Την απόφασή τους αυτή έκαναν σαφή χτες προς τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στα πλαίσια μαζικής διαμαρτυρίας, με πρωτοβουλία των σωματείων ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ». Στη συνάντηση συμμετείχε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος. Αφορμή της νέας κινητοποίησης των ναυτεργατών αποτέλεσε έγγραφο που «έσκασε» προχτές το πρωί από το τμήμα Μέριμνας της Εστίας, με το οποίο προαναγγέλλεται το «λουκέτο» στον ξενώνα παρά το γεγονός ότι ο υπουργός στις 24 του Σεπτέμβρη είχε δεσμευτεί μπροστά τους και μέσα στο κτίριο για την απρόσκοπτη λειτουργία του.

Το πρόσχημα για το κλείσιμο είναι ότι ο ξενώνας θα πρέπει να επισκευαστεί και να χρησιμοποιηθεί για την παραμονή αθλητών και διαιτητών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οσο για τους ενοίκους υποτίθεται ότι θα διαμένουν σε ξενοδοχεία, όμως οι προϋποθέσεις που τίθενται, με βάση το έγγραφο του τμήματος Μέριμνας που φέρει τον τίτλο «Δελτίο Διανυκτέρευσης Ναυτικού», είναι απαγορευτικές για την πλειοψηφία των ενοίκων που είναι άνεργοι μακράς διαρκείας.

Ο Γ. Πασχαλίδης στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε στους ναυτεργάτες το ψευτοδίλημμα ότι αν δεν εκκενωθεί ο ξενώνας δεν μπορούν να γίνουν οι επισκευές. Είπε χαρακτηριστικά ότι «ή αποφασίζουμε όλοι μαζί το πρόγραμμα ανακαίνισης ή δεν υπάρχει λόγος να μαλώνουμε». Από τους ναυτεργάτες ειπώθηκε ότι από το 1999 διεκδικούν επιτακτικά την επισκευή και ανακαίνιση του ξενώνα, όμως αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει σε βάρος των ενοίκων, και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως οι εργασίες να γίνουν τμηματικά κατά όροφο. «Η διακοπή της λειτουργίας του ξενώνα - επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ - θα επιφέρει σοβαρότατες συνέπειες και για τους ναυτεργάτες και το προσωπικό. Είναι φανερό ότι επιχειρείται μέσω της ανακαίνισης το κλείσιμο του ξενώνα. Δε θα επιτρέψουν οι ναυτεργάτες αυτά τα σχέδια».

Ο υπουργός δεσμεύτηκε να τους καλέσει σε νέα συνάντηση για να τους ενημερώσει για την τελική του επιλογή. Ωστόσο, χαρακτηριστικό του άθλιου παρασκηνίου γύρω από την υπόθεση του ξενώνα αποτελεί το γεγονός ότι ακριβώς την ώρα που ολοκληρωνόταν η συνάντηση με τον υπουργό, από τη διοίκηση της Εστίας δινόταν εντολή να προωθηθούν οι ένοικοι στα ξενοδοχεία. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι οι εργοδοτικοί και κυβερνητικοί συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ, που πλειοψηφούν στη διοίκηση της ΠΝΟ, έχουν σπεύσει από τις 24 του Σεπτέμβρη να αποφασίσουν το διωγμό των ναυτεργατών από τον ξενώνα.

ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ
Παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων

Την τελική απόφαση για το αν θα συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο «Κλωστήρια Πρεβέζης» θα δώσει την ερχόμενη Δευτέρα 20/10 ο βιομήχανος Αργυρός. Οι 192 εργάτες βρίσκονται εδώ και 10 μέρες σε «άδεια άνευ αποδοχών» με απόφαση του Σωματείου του εργοστασίου. Αρχικά ο ιδιοκτήτης τους είπε να πάρουν δέκα μέρες άδεια από αυτή που δικαιούνται για το καλοκαίρι του 2004. Το Σωματείο, όμως, θέλησε να μη «χαλάσει» την άδεια του καλοκαιριού... Ενώ ο βιομήχανος Αργυρός βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τράπεζες, προκειμένου να δανειστεί το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για να μπει σε αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Το ΠΑΜΕ στην Πρέβεζα εκτιμά ότι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου με τον τρόπο αυτό κρατάει σε ομηρία τους εργάτες και εκβιάζει την τοπική κοινωνία της Πρέβεζας, που μαστίζεται από την ανεργία, για να τον βοηθήσει να μπαίνει σε αναπτυξιακά προγράμματα και έτσι να μην κλείσει. Η πλειοψηφία του Σωματείου (ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ) φέρει σοβαρή ευθύνη για το σημερινό αδιέξοδο.

Ο Αργυρός μέσα σε δύο χρόνια έχει απολύσει 208 εργάτες, ενώ στους 192 εναπομείναντες χρωστάει δεδουλευμένα! Από την πλευρά τους οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας με τη συναινετική τους στάση και τις διαρκείς υποχωρήσεις τους κάθε άλλο παρά τα συμφέροντα των εργατών εξυπηρετούν. Το προηγούμενο διάστημα, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, έγιναν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αλλά δε δόθηκε συνέχεια με ευθύνη της πλειοψηφίας του Σωματείου και του Εργατικού Κέντρου.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους φορείς του νομού να συντονιστούν σε ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που στηρίζει και η ΝΔ. Καλεί τους εργάτες να παλέψουν για να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στο Σωματείο και το Εργατικό Κέντρο. Για να απαιτήσουν σταθερή εργασία χωρίς απολύσεις και εκβιασμούς.

ΥΠΑ
Στα δικαστήρια για την απεργία

Για άλλη μια φορά η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έσυρε τους εργαζόμενους του κλάδου στα δικαστήρια ζητώντας οι απεργιακές κινητοποιήσεις, που έχουν κηρύξει για σήμερα, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές. Μέχρι χτες αργά το βράδυ δεν είχε γίνει γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου. Οπως επισημαίνουν συνδικαλιστές, εδώ και χρόνια οι απεργίες του κλάδου έχουν βγει σχεδόν όλες παράνομες και καταχρηστικές.

Η παράταξη της ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία, διεκδικώντας αιτήματα που να αφορούν στις σύγχρονες ανάγκες τους, απορρίπτοντας τις συντεχνιακές αντιλήψεις, στις οποίες προσπαθεί να τους στρέψει η συνδικαλιστική πλειοψηφία στη διοίκηση της Ομοσπονδίας. Αναδεικνύοντας εξάλλου την ανάγκη κοινού αγώνα όλων των εργαζομένων, τους καλεί να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 23 Οκτώβρη.

ΕΛΤΑ
Τους ενοχλεί η φωνή του ΠΑΜΕ

Μονοπώλιο, θέλει την ενημέρωση των εργαζομένων η κυβέρνηση, όταν μάλιστα υπό αμφισβήτηση τίθενται κραυγαλέες αντεργατικές επιλογές της. Ετσι, όταν στελέχη του ΠΑΜΕ σε προγραμματισμένη περιοδεία προσπάθησαν να μιλήσουν με τους εργαζόμενους στο κατάστημα των ΕΛΤΑ στο αεροδρόμιο, για να τους καλέσουν στο συλλαλητήριο στις 23 Οκτώβρη, συνάντησαν μια απαγόρευση εισόδου στις εγκαταστάσεις. Ο προϊστάμενος του καταστήματος, κ. Νικήτας, ισχυρίστηκε ότι απαγορεύτηκε η περιοδεία για να μην απασχοληθούν οι υπάλληλοι από την εργασία τους. Οι οποίοι υπάλληλοι την ίδια ώρα καλούνταν από την κυβέρνηση να καταπιούν αμάσητη όλη την προπαγάνδα υπέρ του ξεπουλήματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου σήμερα και των ΕΛΤΑ αύριο.

Ο Ν. Κουμεντέας, στέλεχος του ΠΑΜΕ που συμμετείχε στην περιοδεία, δήλωσε στο «Ρ» ότι πρόκειται για ένα γεγονός που «εντάσσεται στα πλαίσια της έντασης του αυταρχισμού της κυβέρνησης κατά των εργαζομένων και των αγώνων τους. Ομως, συνέχισε, καμία τέτοια τακτική δεν πρόκειται να σταματήσει τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο να οργανώσει και να αναπτύξει τους αγώνες των εργαζομένων για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών τους. Απάντηση θα δώσουν οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια στις 23 Οκτώβρη».

ΕΣΗΕΑ
Προς απεργία σε ιδιωτικούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και ΕΡΤ

Προειδοποιητικές απεργίες στους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς και στην ΕΡΤ, αποφάσισε να κηρύξει το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στη χτεσινή του συνεδρίαση. Οι ακριβείς ημερομηνίες των απεργιών θα καθοριστούν μετά τις γενικές συνελεύσεις στους χώρους δουλιάς.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την αδιάλλακτη στάση των ιδιοκτητών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, γεγονός που εμποδίζει την υπογραφή των ΣΣΕ για το έτος ...2003. Επιπλέον, παραβιάζοντας τη νομοθεσία, οι εργοδότες δεν εφαρμόζουν ούτε τις συμβάσεις του 2002, για τους δημοσιογράφους που δεν είναι μέλη της Ενωσης. Η στάση των εργοδοτών που επιμένουν σε αυξήσεις «ψίχουλα» και η άρνησή τους να ικανοποιήσουν βασικά αιτήματα του κλάδου έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ΣΣΕ.

Ιδια είναι η στάση - τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ - και η στάση της διοίκησης της ΕΡΤ, η οποία ζητάει διετή σύμβαση με αυξήσεις 3% συν 3% για το 2003 και 4% συν 4% για το 2004. Ομως, για το μέγιστο θέμα των συμβασιούχων, οι οποίοι εργάζονται εδώ και χρόνια με τρίμηνες συμβάσεις και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, η Διοίκηση αποδέχεται μόνο τη μετατροπή αυτών των συμβάσεων σε συμβάσεις έργου με διάρκεια 11 ή 12 μήνες.

Γι' αυτό η ΕΣΗΕΑ απορρρίπτει ως απαράδεκτες τις απαντήσεις των εργοδοτών, καλεί τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών να εφαρμόσουν τις συμβάσεις για τα μη μέλη και καλεί τους δημοσιογράφους σε αγωνιστική ετοιμότητα. Τέλος, καλεί τους δημοσιογράφους, που εργάζονται σε εφημερίδες να επιδείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ