ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Οχτώβρη 2003
Σελ. /32
«Συρμού» μελωδικές διαδρομές

«Domenica»
«Domenica»
«Μέσα στη βουή του δρόμου» επιλέγουν το διαφορετικό και το κάνουν τραγούδι. Ο λόγος για τους «Domenica», τη μουσική συντροφιά των Ν. Σπανού (πλήκτρα), Μ. Βαρελίδη (μπάσο), Γ. Ντρε (κιθάρα), Δ. Κανελλόπουλου (κιθάρα - φωνή) και Ν. Δέδε (τύμπανα), που ανεβαίνει σήμερα και αύριο (10.30 μ.μ.) στη σκηνή του «Συρμού» (Κολωνού και Οδυσσέως 14, Μεταξουργείο, δίπλα στο θέατρο «Περοκέ», τηλ. 210.5203.661). Στο καταξιωμένο, από τον περσινό, πρώτο χρόνο λειτουργίας του, μουσικό στέκι, το νεανικό συγκρότημα θα παρουσιάσει κομμάτια των δίσκων του, διασκευές και φρέσκες δημιουργίες. «Καρπός» μιας παρέας φίλων, που το 1995 σχημάτισε δικό της γκρουπ, με σκοπό να «συνθέτουν, να γράφουν και να παίζουν τη μουσική που τους αρέσει», οι «Domenica» εμφανίστηκαν στη δισκογραφία το 1996. Η «διαδρομή» τους περιλαμβάνει πολλές συμμετοχές, αρκετές διασκευές (όπως το «Σε ζητάω» του Λ. Παπαδόπουλου και «Απ' το αεροπλάνο» του Κ. Χατζή) και δύο προσωπικούς δίσκους, με πρόσφατο τον «Μέσα στη βουή του δρόμου» («Λύρα»).

Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, στο «Συρμό» θα εμφανιστεί το 7μελές νεανικό «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό», που αγκαλιάζει την τζαζ, το μπλουζ, το ροκ και τον progressive ήχο, αλλά και παραδοσιακά ακούσματα. Μαζί του, την Κυριακή και την Τρίτη, θα συμπράξει ο Αντώνης Τουρκογιώργης, ένα από τα μέλη του θρυλικού συγκροτήματος «Socrates». Σύνθεση συγκροτήματος: Φ. Μαργαρώνης (ηλεκτρική κιθάρα), Γ. Θεοφάνους (κλασική και ηλεκτρική κιθάρα), Δ. Μουτάφης (ηλεκτρικό μπάσο), Π. Λογαράς (τύμπανα), Γ. Λαγογιάννης (πλήκτρα), Ερ. Τζάνου και Θ. Χουλιαράς (φωνητικά).

Θεατρικές βραδιές

«Ο φονιάς» στη «Θεατρική Σκηνή»
«Ο φονιάς» στη «Θεατρική Σκηνή»
Πρεμιέρα, αύριο, στη «Θεατρική Σκηνή» με το έργο του Μήτσου Ευθυμιάδη «Ο φονιάς». Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του πρόωρα χαμένου συγγραφέα. «Ο φονιάς» είναι από τα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, ως προς τη γραφή, αλλά και την κοινωνική του θέση. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου και σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Χαλκιά. Παίζουν: Αντώνης Αντωνίου, Θέμης Μάνεσης, Νατάσα Ασίκη, Δημήτρης Κανέλλος.

  • Ξεκίνησαν, στο «Βεάκη» οι παραστάσεις του μιούζικαλ των Τζο Μαστάροφ - Τζον Κάντερ - Φρεντ Εμπ «Καμπαρέ». Ενα μιούζικαλ με ζωντανή ορχήστρα, σε απόδοση - σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, σκηνικά Γιώργου Ασημακόπουλου, κοστούμια Γιάννη Παπαδόπουλου, χορογραφίες Κατερίνας Παπαγεωργίου, ενορχήστρωση Γιούρι Στούπελ. Η ελληνική απόδοση των στίχων είναι του Γιάννη Καλατζόπουλου. Παίζουν: Εβελίνα Παπούλια, Ακης Σακελλαρίου, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Τάσος Κωστής, Μάξιμος Μουμούρης, Βίκυ Καμπούρη, Σταυριάννα Πανδή, Λίνα Εξαρχου κ.ά.
  • Μιούζικαλ και στο «Ιλίσια - Ντενίση», με το «Βίκτωρ - Βικτώρια» του Μπλέικ Εντουαρντς, σε μουσική Χένρι Μαντσίνι, χορογραφίες της Τζίλιαν Γκρέγκορυ, η οποία υπογράφει και τη σκηνοθεσία, μαζί με τη Μιμή Ντενίση. Τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη. Τις κινηματογραφημένες σκηνές που προβάλλονται στην παράσταση επιμελήθηκε ο Κώστας Καπετανίδης και τα κοστούμια η Φωτεινή Δήμου. Παίζουν: Μιμή Ντενίση, Απόστολος Γκλέτσος, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Γιάννης Σαμσιάρης, Κωνσταντίνα Μιχαήλ κ.ά.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Βιβλία:

  • «Μακρόνησος, ιστορικός τόπος» Β' τόμος
  • Αλέκα Παπαρήγα: «Σοσιαλισμός πάντα αναγκαίος και επίκαιρος»
  • Πέπη Δαράκη: «Τα χρυσοϋφαντα όνειρα της Ροδόκλειας»
  • Ελευθερία Πολίτη - Μελά: «Στην Αθήνα του Αλκιβιάδη»
μια ΕΚΘΕΣΗ
μία έκθεση

«Ξύλο χρωματιστό», τιτλοφορείται η έκθεση έργων της Λίντας Λάππα που φιλοξενείται στην «Γκαλερί της Ερσης» (Κλεομένους 4). Πρόκειται για πρόσφατη εικαστική της δημιουργία, στην οποία ξεφεύγει από τη δισδιάστατη επιφάνεια με τα ανάγλυφα, αλλά και με τα ολόγλυφα έργα της. Μερικά, μάλιστα, άφησαν τον τοίχο και στάθηκαν στα «πόδια τους». Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 8/11.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ
μια συναυλία
  • Ο Paul Lamb, ο μουσικός που έχει χαρακτηριστεί ως ο καλύτερος φυσαρμονικίστας της Βρετανίας, και η μπάντα «Kingsnakes» εμφανίζονται σήμερα και αύριο, στο «Χάουζ οφ αρτ».
  • Η Μαφάλντα Αρνό, μια από τις νέες φωνές του πορτογαλικού φάντο, ξεκινά τις εμφανίσεις της στο «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς).
  • Ο θρύλος των βρετανικών μπλουζ Peter Green, για τον οποίο ο B. B. King είχε πει πως «είναι ο μοναδικός λευκός κιθαρίστας των μπλουζ που στέλνει ρίγη στη ραχοκοκαλιά μου», δίνει συναυλία αύριο, στο «Ρόδον», συνοδευόμενος από τους «Splinter Group».
  • Οι γερόλυκοι του ροκ «Uriah Heep» εμφανίζονται την Κυριακή στο «Gagarin 205».
ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ένα πρόγραμμα
  • Στα «13 Φεγγάρια» (Αγ. Μελετίου 61 και Πατησίων), η Μελίνα Κανά, οι «Απέναντι», ο Γιάννης Χαρούλης και η Μαριαστέλλα Τζανουδάκη ταξιδεύουν (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 11 μ.μ. και Κυριακή 9 μ.μ.), στα μονοπάτια του ελληνικού τραγουδιού.
  • Ο Βαγγέλης Κορακάκης (φωτό) παρουσιάζει τραγούδια του και αθάνατα λαϊκά, στη «Μαγιοπούλα» (Οδεμησίου 9 και Βρυούλων, Καισαριανή), μαζί με τους Χαρά Πομώνη και Στέλιο Γαλανό. Πρόγραμμα: Τετάρτη -Σάββατο (βράδυ), Κυριακή (μεσημέρι).
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου, στα πλαίσια των «Ζωγραφιώτικων συναντήσεων λόγου, τέχνης και πολιτισμού», οργανώνει σήμερα (8μμ) στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου (Ανακρέοντος 60) εκδήλωση, με θέμα «Ο ποιητής της Ρωμιοσύνης, Γιάννης Ρίτσος, αυτοπαρουσιάζεται (μια πρώτη ματιά στο έργο του)». Το θέμα παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Παύλος Ρούφας. Θα προβληθεί και βίντεο.

«Κική Δημουλά - ο πληθυντικός της ζωής» είναι το θέμα της εκδήλωσης, τη Δευτέρα (8 μμ), στη «Στοά Βιβλίου» (Πεσμαζόγλου 5). Θα μιλήσουν: Ερη Σταυροπούλου, Βαγγέλης Αθανασόπουλος, Γιώργος Γεωργούσης. Ποιήματα της Κ. Δημουλά θα αποδώσουν οι: Γρηγόρης Βαλτινός, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου.

Στο θέατρο «Ιλίσια-Ντενίση» τη Δευτέρα (8.30μμ) οι εκδόσεις «Αγκυρα» οργανώνουν τιμητική εκδήλωση για τον Αλέκο Αλεξανδράκη, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της βιογραφίας του Νίκου Νικολίτζα «Αλέκος Αλεξανδράκης "Ευχαριστώ..."». Για τον τιμώμενο ηθοποιό θα μιλήσουν οι: Ε. Βενιζέλος, Α. Συνοδινού, Μ. Κακογιάννης, Ν. Γαληνέα, Ν. Τσακίρογλου, Γ. Κιμούλης, Α. Παπαδημητρίου. Κείμενα θα διαβάσουν οι: Γ. Γεωγλερής, Χρ. Παπακαλιάτης, Κ. Μαρκουλάκης. Θα προβληθεί βίντεο με αποσπάσματα παραστάσεων και ταινιών του δημοφιλούς ηθοποιού.

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Για τους μικρούς φίλους του θεάτρου η «Πολιτιστική Παρέμβαση» παρουσιάζει το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Τα γουρουνάκια κουμπαράδες», στο «Λαμπέτη». Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου, κινησιολογία - χορογραφία Κέι Χόλντεν, σκηνικά - κοστούμια Μαλαματή Παρίση, μουσική Γιάννη Χριστοδουλόπουλου. Παίζουν: Μιχαέλα Κοκκινογένη, Αρης Πρωτόπαππας, Ελενα Καμηλάρη, Μαίρη Γαρίτση, Γιώργος Τσαπόγας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Το έργο του πολυδιαβασμένου από πολλές χιλιάδες παιδιά συγγραφέα, του ποιητή - παραμυθά Ευγένιου Τριβιζά αναδεικνύει αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ισότητα, η φιλία, η αλληλεγγύη, ο αλτρουισμός.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ