ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις, ανασφάλεια και νέες «διαφωνίες»

Οχυρωματικά έργα που φρουρούνται από κατοχικό τανκ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού

Associated Press

Οχυρωματικά έργα που φρουρούνται από κατοχικό τανκ έξω από το υπουργείο Πολιτισμού
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΡΩΜΗ.-

Συνεχίζονται οι επιθέσεις κατά των κατοχικών δυνάμεων στο Ιράκ, όμως το γεγονός ότι, χτες, δε σκοτώθηκε σε καμία επίθεση κάποιος Αμερικανός στρατιώτης, θεωρήθηκε αρκετά σημαντικό ώστε να κυριαρχεί στις ανταποκρίσεις των δημοσιογράφων. Ενας μόνο Αμερικανός στρατιώτης «σκοτώθηκε από μη εχθρικά πυρά σε φυλάκιο της Βαγδάτης» ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός δημιουργώντας γενική σύγχυση.

Στη Μοσούλη επιθέσεις δέχτηκαν τρεις διαφορετικές αμερικανικές αυτοκινητοπομπές, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 Αμερικανοί στρατιώτες και 7 Ιρακινοί πολίτες ενώ άλλοι 3 Ιρακινοί άμαχοι έχασαν τη ζωή τους. Νωρίτερα, επίθεση με όλμους δέχτηκε, για άλλη μια φορά, η έδρα του αμερικανικού επιτελείου στην πόλη, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Στη Μπαακούμπα, οι κατοχικές δυνάμεις παραδέχτηκαν ότι σκότωσαν «κατά λάθος» έναν άμαχο Ιρακινό. Στη Φαλούτζα, ο Ιρακινός κυβερνήτης ανακοίνωσε και στους εκπροσώπους των κατοχικών δυνάμεων ότι όλοι οι πολίτες κατεβαίνουν σε επ' αόριστον απεργία διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη ασφάλειας στην πόλη τους. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε δολοφονηθεί από αγνώστους ένας Ιρακινός δικαστής, ο οποίος ερευνούσε υποθέσεις στελεχών του πρώην καθεστώτος. Τέλος, επιτελείς του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσαν ότι στην περιοχή της Φαλούτζα συνελήφθησαν 2 πρώην στρατηγοί του ιρακινού στρατού, που θεωρούνται «ύποπτοι για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση» αντικατοχικών επιθέσεων, αλλά δε γνωστοποιήθηκαν τα ονόματά τους.

Νέα «κόντρα» γεννιέται

Τραυματίες των κατοχικών δυνάμεων σε νοσοκομείο στη Γερμανία

Associated Press

Τραυματίες των κατοχικών δυνάμεων σε νοσοκομείο στη Γερμανία
«Ανόητο» χαρακτήρισε ο Ρώσος Πρόεδρος το ενδεχόμενο να αποσταλούν σήμερα στο Ιράκ ρωσικά στρατεύματα. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από τη Ρώμη, υπενθύμισε ότι η Ρωσία είχε αντιταχθεί στον πόλεμο και τόνισε ότι Ρώσοι στρατιώτες θα μεταβούν στο Ιράκ «μόνο όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές». Την ίδια ώρα, το ρωσικό ΥΠΕΞ εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία τασσόταν υπέρ της επιστροφής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, όπως ζήτησε στις αρχές της βδομάδας ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μωχάμαντ αλ Μπάρανταϊ.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «μόνο μια βεβαίωση από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ έχει τη δικαιοδοσία να κλείσει το φάκελο του ιρακινού οπλοστασίου». Η ρωσική ανακοίνωση είναι, σαφώς, απάντηση στις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος απέκλεισε το ενδεχόμενο επανάληψης των επιθεωρήσεων, εκτιμώντας ότι «ο ρόλος τους ήταν να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ και πλέον δεν τίθεται τέτοιο θέμα».

Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον οξύνεται η δυσφορία για την κλιμάκωση των αντικατοχικών επιθέσεων και την αύξηση των απωλειών ανάμεσα στα κατοχικά στρατεύματα. Ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες επιμένοντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού επιθυμεί να παραμείνουν τα αμερικανικά στρατεύματα εκεί όσο χρειάζεται». Εντούτοις, παραδέχτηκε ότι η κλιμάκωση των επιθέσεων προκαλεί σοβαρά προβλήματα και «απειλεί την πορεία ανοικοδόμησης της χώρας». Συμμεριζόμενος τις αμερικανικές απόψεις, ο νέος επικεφαλής, για ένα μήνα, του διορισμένου Κυβερνητικού Συμβουλίου, Τζαλάλ Ταλαμπανί, ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, εκτίμησε ότι η πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού δεν αντιτίθεται στην παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων και επέρριψε την ευθύνη «σε ξένους μαχητές της αλ Κάιντα που παρεισφρύουν από τις γειτονικές χώρες».

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Εκλογολογίας και παζαριών συνέχεια...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Οι πρόωρες γενικές εκλογές στη Σερβία θα κηρυχτούν αύριο (Παρασκευή) και θα διεξαχθούν είτε στις 21 είτε στις 27 Δεκέμβρη, υποστηρίζει χτεσινό δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας του Βελιγραδίου «Glas Javnosti», επικαλούμενο πηγές εντός της κυβέρνησης του Ζόραν Ζίβκοβιτς.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας, το ενδεχόμενο να προκηρυχτούν αυτή την Παρασκευή (οι αναμενόμενες από καιρό, αλλά πάντα αναβληθείσες...) πρόωρες γενικές εκλογές είναι ισχυρό, μεταξύ άλλων, επειδή η «Glas Javnosti» βλέπει συμπαράταξη ενός αριθμού μικρών παρατάξεων του κυβερνώντος συνασπισμού της DOS με το Δημοκρατικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ζίβκοβιτς. Η εφημερίδα ισχυρίζεται πως η συμμαχία που θα συγκροτηθεί υπό τη σκέπη του Δημοκρατικού Κόμματος θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την Πολιτική Συμμαχία Σερβίας, το Δημοκρατικό Κόμμα Σάντζακ και τη Συμμαχία Ούγγρων της Βοϊβοδίνας.

Το ίδιο 24ωρο, μία άλλη εφημερίδα του Βελιγραδίου, η «Blic», επικαλούμενη επίσης πηγές εντός του κυβερνώντος συνασπισμού της DOS, δεν υποστήριζε το σενάριο βραχυπρόθεσμης διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, αλλά κάλπες τον ερχόμενο Μάρτη...

Η σεναριολογία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών (επανα)κυκλοφορεί εδώ και μερικές βδομάδες, οπότε ξεκίνησε ο μαραθώνιος συζήτησης και ψήφισης στη σερβική Βουλή πρότασης μομφής της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ζόραν Ζίβκοβιτς. Η διαδικασία συζήτησης πρότασης μομφής συνεχίστηκε χτες - μετά από διάλειμμα μερικών ημερών - με την τοποθέτηση βουλευτών από τον κυβερνώντα συνασπισμό της DOS.

Εν μέσω εντεινόμενων παζαριών, λυκοφιλιών και συμμαχιών μεταξύ κομμάτων της αντιπολίτευσης και της κυβερνώσας συμμαχίας, DOS, η Λιλιάνα Νεστόροβιτς, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (που «αμφιταλαντεύεται» στη Βουλή μεταξύ της κυβέρνησης DOS και της αντιπολίτευσης) ανακοίνωσε πως το κόμμα θα απέχει από την ψηφοφορία της πρότασης μομφής. Δεν απέκλεισε, ωστόσο, αλλαγή στη στάση της παράταξης μέχρι την ύστατη κρίσιμη ώρα...

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Αμερικανική «διαιτησία» στην κρίση

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΟΛΟΜΠΟ.--

Ενώ η Πρόεδρος της Σρι Λάνκα Τσαντρίκα Κουμαρατούνγκα κήρυσσε τη χώρα σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», μία ημέρα αφού καθαίρεσε τρεις υπουργούς και ανέλαβε «προσωπικά» τη διαπραγμάτευση με το κίνημα Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέφρασε τη στήριξή της στον πολιτικό της αντίπαλο, τον πρωθυπουργό της χώρας Ρανίλ Ουϊκρεμεσίνγκε, που συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Ο Ουϊκρεμεσίνγκε«βεβαίωσε» την αμερικανική πολιτική ηγεσία ότι «διατηρεί τον έλεγχο» του Κοινοβουλίου - τη λειτουργία του οποίου ανέστειλε η Πρόεδρος ως την 19η Νοεμβρίου, αναβάλλοντας και τη συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Από πλευράς Ουάσινγκτον, ο Σιν ΜακΚόρμακ, μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «στηρίζει σθεναρά την ειρηνευτική διαδικασία» και θέλει «πρόεδρος και πρωθυπουργός να συνεργαστούν» για «την επίτευξη ειρήνης».

Τόσο η Καμαρατούνγκα, όσο και η ηγεσία των αυτονομιστών των Τίγρεων, δήλωναν χτες ότι η «εκεχειρία» δε διαταράσσεται από την εξελισσόμενη πολιτική κρίση, τουλάχιστον προς το παρόν.

Στους δρόμους της πρωτεύουσας Κολόμπο επικρατούσε κατά ανταποκριτές μια «ανήσυχη ηρεμία» -- ωστόσο ο πληθυσμός βρισκόταν σε σύγχυση καθώς η πληροφόρηση σχετικά με τα τεκταινόμενα είναι αυστηρά ελεγχόμενη από τα ΜΜΕ, τα οποία έχουν περικυκλώσει δυνάμεις του στρατού. Το μόνο βέβαιο σχετικά με την πολιτική κρίση είναι πάντως -- με δεδομένη και την αμηχανία και την ανυπαρξία, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, λαϊκής αντίδρασης -- ότι προκαλεί μια «παράπλευρη», όμως de facto, αμερικανική δυνατότητα παρέμβασης.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΓΕΝΕΥΗ.- Βιασμούς και εφιαλτικά βασανιστήρια σε βάρος γυναικών από 5 έως 80 ετών από ξένους στρατιώτες, κυβερνητικά στρατεύματα και αντάρτες στη ΛΔ Κονγκό μετά την έναρξη του πολέμου το 1998, καταγγέλλει νέα έκθεση του ΟΗΕ.Το ίδιο 24ωρο, ο Κογκολέζος Πρόεδρος Τζόζεφ Καμπίλα συναντούσε στην Ουάσιγκτον τον Πρόεδρο Τζ. Ου. Μπους, ζητώντας του συνέχιση της «ανθρωπιστικής και οικονομικής βοήθειας»...

ΓΟΥΙΝΤΧΟΕΚ.- Σε καταλήψεις αγροκτημάτων της μειοψηφίας λευκών μεγαλογαιοκτημόνων θα προβούν την ερχόμενη βδομάδα στη Ναμίμπια οργανώσεις φτωχών καλλιεργητών δίχως γη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχημένη κυβερνητική πολιτικής αναμοιρασμού των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

ΜΑΠΟΥΤΟ.- Την οικοδόμηση εργοστασίου στη Μοζαμβίκη, που θα παράγει φάρμακα για την καταπολέμηση του AIDS, αναλαμβάνει η Βραζιλία, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του Βραζιλιάνου Προέδρου Λούις Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Μαπούτο.

ΣΚΟΠΙΑ.- Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησής του προχωρεί σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβενκόφσκι, με στόχο, όπως ισχυρίστηκε, «ένα πιο αποτελεσματικό σχήμα», που θα αναχαιτίσει την καλπάζουσα ανεργία και θα προσελκύσει «ξένες επενδύσεις».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο ψυχασθενής, θανατοποινίτης Τζέιμς Γουίλι Μπράουν εκτελέστηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης σε φυλακές της πολιτείας της Τζόρτζια. Ο εκτελεσθείς έπασχε από παράνοια με σχιζοφρενικές τάσεις, μία πάθηση που διαγνώστηκε 17 φορές σε σχετικές εξετάσεις, όμως η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε πως ήταν «ικανός» για να εκτελεστεί. Μαζί με τον Μπράουν, 58 είναι οι θανατοποινίτες που έχουν εκτελεστεί στις ΗΠΑ από τις αρχές του χρόνου.

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.- Αστυνομική πηγή στο Μπέλφαστ δήλωσε χθες ότι ένας άνδρας, Αλγερινής υπηκοότητας, ύποπτος «για δεσμούς με την Αλ Κάιντα ή και συνεργασία με άλλες ισλαμικές οργανώσεις ή τρομοκράτες στη Μέση Ανατολή», συνελήφθη και ανακρίνεται.

ΠΝΟΜ ΠΕΝΧ.- Σε συμφωνία για τη συγκρότηση τρικομματικής κυβέρνησης στην Καμπότζη υπό τον πρωθυπουργό Χουν Σεν κατέληξαν χτες τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της χώρας, σε μία προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε μετά τις εκλογές του περασμένου Ιούλη, οπότε κανένα κόμμα δεν κατάφερε να κατακτήσει την πλειοψηφία των εδρών της Βουλής.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Σε συνεργασία με τις αρχές δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, η εταιρία «Microsoft» ανακοίνωσε χτες την έναρξη προγράμματος αμοιβών ύψους πέντε εκατομμυρίων δολαρίων σε όποιους βοηθήσουν στον εντοπισμό και σύλληψη όσων σχεδίασαν και διέσπειραν ηλεκτρονικούς ιούς, όπως οι «MSBlast.A», και «SoBig», που μόλυναν πρόσφατα πλήθος υπολογιστών σ' όλο τον κόσμο, με Δούρειο Ιππο τα κενά κενών ασφαλείας στο λειτουργικό σύστημα WINDOWS.

ΕΕΔΥΕ
Λευτεριά στον Μιλόσεβιτς!

Την άμεση απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τη διάλυση του «δικαστηρίου» - φερέφωνου των ιμπεριαλιστών που βομβάρδισαν το 1999 το γιουγκοσλαβικό λαό, ζητεί με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη ΔΙεθνή Υφεση και Ειρήνη, με αφορμή τη διεθνή ημέρα κινητοποίησης στις 8 του μήνα υπέρ του πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ επισημαίνει τα ακόλουθα:

«Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη ενώνει τη φωνή της με τη φωνή εκατομμυρίων Ελλήνων αγωνιστών της ειρήνης, με τη λαϊκή απαίτηση στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια ώστε να σταματήσει η αμερικανοΝΑΤΟική εκδίκηση απέναντι στο γιουγκοσλαβικό λαό στο πρόσωπο του τελευταίου Προέδρου της, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το λεγόμενο δικαστήριο της Χάγης δεν είναι τίποτε άλλο από την προσπάθεια νομιμοποίησης του βάρβαρου και ανελέητου πολέμου των 78 ημερών του 1999 ενάντια σε ένα λαό που δε δέχτηκε να προσκυνήσει μπροστά στη μεγαλύτερη πολεμική μηχανή, αυτή του ΝΑΤΟ.

Τα εγκλήματα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην ΕΕ δεν ξεχάστηκαν με αυτή την παρωδία της δίκης στη Χάγη. Ο ελληνικός λαός θυμάται ποιος και γιατί μακέλεψε το γιουγκοσλαβικό λαό. Οι ευθύνες βάραιναν και βαραίνουν όλες τις κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ και φυσικά και την ελληνική που έδωσε γην και ύδωρ" στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα για να περάσουν και από την Ελλάδα στη δολοφονική τους αποστολή.

Απαιτούμε με αφορμή και τη διεθνή ημέρα κινητοποίησης, 8 Νοέμβρη, την άμεση απελευθέρωση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και τη διάλυση του "δικαστηρίου" φερέφωνου των ιμπεριαλιστών».

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Φοιτητές εναντίον απελευθέρωσης διδάκτρων

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωσαν χτες στους δρόμους της Λισαβόνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης να αυξήσει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια.

Η συντηρητική κυβέρνηση του Μανουέλ Ντουράου Μπαρόσο, που περικόπτει με όποιο τρόπο μπορεί τα κρατικά έξοδα, επέτρεψε στα πανεπιστήμια να αυξήσουν τα δίδακτρα μέχρι και 140%... Το μεγαλύτερο ποσό που μπορεί να χρεώσει ένα κρατικό πανεπιστήμιο είναι μέχρι στιγμής 1.000 δολάρια το χρόνο, ενώ τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορούν να χρεώσουν μέχρι και 287 δολάρια το μήνα.

Οπως σημειώνουν και οι ίδιοι οι φοιτητές ο μέσος μισθός στην Πορτογαλία είναι περίπου 700 ευρώ το μήνα. «Δεν μπορούμε να βρούμε τα χρήματα για τα δίδακτρα. Είναι ανήθικη αυτή η κατάσταση» δήλωσαν εκπρόσωποι των φοιτητών. Φυσικά η κυβέρνηση όχι μόνο κωφεύει αλλά προσπαθεί να μειώσει και άλλο τις επιδοτήσεις προς τα πανεπιστήμια.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚΙΝΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Κλιμάκωση «διαφωνιών»

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

«Η συριακή ηγεσία κάνει λάθος ανάγνωση στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Ιράκ», υποστήριξε ο, για τον τρέχοντα μήνα, πρόεδρος του διορισμένου ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, ηγέτης της Πατριωτικής Ενωσης του Κουρδιστάν, Τζαλάλ Ταλαμπανί, συμπληρώνοντας ότι «δε θα επηρεαστούν οι διμερείς σχέσεις».

Ο Ταλαμπανί εξαπέλυσε σκληρή επίθεση κατά της Δαμασκού, με αφορμή δηλώσεις του Σύρου ΥΠΕΞ και της εκπροσώπου του. Ο Φαρούκ αλ Σάραα δήλωσε ότι «οι μόνοι που επωφελήθηκαν από την πτώση του καθεστώτος της Βαγδάτης είναι οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και οι Κούρδοι». Η Μπούσρα Καναφάνι, από την άλλη, σε συνέντευξή της, υποστήριξε ότι το πρόβλημα στο Ιράκ «δεν είναι οι γειτονικές χώρες, όπως η Συρία, αλλά οι ΗΠΑ. Πριν την αμερικανική εισβολή δεν υπήρχε τρομοκρατία και "αλ Κάιντα" στο Ιράκ, τώρα υπάρχουν. Τότε, υπήρχε το δήθεν ιρακινό οπλοστάσιο που δε βρέθηκε». Η Καναφάνι κάλεσε τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν άμεσα το Ιράκ, δρομολογώντας εκλογές και ανάκτηση της ανεξαρτησίας του.

Επίσης, η εκπρόσωπος του συριακού ΥΠΕΞ υπεραμύνθηκε της άρνησης της κυβέρνησής της να προσκαλέσει, εξαρχής, σε περιφερειακή σύνοδο που έγινε στη Δαμασκό με θέμα το Ιράκ, το περασμένο Σαββατοκύριακο, τον ΥΠΕΞ του Ιρακινού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «πρόκειται για μη εκλεγμένο σώμα και δεν μπορεί να εκπροσωπεί έναν ολόκληρο λαό». Τελικά, πρόσκληση έγινε προς τη Βαγδάτη, αλλά το Κυβερνητικό Συμβούλιο δεν ανταποκρίθηκε, καθώς, όπως δήλωνε ο Ταλαμπανί, «ο τρόπος ήταν εξαιρετικά προσβλητικός, αφού ουσιαστικά καλούνταν ο Ιρακινός ΥΠΕΞ να μεταβεί στη Δαμασκό, μόνο για ενημέρωση και όχι για συμμετοχή».

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Στήνουν πυραύλους της «Λόκχιντ» στη μεθόριο με τη ΛΔ Κορέας!

ΣΕΟΥΛ.--

Στην ανάπτυξη νέων πυραύλων βεληνεκούς 300 χλμ σε απόσταση αναπνοής από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη που χωρίζει τη ΛΔ Κορέας με τη Νότια Κορέα προχωρεί τον ερχόμενο Δεκέμβρη η νοτιοκορεατική κυβέρνηση σε συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Η πρώτη συστάδα πυραύλων του Τακτικού Πυραυλικού Συστήματος Μπλοκ 1Α της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας «Λόκχιντ Μάρτιν» θα έχει δυνατότητα καταφοράς πληγμάτων σχεδόν σε κάθε περιοχή της ΛΔ Κορέας. Μάλιστα, Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος στη Σεούλ που θέλησε τήρηση της ανωνυμίας, δήλωσε χτες στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» πως η Σεούλ σχεδιάζει να αγοράσει 111 τέτοιους πυραύλους από τη «Λόκχιντ Μάρτιν» μέχρι το 2004...

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του «Ασοσιέιτεντ Πρες», υπό τους όρους συμφωνίας που υπεγράφη το 1979 μεταξύ ΗΠΑ και Ν. Κορέας, η Σεούλ απαγορευόταν να αναπτύξει πυραύλους βεληνεκούς μεγαλύτερου των 180 χλμ. Ομως, το 2001 η Σεούλ πήρε το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για την ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων βεληνεκούς έως και 300 χλμ, που μπορούν να καταφέρουν πλήγματα στην πρωτεύουσα της ΛΔ Κορέας, Πιονγιάνγκ, αλλά και σε πόλεις όπως η Γιονγκμπιόν όπου εδρεύει συγκρότημα σταθμών πυρηνικής ενέργειας...

Η σημαντική αυτή εξέλιξη αναμένεται να τροφοδοτήσει εκ νέου την επικίνδυνα τεταμένη κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, παρά το χτεσινό δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας «Νιχόν Κεζάι» που υποστήριζε πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες για ένα σύμφωνο ειρήνης με τη ΛΔ Κορέας εφόσον όμως η τελευταία διαλύσει το πυρηνικό της πρόγραμμα και παρουσιάσει τεκμήρια που θα άρουν τις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον για τα προγράμματα πυραύλων και χημικών όπλων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ