ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Πυκνώνουν οι πιέσεις για άρση του εμπάργκο

Για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία πρόταση που ζητεί από τις ΗΠΑ τον τερματισμό του οικονομικού εμπάργκο

ΑΒΑΝΑ.--

Οι προθέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης αναφορικά με την Κούβα γνωστές και πολλάκις δεδηλωμένες... ούτε και τα σχέδια ανατροπής του σοσιαλιστικού συστήματος εκλείπουν.

Κατά τον Νόαμ Τσόμσκι, σύμφωνα με το «Reuters», που βρίσκεται στο Νησί της Επανάστασης και λαμβάνει μέρος στις εργασίες της Συνόδου Κοινωνικών Επιστημών της Λατινικής Αμερικής, η πολιτική της κυβέρνησης Μπους έναντι της Κούβας, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από την «κατασκευή» μίας ακόμη απειλής, ειδικά μετά την αποτυχία στο Ιράκ, ενόψει κυρίως των προεδρικών εκλογών του 2004, και όχι μόνο για τον προσπορισμό των ψήφων της Κουβανοαμερικανικής κοινότητας του Μαϊάμι.

Η «κατασκευή της απειλής» ενδέχεται να βοηθήσει τον Πρόεδρο Μπους για την επανεκλογή του «εν καιρώ πολέμου», ειδικά όταν αυτή δεν προσδιορίζεται μόνο στην Κούβα αλλά επεκτείνεται και για άλλα κράτη της Λατινικής Αμερικής, μία ανάσα από τις βορειοαμερικανικές μητροπόλεις. Εντούτοις, η «κατασκευή αυτής της απειλής» συναντά τεράστια αντίσταση εντός των ΗΠΑ, ακόμη και εκ μέρους του αμερικανικού κατεστημένου. Ο αμερικανικός Τύπος βρίθει από δημοσιεύματα όπου κοινωνικές και οικονομικές τάξεις πιέζουν για άρση του εμπάργκο, προσδοκώντας οφέλη και κέρδη.

Ενδεικτικό το δημοσίευμα του Christian Science Monitor όπου αναφέρει ότι εκτός των αγροτών και ο τομέας του τουρισμού που υποφέρει τα μάλα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ασκεί αφόρητες πιέσεις για την άρση του εμπάργκο. Εξ ου και η ψηφοφορία στο Κογκρέσο, που ξάφνιασε - ειδικά στη Γερουσία - και έκανε τους Financial Times να το σχολιάσουν, τονίζοντας μάλιστα, ότι πρόκειται για άμεση και σκληρή σύγκρουσή του με τον Λευκό Οίκο, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι και τα δύο νομοθετικά Σώματα ελέγχονται από το κόμμα του Αμερικανού Προέδρου, τους Ρεπουμπλικανούς και ότι ο Πρόεδρος Μπους μετά την ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων είχε διαμηνύσει, απειλώντας, ότι θα ασκήσει βέτο στην απόφαση...

Ουδείς φαίνεται να ακούει στις ΗΠΑ. Οχι φυσικά για λόγους αλληλεγγύης. Απλώς βλέπουν στην Κούβα μία αγορά. Ετσι, δεκάδες αμερικανικές εταιρίες (για την ακρίβεια 153 ανάμεσα στις 1.293 από 49 κράτη του κόσμου) παίρνουν μέρος στην εμπορική έκθεση που άνοιξε τις πύλες στην Αβάνα, και ήδη 9 εταιρίες υπέγραψαν συμφωνίες - κυρίως του γεωργικού τομέα - με την κουβανική κυβέρνηση, ενώ σύμφωνα με τον Πέδρο Αλβάρες, επικεφαλής της κύριας εξαγωγικής εταιρίας της Κούβας «Alimport», πολύ περισσότερες θα έχουν συνάψει συμφωνίες με τη λήξη της έκθεσης, που είναι την Κυριακή, γεγονός που αποτελεί «ένα ακόμη βήμα για την εξομάλυνση των εμπορικών σχέσεων».

ΟΗΕ: τερματισμό του εμπάργκο

Στο μεταξύ, για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ψήφισε χτες με συντριπτική πλειοψηφία πρόταση που ζητεί από τις ΗΠΑ τον τερματισμό του οικονομικού εμπάργκο που έχουν επιβάλει για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες στην Κούβα και το οποίο ουσιαστικά ισοδυναμεί με γενοκτονία.

Συντριπτική πλειοψηφία 179 χωρών ψήφισε απόφαση που τάσσεται υπέρ του τερματισμού του εμπάργκο των ΗΠΑ, έναντι τριών χωρών που ψήφισαν κατά, εννοείται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ αλλά... και τα Νησιά Μάρσαλ και δύο απείχαν. «Η καλύτερη ημέρα για την Κούβα θα είναι όταν ο λαός της δώσει τέλος στο φαύλο κομμουνιστικό δικτατορικό καθεστώς του Κάστρο και του πει "Αστα λα βίστα, μπέιμπι"», δήλωσε ο Αμερικανός αντιπρόσωπος Σίσαν Σιβ, χρησιμοποιώντας την ατάκα του τέως σφίχτερμαν και νυν κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ.

Οργισμένος από την προσβολή στον Φιντέλ Κάστρο ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε ανταπέδωσε: «Ο λαός της Κούβας λέει "Αστα λα βίστα" στον αποκλεισμό, "Αστα λα βίστα" στη γενοκτονία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ