ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
«Ολυμπιακός» εφιάλτης

Δε θέλουν μόνο να βάλουν στο γύψο το δικαίωμα του ελληνικού λαού να διαδηλώνει, αλλά και να δημιουργήσουν «προηγούμενο» για την «αναστολή» των δημοκρατικών δικαιωμάτων του

Του Τ. Αναστασίου από τα «Νέα»
Του Τ. Αναστασίου από τα «Νέα»
Το «αντιτρομοκρατικό» δόγμα, όπως αυτό υλοποιείται από τις ΗΠΑ μετά την 11η του Σεπτέμβρη, διαποτίζει, όπως ήταν αναμενόμενο, και την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το νεοταξικό δόγμα έχει δύο αλληλένδετα σκέλη: Εχθρός είναι όποιος δε δηλώνει υποταγή στους ηγεμόνες του πλανήτη. Η ασφάλεια, εννοείται των συμφερόντων τους, είναι το πρώτο, όλα τα άλλα (δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες) είναι ανάξιες λόγου «λεπτομέρειες». Εφαρμογή του δόγματος στα «καθ' ημάς» είναι το δόγμα «ολικής ασφάλειας» της ΕΛ.ΑΣ. Εξομοιώνεται ουσιαστικά με αυτό μια φιλειρηνική διαδήλωση ενάντια στους μακελάρηδες των λαών με τους πραγματικούς τρομοκράτες, οι οποίοι εξάλλου θα αλωνίζουν ελεύθερα, αφού ήδη ελέγχουν την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων...

Δεν της ξέφυγε της Γ. Αγγελοπούλου όταν εξέφρασε φόβους μήπως η Αθήνα θυμίζει «εγκαταστάσεις στρατιωτικής ζώνης», τις μέρες των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αλήθεια είναι πως η Αθήνα δε θα μπορεί να πάρει ανάσα, χωρίς να το βλέπουν τα μυριάδες μάτια του «Μεγάλου Αδελφού». Δε θέλουν μόνο να βάλουν στο γύψο το αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα του ελληνικού λαού να διαδηλώνει ενάντια στους εκπροσώπους φονιάδων των λαών, αλλά και να δημιουργήσουν «προηγούμενο» για την «αναστολή» των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Η «ολυμπιακή» επίθεση βέβαια δεν αφορά μόνο τα δημοκρατικά, αλλά το σύνολο σχεδόν των δικαιωμάτων, από τα κοινωνικά και εργασιακά μέχρι τα ατομικά.

Σε καμία περίπτωση, πάντως, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δε θα είναι η γιορτή της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών, απλούστατα γιατί δε θα είναι «οικοδεσπότης» ο ελληνικός λαός, αλλά οι πολυεθνικές και οι Αμερικάνοι. Το χειρότερο είναι ότι τους πληρώνει όσο ακριβά δεν μπορεί να φανταστεί. Ηδη έχει μπει στο κρεβάτι του «Προκρούστη» των Ολυμπιακών Αγώνων...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΣΤΡΑΤΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΗ

Η ΠΟΛΗ «ΕΑΛΩ»...«Πώς θα "κρυφτούν" 41.000 άτομα προσωπικού των Αρχών Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2004, έτσι ώστε η πόλη να παρουσιάζει εικόνα γιορτινή, φιλική και όχι στρατοκρατούμενη; Με ποιον τρόπο θα ισορροπήσουν τα μέτρα ασφαλείας με τις καθημερινές λειτουργίες του πολίτη, όταν καθίσταται απαγορευτική κάθε αποκλιμάκωση των μέτρων που μπορεί να θέτει σε κίνδυνο τους Αγώνες και την αξιοπιστία της χώρας; Αυτόν το γρίφο προσπαθεί να λύσει η κυβέρνηση και η ΟΕ "Αθήνα 2004", διότι η δύναμη αυτή είναι διπλάσια από αυτή κάθε προηγούμενης ολυμπιακής διοργάνωσης... Η πόλη δηλαδή θα επιτηρείται σπιθαμή προς σπιθαμή, από εδάφους και αέρος, μέσω χιλιάδων φυσικών αλλά και ηλεκτρονικών ματιών - ο εξοπλισμός αυτός μάλιστα θα χρησιμοποιηθεί και μετά τους Αγώνες» («ΒΗΜΑ»).

ΚΟΣΤΟΣ... ΑΓΝΩΣΤΟ: «Το σχέδιο ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, για την προστασία των οποίων θα απασχοληθούν 70.000 άτομα, παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ... H πολιτική και αστυνομική ηγεσία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας θα παραδοθούν έγκαιρα, φαίνεται όμως ότι ουδείς... γνωρίζει το κόστος τους, καθώς ο υπουργός κ. Γ. Φλωρίδης εκτίμησε ότι η δαπάνη για την ασφάλεια θα κυμανθεί στα 650 εκ. ευρώ, ενώ μόλις προχθές ο γ. γ. του υπουργείου κ. Δ. Ευσταθιάδης την είχε υπολογίσει σε ένα δισεκατομμύριο...» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΑΜΕΡΕΣ! «Περισσότερα από 650 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν συνολικά για την ολυμπιακή ασφάλεια. Η Αθήνα και οι τέσσερις ολυμπιακές πόλεις τον Αύγουστο του 2004 θα κινούνται στους ρυθμούς του "Μεγάλου Αδελφού", καθώς θα εγκατασταθούν περισσότερες από 1.500 κάμερες που θα καταγράφουν την παραμικρή κίνηση» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).

Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ «ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ»! «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να λειτουργήσουν υποδειγματικά για την ελληνική κοινωνία. Να την εμβολιάσουν με τις έννοιες του επαγγελματισμού, της αυτοπειθαρχίας, του προγραμματισμού, της μεθοδολογίας και της σταδιακής προσέγγισης των στόχων. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες (...) είναι ένα εκπαιδευτήριο, ένα εργαστήριο ιδεών και μεθόδων, μέσα από το οποίο θα διέλθει - διέρχεται ήδη - η ελληνική κοινωνία. Και θα αποκτήσει συλλογικά όσα δεν απέκτησε για πολλές δεκαετίες» (Γ. Λιακόπουλος - «ΒΗΜΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΚΩΔΙΚΟΣ «ΜΑΡΜΑΡΑ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σημίτης: ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΚΛΙΠΑΡΕΙ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΕΚΛΟΓΙΚΑ.

ΑΥΓΗ: «ΨΗΦΟ» ΑΠΟ ΜΠΛΕΡ - ΠΑΟΥΕΛ... ΠΑΡΑΚΑΛΕΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συνέντευξη - σταθμός του Οικουμενικού Πατριάρχη - «ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ».

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΧΙΣΜΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΚΗΡΥΞΕ ΠΟΛΕΜΟ.

ΧΩΡΑ: ΑΓ(Ρ)ΙΑ ΚΟΝΤΡΑ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΟΣ!

ΕΣΤΙΑ: Η ΔΙΕΝΕΞΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 20+1 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ 3,5 ΕΚ. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: Ασφαλιστικό: ΕΦΑΠΑΞ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΕ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 1.000 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ερχονται στην Αθήνα από 20 έως 22 Οκτώβρη - ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ!

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Μέχρι το τελευταίο λεπτό... «Δεν μπορώ σήμερα να εκτιμήσω αν η Ελλάδα είναι έτοιμη (σ.σ. σε επίπεδο ασφάλειας). Ρωτήστε με πάλι στις 13 Αυγούστου 2004» (Τόμας Μίλερ, στο συνέδριο του «Economist» - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Τι 10%, τι 20%, τι 50%... «Σχετικά με τον οικονομικό προϋπολογισμό της ασφάλειας και το κατά πόσον θα υπάρξουν υπερβάσεις, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι "είναι λογικό να υπάρξουν υπερβάσεις της τάξης του 10-20% με βάση τα 600 εκατομμύρια ευρώ, που είχαν προϋπολογιστεί προ της 11ης Σεπτεμβρίου 2001"» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Προβοκατόρικα στερεότυπα: «Παρέλυσε για μία ακόμα φορά χτες το πρωί το κέντρο της Αθήνας από τις τέσσερις παράλληλες συγκεντρώσεις και τις πορείες διαμαρτυρίας διαφόρων κλάδων εργαζομένων. Το αποτέλεσμα ήταν στους περιφερειακούς δρόμους να σχηματιστούν για αρκετή ώρα ουρές από ακινητοποιημένα αυτοκίνητα» (ΒΗΜΑ).

Εφ' ενός ζυγού! «Ωστόσο το πιο διδακτικό (σ.σ. από την προχθεσινή πορεία διαμαρτυρίας των υπαλλήλων της Στατιστικής Υπηρεσίας) ήταν, το άλλο: Η πορεία των ανθρώπων της Στατιστικής, μέρα μεσημέρι στο κεντρικότερο σημείο της πρωτεύουσας, βάδισε όλη την οδό Σταδίου και κατέληξε στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στο Σύνταγμα, σε έναν ζυγό...»! (Από άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ).

Ολα ωραία... «Βελτιώσεις στους όρους συνταξιοδότησης προβλέπει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας: Αύξηση συντάξεων σε ΔΕΚΟ, τράπεζες, νωρίτερα συντάξεις στο ΤΕΒΕ (ΟΑΕΕ), "πλασματικό" χρόνο ασφάλισης στους παλιννοστούντες και ρυθμίσεις για το σύνολο των εργοδοτών που οφείλουν εισφορές. Οι δημ. υπάλληλοι θα πληρώνουν 2% εισφορές στα επιδόματα. Η διάταξη για τη διαδοχική ασφάλιση "κρατήθηκε" για να απλοποιηθεί» (Από το βασικό θέμα της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

...και καλά! «Σωρεία ευνοϊκών διατάξεων, που αφορούν περίπου 2 εκατ. ασφαλισμένους και συνταξιούχους, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο -σκούπα του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που προωθείται στη Βουλή» (ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ