ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΗ»
ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ τάσσεται υπέρ μιας Επιχείρησης 100% δημόσιας, που θα εξυπηρετεί το λαό και όχι τα μονοπώλια

Motion Team

«Κανένας εργαζόμενος να μην αγοράσει μετοχές της ΔΕΗ, για να μην υποθηκεύσουμε οι ίδιοι το μέλλον μας». Αυτό αναφέρει η «Αγωνιστική Συνεργασία ΔΕΗ» (ΕΣΚ ΔΕΗ), ενόψει της τρίτης ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης, που ξεκινάει με δημόσια εγγραφή για την αγορά πακέτων μετοχών από τους «θεσμικούς» επενδυτές την ερχόμενη Τετάρτη.

Η ΕΣΚ ΔΕΗ αναφέρει ότι η κυβέρνηση προχωράει μέσα στον Οκτώβρη στο τρίτο πακέτο μετοχοποίησης, με το οποίο συνολικά εκχωρείται το 49% Επιχείρησης στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ενταγμένη στην πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που προωθεί το κεφάλαιο. Η σημερινή μετοχοποίηση είναι συνέχεια της πολιτικής ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας που ξεκίνησε με το Ν. 2773/99 και συνεχίστηκε με το Ν. 3175/2003. Ηδη οι επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό, αλλά και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ από τις δύο πρώτες φάσεις της μετοχοποίησης - αναφέρει η ΕΣΚ είναι σοβαρές.

Η λειτουργία της Επιχείρησης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια είχε ως αποτέλεσμα:

  • Την εκτίναξη των κερδών που πάνε στις τσέπες των ιδιωτών.
  • Τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων και την εντατικοποίηση της εργασίας.
  • Την πραγματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.
  • Την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.
  • Την προώθηση μέτρων αστυνομικού χαρακτήρα (μαγνητική κάρτα) και ενίσχυση του «διευθυντικού δικαιώματος», με γενίκευση των χαμηλών βαθμολογιών, το κόψιμο των κλιμακίων κ.ο.κ.
  • Την προώθηση μέτρων καταστρατήγησης εργατικών κατακτήσεων (μη πληρωμή παράνομων υπερωριών, ενοικίαση εργαζομένων κλπ.).
  • Οι αυξήσεις στην οικιακή κατανάλωση κινήθηκαν πάνω από τον πληθωρισμό και επιβάρυναν ακόμα παραπέρα το λαϊκό εισόδημα.

Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί με ακόμα πιο έντονους ρυθμούς, τονίζει η «Αγωνιστική Συνεργασία». Το σύστημα αξιολόγησης και το μισθολόγιο που ετοιμάζουν θα είναι το επόμενο χτύπημα. Στόχος τους είναι ο εργαζόμενος - λάστιχο. Θα προχωρούν όχι οι ικανότεροι αλλά οι φθηνότεροι και «εύκαμπτοι».

Για όλ' αυτά, αλλά και για τα χειρότερα που έρχονται, όπως επισημαίνει η «Αγωνιστική Συνεργασία» «η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ) όχι μόνο δε στάθηκε εμπόδιο, αλλά έβαλε πλάτη, προβάλλοντας τη θέση για μετοχοποίηση του 49% και ταυτόχρονα εγκλωβίζει τους εργαζόμενους, καλλιεργώντας αυταπάτες για δήθεν προώθηση του ...υγιούς ανταγωνισμού, ζητώντας τα έσοδα της μετοχοποίησης να επενδυθούν στη ΔΕΗ κλπ.».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία», αναλύοντας τις γενικότερες επιπτώσεις, που θα έχει για την κοινωνία η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καλεί τους εργαζόμενους «να αξιολογούν την ενεργειακή πολιτική στο πλαίσιο της συνολικά εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η υλοποίηση της πολιτικής που εξυπηρετεί τους εργαζόμενους προϋποθέτει την οικοδόμηση ενός αποκλειστικά κρατικού, ενιαίου φορέα ενέργειας στο πλαίσιο μιας οικονομίας που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Αυτό που έχει ανάγκη ο λαός μας σήμερα είναι μια ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή ηλεκτρικής ενέργειας, που να εξυπηρετεί το λαό και όχι τα μονοπώλια, δηλαδή να έχει χαρακτηριστικά λαϊκής περιουσίας, να εξασφαλίζει μόνιμη σταθερή δουλιά, 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Δεν είχε λόγια για τα πραγματικά προβλήματα

Δήλωση του βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτη, με αφορμή τη διήμερη παραμονή του Γ. Δρυ στη Λέσβο

Σε ανέξοδες για την πολιτική της κυβέρνησής του υποσχέσεις αναλώθηκε ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς, κατά τη διήμερη παραμονή του στο νησί της Λέσβου. Τα παραπάνω τονίζονται σε χτεσινή δήλωση του βουλευτή ΚΚΕ Σταύρου Σκοπελίτη, στην οποία σημειώνεται επίσης πως ενώ ο υπουργός Γεωργίας «είπε πολλά για την επιδότηση του λαδιού στην προσπάθειά του να αποσείσει τις μεγάλες ευθύνες του, αλλά και της κυβέρνησής του για τις περικοπές που θα γίνουν σ' αυτήν, δε βρήκε να πει κουβέντα για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγροτική μας παραγωγή και ο αγρότης του νησιού μας. Και εννοούμε εκείνα τα προβλήματα που έχουν σχέση με τις τιμές των προϊόντων του, αλλά και με το επίπεδο ζωής στην ύπαιθρο».

Ο Στ. Σκοπελίτης αφού επισημαίνει πως «αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά σκόπιμα», προσθέτει: «Γιατί αν μιλάνε γι' αυτά τα προβλήματα, έπρεπε να θέσει το δάκτυλό του επί των τύπων των ήλων της πολιτικής της κυβέρνησής του. Αυτής της πολιτικής, που έχοντας ως στόχο της την καταστροφή του μικρομεσαίων αγροτικών νοικοκυριών της χώρας μας και του τόπου μας, κατήργησε κάθε μέτρο στήριξης της παραγωγής του και όξυνε παραπέρα τα προβλήματα που έχουν σχέση με την υγεία, την παιδεία, την ασφάλιση και γενικότερα με την ποιότητα της ζωής του. Οσον αφορά τα όσα είπε για την επιδότηση στο λάδι αποτελούν ξεκάθαρη προσπάθεια απόσεισης, αλλά και μετακύλησης των ευθυνών που έχει η κυβέρνηση για τις περικοπές που θα γίνουν σ' αυτήν. Ευθύνες που απορρέουν κύρια από την αποδοχή του πενιχρού πλαφόν 419.000 τόνων, ενώ οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας σε λάδι είναι μεγαλύτερες. Θέλουμε να κάνουμε για μια ακόμη φορά καθαρό ότι δε θα δεχτούμε καμιά περικοπή της επιδότησης, που είναι 450 δραχμές ανά κιλό λαδιού, αλλά ούτε κιλό από την παραγωγή του κάθε αγρότη μας».

Συνεχίζοντας ο Στ. Σκοπελίτης είπε: «Καλούμε τους αγρότες του νησιού μας - ελαιοπαραγωγούς, κτηνοτρόφους και ψαράδες - να γράψουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις υπουργικές ανέξοδες υποσχέσεις, όπως αυτός γράφει τα δίκαια αιτήματα της πάλης τους και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για μια άλλη πολιτική που θα τους δώσει τη δυνατότητα να ζήσουν σ' αυτόν τον τόπο και να απολαμβάνουν τους καρπούς της δημιουργίας τους. Αυτή την πολιτική ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η ΝΔ μπορούν να του δρομολογήσουν. Είναι η υπόθεση των ίδιων των αγροτών και του κινήματός του, καθώς και της ενίσχυσης του ΚΚΕ που αποτελεί και το μοναδικό τους σύντροφο στους αγώνες και τις αγωνίες τους.

Τους καλούμε τέλος μ'αυτό το στόχο, την καταδίκη δηλαδή του δικομματισμού και για μια άλλη φιλοαγροτική πολιτική, να πάρουν μαζικά μέρος στο παλλεσβιακό συλλαλητήριο που διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ και η Ομοσπονδία των ΕΒΕ στις 29 του Οκτώβρη το βράδυ».

Το νέο «τρικ»

Μετά τους θεατρινισμούς περί... σταυροφορίας για τη δήθεν πάταξη της ακρίβειας και των κερδοσκόπων. Μετά από επιδείξεις πολλών κυβικών κοινωνικής ευαισθησίας σε πλανόδιους τύπου «σύζυγος ΕΑΜίτη», ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κ. Κουλούρης «ξαναχτύπησε». Αυτή τη φορά βρήκε νέο τρόπο να αποπροσανατολίσει τους καταναλωτές από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που παραμένουν στο απυρόβλητο. Και δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού στην πραγματικότητα, δίκιο έχει ο άνθρωπος που το ξεκαθάρισε εξ αρχής, στο πλαίσιο της ασκούμενης πολιτικής «η κερδοσκοπία δεν μπορεί να προσδιοριστεί».

Τώρα, το νέο επικοινωνιακό τρικ του κυρίου υφυπουργού λέγεται «μαφία λαϊκών αγορών». Το σκηνικό άρχισε να το στήνει από προχτές, όταν έκανε λόγο, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, περί «οπλοφορούντων πωλητών στις λαϊκές». Το συνέχισε χτες με δηλώσεις του σε τηλεοπτικό κανάλι περί τραμπουκισμών και «κορόνες» για μέτρα εξυγίανσης της συγκεκριμένης αγοράς. Το διάνθισε, μάλιστα, με μια προσπάθεια προσωπικής εξιλέωσης ότι... κάτι έχει πάρει το αυτί του για επόπτες του υπουργείου που χρηματίζονται, αλλά δεν του έχει «προκύψει» μέχρι τώρα.

Εμείς δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τις «αποκαλύψεις» που με τόσο πάθος έκανε ο Κ. Κουλούρης. Δεν μπορούμε όμως να αποσιωπήσουμε αυτό που με ανάλογη σπουδή ο κύριος υφυπουργός «κάνει γαργάρα». Οτι δηλαδή ο τρόπος λειτουργίας της αγοράς -στην προκειμένη των λαϊκών αγορών - στηρίζεται και αναπτύσσεται στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Και οι κάθε λογής «μαφίες» που τυχόν δραστηριοποιούνται σε οποιοδήποτε χώρο είναι γέννημα - θρέμμα αυτής της πολιτικής, που με απόλυτη ευλάβεια εφαρμόζει και διευρύνει ο ίδιος και η κυβέρνηση που εκπροσωπεί.


Μ. Ζ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ