ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αλληλεγγύη στους απεργούς της FORD

Με μηνύματα συμπαράστασης το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας εξέφρασε την ταξική του αλληλεγγύη στον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της αυτοκινητοβιομηχανίας FORD στην πόλη GENK του Βελγίου ενάντια στην απόφαση της πολυεθνικής να πετάξει στο δρόμο 3.000 εργάτες. Ανέδειξε ταυτόχρονα και την ανάγκη του συντονισμού των αγώνων των εργαζομένων όλης της Ευρώπης για να αντιμετωπίσουν την κοινή επίθεση που δέχονται στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις από την ίδια πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου για όλη την εργατική τάξη.

Το κάλεσμα των αγωνιστών εργαζομένων στο Βέλγιο για έκφραση αλληλεγγύης βρήκε άμεση ανταπόκριση από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Στο μήνυμά του το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της πολυεθνικής FORD και τονίζει ότι οι εξελίξεις και τα γεγονότα επιβεβαιώνουν καθημερινά την αναγκαιότητα του συντονισμού των εργαζομένων όλης της Ευρώπης και της αλληλεγγύης μεταξύ τους. Σημειώνει ότι η ισχυροποίηση του αγωνιστικού ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα της Ευρώπης είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη.

Αναφερόμενο το ΠΑΜΕ ειδικότερα σ' αυτές τις εξελίξεις, τόνιζε, ότι τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ έχουν εξαπολύσει μια άνευ προηγουμένου επίθεση και ανατροπές σε βάρος των εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η σταθερή εργασία περιορίζεται, οι απολύσεις είναι καθημερινό φαινόμενο. Το εισόδημα συρρικνώνεται. Τα ασφαλιστικά δικαιώματα χτυπιούνται. Τα δημοκρατικά δικαιώματα περιορίζονται. Πρωταγωνιστής στην επίθεση αυτή είναι το πολυεθνικό κεφάλαιο. Ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για το ξαναμοίρασμα των αγορών, η συγκέντρωση του παραγόμενου πλούτου στα χέρια μιας χούφτας μονοπωλίων και πολυεθνικών έχουν σαν αποτέλεσμα την υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης.

Ταυτόχρονα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έλαβαν οι εργαζόμενοι της FORD από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» που σημείωνε, ότι μοναδικός δρόμος για τους εργαζόμενους είναι ο πανεργατικός αγώνας σε κάθε χώρα και σε όλη την Ευρώπη, για τη δημιουργία ενός ισχυρού μετώπου που θα αναμετρηθεί με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς τους εκφραστές. Την αλληλεγγύη του εξέφρασε και το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά το οποίο επισήμαινε, ότι πληρώνουν και αυτοί την ίδια πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου που καταπατά δικαιώματα και κατακτήσεις και τους καλούσε να αγωνιστούν ενωμένοι όχι μόνο για την απόκρουσή της αλλά και την ανατροπή της.

Σε απάντηση των μηνυμάτων από το ΠΑΜΕ και τα συνδικάτα ο πρόεδρος του σωματείου της FORD χαρακτήρισε ανεκτίμητη τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Βελγίου, τη στιγμή που, όπως σημείωνε, κυβέρνηση και εθνικοί εκπρόσωποι συνδικάτων δίνουν το χέρι τους σ' αυτή την πολυεθνική που δε σέβεται ούτε τις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφτηκαν με τις κυβερνήσεις.

Οι απεργοί της FORD στην επιστολή τους προς το ΠΑΜΕ ανέφεραν ότι η πολυεθνική πετάει στο δρόμο 3.000 εργαζόμενους από τους 9.000 συνολικά αν και είχε υπογράψει τον Οκτώβρη του 2002 συλλογική σύμβαση με τα συνδικάτα που προέβλεπε διατήρηση των θέσεων ως το 2006 ενώ η κυβέρνηση του Βόρειου Βελγίου υποσχέθηκε «δώρο» 56 εκατομμύρια ευρώ στην πολυεθνική για να κάνει 900 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεις. Πριν από αυτό όμως η πολυεθνική από το 1993 είχε εισάγει τη νυχτερινή εργασία, δουλιά τα Σαββατοκύριακα και υποαπασχόληση, με αποτέλεσμα τα κέρδη της να φτάσουν τα 56 δισ. δολάρια ενώ φέτος μόνο το πρώτο εξάμηνο έκλεισε με κέρδη 1,5 δισ. δολάρια...

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΙΚΑ
Κινητοποιήσεις γιατρών και εργαζομένων

Νέα 48ωρη απεργία με απόφαση της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν οι γιατροί του ΙΚΑ στις 3 και 4 του Νοέμβρη απαντώντας στην ποινικοποίηση των αγώνων και στις αλλεπάλληλες προσφυγές της διοίκησης του ΙΚΑ στα δικαστήρια προκειμένου να κηρυχτούν οι κινητοποιήσεις τους παράνομες και καταχρηστικές.

Και αυτή βέβαια η απεργία, με ευθύνη των πλειοψηφιών των συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, ΣΕΥΠΙΚΑ), περιορίζεται στην ασφάλιση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών, χωρίς να εξασφαλίζει τις απαραίτητες συμμαχίες με τους εργαζόμενους, ασφαλισμένους, συνταξιούχους, στην κατεύθυνση του αναγκαίου κοινού αγώνα για την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του Ιδρύματος και την αναβάθμιση της παρεχόμενης περίθαλψης.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί

Απεργούν και σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί της χώρας, ολοκληρώνοντας τη 48ωρη απεργία που είχαν κηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) και η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) για τις 30-31 του Οκτώβρη 2003.

Στη Γενική Συνέλευση της ΕΙΝΑΠ, που πραγματοποιήθηκε χτες στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», οι νοσοκομειακοί γιατροί πήραν απόφαση για συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ στις 4.11.2003 και για μια ακόμα 48ωρη απεργία στις 20-21 του Νοέμβρη. Απόφαση για κινητοποιήσεις στις ίδιες ημερομηνίες πήρε και το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ που συνεδρίασε χτες.

Η πλειοψηφία του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ, καταψηφίζοντας την πρόταση της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών», προχώρησε σε περιορισμό του ήδη περιορισμένου διεκδικητικού πλαισίου, επικεντρώνοντας στο επίδομα των 176 ευρώ. Δεκτή έγινε η πρόταση της «Πανεπιστημονικής» να μην πληρώνουν οι ασθενείς στα επείγοντα των νοσοκομείων, τις μέρες της γενικής εφημερίας.

Οι εργαζόμενοι

Σε νέες κινητοποιήσεις, με 48ωρη απεργία στις 4-5 του Νοέμβρη, προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και στο ΕΚΑΒ, σύμφωνα με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Στην Αθήνα προγραμματίζεται συγκέντρωση στις 4.11.2003 στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή και στην περιφέρεια συγκεντρώσεις με τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με νέα 48ωρη απεργία στις 20-21 του Νοέμβρη και με πενθήμερη κινητοποίηση για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.

Πιέσεις των προμηθευτών

Χωρίς υλικά εκβιάζουν να αφήσουν όλα τα νοσοκομεία από 1.11.2003 οι προμηθευτές ορθοπεδικών υλικών (λάμες, βίδες κ.ά., για κατάγματα και άλλα έκτακτα περιστατικά), πιέζοντας για αποπληρωμή των 132 εκατ. ευρώ που τους οφείλονται απ' τα νοσοκομεία.

Οι προμηθευτές-μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι εξαναγκάστηκαν σ' αυτή την απόφαση βρισκόμενοι σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού τα νοσοκομεία τούς οφείλουν 132 εκατ. ευρώ και τους κρατούν παράνομα απλήρωτους μέχρι και δυο χρόνια, ενώ ο νόμος επιβάλλει στα νοσοκομεία να εξοφλούν τους προμηθευτές εντός 3 μηνών.

Συγκέντρωση στην Ικαρία, πορεία στην Αθήνα

Ταυτόχρονες συγκεντρώσεις στην Αθήνα και την Ικαρία, με αιτήματα την αντιμετώπιση της εγκατάλειψης και υποβάθμισης των μονάδων Υγείας της Επαρχίας Ικαρίας (Ικαρία - Φούρνοι), που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων και στοιχίζει σε ανθρώπινες ζωές, και τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, προγραμματίζει για την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Νοέμβρη 2003, η Επιτροπή Αγώνα για την Υγεία (ΕΑΥ) στην Ικαρία και τους Φούρνους. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στο Μουσείο, ώρα 5 μ.μ., και θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας και στη Βουλή. Στην Ικαρία η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Ευδήλου, ώρα 7 μ.μ. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν εκ μέρους της Επιτροπής χτες στην Αθήνα ο Νίκος Λαρδάς και η Αγγελική Βατούγιου, αντιδήμαρχος Αγίου Κηρύκου και μέλος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στο Πανικάριο νοσοκομείο, αντίστοιχα, περιέγραψαν με μελανά χρώματα την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνουν οι κάτοικοι των νησιών, τονίζοντας: «Πολλές φορές, η ζωή μας διασφαλίζεται από σύμπτωση!».

Οι εκπρόσωποι της ΕΑΥ υπογράμμισαν ότι οι κάτοικοι των νησιών ζουν ακραίες καταστάσεις, αφού: Στο νοσοκομείο παραμένουν ακάλυπτες βασικές ιατρικές ειδικότητες, ενώ οι περισσότερες υγειονομικές μονάδες και οι εφημερίες υποστηρίζονται κυρίως από ανειδίκευτους αγροτικούς γιατρούς. Ακόμη και απλά ορθοπεδικά περιστατικά μεταφέρονται στο νοσοκομείο της Σάμου! Οι διακομιδές γίνονται με ασθενοφόρα που οδηγούν ανειδίκευτοι εθελοντές ή ακόμα και στα πίσω καθίσματα στρατιωτικών τζιπ, ενώ μέχρι πριν ένα μήνα το νοσοκομείο διέθετε χειροκίνητο μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης!

Σήμερα η διαμαρτυρία της «Επικοινωνίας»

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν σήμερα στις 11 π.μ. οι εργαζόμενοι του μοναδικού στη χώρα μας Κέντρου Διημέρευσης Ατόμων με Προβλήματα Ορασης και Πρόσθετες Αναπηρίες «Επικοινωνία», διεκδικώντας θεσμική κατοχύρωση του Κέντρου, σταθερή κρατική επιχορήγηση και τα δεδουλευμένα τους.

Με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, υπάρχουν στη χώρα τουλάχιστον πάνω από 1.000 πολλαπλά ανάπηροι τυφλοί, αλλά το ένα και μοναδικό κέντρο ολιγόωρης παραμονής για 30 παιδιά, είναι έτοιμο να κλείσει, γιατί ιδρύθηκε με τη μορφή της αστικής εταιρίας και σήμερα χρωστάει δεκάδες εκατομμύρια σε εργαζόμενους και ΙΚΑ, πηγαίνοντας για κλείσιμο.

Η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Συνεργαζόμενοι καλεί τους τυφλούς και συνδικαλιστές του αναπηρικού κινήματος να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ