ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμός Σαρόν...

Συνεχίζονται με νεκρούς και τραυματίες οι ισραηλινές εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη Ράφα

«Το τείχος εκμηδενίζει, πρακτικά, τις πιθανότητες ίδρυσης ανεξάρτητου βιώσιμου κράτους» τονίζει ο Πρόεδρος των Παλαιστινιακών Επιτροπών Ανακούφισης και γνωστός ακτιβιστής, Μουστάφα Μπαργκούτι

Νεαρός Παλαιστίνιος περνάει από το τσιμεντένιο «τείχος»

Associated Press

Νεαρός Παλαιστίνιος περνάει από το τσιμεντένιο «τείχος»
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

«Η εκδίωξη του Γιάσερ Αραφάτ στην παρούσα φάση δε θα ήταν προς όφελος του Ισραήλ» δήλωνε, ενάμιση μήνα μετά την υπουργική απόφαση «απομάκρυνσης» του Παλαιστινίου ηγέτη, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας, όμως, ότι «όσο ο Αραφάτ βρίσκεται στην εξουσία δεν πρόκειται να γίνει κανένα βήμα προόδου». Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε για πολλοστή ημέρα τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του στη Ράφα, ενώ πράκτορες του FBI είχαν πολύωρη συνάντηση με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, συλλέγοντας στοιχεία για τη βομβιστική επίθεση κατά αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.

Την αρνητική γνώμη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών επικαλέστηκε ο Αριέλ Σαρόν, για να αιτιολογήσει την αλλαγή της στάσης του όσον αφορά στο ενδεχόμενο «εκδίωξης» του Γιάσερ Αραφάτ. Ο Σαρόν, μιλώντας στην «Τζερούσαλεμ Ποστ», εκτίμησε ότι η «πιθανότητα να εκδιωχθεί χωρίς να τραυματιστεί είναι εξαιρετικά μικρή λόγω των σωματοφυλάκων του, αλλά και λόγω της ανθρώπινης ασπίδας που έχουν δημιουργήσει Ισραηλινοί πολίτες γύρω του». Κατέληξε, όμως, ότι όσο ο Αραφάτ διατηρεί τα ηνία της εξουσίας, δε θα υπάρχουν περιθώρια προόδου. Αναφερόμενος στο διαχωριστικό τείχος, τόνισε ότι η ανέγερσή του θα συνεχιστεί ακόμη και αν οι Αμερικανοί περικόψουν, τελικά, τα δάνεια των 9 δισ. προς το Ισραήλ, όπως έχουν προειδοποιήσει.

Ερευνες και επιχειρήσεις

Στην πόλη της Γάζας βρέθηκαν, χτες, αρκετά μέλη του FBI όπου συναντήθηκαν επί ώρες με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Εκπρόσωπός τους κατέστησε σαφές ότι «για την έρευνα του FBI δεν υπάρχει ακόμη κάποιος συγκεκριμένος ύποπτος», σχολιάζοντας τις συλλήψεις μελών της οργάνωσης «Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης». Η Π. Αρχή συνέχισε την ανάκριση των συλληφθέντων και με εντολή του Αραφάτ ενοποιήθηκαν υπό μία διοίκηση, αυτή του Αμπντέλ Ραζέκ αλ Ματζάιντι, τα σώματα ασφαλείας στη Λωρίδα της Γάζας, ικανοποιώντας, σε πρώτο επίπεδο, ένα πάγιο αμερικανικό αίτημα.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε τις επιχειρήσεις του εντός του προσφυγικού καταυλισμού της Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με τις ελάχιστες υπάρχουσες πληροφορίες, χτες, κατά τη διάρκεια σποραδικής ανταλλαγής πυρών σκοτώθηκαν άλλοι 2 Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν 13.

«Εκμηδενίζεται κάθε προοπτική ανεξαρτησίας»

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στα παλαιστινιακά εδάφη 3 χρόνια μετά την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος των Παλαιστινιακών Επιτροπών Ιατρικής Ανακούφισης. Ο Μουστάφα Μπαργκούτι ανακοίνωσε ότι από τις 29 Σεπτέμβρη 2000 μέχρι τις 14 Οκτώβρη 2003 έχουν σκοτωθεί 2.654 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 493 παιδιά, και έχουν τραυματιστεί 47.000, εκ των οποίων περισσότεροι από 2.500 έχουν μόνιμη αναπηρία. Υπογράμμισε ότι στο ίδιο χρονικό διάστημα, μόνο στη Λωρίδα της Γάζας, έχουν μείνει άστεγοι περισσότεροι από 11.987 Παλαιστίνιοι, ενώ πλέον τα παλαιστινιακά εδάφη είναι διάτρητα από 482 στρατιωτικά σημεία ελέγχου.

Ο γνωστός Παλαιστίνιος ακτιβιστής έκανε ειδική μνεία στο διαχωριστικό τείχος, τονίζοντας ότι καταπατά βάναυσα κάθε έννοια διεθνούς δικαίου. Υπογράμμισε ότι μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσής του, το Ισραήλ θα έχει προσαρτήσει το 58% των εδαφών της τωρινής έκτασης της Δ. Οχθης, ενώ 600.000 Παλαιστίνιοι θα βρίσκονται παγιδευμένοι «σε μια ουδέτερη ζώνη, χωρίς δικαίωμα να εισέλθουν ή να εξέλθουν». Ο Μπαργκούτι εκτίμησε ότι το τείχος είναι η τελευταία πράξη μιας καλά σχεδιασμένης διαδικασίας, που οδηγεί «στην καταστροφή κάθε φυσικής πιθανότητας ίδρυσης βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους και ωθεί όλο και περισσότερους Παλαιστινίους στην εγκατάλειψη της γης τους».

ΗΠΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Ψεύτικα λόγια Μπους - Κοϊζούμι για ΛΔ Κορέας...

ΤΟΚΙΟ.- «Ειρηνική λύση» δήλωσαν χτες στο Τόκιο πως επιθυμούν στην Κορεατική Χερσόνησο ο Πρόεδρος Τζ. Ου. Μπους και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιουνισίρο Κοϊζούμι. Ομως, η «ειρηνική λύση» συνοδεύτηκε άμεσα με τον γνωστό όρο - «τελεσίγραφο»: Να τερματίσει άμεσα η ΛΔ Κορέας το πυρηνικό της πρόγραμμα. Γι' αυτό και προέβησαν ανέξοδα στη δήλωση πως επιθυμούν αμφότερες οι χώρες τη συνέχιση των εξαμερών συνομιλιών στο Πεκίνο για το βορειοκορεατικό ζήτημα...

Ακολούθησαν οι φιλοφρονήσεις και οι έπαινοι του Προέδρου των ΗΠΑ (που άρχισε χτες την περιοδεία του σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας από το Τόκιο) για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό. «Είναι καλός φίλος, πολύ ισχυρός ηγέτης και η σχέση ανάμεσα σε ΗΠΑ - Ιαπωνία πολύ καλή», δήλωσε ο Τζ. Ου. Μπους, μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνάντησή του με τον Κοϊζούμι. Ωστόσο, το «καλό κλίμα» των σύντομων δηλώσεων που έκαναν στις κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων έκρυβε από πίσω του ατζέντα «οικονομικού πολέμου». Οπως η επίπτωση που έχει η συνεχιζόμενη χαμηλή αξία του γιεν (έναντι του αμερικανικού δολαρίου) στις αμερικάνικες εξαγωγές...`Η η «πιθανότητα» μίας πιο «μάχιμης» ιαπωνικής στρατιωτικής συνδρομής (και όχι μόνον οικονομικής, όπως έγινε προχτές με τη χορήγηση 1,5 δισ. δολαρίων του Τόκιο για την κατοχική Βαγδάτη) στο Ιράκ...

Σ' αυτά τα θέματα «αντιπαράθεσης», φαίνεται πως προστέθηκε και ένα ακόμη: Μία διαφορά σε «ποσοτικό» και όχι σε ποιοτικό επίπεδο. Ο Κοϊζούμι (σύμφωνα με σχετική δήλωση εκπροσώπου του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών) κάλεσε τον Πρόεδρο Τζ. Ου. Μπους να «κάνει καλύτερη χρήση του ΟΗΕ» και να «στηρίξουν οι ΗΠΑ τον ΟΗΕ». Η απάντηση του Μπους ήταν, όμως, πως ο ΟΗΕ είναι «γερασμένος και πρέπει να μεταρρυθμιστεί»...

Μία από τα ίδια (κατ' αναλογία των κατά τόπους συνθηκών και επιμέρους συμφερόντων της Ουάσιγκτον) αναμένεται να πει ο Τζ. Ου. Μπους τις επόμενες οκτώ μέρες στους επόμενους σταθμούς της περιοδείας του, που είναι οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, η Σιγκαπούρη, η Ινδονησία και η Αυστραλία...

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Οχυρό η Μανίλα, «για να μη δει διαδηλώσεις» ο Μπους

ΜΑΝΙΛΑ.- Επί ποδός πολέμου - ή σχεδόν - βρίσκονταν από χθες οι αρχές των Φιλιππίνων, ενόψει της σημερινής 8ωρης επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους στη χώρα. Πολλές οργανώσεις - κόμματα και ΜΚΟ - διοργανώνουν κινητοποιήσεις εναντίον της πολιτικής των ΗΠΑ, ωστόσο οι αρχές προήγγειλαν πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου Νινόι Ακίνο για αρκετές ώρες, αλλά και τους αποκλεισμούς δρόμων, ενώ οι επίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για ανάπτυξη 11.000 και πλέον αστυνομικών, αλλά και 1.300 ανδρών των ειδικών δυνάμεων της προεδρικής φρουράς και 3.000 στρατιωτών των «αντιτρομοκρατικών μονάδων», για την «ασφάλεια» στη διάρκεια της επίσκεψης. Ολες οι ναυτικές, εναέριες και επίγειες δυνάμεις τέθηκαν σε κατάσταση επιφυλακής. Ανάμεσα στους «πολιτικούς» στόχους της κυβέρνησης υπό την Πρόεδρο Αρόγιο, είναι ο Αμερικανός πρόεδρος «να μη δει διαδηλώσεις».

Δεν είναι, βέβαια, καθόλου τυχαίο ότι τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούσαν φήμες ότι η ένοπλη πτέρυγα του ΚΚ Φιλιππίνων, ο Νέος Λαϊκός Στρατός, «σχεδιάζει να δολοφονήσει» τον Μπους, πράγμα που η ηγεσία του κόμματος ξεκαθάρισε ότι καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα.

ΣΥΡΙΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες απειλές Σαρόν

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο εξαπόλυσης νέας επίθεσης κατά της Συρίας ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του στην «Τζερούσαλεμ Ποστ». Ο Αριέλ Σαρόν δηλώνει ότι η ισραηλινή ηγεσία δεν αρέσκεται σε επιθέσεις και θα προτιμούσε να τις αποφύγει, αλλά, όπως συμπληρώνει, «λαμβάνει σοβαρά υπ' όψιν τις συριακές ενέργειες, και δεν μπορεί να ανεχθεί την ανάπτυξη τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στο συριακό έδαφος ενάντια στο Ισραήλ».

Κρίνει, μάλιστα, ως «την πλέον κατάλληλη κίνηση» την αεροπορική επιδρομή που έπληξε στόχο 15 χλμ. από τη Δαμασκό, την περασμένη Κυριακή, τονίζοντας ότι «δεν προκάλεσε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, αλλά έδωσε το μήνυμα στη Συρία, ότι δεν μπορεί να δρα κατά του Ισραήλ και να βοηθά το Ιράν». Ο Σαρόν αναφέρεται στην πιθανότητα ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ σαν να επρόκειτο για ειλημμένη απόφαση και εκτιμά ότι για να γίνει αυτό «το Ιράν χρειάζεται τα συριακά λιμάνια και το συριακό εναέριο χώρο και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε». Τέλος, αποκλείει το ενδεχόμενο διαλόγου με τη συριακή ηγεσία (όπως άλλωστε πράττει και με τους Παλαιστινίους), σημειώνοντας ότι «πρόκειται για την πλέον αντισημιτική συριακή ηγεσία που υπήρξε ποτέ».

Μία μέρα πριν την εξαπόλυση νέων λεκτικών απειλών προς όλες τις κατευθύνσεις από τον Αριέλ Σαρόν, είχε γίνει γνωστό από τη Δαμασκό ότι ο αρχηγός του συριακού ΓΕΣ έδωσε εντολή σε όλα τα σώματα στρατού «να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν νέα ισραηλινή επίθεση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ