ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
Μαθήματα χειραγώγησης

Δε νοούνται αναποφάσιστοι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν μπορεί να υπάρχει δίλημμα ποιος είναι ο καλύτερος δυνάστης. Αναποφάσιστοι είναι αυτοί που για μια σειρά λόγους δεν έχουν πιστέψει στο «ρεαλισμό» της δύναμης του λαού...

Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γ. Ιωάννου από το «Εθνος»
«Η οικονομία δεν αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί του ΠΑΣΟΚ», είπαν οι επικοινωνιολόγοι στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Η εικόνα της «ισχυρής Ελλάδας» έχει θολώσει επικίνδυνα από την ανεργία, την ακρίβεια, την ανασφάλεια για το αύριο, τον αυταρχισμό, τη δουλοπρέπεια σε πάσης φύσεως αφεντικά. «Για να μη φύγει το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει», είναι το δεύτερο μήνυμα των γκαλοπατζήδων. Εδώ είναι τα δύσκολα. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει μόνο προς το χειρότερο την πολιτική του για τα στρώματα από τα οποία θέλει την ψήφο τους. Δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα καλύτερο γιατί έχει τοποθετηθεί αμετακίνητά απέναντί τους. Ακριβώς επειδή τα ξέρουν, βάζουν μπροστά τη μηχανή κατασκευής μιας εικονικής πραγματικότητας...

Αίφνης εμφανίζεται το νέο, για νιοστή φορά, ΠΑΣΟΚ που «αφουγκράζεται» τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων, που αλλάζει, αλλά μόνο στην τηλεοπτική διαφήμιση, προς τα κάτω τις τιμές στις λαϊκές, που υπόσχεται «πραγματική σύγκλιση» και άλλα παραμύθια. Στη μάχη και τα αιώνια διλήμματα: Εχεις μόνο δύο επιλογές ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ (και μία πολιτική...) «με τους άλλους θα είναι χειρότερα»... Με κάθε μέσο, να αποκρουστεί το κύμα μαζικής φυγής από ψηφοφόρους του και να αποτραπεί η διαπιστωμένη επιθυμία του για «τιμωρία»... Οι αναποφάσιστοι είναι ένα παλιό επικοινωνιακό εφεύρημα για να χειραγωγούν μεγάλα τμήματα «μετακινούμενων» ψηφοφόρων.

Δε νοούνται αναποφάσιστοι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν μπορεί να υπάρχει δίλημμα ποιος είναι καλύτερος δυνάστης. Αναποφάσιστοι είναι αυτοί που για μια σειρά λόγους δεν έχουν πιστέψει στο «ρεαλισμό» της δύναμης του λαού, που δε βλέπουν εναλλακτική λύση στο δικομματισμό, παραμένοντας εγκλωβισμένοι...

ΥΓ: Σημεία των καιρών. Τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μαθαίνουν από τους κατασκευαστές της «κοινής γνώμης» πως θέλει το κόμμα - προϊόν ο ψηφοφόρος - πελάτης. Ακριβώς, όπως Αμερική...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΜΕ «ΟΔΗΓΟ» ΤΑ ΓΚΑΛΟΠ

ΔΕΞΙΟΤΕΡΑ ΚΡΟΠΟΤΚΙΝ! «Οι επερχόμενες δημοσκοπήσεις αγχώνουν την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, καθώς τα αποτελέσματά τους δε δείχνουν να αλλάζουν, διατηρώντας αμείωτη τη διαφορά των 7-7,5 μονάδων από την επερχόμενη ΝΔ και τα ποιοτικά στοιχεία παραμένουν το ίδιο δυσμενή για το ΠΑΣΟΚ. Χτες, στη Χ. Τρικούπη, δημοσκοπιστές και επικοινωνιολόγοι παρουσίασαν σε όλους τους υπουργούς τα ευρήματα δημοσκοπήσεων και ποιοτικών ερευνών, από τις οποίες προκύπτει ότι οι απώλειες του ΠΑΣΟΚ πηγάζουν κατά βάση από τη μετατόπιση ψηφοφόρων με κεντροδεξιό προφίλ προς τη ΝΔ». («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»)

ΜΕ ΤΟ ΝΙΚΗΤΗ...«Απογοητευτικά είναι για το ΠΑΣΟΚ τα αποτελέσματα των ποιοτικών ερευνών που παρουσιάστηκαν χθες σε σύσκεψη στη Χαρ. Τρικούπη. Το 7,5% των ψηφοφόρων του μετακινείται προς τη ΝΔ και το 3% προς την Αριστερά, ενώ οι αναποφάσιστοι επιλέγουν με βάση την ψυχολογία του νικητή. Νέο γκάλοπ που αναμένεται αύριο δίνει διαφορά 7,5 μονάδων υπέρ της ΝΔ» («ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»)

ΟΛΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ...«Πλήρης αβεβαιότητα επικρατεί στο εκλογικό σώμα. Ενας στους τέσσερις ψηφοφόρους εμφανίζεται αναποφάσιστος -και αυτό ίσως είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα... Τα δυσοίωνα για το ΠΑΣΟΚ είναι ότι το 7% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000 του γυρίζει την πλάτη και στρέφεται προς τη Νέα Δημοκρατία. Κι ένα άλλο 3% στρέφεται προς τα κόμματα της Αριστεράς, κυρίως προς τον Συνασπισμό και το ΔΗΚΚΙ. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι αυτό το 7% που μετακινείται προς τη Νέα Δημοκρατία δε δείχνει καμία διάθεση να επαναπατριστεί». (Γ. Παπαχρήστος - «ΝΕΑ»)

ΝΑ ΜΗ ΦΥΓΕΙ!«"Το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να φύγει, πρέπει να αλλάξει». Αυτό είναι το συμπέρασμα των δύο ποιοτικών ερευνών που παρουσιάστηκαν χθες στα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του κυβερνώντος κόμματος και το οποίο θεωρείται ως προϋπόθεση ώστε να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία όσων δηλώνουν αναποφάσιστοι ή δηλώνουν μετακινούμενοι προς τη Νέα Δημοκρατία και την Αριστερά».(Β. Σκουρής - «ΕΘΝΟΣ»)

ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΗΜΙΤΗΣ: «"Η οικονομία δεν αποτελεί το ισχυρότερο χαρτί του ΠΑΣΟΚ» αποφάνθηκαν τελικά οι επικοινωνιολόγοι του κυβερνώντος κόμματος, οι οποίοι παρουσίασαν χθες σε κυβερνητικά στελέχη και μέλη του Ε.Γ. μια ενδιαφέρουσα ποιοτική έρευνα για τα θέματα που απασχολούν τους ψηφοφόρους... Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις «το μοναδικό ισχυρό χαρτί που διαθέτει αυτή τη στιγμή το Κίνημα ακούει στο όνομα Κώστας Σημίτης». («ΒΗΜΑ»)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΜΕΤΡΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΝΤΙΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΥΣ.

ΕΣΤΙΑ: Η ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΙΣ - Το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται για τον νέο ρόλο του.

ΤΑ ΝΕΑ: ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ Νο 2 ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΦΡΑΓΜΟΣ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΤΕΛΟΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΜΙΣΘΩΝ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: ΔΗΜΟΣΙΟ - ΤΕΛΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΑΠΟ 1-1-2004.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

Η ΧΩΡΑ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

Η ΑΥΓΗ: ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: «ΠΟΡΙΣΜΑ» ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ...

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΓΙΑ ΑΠΑΤΕΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): (ΠΑΝΩΤΟΚΙΑ)- ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ.

ΕΘΝΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΧΡΥΣΑ ΕΝΟΙΚΙΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΡΑΜΟΔΡΟΜΟΙ ΤΣΙΜΙΣΚΗ - ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Στόχος ο διπολισμός: «Είναι πολύ πιθανόν η επόμενη Βουλή να είναι τρικομματική, με τον δικομματισμό να προσεγγίζει το 90% και να μετατρέπεται σε ...διπολισμό. Το παραπάνω τόνισαν οι ερευνητές στη χθεσινή σύσκεψη στη X. Τρικούπη, υπογραμμίζοντας πως, πέραν του ΠAΣOK και της ΝΔ, μόνο το KKE δείχνει να έχει εξασφαλίσει την είσοδό του στη Βουλή. Επισημάνθηκε, επίσης, η ιδιαίτερη αντοχή που επιδεικνύει το ΛΑΟΣ, καθώς, όπως αφέθηκε να εννοηθεί - χωρίς, πάντως, να ειπωθεί - το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη μπορεί να διεκδικήσει την είσοδό του στη Βουλή» («ΕΘΝΟΣ»).

Εμποροι οπίου...: «Σχεδόν δύο χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ταλιμπάν, το Αφγανιστάν κινδυνεύει και πάλι να παραδοθεί στην αναρχία. Η εξουσία του προέδρου Χαμίντ Καρζάι δεν ξεπερνά τα όρια της πρωτεύουσας Καμπούλ. Στην υπόλοιπη χώρα κυριαρχούν διάφοροι πολέμαρχοι και φατρίες, οι οποίες χρηματοδοτούνται, όπως και ορισμένα μέλη της κεντρικής κυβέρνησης, από την καλλιέργεια του οπίου, που έχει επεκταθεί πλέον στις 28 από τις 32 επαρχίες της χώρας, από 14 που ήταν πριν... Με λίγα λόγια, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν αφήσει την κατάσταση να τεθεί εκτός ελέγχου...» («Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» -«ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Πίσω από την «ανάπτυξη»: «Ο αριθμός των περικοπών θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν από αμερικανικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 125% τον Οκτώβριο, μετά από δύο διαδοχικούς μήνες πτώσης, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την ισχύ της ανάκαμψης στην αγορά απασχόλησης. Οι προγραμματισμένες απολύσεις από αμερικανικές επιχειρήσεις εκτινάχτηκαν στις 171.874 άτομα τον Οκτώβριο από τις 76.506 του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της Challenger, Gray & Christmas. Οι περικοπές θέσεων εργασίας που ανακοινώθηκαν ήταν οι μεγαλύτερες από τον Οκτώβριο του 2002, όταν ανακοινώθηκαν απολύσεις 176.010 εργαζομένων. («ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΟΡΝΑΛ» - «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ