ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Φοβού τους «δώρα φέροντας»!

Γ. Λιάνης και Βάσω Παπανδρέου επισκέπτονται ως «Μαυρογιαλούροι» την περιοχή και δίνουν τάματα για να πάρουν ψήφους

Η κυβερνητική επιχείρηση αλλαγής του δυσμενούς για το ΠΑΣΟΚ «πολιτικού κλίματος», που επικρατεί στη Θεσσαλία, «καλά κρατεί» κι όσο πλησιάζουμε προς τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές όλο και περισσότερα κυβερνητικά στελέχη στέλνονται σ' αυτή την «εχθρική», για την κυβέρνηση, περιοχή για να δώσουν τάματα, για να πάρουν ψήφους υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.

Οι «απεσταλμένοι» του Σημίτη θυμίζουν τον κινηματογραφικό Μαυρογιαλούρο, υποσχόμενοι τα πάντα. Από την άμεση καλυτέρευση της ζωής στο χωριό, μέχρι τη θρυλική, πλέον, εκτροπή του Αχελώου, που επί 20 έτη συνεχώς αρχίζει και ουδέποτε τελειώνει.

Οι τελευταίοι κυβερνητικοί επισκέπτες είναι, προχτές, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης και, χτες, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου.

Ιδια πρόσωπα, ίδιες υποσχέσεις

Με το που πάτησε το πόδι στη Λάρισα, ο Γ. Λιάνης άρχισε τις υποσχέσεις. Εκφράζοντας τη διαφωνία του που η πρωτεύουσα της Θεσσαλίας δε χαρακτηρίστηκε ολυμπιακή πόλη - μέγας πολιτικάντης, γαρ - άρχισε ν' απαριθμεί τα έργα που θα γίνουν στο νομό, προκειμένου να... αντισταθμίσουν αυτή την «παράλειψη».

Υποσχέθηκε πολλά - γνωρίζει, άλλωστε, ότι «το τάμα δε χαλάει σπίτια» - από το στέγαστρο και τον χλοοτάπητα στο Αλκαζάρ, μέχρι την κατασκευή αθλητικών κέντρων και κλειστών γυμναστηρίων σε επαρχιακές πόλεις του νομού. Εταξε ακόμα ότι, μέσω του προγράμματος «Ελλάδα 2004», θα γίνουν, μέχρι το 2007, πέντε γήπεδα 5Χ5, 12 γήπεδα μπάσκετ, 11 κλειστά γυμναστήρια, 8 κλειστά κολυμβητήρια, δίκτυο προπονητηρίων κ.ά.

Το «σόου - Λιάνη» δεν περιλάμβανε μόνο τάματα, αλλά και «πανηγύρια», όπως ήταν η εκδήλωση για την Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο της Νεάπολης και «χάλασε», καθώς βρέθηκαν εκεί φοιτητές, οι οποίοι, αντί να επευφημούν τον «δώρα φέροντα» υφυπουργό, αποδοκίμασαν τη «φιέστα», εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε μια Ολυμπιάδα της ντόπας, της μίζας και του μπετόν.

Βεβαίως, οι Λαρισαίοι κι όλοι οι Θεσσαλοί γνωρίζουν ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις και δη από στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, είναι «έπεα πτερόεντα». Αλλωστε, τα ίδια και περισσότερα έργα είχε ξανατάξει ο Γ. Λιάνης, πάλι ως υφυπουργός Αθλητισμού, επισκεπτόμενος το 1994 τη Λάρισα, αλλά τίποτα - ή ελάχιστα - από τα τάματα υλοποιήθηκαν.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι το ρεπορτάζ που είχαν τότε οι τοπικές εφημερίδες είναι, σχεδόν, το ίδιο με το τωρινό, καθώς αναφέρεται σε ίδια έργα, αλλά και στα ίδια πρόσωπα, αφού η επανυφυπουργοποίηση του Γ. Λιάνη, ξανάφερε κοντά του και σε πόστα, τοπικούς και άλλους παράγοντες που είχαν, για κάποιο καιρό, παραμεριστεί.

Τάματα και από τη Βάσω

Από χτες στη Θεσσαλία βρίσκεται και η Βάσω Παπανδρέου, τάζοντας κι αυτή «λαγούς με πετραχήλια». Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μιλώντας στον τοπικό Τύπο, υποσχέθηκε ότι, οσονούπω, ξεκινάει η κατασκευή της σήραγγας των Τεμπών και του αυτοκινητόδρομου Κεντρικής Ελλάδας (γνωστότερου ως Ε - 65), ενώ σε λίγο καιρό ολοκληρώνεται ο ταμιευτήρας της Κάρλας. Και, φυσικά, δεν ξέχασε να υποσχεθεί την εκτροπή του Αχελώου - τι ΠΑΣΟΚ θα ήταν αν δεν το έκανε; - οριοθετώντας την ολοκλήρωση του έργου το 2008.

Βεβαίως, οι Θεσσαλοί ούτε «λωτοφάγοι» είναι για να ξεχνούν ποιοι τους υπόσχονται και γιατί, ούτε «μύγες χάφτουν» για να πιστέψουν τις προεκλογικές υποσχέσεις της Βασούλας. Τούτη τη φορά η ψήφος τους θα είναι πολύ «ακριβή» κι «ακριβοθώρητη» για το ΠΑΣΟΚ...

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Γεννημένοι Ελληνες

Εχει δίκιο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Ψωμιάδης. Γεννιέσαι Ελληνας, δε γίνεσαι. Αρκεί μια ματιά να ρίξεις επάνω του για να συμφωνήσεις μ' ενθουσιασμό. Το ψηλό παράστημα του Ψωμιάδη, σε συνδυασμό με τα γαλάζια μάτια του και τη λευκή, λευκότατη επιδερμίδα του το επιβεβαιώνουν. Οσοι λένε πως ο νομάρχης Θεσσαλονίκης είναι μελαχρινός, κοντός προς το μέτριο, πλησιάζει σε ομορφιά αυτή των Τσιγγάνων (όπως δηλαδή πραγματικά είναι οι Ελληνες), δεν είναι απλώς ψεύτες και συκοφάντες, αλλά έχουν και πρόβλημα όρασης. Για να καταλάβετε, κοτζάμ δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, για να μπορέσει να σταθεί δίπλα στον γεννημένο Ελληνα Ψωμιάδη, αναγκάστηκε να φορέσει ένα χρυσό μεγάλο κουδούνι και με αυτό να περιφέρεται ανάμεσα στον νομάρχη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εκείνη την ώρα, στην Αθήνα ορισμένοι εθνικόφρονες μικροαστοί παρουσίαζαν, εν είδει καλλιστείων, τη νέα κολεξιόν Καρατζαφέρη, με τον τίτλο «Η γενιά των Αετών». Αχ, μόνο οι οπαδοί του Χάρε Κρίσνα δεν εμφανίστηκαν σ' αυτή την επέτειο να μοιράζουν σάμαλι.

Το φοβερό όμως σόου παίχτηκε μέσα στο Α΄ Νεκροταφείο. Εκεί ανέβηκε το θεατρικό έργο «Μεταξύ μας Μεταξάς». Πρωταγωνίστησε ο Στυλιανός Παττακός, με ορισμένα απολειφάδια των Ταγμάτων Ασφαλείας και της πρόσφατης χούντας. Ο Στέλιος ή Στυλιανός κουβαλώντας όλα τα ψυχιατρικά σύνδρομα του κόσμου περιφερόταν γύρω από τον τάφο του Μεταξά (άτυχο χώμα!) άλλοτε ψάλλοντας τον Εθνικό Υμνο κι άλλοτε γαβγίζοντας αποφθέγματα φιλοσοφικά, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι τραγουδούσαν το «Γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελά, πατέρα».

Στη φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την πιο γελοία εικόνα: Ακροδεξιοί, εθνικόφρονες, Ελληνάρες, να βαυκαλίζονται σε όλη την επικράτεια ότι «φυλάττουν Θερμοπύλας», ξεφτιλιζόμενοι με μοναδικό τρόπο. Ευτυχώς, οι μαθητές σημαιοφόροι από τον μικρό Φιλιππινέζο μέχρι τη νεαρή Αλβανή παρήλασαν μαζί με τους συμμαθητές τους και με τις δηλώσεις τους απέδειξαν ότι η Ελλάδα είναι εδώ και συνεχίζει...


του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Παμπειραϊκή Συνδιάσκεψη Ειρήνης

Παμπειραϊκή συνδιάσκεψη πραγματοποιεί την ερχόμενη Τετάρτη, 5 Νοέμβρη, η Παμπειραϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη στα πλαίσια του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ.

Η Συνδιάσκεψη θα γίνει στην αίθουσα Αδελφότητας Κεφαληνίων (Γρ. Λαμπράκη 144, α' όροφος), στις 5.30 μ.μ., με θέματα: Οι θέσεις της ΕΕΔΥΕ μπροστά στο 14ο Συνέδριο, εκλογή νέας γραμματείας και εκλογή αντιπροσώπων για το Συνέδριο.

Συνελεύσεις Επιτροπών Ειρήνης

-- Σήμερα Παρασκευή 31 Οκτώβρη θα γίνει η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης Περάματος, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, στις 7 μ.μ.

-- Την Κυριακή 2 Νοέμβρη, θα γίνει η Γενική Συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης Νίκαιας - Κορυδαλλού, στο Δημαρχείο Νίκαιας, στις 11 π.μ.

ΕΕΔΥΕ
Συσκέψεις και εκδηλώσεις ενόψει συνεδρίου

Συνελεύσεις και εκδηλώσεις πραγματοποιούν οι Επιτροπές Ειρήνης, μέλη της Ελληνικής Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), ενόψει του 14ου Συνεδρίου της Επιτροπής, που θα γίνει στην Αθήνα στις 14 και 15 Νοέμβρη του 2003. Συγκεκριμένα:

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λαμίας, πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή 31 Οκτώβρη, γενική συνέλευση, στις 7.30 μ.μ, σε αίθουσα του «Καταστήματος Ενα», στον 1ο όροφο.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Αμαλιάδας διοργανώνει εκδήλωση το Σάββατο 1 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Λουτρακίου - Περαχώρας, πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Κυριακή 2 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λουτρακίου (Κολοκοτρώνη 17).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Πύργου, διοργανώνει εκδήλωση τη Δευτέρα 3 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Μεταφορών διοργανώνει γενική συνέλευση, την Τρίτη 4 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ, στην αίθουσα Λογιστών (οδός Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος).

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Χαλκίδας, θα πραγματοποιήσει γενική συνέλευση, τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ, στην αίθουσα των «φίλων Γ. Σκαρίμπα» (Κακκαρά 3).

ΠΕΔΥΕ
Την Κυριακή η 12η Συνδιάσκεψη

Την Κυριακή 2 Νοέμβρη και ώρα 9 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η 12η Συνδιάσκεψη της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αίθουσα 108 - γυάλινο κτίριο).

Στη Συνδιάσκεψη, η οποία γίνεται ενόψει του 14ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, θα πάρουν μέρος 200 εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από τις γενικές συνελεύσεις των Επιτροπών Ειρήνης της Αθήνας. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το πρόγραμμα των εργασιών της συνδιάσκεψης θα περιλαμβάνει την εισήγηση και τον απολογισμό δράσης του απερχόμενου Παναθηναϊκού Συμβουλίου, θα εγκριθεί το νέο πρόγραμμα δράσης και θα συζητηθούν θέματα που θα απασχολήσουν το Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ.

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δημοσίων Υπαλλήλων διοργανώνει Γενική Συνέλευση στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1), σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 το απόγευμα.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ