ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εξαρση αντικατοχικών επιθέσεων

Κατοχικές δυνάμεις θρηνούν για τα πρόσφατα θύματά τους στο Τικρίτ

Associated Press

Κατοχικές δυνάμεις θρηνούν για τα πρόσφατα θύματά τους στο Τικρίτ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ.--

Αλλεπάλληλες επιθέσεις δέχονται, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, τα κατοχικά στρατεύματα με επίκεντρο τις βορειοδυτικές επαρχίες της Βαγδάτης, το επονομαζόμενο «σουνιτικό τρίγωνο». Οι ίδιοι οι Αμερικανοί επιτελείς παραδέχτηκαν ότι μόνο την Κυριακή σημειώθηκαν 43 επιθέσεις εναντίον των δυνάμεών τους.

Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και 5 τραυματίστηκαν όταν αμερικανική περίπολος έπεσε πάνω σε βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, στα προάστια της Φαλούτζα, 50 χλμ βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας. Οι Αμερικανοί άρχισαν να πυροβολούν προς όλες τις κατευθύνσεις με αποτέλεσμα καθώς φέρονται να δέχτηκαν και πυρά από κρυμμένους ενόπλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και 2 Ιρακινοί πολίτες ενώ άλλοι 5 πολίτες τραυματίστηκαν, ανάμεσα στους οποίους μία γυναίκα και ένα παιδάκι. Ενα 24ωρο νωρίτερα, στην ίδια πόλη, επίθεση με ρουκέτες δέχτηκε αμερικανική αυτοκινητοπομπή με αποτέλεσμα να πληγεί φορτηγό που μετέφερε πυρομαχικά και να ακολουθήσει ισχυρότατη έκρηξη. Επίσης, η αντίδραση των Αμερικανών στρατιωτών ήταν να αρχίσουν να βάλλουν προς όλες τις κατευθύνσεις με αποτέλεσμα να σκοτωθεί 1 Ιρακινός πολίτης και να τραυματιστεί ένας δεύτερος.

Ιδιαίτερα αιματηρή αποδείχτηκε η Κυριακή για τους κατακτητές, καθώς, λίγο βορειότερα από τη Φαλούτζα, στο Κιρκούκ αμερικανική περίπολος δέχτηκε επίθεση από ενόπλους με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 Αμερικανοί στρατιώτες και να τραυματιστεί ένας τρίτος. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, που δεν επιβεβαιώθηκαν, 2 Αμερικανοί σκοτώθηκαν και 1 τραυματίστηκε, επίσης την Κυριακή, από επίθεση και στο Τικρίτ. Τέλος, 2 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη, στην περιοχή της Μπαακούμπα, εκρηκτικός μηχανισμός τη στιγμή που Ιρακινοί αστυνομικοί προσπαθούσαν να τον απενεργοποιήσουν.

Αμερικανοί επιτελείς αρνήθηκαν να σχολιάσουν το εξαιρετικά δύσκολο Σαββατοκύριακο που βίωσαν οι κατοχικές δυνάμεις. Αρκέστηκαν, όμως, να ανακοινώσουν ότι κρατούνται, ήδη, και παραπέμπονται εντός των ημερών στη στρατιωτική δικαιοσύνη, 8 πεζοναύτες που κατηγορούνται για κακομεταχείριση Ιρακινών αιχμαλώτων.

Δύσκολα για τον Πάουελ

Εντονες πιέσεις αναμένεται να ασκήσει στους εκπροσώπους των οργανισμών και των χωρών δωρητών για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ που μεταβαίνει στη Μαδρίτη για τη σχετική σύνοδο την Πέμπτη. Ο Πάουελ δήλωνε συγκρατημένα αισιόδοξος, αν και Αμερικανοί διπλωμάτες δεν έκρυβαν την ανησυχία τους, εκτιμώντας ότι όσο ισχυρές και αν είναι οι αμερικανικές πιέσεις, είναι μάλλον απίθανο η Ουάσιγκτον να καταφέρει να συγκεντρώσει έστω και ως δέσμευση χορήγησης το ποσό των 55 - 70 δισ. που επιδιώκει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το έργο του Πάουελ γίνεται ακόμη δυσκολότερο από την κάθετη άρνηση των Ρωσίας - Γαλλίας - Γερμανίας να συνεισφέρουν οικονομικά και στρατιωτικά, παρά τη θετική τους ψήφο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ το κλίμα γίνεται ακόμη χειρότερο μετά από την επιμονή της αμερικανικής Γερουσίας να χορηγήσει υπό τη μορφή δανείου τα μισά από τα χρήματα που ζητά ο Πρόεδρος Μπους. Μετά από αυτό, εκτιμάται ότι ανάλογες αξιώσεις θα προβάλλουν ακόμη και ορισμένες από τις, ούτως ή άλλως, λιγοστές χώρες που αναμένεται να εκφράσουν προθυμία οικονομικής συνεισφοράς, και το ενδεχόμενο δε φαίνεται να ενθουσιάζει το Λευκό Οίκο.

Θλιβερή κατάντια

Οσοι πιστεύουν πως υπάρχει αντίσταση του ιρακινού λαού στην κατοχή της χώρας τους από τους Αμερικανούς, κάνουν λάθος. Οσοι αγανακτούν με τη συνεχιζόμενη σφαγή του ιρακινού λαού από τους Αμερικανούς, κάνουν λάθος. Οι Αμερικανοί στο Ιράκ «βοηθούν στο σχηματισμό της αστυνομίας. Αυτό είναι σπουδαίο», αποφαίνεται o Μούφιτ Μοχάμεντ Αλ Τσασέρ, υπουργός Πολιτισμού της δοσίλογης κυβέρνησης που διόρισαν οι Αμερικανοί. Οι δε επιθέσεις των δυνάμεων που αντιστέκονται δεν είναι τίποτα άλλο παρά «χτυπήματα που έχουν ένα χαρακτήρα προπαγάνδας και τα θύματά τους είναι περισσότερο οι Ιρακινοί πολίτες». Αυτοί που κάνουν τα χτυπήματα θέλουν να «αποδείξουν ότι η "αντίσταση" όπως την αποκαλούν συνεχίζεται». Ετσι ακριβώς αναφέρεται στην αντίσταση. Βάζοντας τη σε εισαγωγικά.

Ο ίδιος βέβαια, στη συνέντευξή του στην «Ουμανιτέ», που αναπαρήγαγε την Κυριακή η «Εποχή», αναφέρει ότι ο λαός του Ιράκ πάσχει τόσο, που «πολλοί άνθρωποι ομολογούν ότι βρίσκονται σε τέτοια κατάσταση που αισθάνονται ότι είναι έτοιμοι για όλα, ακόμα και για το χειρότερο, έτσι συνεχίζουν να είναι οπαδοί της βίας».

Αλλά, επιμένει, αντίσταση δεν υπάρχει. Σα να 'χει βάλει μαγνητόφωνο ο υπουργός Πολιτισμού, που διόρισαν οι Αμερικανοί, επαναλαμβάνει αυτό που ισχυρίζονται τα αφεντικά του για να δικαιολογήσουν την κατοχή. Οτι «στην "αντίσταση" μετέχουν και έχουν ανασυγκροτηθεί τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας των υπηρεσιών πληροφόρησης και οι στυλοβάτες του παλιού καθεστώτος. Διαθέτουν πολλά λεφτά και αρκετά όπλα. Εδώ βλέπει κανείς ανθρώπους της Ansar al Islam συνδεδεμένους με την Αλ Κάιντα στο βόρειο Ιράκ. Υπάρχουν επίσης άνθρωποι που έχουν έρθει στο Ιράκ από τις γειτονικές χώρες, οι οποίοι είναι συνδεδεμένοι με την Αλ Κάιντα μετατρέποντας το Ιράκ σε πεδίο σύγκρουσης με τους Αμερικανούς».

Ετσι, λοιπόν, δεν είναι οι Αμερικανοί που κάνουν κατοχή, αλλά η Αλ Κάιντα και τα υπόλοιπα του Σαντάμ που ματοκυλάνε το λαό.

Ξεπερνώντας τα όρια του γελοίου, ο ίδιος λέει ότι αυτοί που λίγους μήνες πριν το CNN τους παρουσίαζε ως θύματα του Σαντάμ, χιλιάδες φυλακισμένοι, τώρα είναι οργανωμένοι σε σπείρες και συνεργάζονται με τους ανθρώπους του Σαντάμ που τους χρηματοδοτούν για τις τρομοκρατικές πράξεις.

Λέει κι άλλα ο άνθρωπος των Αμερικανών που καπηλεύεται έναν τίτλο ματωμένο, αυτόν του κομμουνιστή. Γιατί ο συγκεκριμένος εκτός των άλλων είναι και μέλος του ΠΓ του ΚΚ Ιράκ.

Κατάντια; Κάτι χειρότερο.


Θ. Λ.

ΤΟΥΡΚΙΑ - ΙΡΑΚ
«Αναμένει» η Αγκυρα

ΜΑΓΙΟΡΚΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΙΡΚΟΥΚ.- Σε αδιέξοδο φαίνεται πως έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις της τουρκικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ και το προσωρινό συμβούλιο διακυβέρνησης του Ιράκ. Την εντύπωση αυτή ενισχύουν οι χθεσινές δηλώσεις από τη Μαγιόρκα του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όσο και του υπουργού Δικαιοσύνης και κυβερνητικού εκπροσώπου Τζεμίλ Τσισέκ.

Η κυβέρνηση Μπους«διστάζει», σύμφωνα με δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου, να συναινέσει στην ανάπτυξη τουρκικής ταξιαρχίας στις περιοχές που επιθυμεί το τουρκικό επιτελείο - και αυτό οδήγησε τον Ερντογάν να δηλώσει ότι «θα πάμε στο Ιράκ αν είμαστε ευπρόσδεκτοι, αν δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι δε θα πάμε. Το Ιράκ είναι γείτονάς μας και θα συνεχίσει να είναι και στο μέλλον. Δε θα κάνουμε τίποτε που θα προκαλούσε προβλήματα». Ταυτόσημες δηλώσεις έκανε και ο Τσισέκ, ο οποίος τόνισε πως για την ανάπτυξη «χρειάζεται να είναι η κατάσταση ώριμη... αυτό είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς».

Ουσιαστικά, οι κυρίαρχοι κύκλοι της Αγκυρας δηλώνουν εκ νέου την υπακοή τους στις αμερικανικές διαταγές και τηρούν στάση αναμονής. Η κυβέρνηση Ερντογάν και οι στρατηγοί αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο διάλυσης του Ιράκ, σε περίπτωση που ξεσπάσουν συγκρούσεις των δυνάμεών τους με τις κουρδικές οργανώσεις. Ο Μασούντ Μπαρζάνι του Δημοκρατικού Κόμματος Κουρδιστάν, πάντως, εμφανίστηκε χθες «ικανοποιημένος» με την τουρκική στάση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ