ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμηχανία και φόβος

Ετσι φέρνουν την «απελευθέρωση και την ασφάλεια...»

Associated Press

Ετσι φέρνουν την «απελευθέρωση και την ασφάλεια...»
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΦΑΛΟΥΤΖΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Πανικό προκάλεσε στους κατοίκους της Βαγδάτης αλλά και στις κατοχικές δυνάμεις μια νέα ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε την παλιά πόλη της Βαγδάτης, αργά χτες το απόγευμα, προκαλώντας, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το θάνατο δύο ανθρώπων και πυρκαγιά σε σειρά κτιρίων. Παρ' όλα αυτά, οι ενδείξεις συνέκλιναν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη προκλήθηκε από διαρροή υγραερίου.

Εντούτοις, ο φόβος έχει κατακλύσει τη Βαγδάτη και τα 5 εκατομμύρια των κατοίκων της μετά το μπαράζ των επιθέσεων των τελευταίων ημερών, ενώ έντονη είναι η φημολογία που μεταδίδεται από στόμα σε στόμα ότι επίκεινται νέες μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις. Φυλλάδια που μοιράστηκαν από αγνώστους, χτες, στην ιρακινή πρωτεύουσα και υποστηρίζουν ότι εκφράζουν τους πιστούς στο προηγούμενο καθεστώς, καλούν τον πληθυσμό σε γενική απεργία από το Σάββατο μέχρι τη Δευτέρα. Ουδείς, πάντως, στη Βαγδάτη, σύμφωνα με τους ανταποκριτές, δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να αναγνωρίσει την ταυτότητα των δραστών πίσω από τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις, δηλαδή αν πρόκειται για πιστούς στο καθεστώς Χουσεΐν, για ισλαμιστικά στοιχεία, για ξένους μαχητές ή για ομάδες αντίστασης στην κατοχή.

Στο μεταξύ, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίζονται. Χτες το πρωί, αμερικανική αυτοκινητοπομπή έπεσε πάνω σε εκρηκτικό μηχανισμό στην περιοχή Σαλάμ της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα όχημα και να τραυματιστούν 2 στρατιώτες. Εξω από τη Φαλούτζα, εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί στη σιδηροτροχιά εξερράγη την ώρα που περνούσε εμπορική αμαξοστοιχία που μετέφερε τρόφιμα και φάρμακα στις κατοχικές δυνάμεις στη Χαντίθα. Τέσσερα βαγόνια τυλίχτηκαν στις φλόγες και μέχρι να φτάσουν στην περιοχή αμερικανικές δυνάμεις, ό,τι απέμεινε από τα εμπορεύματα λεηλατήθηκε από τους κατοίκους.

Associated Press

Στη Μοσούλη, αμερικανικό άρμα μάχης υπέστη σοβαρές ζημιές όταν αυτοκινητοπομπή έπεσε σε εκρηκτικό μηχανισμό και τραυματίστηκε 1 Αμερικανός, ενώ αργότερα δεν αναφέρθηκαν θύματα από την επίθεση ενόπλων εναντίον αστυνομικού τμήματος. Στη Μπαακούμπα, 3 Ιρακινοί τραυματίστηκαν από επίθεση με όλμους, ενώ στο Τικρίτ πραγματοποιήθηκαν εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και έγιναν τουλάχιστον 10 συλλήψεις.

Εικασίες και αποχωρήσεις

Την «προσωρινή απομάκρυνση» του συνόλου των ξένων εργαζομένων του ανακοίνωσε, χτες, ο ΟΗΕ, ανακοινώνοντας ότι μεταφέρονται όλοι στο Αμμάν για διαβουλεύσεις με τους ανωτέρους τους ως προς το μέλλον των προγραμμάτων του Οργανισμού μετά τις αλλεπάλληλες βομβιστικές επιθέσεις. Δεν έγινε γνωστό το πότε, πόσοι και αν θα επιτρέψουν.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μπους πετύχαινε, μετά από έντονες πιέσεις, να συμφωνήσει το Κογκρέσο στη χορήγηση 18,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανοικοδόμηση του Ιράκ, χωρίς μέρος του ποσού να είναι υπό μορφή δανείου. Η είδηση ήρθε σε καλή στιγμή για την αμερικανική ηγεσία, καθώς μετ' εμποδίων προχωρά η εξαγωγή του ιρακινού πετρελαίου, τα έσοδα από το οποίο επιδιώκουν να αξιοποιήσουν οι κατοχικές δυνάμεις για την ανοικοδόμηση. Οπως έγινε γνωστό χτες, οι εξαγωγές από το νότιο Ιράκ διεκόπησαν, για τουλάχιστον 3 ημέρες, εξαιτίας «των καιρικών συνθηκών».

Associated Press

Από την πλευρά τους, οι επιτελείς των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων υποστήριζαν ότι με βάση τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει, τις αντικατοχικές επιθέσεις συντονίζει, σε ένα μεγάλο βαθμό, ο πρώην αντιπρόεδρος του Επαναστατικού Συμβουλίου και ανώτατο στέλεχος του προηγούμενου καθεστώτος, στρατηγός Ιζάτ Ιμπραχίμ αλ Ντούρι. Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιτελείς, πιθανότατα ο αλ Ντούρι βρίσκεται εντός του σουνιτικού τριγώνου.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.- Δραματική είναι η κατάσταση από τις πυρκαγιές στη νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ, όπου οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη σε 17 μέτωπα. Συνολικά, 20 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πάνω από 100.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

ΡΩΜΗ.- Περίπου 500 λαθρομετανάστες, στοιβαγμένοι σε έξι σκάφη, έφθασαν το τελευταίο 24ωρο στις ακτές της νότιας Ιταλίας ή εντοπίστηκαν να πλησιάζουν στις ακτές.

ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ.- Επί δύο ώρες παρέμεινε χθες κλειστός ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός της Φρανκφούρτης στη Γερμανία έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα για επικείμενη έκρηξη βόμβας. Η κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων ήταν άμεση, πριν διαπιστωθεί πως επρόκειτο για φάρσα.

ΑΓΚΥΡΑ.- «Εφαρμόζονται» οι «μεταρρυθμίσεις» που αξιώνει η ΕΕ για να ξεκινήσει η περιλάλητη ενταξιακή διαπραγμάτευση, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το τουρκικό πολιτικοστρατιωτικονομικό κατεστημένο δέχεται επικρίσεις πανταχόθεν για το ότι οι «μεταρρυθμίσεις» μένουν στα χαρτιά.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΠΕΚΙΝΟ.- Διπλασιασμό του όγκου των εμπορικών συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σε 200 δισ. δολάρια, από 100 δισ. δολάρια εφέτος, θα επιδιώξει την επόμενη δεκαετία η κυβέρνηση της Κίνας, δήλωσε χθες, επισκεπτόμενος τις Βρυξέλλες, ο Κινέζος υφυπουργός Εμπορίου Βέι Τζιανγκούο.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Πάνω από 1.000 είναι οι νεκροί στο Νεπάλ τους τελευταίους δύο μήνες, μετά την επανέναρξη του Εμφυλίου. Οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται στη δράση των δυνάμεων ασφαλείας, κατά την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Informal Sector Service Centre (Insec).

ΣΟΦΙΑ.- Συνεχίζεται η κόντρα μεταξύ Σόφιας και Βρυξελλών, σχετικά με την προθεσμία κλεισίματος των επίμαχων αντιδραστήρων «3» και «4» στο βουλγαρικό πυρηνικό εργοστάσιο στο Κοζλοντούι. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιμένει να τηρηθεί η συμφωνία για το κλείσιμό τους το 2006, ενώ η Βουλγαρία ελπίζει να διαπραγματευτεί εκ νέου το θέμα, έγινε γνωστό μετά τη σημερινή συνάντηση του Βούλγαρου υπουργού Ενέργειας, Μίλκο Κοβάτσεφ, με την αρμόδια Ευρωπαία αξιωματούχο Τζούντιτ Μέλιν.

ΜΟΣΧΑ.- Στους έξι ανέρχονται οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη σε ρωσικό ορυχείο της Απω Ανατολής, καθώς ένας από τους τραυματίες εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί.

ΚΑΜΠΑΛΑ.- Ενοπλοι της φονικής οργάνωσης «Αντιστασιακός Στρατός του Κυρίου» σκότωσαν 18 αμάχους και απήγαγαν αδιευκρίνιστο αριθμό άλλων, κατά τη διάρκεια επίθεσης στο χωριό Απάλα της βόρειας Ουγκάντας.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Περιορισμένης έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν χτες στη νέα αντικυβερνητική διαδήλωση πλήθους Σέρβων εργαζομένων στο Βελιγράδι. Αστυνομικοί τραυμάτισαν αρκετούς διαδηλωτές, επειδή επιχείρησαν να διαδηλώσουν έξω από το σερβικό Κοινοβούλιο, όπου συζητείται η μαραθώνια πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζίβκοβιτς.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.- Υποσχέσεις για τη χορήγηση 15,7 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να δημιουργηθεί στη βοσνιακή πρωτεύουσα δικαστήριο, που θα διαδεχτεί (μετά το 2008) το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία έδωσαν χτες αντιπρόσωποι 30 χωρών.

ΚΑΜΠΕΡΑ.- Η Γερουσία της Αυστραλίας απέρριψε χτες την πρόταση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού, Τζον Χάουαρντ, για τη μετοχοποίηση του 50,1% του εθνικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου ΤΕΛΣΤΡΑ. Η κυβέρνηση ήλπιζε πως η μετοχοποίηση θα έφερνε έσοδα 30 δισ. δολαρίων Αυστραλίας και πως έτσι θα μηδενίζονταν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Φαβορί ο Χάουαρντ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών και πρώην υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Μάικλ Χάουαρντ, 62 ετών, προβάλλει ως φαβορί για να διαδεχτεί τον Ιαν Ντάνκαν Σμιθ, ο οποίος απομακρύνθηκε από την ηγεσία του κόμματος την Τετάρτη, αφού δεν κατάφερε να κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης των βουλευτών του. Αλλες πιθανές υποψηφιότητες είναι του Κένεθ Κλαρκ και του Μάικλ Πορτίλο.

Τυπικώς, το Συντηρητικό Κόμμα πρέπει να αναδείξει στις 11 του Νοέμβρη το νέο ηγέτη του, ο οποίος θα είναι ο τρίτος στη σειρά αφότου οι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ πήραν την εξουσία το 1997. Οι υποψηφιότητες μπορούν να ανακοινωθούν κι από την Πέμπτη ενώ η προθεσμία είναι έως τις 6 του Νοέμβρη. Εντούτοις, ο βρετανικός Τύπος σύσσωμος ψηφίζει Χάουαρντ... «Η ανακήρυξη του βασιλιά Χάουαρντ» τιτλοφορεί το βασικό άρθρο της η εφημερίδα «Daily Mail», υποστηρίζοντας ότι «ανακηρύχτηκε βασιλιάς των Συντηρητικών» με «ένα εκπληκτικό πραξικόπημα».

Παράλληλα, οι «Times» αναφέρουν ότι δίνεται στον Χάουαρντ η δυνατότητα να αναλάβει την ηγεσία γρήγορα και χωρίς αντίπαλο, ενώ με τον τίτλο «Ο Χάουαρντ στο τιμόνι του Συντηρητικού Κόμματος» η εφημερίδα «Financial Times» αναφέρει ότι η εκλογή του θεωρείται «ουσιαστικά διασφαλισμένη». Προσθέτει ωστόσο ότι «μολονότι ο Μάικλ Χάουαρντ είναι επί του παρόντος η καλύτερη επιλογή για τους Τόρις, δεν είναι ο άνθρωπος που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει πρωθυπουργός ή έστω να αναδιοργανώσει το κόμμα του».

Οσο για την «Guardian», επισημαίνει ότι «είτε στεφθεί ηγέτης ο Χάουαρντ είτε όχι», ο προκάτοχός του υπήρξε το θύμα μιας «δολοφονίας», υπογραμμίζοντας ότι ο Ιαν Ντάνκαν Σμιθ ήταν «απλώς ανεπαρκής, πολύ αδύναμος τηλεοπτικά και χωρίς χαρίσματα».

ΙΤΑΛΙΑ
Αθωώθηκε ο Αντρεότι

ΡΩΜΗ.--

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Ιταλίας απάλλαξε οριστικά χτες τον 84χρονο πολιτικό Τζούλιο Αντρεότι από την κατηγορία της οργάνωσης του φόνου του δημοσιογράφου Μίνο Πεκορέλι το 1979.

Ο Αντρεότι, που έχει στο παρελθόν διατελέσει 7 φορές πρωθυπουργός της Ιταλίας, είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε 24ετή κάθειρξη, επειδή είχε διατάξει το φόνο του δημοσιογράφου από τη μαφία. Ο Πεκορέλι, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, διέθετε πληροφορίες για τη σχέση του Αντρεότι με τη μαφία.

ΡΩΣΙΑ
Συνεχίζεται η κόντρα Κρεμλίνου - «Yukos»

ΜΟΣΧΑ.--

Οι ρωσικές δικαστικές αρχές έδωσαν χτες εντολή να δεσμευτεί το μερίδιο ελέγχου των μετοχών της πετρελαϊκής εταιρίας «Yukos» που ανήκουν στον γενικό διευθυντή της Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και τους συμμάχους του. Ο Χοντορκόφσκι συνελήφθη το Σάββατο. Από το γραφείο της Εισαγγελίας της Μόσχας επιβεβαιώθηκε η δέσμευση του 53% των μετοχών.

Η υπόθεση «Yukos» που συνταράσσει τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες είναι ενδεικτική της κόντρας μεταξύ των διάφορων συνασπισμών ολιγαρχών που έχει ξεσπάσει για το ποιος θα ελέγχει στρατηγικούς τομείς της οικονομίας αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις. Σύμφωνα με αναλυτές, ο Χοντορκόφσκι χρηματοδοτούσε πολιτικούς αντιπάλους του Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ από την πλευρά τους συνεργάτες του Προέδρου επιθυμούν να πάρουν τον έλεγχο του πετρελαϊκού τομέα στα χέρια τους.

Ο Πούτιν πάντως χτες, εν μέσω νέας πτώσης του Χρηματιστηρίου, συναντήθηκε με «ξένους επενδυτές» προκειμένου να τους διαβεβαιώσει ότι η σύλληψη Χοντορκόφσκι δε θα σημάνει γενικότερη αναδιανομή της «πίτας».

Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης πάντως είναι και η δήλωση του Ρίτσαρντ Περλ, από τους κορυφαίους συμβούλους του Πενταγώνου, ότι η Ρωσία πρέπει να αποκλειστεί από την G8 μετά τη φυλάκιση του επιχειρηματία, εκ των κορυφαίων συμβούλων του Πενταγώνου.

Σε κλοιό ο Τένετ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Σε ασφυκτικό κλοιό ο διευθυντής της CIA, δεχόμενος πυρά, τόσο για την 11η Σεπτέμβρη, όσο και για το φάκελο του Ιράκ...

Εκ νέου, λοιπόν, η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας βάζει στο μικροσκόπιο τις δραστηριότητες της CIA, ζητώντας, με επιστολή της προς τον επικεφαλής της, Τζορτζ Τένετ, να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως ενώπιόν της, δίνοντάς του μάλιστα προθεσμία 48 ωρών, και να απαντήσει στις ερωτήσεις των γερουσιαστών, οι οποίοι ερευνούν την ανεπάρκεια που επέδειξε η CIA πριν από τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ.

Πρόκειται για απάντηση στην επιστολή που είχε απευθύνει στην επιτροπή ο Τένετ στις 24 Οκτώβρη, υπογραμμίζοντας ότι δεν επιθυμεί να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως. Είχε προτείνει, μάλιστα, να καταθέσουν άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι της CIA. Ομως... «πριν έρθετε να καταθέσετε στην επιτροπή, σάς ζητούμε εσείς ο ίδιος και το προσωπικό σας να βεβαιωθείτε ότι έχετε προσκομίσει στην επιτροπή όλα τα σχετικά έγγραφα και να επιτρέψετε να καταθέσουν όλα τα άτομα που έχουν κληθεί», ήταν η απάντηση - τελεσίγραφο της Γερουσίας.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Μέγας πανικός..!

ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης για άλλη μία φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας «μίας πιθανής τρομοκρατικής ενέργειας» και ενώ μόλις την Τετάρτη οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι δεν υφίσταται ζήτημα συναγερμού...

Το Καπιτώλιο σε συναγερμό χτες... μετά από εντολές της ειδικής αστυνομίας που έκλεισε ένα κτίριο γραφείων της Βουλής των Αντιπροσώπων στο κτιριακό συγκρότημα του Καπιτωλίου, μετά από πληροφορία που διέρρευσε, σύμφωνα με την οποία ένας οπλισμένος άγνωστος παραβίασε το σύστημα ασφαλείας. «Εχουμε πληροφορίες ότι κάποιος με όπλο εισέβαλε χωρίς εξουσιοδότηση στο κτίριο γραφείων Κάνον» τόνισε η εκπρόσωπος της αστυνομίας του Καπιτωλίου Τζέσικα Γκίσουμπελ, μιλώντας στο τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC και πρόσθεσε ότι πιθανώς ο εισβολέας είναι ένας άνδρας ένοπλος που φέρει ένα 38άρι περίστροφο. Τελικά, μετά από λίγη ώρα η ίδια ανακοίνωσε ότι ο συναγερμός έληξε αφού ο εισβολέας συνελήφθη, φέροντας ένα «πλαστικό ρεβόλβερ» και φορώντας αποκριάτικη στολή.

Την ίδια στιγμή, και ενώ οι πληροφορίες περί εισβολέα έκαναν το γύρο του κόσμου αναστατώνοντας τα ειδησεογραφικά γραφεία, το πρακτορείο «Associated Press» και κανένα άλλο, μετέδιδε ότι ένα ύποπτο φορτηγό εντοπίστηκε κοντά στο Πεντάγωνο, με αποτέλεσμα η αστυνομία της Ουάσιγκτον να αποκλείσει όλη την περιοχή, ενώ η στάση των λεωφορείων αποκλείστηκε και το μετρό δεν έκανε στάση... Τίποτα περισσότερο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ