ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2003
Τον εκτροχιάζουν Ολυμπιάδα φιλομονοπωλιακή πολιτική

Η τεράστια μείωση της φορολογίας των κερδών και οι ανεξέλεγκτους δαπάνες για τα λεγόμενα ολυμπιακά έργα, διόγκωσαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού

Ελλειμμα σχεδόν τρεις φορές υψηλότερο από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2002, εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός το εννιάμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Το φετινό διαμορφώθηκε στα 6,5 δισ. ευρώ, έναντι 1,8 δισ. ευρώ το 2002, παρουσιάζοντας τεράστια αύξηση. Το αυξημένο αυτό έλλειμμα οφείλεται κυρίως στις δαπάνες των ολυμπιακών έργων, οι οποίες «τρέχουν» με ανεξέλεγκτους ρυθμούς, δίνοντας την ευκαιρία σε μια χούφτα μεγάλες εταιρίες και κοινοπραξίες να καταβροχθίζουν από τους φόρους των εργαζομένων ανυπολόγιστα ποσά. Πέραν αυτών όμως, η πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2003, απεικονίζει πιστά την κυβερνητική πολιτική, τις αντιφάσεις της και φυσικά τη ματαιοδοξία της πολιτικής ηγεσίας να διοργανώσει μια πανάκριβη Ολυμπιάδα. Τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού καταρρίπτουν το μύθο της «ισχυρής» οικονομίας, καθώς, ενώ το ΑΕΠ μεγεθύνεται με ρυθμούς άνω του 4%, η εικόνα αυτή δεν αντικατοπτρίζεται στα κρατικά έσοδα. Το ...δυσεξήγητο αυτό πρόβλημα, λύνεται αυτομάτως, αν λάβουμε υπόψη ότι η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγάλων εισοδημάτων. Από την άλλη, ενώ τα στοιχεία εμφανίζουν τις κρατικές δαπάνες να αυξάνουν το εννιάμηνο κατά 9,7%, την ίδια στιγμή δεκάδες και εκατοντάδες φορείς παραπονούνται για περικοπές δαπανών, γεγονός που καταδεικνύει την αναντιστοιχία του κρατικού προϋπολογισμού με τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Σύμφωνα με τα επίσημα κυβερνητικά στοιχεία το εννιάμηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3% και ανήλθαν στα 29.693. εκατ. ευρώ. Τα έσοδα όμως του ΠΔΕ το ίδιο διάστημα ανήλθαν στα 947 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση 56,2% ως προς το 2002. Στο άλλο σκέλος, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν αύξηση 9,7% ως προς το 2002, (ανήλθαν στα 29.810 εκατ. ευρώ), ενώ αυξημένες κατά 35,8% εμφανίζονται οι δαπάνες του ΠΔΕ, κυρίως λόγω των ολυμπιακών έργων, οι οποίες ανήλθαν στα 5.491 εκατ. ευρώ, έναντι 4.042 κατά. ευρώ το 2002. Οι τόκοι για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους ανήλθαν στα 7.540 εκατ. ευρώ, έναντι 7.128 εκατ. ευρώ το 2002, ενώ για την πληρωμή χρεολυσίων καταβλήθηκαν 18.612 εκατ. ευρώ.

«Ενισχύστε τις δυνάμεις της αντίστασης»

Ανακοίνωση της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας Φωκίδας» για τις επερχόμενες εκλογές στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

«Να βάλουν οι αγρότες στο περιθώριο τα κόμματα και τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της «Λαϊκής Αγωνιστικής Ενότητας Φωκίδας», στην οποία καλούνται οι αγρότες του νομού να ενισχύσουν τις δυνάμεις που συμπαρατάσσονται με την Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, στις επερχόμενες εκλογές στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις. Η ΛΑΕ Φωκίδας, αναφερόμενη στην κατάντια των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων, σημειώνει ότι το κλείσιμο των μεγάλων συνεταιριστικών επιχειρήσεων, και η υπολειτουργία των εναπομεινάντων, οφείλεται στις καταστροφικές πολιτικές που συνειδητά ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Στόχος, αυτής της πολιτικής, ήταν να χρεοκοπήσουν στις συνειδήσεις των μικρομεσαίων αγροτών οι συνεταιρισμοί, για να τους βγάλουν στη συνέχεια από τη μέση, προς όφελος των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών. Η ΛΑΕ, επισημαίνει, ότι αυτή η αντιαγροτική - αντισυνεταιριστική πολιτική δεν αποτελεί μονόδρομο, αλλά υπάρχει λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων, ο παραγωγικός συνεταιρισμός, ο οποίος, θα ασχολείται από την κοινή καλλιέργεια και παραγωγή των αγροτικών προϊόντων, μέχρι την κοινή επεξεργασία και τη διάθεση στην κατανάλωση.

Η ανακοίνωση, καταλήγει, καλώντας τους αγρότες του νομού να συμπαραταχθούν με τις δυνάμεις της ΠΑΣΥ για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την ανασυγκρότηση του συνεταιριστικού κινήματος και την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναζωογόνηση της υπαίθρου.

ΑΝΩΓΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
Πλήγμα στην κτηνοτροφία

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων στην περιοχή Ανωγείων Κρήτης, είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Στ. Σκοπελίτης και Σπ. Στριφτάρης προς τον υπουργό Γεωργίας.

Στο κείμενο της Ερώτησης, τονίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στους κτηνοτρόφους των Ανωγείων, «το πρωτοφανές φαινόμενο της γέννησης νεκρών ή θνησιγενών αμνοεριφίων, χωρίς να είναι δυνατή μέχρι στιγμής η διαπίστωση των παραγόντων που τα προκαλούν. Ανεξάρτητα από την πορεία της διεύρυνσης του προβλήματος, γίνεται φανερό ότι δεν ήταν δυνατή η πρόβλεψή του, ώστε να μπορούν να ληφθούν τυχόν προληπτικά μέτρα, ενώ δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη σε ανάλογες περιπτώσεις για αποζημιώσεις των παραγωγών».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Γεωργίας «τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί από τα ΠΣΕΑ».

ΣΚΑΦΗ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
Με ειδική άδεια οι τεχνικοί

Ειδική άδεια θα χρειάζονται στο μέλλον οι τεχνικοί που ασχολούνται με τις μηχανολογικές εργασίες σε μικρά σκάφη αναψυχής. Το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί Προεδρικό Διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο «οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την εγκατάσταση, συντήρηση και επισκευή μηχανών και παρελκόμενων μικρών σκαφών αναψυχής θα πρέπει να είναι κάτοχοι ειδικής άδειας, η απόκτηση της οποίας προϋποθέτει τη διενέργεια εξετάσεων από ειδική επιτροπή που θα καθορίσει το υπουργείο».

Το σχετικό σχέδιο ΠΔ, που υπέγραψε χτες ο υφυπουργός Α. Καλαφάτης, έχει τίτλο: «Εκτέλεση, συντήρηση και επισκευή εγκαταστάσεων μηχανών θαλάσσης μικρών σκαφών αναψυχής (εξωλέμβιων, εσω-εξωλέμβιων, εσωλέμβιων, υδροτζέτ). Εκδοση επαγγελματικών αδειών για τους εργαζόμενους στις σχετικές εργασίες».

ΣΕΠΕΚ ΑΕ
Ποιος θα πληρώσει;

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Προ των ευθυνών τους θέτει το ΚΚΕ τους κυβερνώντες και τους διοικούντες της ΑΤΕ για τα προβλήματα που υπάρχουν στη συνεταιριστική βιομηχανία χοιρινού κρέατος και αλλαντικών ΣΕΠΕΚ ΑΕ στην περιοχή της Ξάνθης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Αγ. Τζέκης και Γ. Χουρμουζιάδης.

Στην Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ σημειώνονται τα παρακάτω: «Η ΣΕΠΕΚ ΑΕ, καθετοποιημένη συνεταιριστική βιομηχανία παραγωγής χοιρινού κρέατος και αλλαντικών στην περιοχή της Ξάνθης, βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση εξαιτίας της συνεταιριστικής πολιτικής των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), της τοκογλυφικής πολιτικής της ΑΤΕ, αλλά και των ενεργειών των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι:

  • Να μένουν απλήρωτοι για πέντε (5) μήνες οι εργαζόμενοι που με τη δική τους δουλιά και ευθύνη παραμένει άθικτο το ζωικό κεφάλαιο της συνεταιριστικής εταιρίας.
  • Να μη δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία και ανάπτυξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας».

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι «η ευθύνη για την κατάσταση αυτή βαραίνει την κυβέρνηση και την ΑΤΕ που με τις αποφάσεις τους οδηγούν τη ΣΕΠΕΚ ΑΕ στην πλήρη απαξίωση, με στόχο το ξεπούλημα ή το κλείσιμό της προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών του κλάδου» και ρωτούν τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας:

  • Εάν θα δοθούν άμεσα τα χρήματα που οφείλονται στους εργαζόμενους από μισθούς και αποζημιώσεις;
  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να ενισχύσει την αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας προς όφελος των εργαζόμενων, αλλά και της περιοχής γενικότερα που μαστίζεται από μεγάλη ανεργία;
Συμπόσιο για την ασφάλεια των τροφίμων

Στις 6, 7 και 8 Νοέμβρη θα πραγματοποιηθεί το 3ο Συμπόσιο Τροφίμων με θέμα «Ασφάλεια προϊόντος, ποιότητα και ανταγωνιστικότητα στις επιχειρήσεις τροφίμων». Η διοργάνωση του συμποσίου τελεί υπό την αιγίδα της Τεχνικής Επιτροπής Τυποποίησης «Τρόφιμα» του ΕΛΟΤ και του Γενικού Χημείου του Κράτους και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Βδομάδας Ποιότητας στο ΕΒΕΑ. Στο πλαίσιο των εργασιών του εντάσσεται και η συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Ασφάλεια Τροφίμων και Ολυμπιακοί Αγώνες» που έχει προγραμματιστεί για τις 6 του μήνα στις 7.20 το απόγευμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ