ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ακάθεκτος στα αντιλαϊκά μέτρα ο Σρέντερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ ο οποίος ακόμη απολαμβάνει τις δάφνες της προσωπικής συμβολικής του νίκης στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, που υπερψήφισε το πρόγραμμα για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, εξήγγειλε τώρα τα νέα βραχυπρόθεσμα σχέδια για το συνταξιοδοτικό αφού προηγήθηκε μια έκτακτη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου στο Βερολίνο.

Φυσικά, αναφορικά στην Ατζέντα 2010, τίποτα δεν έχει τελειώσει οριστικά, καθώς πρέπει να εγκριθεί και από την Ανω Γερμανική Βουλή, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν την πλειοψηφία και οι οποίοι επιζητούν επιπρόσθετες περικοπές στο «κοινωνικό κράτος» από όσες έχει προωθήσει στα σχέδιά του ο Σρέντερ και ο κοκκινοπράσινος κυβερνητικός συνασπισμός. Εντούτοις, μετά την Ατζέντα 2010 και τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες ύψους 21 δισ. ευρώ που θα συρρικνώσουν το «κοινωνικό κράτος» που για πολλούς οικονομικούς αναλυτές ήταν το κύριο που περιόριζε την οικονομία της Γερμανίας, ο Γερμανός καγκελάριος αναθαρρημένος συνεχίζει να προωθεί με ρυθμούς-αστραπή τις μεταρρυθμίσεις.

Τα μέτρα που όπως χαρακτηριστικά είπε ο ίδιος ο Σρέντερ ήταν από τις πιο δυσάρεστες αποφάσεις της πολιτικής του καριέρας προβλέπουν: Μηδενική αύξηση των συντάξεων για το 2004 και ελάχιστη αύξηση το 2005. Η εισφορά των εργαζομένων προς τα ταμεία παραμένει στο 19,4% αλλά από το 2004 οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πληρώνουν μόνοι τους και όχι με τη συνδρομή των ταμείων την ασφάλεια της νοσηλευτικής φροντίδας. Επιπλέον προβλέπεται η φορολόγηση κάποιων κατηγοριών συνταξιούχων, τη στιγμή μάλιστα που στη Γερμανία τα χρέη των συνταξιοδοτικών ταμείων αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ.

Επίσης, στην Ατζέντα 2010 περιλαμβάνονται μία σειρά αντιλαϊκών μέτρων όπως: η δραστική μείωση του βοηθήματος ανεργίας στο επίπεδο του βοηθήματος απορίας, η μείωση του χρονικού διαστήματος παροχής του επιδόματος ανεργίας σε 12 μήνες - από 32 που είναι σήμερα - μετά την απόλυση του εργαζόμενου καθώς και περικοπές στο ύψος του επιδόματος.

Επίσης, προωθείται η σταδιακή «ελαστικοποίηση» της προστασίας των εργαζομένων από απολύσεις στις μικρές επιχειρήσεις, η αύξηση της οικονομικής συμμετοχής των ασφαλισμένων στην τιμή των χορηγούμενων φαρμάκων και ο περιορισμός των δυνατοτήτων πρόωρης συνταξιοδότησης ενώ η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη μετατίθεται για «το μέλλον». Τέλος, προβλέπεται και η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας. Μεταρρύθμιση που στηρίζεται στη μείωση των εισφορών για την περίθαλψη από 14,4% του ακαθάριστου μισθού σε 13,6% το 2004 και σε 12,15% το 2006, ενώ εφεξής κάθε ασθενής, που μέχρι τώρα δεν πλήρωνε απολύτως τίποτα για την περίθαλψή του, θα καταβάλει 10 ευρώ το τρίμηνο για ιατρικές επισκέψεις.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Με το «ζόρι» το νέο «Ευρωσύνταγμα»

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Επειτα από εκπληκτικές πιέσεις, εκβιασμούς και δωροδοκίες οι Ρουμάνοι ψηφοφόροι ενέκριναν τελικά να γίνουν τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της χώρας, προκειμένου να «εναρμονιστεί με τη νομοθεσία της ΕΕ». Στο σχετικό δημοψήφισμα του Σαββατοκύριακου υπέρ της μεταρρύθμισης ψήφισε ποσοστό 89,70%, ενώ ενάντια ψήφισε το 8,81% των εκλογέων. Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν μόλις 55,70% (αφού για να ήταν έγκυρο το δημοψήφισμα έπρεπε να ψηφίσουν τουλάχιστον το 50,01% των 17,9 εκατομμυρίων Ρουμάνων εκλογέων).

Γεγονός είναι ότι σημειώθηκαν αρκετές παρατυπίες στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας. Μάλιστα η κυβέρνηση ανακάλυψε μέχρι και την «περιφερόμενη κάλπη» προκειμένου να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής! Εξάλλου, εξαιτίας ακριβώς της χαμηλής συμμετοχής την πρώτη μέρα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν επισκέψεις πόρτα με πόρτα την Κυριακή, ενώ επιστράτευσαν τους ιερείς και τους γιατρούς προκειμένου να πείσουν (απειλήσουν) τον κόσμο να ψηφίσει (υπέρ φυσικά)...

Το καινούριο Σύνταγμα κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία (κυρίως δίνει το δικαίωμα στους ξένους επενδυτές να αποκτούν γη), ενώ επίσης προβλέπει τη μεταφορά εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τη στιγμή που η Ρουμανία γίνει μέλος της (κάτι που η κυβέρνηση ελπίζει να καταφέρει μέχρι το 2007). Επίσης, η θητεία του Προέδρου αυξάνεται από τα 4 στα 5 χρόνια και καταργείται η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία.

Τέλος, χτες τρεις υπουργοί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους έπειτα από δημοσιεύματα που τους φέρουν να εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι τις αποδέχτηκε.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Ο Αλία Ιζετμπέκοβιτς, ένας από τους ανθρώπους που αναδείχτηκαν στην εξουσία προωθώντας υπάκουα τα συμφέροντα ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ώστε να διαμελιστεί η πρώην Γιουγκοσλαβία, εξέπνευσε την Κυριακή σε νοσοκομείο του Σεράγεβο από καρδιοαγγειακά προβλήματα. Ο πρώην Πρόεδρος των Βόσνιων μουσουλμάνων ήταν 78 χρόνων. Η κηδεία του γίνεται σήμερα.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Δύο Βρετανοί στρατιωτικοί και τρεις πολίτες, που τους συνόδευαν, φέρονται να «απήχθησαν» από Μαοϊκούς αντάρτες στο Νεπάλ. Ο εμφύλιος στη χώρα συνεχίζεται χωρίς διακοπή - την Κυριακή, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, σκοτώθηκαν σε διάφορες συγκρούσεις ένδεκα αντάρτες.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Τουλάχιστον ένας νεκρός και πενήντα τραυματίες είναι ο απολογισμός της ρίψης χειροβομβίδας σε σταθμό λεωφορείων χτες στη θερινή πρωτεύουσα του Κασμίρ, σύμφωνα με τις αρχές της Ινδίας, που αποδίδουν την επίθεση σε ισλαμιστές φανατικούς. Αλλες επιθέσεις στην επαρχία κόστισαν τη ζωή πέντε πολιτών, τριών στρατιωτών και δύο ανταρτών.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Πίσω από τη δολοφονία του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς «δεν ήταν η μαφία αλλά αξιωματούχοι της αστυνομίας και του στρατού» που στήριζαν την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς, ισχυρίστηκε χτες ο Μίλαν Βερούοβιτς, επικεφαλής της φρουράς ασφαλείας του Τζίντζιτς. Η δίκη κατηγορουμένων για το φόνο Τζίντζιτς αναμένεται να αρχίσει στις 17 Δεκέμβρη...

ΧΑΓΗ.-- Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο απήγγειλε χτες κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο έναντι των τεσσάρων Σέρβων (και όχι... ΝΑΤΟικών) στρατηγών: Σρέτεν Λούκιτς, Νεμπόισα Πάβκοβιτς, Βλαντίμιρ Λαζάρεβιτς και Βλαστίμιρ Ντιιόρντεγιεβιτς.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Ο Χούμπερτ Γκόρμπαχ, του κόμματος των Ελευθέρων, ορκίζεται σήμερα νέος αντικαγκελάριος της Αυστρίας, αντικαθιστώντας στη θέση αυτή τον Χέρμπερτ Χάουπτ επίσημο αρχηγό των Ελευθέρων.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να ανοίξει εκπαιδευτικό κέντρο στην Πολωνία για τη νέα δύναμη «ταχείας αντίδρασης» μέσα στον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με Αμερικανό ανώτατο στρατιωτικό αξιωματούχο.

ΑΛΓΕΡΙ.-- Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν τη δυτική Αλγερία, τις τελευταίες μέρες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι και να προκληθούν τεράστιες υλικές ζημιές στο οδικό δίκτυο και σε σπίτια. Επίσης, στο βόρειο τμήμα της χώρας, στρατιωτικές δυνάμεις φέρονται να σκότωσαν 15 ισλαμιστές μαχητές.

ΑΜΜΑΝ.-- Υπό παραίτηση τελεί ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας, Αλί Αμπούλ Ράγκεμπ, ο οποίος κατηγορείται από αρκετούς για περιστολή των δημόσιων ελευθεριών και για ανικανότητα αντιμετώπισης της διαφθοράς. Ο βασιλιάς Αμπντάλα δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα την κάνει δεκτή.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Στην Κένια αναμένεται σήμερα ο Κόλιν Πάουελ με στόχο «να ενθαρρύνει», όπως δήλωσε, Σουδανούς ισλαμιστές και αντάρτες στην επίτευξη συνολικής ειρηνευτικής συμφωνίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε «σημαντικό στόχο της κυβέρνησης» (μάλλον λόγω πετρελαίων και λοιπού ορυκτού πλούτου...) την «επιτυχή διαδικασία ειρήνευσης στο Σουδάν»...

ΑΥΣΤΡΙΑ
Αντιναζιστική εκδήλωση

Ομάδες μαθητών της περιοχής Φέλντμπαχ της Ανατολικής Στυρίας κάλεσαν για το Σάββατο 18 Οκτώβρη σε αντιναζιστική εκδήλωση στην Κοινότητα του Ρίγκερσμπουργκ. Η εκδήλωση υποστηρίχτηκε από τη Σοσιαλιστική Νεολαία της περιοχής, τους Πράσινους και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Αυστρίας.

Στην τουριστική περιοχή Ρίγκερσμπουργκ ανακοινώθηκε η σύγκληση - από τις 17 μέχρι 19 Οκτώβρη - της 38ης Πολιτικής Ακαδημίας του AFP (Εργασιακός Σύνδεσμος για Δημοκρατική Πολιτική). Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χόλγκερ Απφελ.

Τι κρύβεται πίσω από τον AFP και ποιος είναι ο Χόλγκερ Απφελ;

Ο AFP είναι μια οργάνωση με κέντρο βάρους την ιδεολογική - εκπολιτιστική δουλιά με σαφέστατη ακροδεξιά κατεύθυνση! Οργανώνει διαλέξεις και σεμινάρια με θέμα, όπως «Πόσο γερμανική είναι η Αυστρία», «Ανατολική Πρωσία - γερμανική χώρα σε ξένα χέρια» κλπ. Διαδίδει δημοσιεύσεις προβολής και επιβολής της ιδεολογίας του 3ου Ράιχ, όπως «Στοπ στους αλλοδαπούς», «Αθώωση για τον Χίτλερ» κ.ά.

Ο Χόλγκερ Απφελ, ήδη, από μαθητής εργάζεται στο Σύνδεσμο Φοιτητών της Σιλεσίας, όπου γνωρίζεται με στελέχη του Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας NPD (διαβάζετε: Νεοναζιστικού Κόμματος Γερμανίας). Αυτό καθόρισε αποφασιστικά την επαγγελματική και ιδεολογικοπολιτική του εξέλιξη.

Από εκδότης γίνεται διευθυντής του νεοναζιστικού εκδοτικού «Deutsche Stimme» (Γερμανική Φωνή) και από πρόεδρος του Νεοναζιστικού Κόμματος του Χίλντεσχαϊμ, περνώντας τα διάφορα σκαλοπάτια της κομματικής ιεραρχίας του NPD, έφτασε στη θέση του αντιπροέδρου του νεοναζιστικού κόμματος.

Η εκδήλωση που έγινε στο Ρίγκερσμπουργκ, για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες, πλαισιώθηκε από πολυάριθμους κατοίκους του τόπου και της περιοχής, στη συντριπτική τους πλειοψηφία νεαρούς μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενους. Ηταν δυναμική και διαρκής και καλούσε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες να εγκαταλείψουν την περιοχή και την Αυστρία.

Στην εκδήλωση πήρε μέρος ο δήμαρχος του Λαϊκού (δεξιού) Κόμματος του πλησιέστερου δήμου - μαζί με άλλους πολιτικούς παράγοντες των οργανώσεων και κομμάτων που συμμετείχαν στην εκδήλωση - και εξέφρασε τη λύπη του, που οι Αρχές του Ρίγκερσμπουργκ επέτρεψαν στους νεοναζί να συνεδριάσουν εκεί και τους κάλεσε να σκεφτούν ότι αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στον τόπο.


Θανάσης ΒΟΥΛΓΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΙΡΑΝ
Σπεύδει «τριάδα» για το πυρηνικό πρόγραμμα

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Μια άνευ προηγουμένου κοινή επίσκεψη πραγματοποιούν, σήμερα, στην ιρανική πρωτεύουσα οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο Μοχάμαντ Χαταμί. Η επίσκεψη προγραμματίστηκε μετά την ανακοίνωση Ιρανών αξιωματούχων και της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ότι κατέληξαν σε μια «πρώτη συμφωνία» που ανοίγει το δρόμο για την υπογραφή από την Τεχεράνη του συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, όπως έχει ζητήσει η ΔΕΑΕ με προθεσμία τα τέλη Οκτώβρη.

Οι Στρο, Φίσερ και ντε Βιλπέν είχαν απευθύνει ξεχωριστές επιστολές, εκ μέρους των κυβερνήσεών τους, στην ιρανική ηγεσία, καλώντας τη να «συνεργαστεί» και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, προσφέροντάς της ως αντάλλαγμα την «παροχή τεχνικής υποστήριξης» αλλά και το δέλεαρ της βελτίωσης των σχέσεων των δύο πλευρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ