ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
Προεδρικές παρεμβάσεις...

Οι εκάστοτε παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελούν στην πραγματικότητα ένα κήρυγμα συμφιλίωσης και συμμόρφωσης με την κυρίαρχη πολιτική

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Δεν ξενίζει η συστράτευση του Κ. Στεφανόπουλου στο αντιαπεργιακό μέτωπο. Δεν είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ρίχνει το βάρος του αξιώματός του υπέρ της κυβερνητικής πολιτικής κόντρα στους αγώνες και τις αγωνίες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Χρειάζεται ίσως η υπόμνηση της στάσης του στην περίοδο των μεγάλων αγώνων των αγροτών ή των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο «έκτρωμα Αρσένη». Σήμερα, μετά από έξι - επτά χρόνια, ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας μπορεί να επιχαίρει ή να θαυμάζει για τα αποτελέσματα των «μεταρρυθμίσεων» που και τότε και σήμερα υποστηρίζει ένθερμα. Οι αγρότες ξεκληρίζονται με επιταχυνόμενους ρυθμούς, ενώ οι ολέθριες συνέπειες της αντιμεταρρύθμισης στην Παιδεία είναι κάτι παραπάνω από προφανείς...

Οι εκάστοτε προεδρικές παρεμβάσεις αποτελούν στην πραγματικότητα ένα κήρυγμα συμφιλίωσης και συμμόρφωσης με την κυρίαρχη πολιτική. Η τελευταία ποτέ δε βρέθηκε στο στόχαστρο της προεδρικής κριτικής, προφανώς γιατί είναι «δεδομένη» και «μονόδρομος». Οι ευθύνες για τα «κακώς κείμενα», σύμφωνα με την προεδρική ηθικολογία, μετατοπίζονται στους «κακούς Ελληνες», ή «κακούς υπαλλήλους», γενικότερα σε όσους δεν κάνουν «το καθήκον» τους... Στηλιτεύει τα «αδηφάγα παράσιτα» της κρατικής μηχανής, αλλά οι πολιτικοί προϊστάμενοι όχι μόνο βρίσκονται στο απυρόβλητο, αλλά και τους αναγνωρίζεται η πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της «διαφθοράς» και γενικότερα του συνόλου των κοινωνικών προβλημάτων.

Εκφραστής της «εθνικής πολιτικής» ο Κ. Στεφανόπουλος δεν έχει διστάσει να ταυτίσει την αρπακτική «διείσδυση» της οικονομικής ολιγαρχίας στα Βαλκάνια και την Κασπία με το «εθνικό συμφέρον». Οσο για το σύγχρονο ορισμό του πατριωτισμού μία απορία: Τι σόι πατριωτισμός είναι αυτός που υπαγορεύει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ή να «δίνεται» η χώρα στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΑμερικανοΝΑΤΟικών;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΤΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ - ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ...

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΡΓΙΕΣ: «Παρέμβαση στο ζήτημα των απεργιών έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ενώ αναφέρθηκε στον πατριωτισμό, τη διαφθορά, τη δημόσια διοίκηση, τις σπατάλες, τη γραφειοκρατία, αλλά και την αναδιανομή εισοδήματος. Υπενθύμισε στους απεργούς ότι υπάρχουν όρια που προσδιορίζονται από το γενικό συμφέρον και δεν πρέπει να τα υπερβαίνουν» (Νίκος Ρούμπος -«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ...: «Πολιτική παρέμβαση έκανε από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος για να στηλιτεύσει φαινόμενα "σπατάλης και διαφθοράς από ασυνείδητους και διεφθαρμένους στο Δημόσιο". Στην ομιλία του στη Λέσχη Αξιωματικών, με αφορμή τον εορτασμό της συμπλήρωσης 63 χρόνων από την 28η Οκτωβρίου 1940, ο κ. Στεφανόπουλος ζήτησε να τιμωρούνται παραδειγματικά "τα αδηφάγα παράσιτα του δημόσιου πλούτου" και "οι ανήθικοι εκμεταλλευτές της θέσεως που κατέχουν στο Δημόσιο"» (Γιάννης Διακογιάννης - «ΝΕΑ»).

ΑΔΗΦΑΓΑ ΠΑΡΑΣΙΤΑ... «Βαρυσήμαντη παρέμβαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, το βράδυ της Δευτέρας στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης στο Γ` Σώμα Στρατού. O κ. Στεφανόπουλος έβαλλε κατά της αδιαφορίας και της διαφθοράς στο Δημόσιο, κάνοντας λόγο για "αδηφάγα παράσιτα του δημόσιου πλούτου που δεν τιμωρούνται", καθώς και κατά των κερδοσκόπων εμπόρων και κάθε άλλου που επιδιώκει τον αθέμιτο πλουτισμό, ενώ απηύθυνε συστάσεις προς τις οργανωμένες κοινωνικές ομάδες, καλώντας τους να διεκδικούν τα συμφέροντά τους με σύνεση, ζυγίζοντας τις καταστάσεις και να μην ενεργούν σε αντίθεση με το γενικό καλό» (Β. Ιγνατιάδης - «ΕΘΝΟΣ»).

ΤΟ «ΕΘΝΙΚΑ ΑΛΗΘΙΝΟ»... «Το σύγχρονο, το "εθνικά αληθινό", το γοητευτικό πρόσωπο του πατριωτισμού περιέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Θεσσαλονίκη. Σε μια πραγματικά βαρυσήμαντη ομιλία του, με τρόπο άμεσο, απλό (αλλά και γλυκό, γιατί όχι;), διέλυσε πολλούς γρίφους που ακούγονται και γράφονται το τελευταίο διάστημα για το έθνος, την πατρίδα μας, τη σημαία μας» (Από το άρθρο της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ»).

ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ... «Είπε πολλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος στην ομιλία που έκανε στη Λέσχη Αξιωματικών Θεσσαλονίκης. Πρέπει να τα προσέξουμε, ειδικά τώρα που ανθεί το εμπόριο πλειοδοσίας για τον Ελληνισμό και τις παραδόσεις του, ειδικά τώρα που διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο της χώρας... Τα προσυπογράφουμε» (Από το άρθρο της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΜΟΛΟΓΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΤΟΥΣ ΔΙΩΓΜΟΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: Προβληματική η εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρίες - ΑΝΑΠΗΡΑ ΜΕΤΡΟ, ΣΠΑΤΑ, ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: ΨΑΛΙΔΙ ΣΕ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ΜΑΣΤΙΓΙΟ» ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΠΑΤΑΛΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΑ ΕΙΠΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΟΡΓΙΣΜΕΝΟ «ΟΧΙ» ΣΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ ΜΕ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΕΣΤΙΑ: ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: (Δημόσιο): ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΑΡΩΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΝΟΙΚΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ - 12 αλλαγές στο φορολογικό.

ΕΘΝΟΣ: 1.560 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

Η ΧΩΡΑ: ΟΛΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΕΞΠΡΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Απεργία ποτέ!... «Δε συμφωνώ όμως με τον μη συντεταγμένο -άναρχο, θα έλεγα - τρόπο διεκδικήσεων (σ.σ. στο δημόσιο τομέα)... Ολοι γνωρίζουμε ότι το δικαίωμα της απεργίας είναι ιερό. Πρέπει να προστατεύεται από όλους μας, να ασκείται με φειδώ και να έχει τη λαϊκή και κοινωνική αποδοχή ή τουλάχιστον την ανοχή. Διαφορετικά οι απεργίες θα λειτουργούν σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος, σε βάρος των εργαζομένων και του κοινωνικού συνόλου.... Εμείς διεκδικούμε συντεταγμένα με τη γενική, τις κλαδικές, τις ομοιοεπαγγελματικές, τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Ολοι αναγνωρίζουν ότι μ' αυτό τον συντεταγμένο τρόπο πετύχαμε αυξήσεις αρκετά πάνω από τον πληθωρισμό, χωρίς φυσικά να μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν υπάρχει εισοδηματικό έλλειμμα... Ακόμη δεν πρέπει να διαφεύγει και η μεγάλη συμβολή μας για την είσοδο της χώρας στην ONE(!). Μια επιτυχία-σταθμός για τη χώρα μας. Συνδικαλισμός δε θα πει μόνο διεκδικήσεις. Θα πει ευθύνη, υπευθυνότητα, αποτελεσματικότητα, δημιουργική στάση» (Χρ. Πολυζωγόπουλος -συνέντευξη στο «ΕΘΝΟΣ»).

...Πάντα ΠΑΣΟΚ! «Ζητήσαμε μέτρα κοινωνικής πολιτικής και η κυβέρνηση απάντησε θετικά με το "κοινωνικό πακέτο". Απαιτείται απόλυτη συνέπεια στην εφαρμογή του και βεβαίως συνέχεια, δηλαδή να μη θεωρηθεί ως εφάπαξ καταβολή - γιατί τότε δικαίως θα θεωρηθεί προεκλογική παροχή - αλλά ως πολιτική με στόχευση και διαχρονικότητα. H "Χάρτα Σύγκλισης" δείχνει ότι υπάρχει πολιτική βούληση για τη συνέχεια(!). Εμείς θα είμαστε παρόντες όχι μόνο για να κρίνουμε και να εγκρίνουμε, αλλά για να ελέγξουμε και να επιβάλουμε την εφαρμογή των υπεσχημένων(!) που δίνουν μια "ανάσα" στα λεγόμενα ευαίσθητα κοινωνικά στρώματα... Είμαστε ΠAΣOK και είμαστε περήφανοι γι' αυτό. Θα εργαστούμε υπεύθυνα. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για μια νέα νίκη του ΠAΣOK στις επερχόμενες εκλογές. Και τη νίκη αυτή θα την κατακτήσουμε με αιχμή του δόρατος τις δυνάμεις της εργασίας» (Ο ίδιος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ