ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μελωδικές διαδρομές

Λένα Αλκαίου
Λένα Αλκαίου
Με ένα μελωδικό διήμερο της Λένας Αλκαίου, (χτες και σήμερα 10μ.μ.), ξεκίνησε τη φετινή λειτουργία του ο Πολυχώρος της «Αγκυρας» (Σόλωνος 124, τηλ. 210 3837667). Θ' ακολουθήσει διήμερο του πάλαι ποτέ «Λαθρεπιβάτη» Γιάννη Νικολάου, (24, 25/10), σ' ένα πρόγραμμα «Του ταξιδιού και του δρόμου», με τραγούδια δικά του και των Μούτση, Λοΐζου, Σαββόπουλου κ.ά. Στις 7,8/11 η Κρινιώ Νικολάου με τη συνοδεία της Ζωής Τηγανούρια (ακορντεόν) και του Βασίλη Θεοδωρακόγλου (πιάνο) θα παρουσιάσει τζαζ - έθνικ «διαδρομές».

  • Βραδιές με ήχους της Ανατολής, παραδοσιακά ακούσματα και έντεχνη ελληνική μουσική πραγματοποιούνται αυτό το μήνα, στο «Μπαμ Τερλελέ» (Ωδείο Γαλαξίας) της Θεσσαλονίκης. Η αυλαία άνοιξε χτες με τους «Καφέ Αμάν», με το Χάρη Συμεωνίδη και την Τουρκάλα Dilek Koc, σε σμυρναίικα, πολίτικα και μικρασιάτικα, που θα εμφανιστούν και στις 24 και 31/10. Σήμερα και στις 25-26/10, η λαϊκή κομπανία «Εκτός» παρουσιάζει λαϊκά και έντεχνα τραγούδια, ενώ αύριο, εμφανίζεται το σχήμα «Ακουσον δε» με ρεμπέτικα και λαϊκά. Ακολουθούν: 23/10 οι «Αέναοι» σε έντεχνα, ροκ και μπαλάντες της νέας ελληνικής σκηνής. 27/10 το «Νάμα της Ανατολής» σε παραδοσιακά της Μικρασίας. 30/10 ο Παρασκευάς Θεοδωράκης σε τραγούδια Μάλαμα, Θαλασσινού, Παπακωνσταντίνου κ.ά. Συνοδοιπόρος του ο Νίκος Βλάχος (κρουστά).
Περιπλανήσεις ζωγραφικής

Εργο του Κ. Παπαγεωργίου
Εργο του Κ. Παπαγεωργίου
Εκθεση ζωγραφικής του Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου εγκαινιάζεται στις 23 Οκτωβρίου (8μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης «Αδάμ» (Ν. Βάμβα 5). Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, η οποία περιλαμβάνει έργα με κεντρικό θέμα την ανθρώπινη φιγούρα μέσα στο χώρο, συνθέσεις εμπνευσμένες από τον κόσμο της θάλασσας, τοπία και νεκρές φύσεις. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί συνήθως γαιώδεις αποχρώσεις και άλλοτε παίζει με τις αντιθέσεις ψυχρών και θερμών χρωμάτων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 του Νοέμβρη.

«Ερωτευμένος ζωγράφος» είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Διαμαντή Αϊδίνη, που φιλοξενείται έως τις 8 του Νοέμβρη στην γκαλερί «Ζουμπουλάκη» (πλ. Κολωνακίου 20). Οπως σημειώνει ο Θάνος Μουτσόπουλος «Ο Δ. Αϊδίνης πάντοτε συνδύαζε εντυπωσιακές τεχνικά κατασκευές και ιδιότυπες ζωγραφικές ανατροπές με σχόλια για τη μαζική κουλτούρα της εποχής μας και τη σύγχρονη τέχνη, έντονο χιούμορ και συχνά, έναν γλυκόπικρο σαρκασμό».

Είκοσι επτά έργα μικρών διαστάσεων αποτελούν τη νέα δουλιά της ζωγράφου Αγγέλας Βορεάδου, που εγκαινιάζεται στις 20 Οκτωβρίου (8μ.μ.), στην αίθουσα τέχνης «Αέναον» (Αντερσεν 18, Κατεχάκη). Τίτλος της «Η ζωή σε εικόνες». Στα έργα της, η εικόνα κατακερματίζεται, για να επανασυσταθεί πάλι πιο κάτω ή πιο δίπλα, δίνοντας κάτι άλλο διαφορετικό. Τα χρώματά της είναι τα γαιώδη. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 7 του Νοέμβρη.

Στην Αρχαιολογική Εταιρεία

Στην Αρχαιολογική Εταιρεία (Πανεπιστημίου 22) στις 22/10 (7μ.μ.) ο γενικός γραμματέας της και ακαδημαϊκός Βασίλης Πετράκος θα μιλήσει με θέμα: «Η ανασκαφή της Μινώας Αμοργού και η δημοσίευσή της». Το σχετικό έργο (έκδοση της Αρχαιολογικής Εταιρείας) της καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Λίλας Μαραγκού τιτλοφορείται «Αμοργός Ι - Η Μινώα (Η πόλις, ο λιμήν και η μείζων περιφέρεια)». Να σημειωθεί ότι κοσμείται και με ακουαρέλα του αλησμόνητου ζωγράφου Πάρι Πρέκα.

Με την ευκαιρία, να αναφερθούμε και στα μαθήματα που έχει προγραμματίσει η Αρχαιολογική Εταιρεία και στους πανεπιστημιακούς καθηγητές που θα τα διδάξουν: Ολγα Παλαγγιά «Ιστορία της αρχαίας ελληνικής πλαστικής (480-330 π.Χ. αι.)», 5,19,26/11, 3,10,17/12 2003, 4/12/2004. Μιχάλης Τιβέριος «Αττική κεραμική 5ου και 4ου π. Χ. αι. Εξέλιξη της κεραμικής, οι κεραμείς, οργάνωση εργαστηρίων, ζητήματα εικονογραφικά, εικονολογικά και χρονολογικά, εμπόριο των αττικών αγγείων», 11,18,25/2, 3/3/2004. Μανόλης Κορρές «Σταθμοί εξέλιξης της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής -αρχαϊκή και κλασική περίοδος, αθηναϊκή αρχιτεκτονική, η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο - από τη μεμονωμένη δημιουργία στη μεγάλη πολεοδομία», 14,21,28/1/2004. Wolfram Hoeprhner «Πολεοδομία του 5ου π. Χ αι. (Μίλητος, Αθήναι, Πειραιεύς, Ολυνθος, Δίον)», 12/11/2003. Ernst-Ludvig Schwandner «Ι. Αρχαία πολεοδομία. Δυτική Στερεά Ελλάδα, Ηπειρος, και αποικίες (Σικελία, Κριμαία). ΙΙ Τεχνικά στοιχεία αρχιτεκτονικής των αρχαίων σπιτιών (συμπεράσματα από τις ανασκαφές), 10,17/3/2004».

Τα μαθήματα θα γίνονται 6-8μ.μ. Εγγραφές καθημερινών 8π.μ.-1.30μ.μ. στα γραφεία της Αρχαιολογικής Εταιρείας, κατά σειρά προτεραιότητας.

Λογοτεχνικός διαγωνισμός

Ο Φυσιολατρικός Σύνδεσμος Πατρών προκήρυξε το τρίτο πανελλήνιο διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να συμμετέχει μόνο στον ένα από τους δύο διαγωνισμούς. Στον ποιητικό διαγωνισμό με 1-3 ποιήματα (το κάθε ποίημα πρέπει να είναι το λιγότερο 15 στίχοι και το περισσότερο 40 στίχοι, σε ελεύθερο, παραδοσιακό, δεκαπεντασύλλαβο στίχο) και στο διαγωνισμό διηγήματος με 1 διήγημα (το λιγότερο 4 σελίδων και το περισσότερο 8 σελίδων). Η υποβολή των υποψήφιων ποιημάτων και διηγημάτων, σε οκτώ αντίτυπα, πρέπει να γίνει μέχρι τις 31/12/2003. Από το διαγωνισμό αποκλείονται οι βραβευμένοι του προηγούμενου διαγωνισμού στο ίδιο είδος. Πληροφορίες και παράδοση των έργων στη διεύθυνση Βότση 42 (2ος όροφος), ταχυδρομική θηρίδα ΤΚ 26222, Πάτρα, τηλ. 2610-274356, 273309, 2261569, φαξ 274356.

Φιλοξενούμενες...

To έργο της Φίλις Νέιτζι «Ο ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ», βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ, παρουσιάζει από σήμερα, η ομάδα «Δράσις», στο θέατρο «Επί Κολωνώ», σε μετάφραση Ιζαμπέλας Κυριαζή, σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου, σκηνικά Γιώργου Γαβαλά, κοστούμια Γιώργου Ελευθεριάδη, μουσική Δημήτρη Μαραμή. Παίζουν: Κωνσταντίνος Παπαχρόνης, Στέλιος Πετράκης, Δέσποινα Παπαγιάννη, Αλέξανδρος Παρίσης, Ηλιάνα Παναγιωτούνη, Ηλίας Ζερβός, Δημήτρης Μαχαίρας.

Το δραματοποιημένο μυθιστόρημα της Εύας Βλάμη «Στον αργαλειό του φεγγαριού» παρουσιάζει η ομάδα «Φράκταλ», από σήμερα στο Θέατρο Καισαριανής. Η θεατρική προσαρμογή και η σκηνοθεσία είναι της Χρύσας Κουλουφάκου, τα σκηνικά - κοστούμια της Φλώρας Κουτσουμάνη, η μουσική του Νεκτάρη Μητρόπουλου. Παίζουν οι: Δανάη Δασκαλάκη, Ματίνα Δημητροπούλου, Στέλλα Δρογγίτη, Ευγενία Μαραγκού, Βασίλης Μπατσακούτσας, Ράνια Μόρμορη, Μαριανίτα Παπαϊωάννου, Γιώργος Σκυριανός, Σωτήρης Τσακομίδης, Στέβη Φόρτωμα.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, με τίτλο «Κι από το λαδοπίθαρο καμιά σταλιά λαδάκι» διοργανώνει αύριο(11π.μ.) το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6). Τα παιδιά θα αντλήσουν πληροφορίες για το μάζεμα της ελιάς και τον τρόπο παραγωγής του λαδιού στο ελαιοτριβείο, ενώ θα κατασκευάσουν πήλινα πιθάρια, θα ζωγραφίσουν μοτίβα εμπνευσμένα από το παραπάνω θέμα και θα γευτούν ελιές. Πληροφορίες, δηλώσεις συμμετοχής: 210- 3318491-2. Συμμετοχή 8 ευρώ.

Σήμερα και αύριο στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εργοστάσιο Πουλοπούλου -Ηρακλειδών 66, Θησείο), το Σωματείο Αρχαιοπωλών και Εμπόρων Εργων Τέχνης Ελλάδας, διοργανώνει το «1ο παζάρι αντίκας». Θα είναι ανοιχτό από τις 10π.μ.-10μ.μ. Είσοδος ελεύθερη.

Πανηγυρική συναυλία θα δώσει η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά, τη Δευτέρα (9.30μ.μ.), στο θέατρο «Ακροπόλ», με αφορμή το γιορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου Κερκυραίων Ν. Σμύρνης «Κορυφώ».

Τα σαράντα πέντε χρόνια της ποιητικής προσφοράς του Διονύση Πιτταρά θα τιμήσει την προσεχή Δευτέρα (8μμ) η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου 8, 70ς όροφος). Θα χαιρετίσει ο πρόεδρος της ΕΕΛ, Π. Ναθαναήλ και θα μιλήσουν οι Π. Παναγιωτούνης και Δ. Μποσινάκης. Θα απαγγείλουν οι Α. Πολυτίμου και Δ. Πετράτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ