ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νεκρός στα 39 του, ενώ χαροπαλεύει 26χρονος

Στο θάνατο από ηλεκτροπληξία έστειλε χτες η αδιαφορία των εργοδοτών για μέτρα προστασίας των εργαζομένων τον 39χρονο οικοδόμο Γιώργο Μάντη και στο Νοσοκομείο Ιωαννίνων να χαροπαλεύει ένα 26χρονο παλικάρι, τον Σπύρο Κουρκούτη. Συμπλήρωσε έτσι το μαύρο κατάλογο των νεκρών εργατών που ξεπερνούν τους 110 από τις αρχές του χρόνου. Ο τραγικός θάνατος συνέβη στο χωριό Αμπελιά στην Ηγουμενίτσα την ώρα που οι δύο οικοδόμοι έριχναν μπετό με πρέσα σε τοιχίο σε δρόμο. Ο Γ. Μάντης κατεύθυνε την μπούμα της πρέσας και ο Σ. Κουρκούτης χειριζότανε το τηλεχειριστήριο όταν ο κορμός του μηχανήματος ακούμπησε τα καλώδια του ρεύματος της ΔΕΗ. Οι οικοδόμοι εργάζονταν στην κατασκευαστική εταιρία «ΒΙΟΤΕΡ» (ασχολείται στο έργο της Εγναντίας οδού) και έφτιαχνε τοιχία στο χωριό σαν αποζημίωση για τα χαλίκια που προμηθεύεται. Είναι χαρακτηριστικό, ότι δεν είναι πρώτη φορά που πέφτει νεκρός οικοδόμος από ακριβώς τον ίδιο λόγο, καθώς μπροστά στο κυνήγι για το κέρδος οι εργοδότες αδιαφορούν για έλεγχο μέτρων προστασίας, ώστε να τελειώνουν γρήγορα τα έργα.

ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Απεργούν αύριο

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε προσυγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας

Απεργούν αύριο, 20 Νοέμβρη, οι δημόσιοι υπάλληλοι. Η «Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση» καλεί όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11 το πρωί στην πλατεία Ομονοίας, να διεκδικήσουν αποφασιστικά αιτήματα που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, να παραμερίσουν δυναμικά αυτή την πολιτική μέσα από ενωτικούς ταξικούς αγώνες όλων των εργαζομένων. Η απεργιακή κεντρική συγκέντρωση έχει οριστεί από την ΑΔΕΔΥ στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή.

Με ανακοίνωσή της η «ΤΑΔΗΣΥ» επισημαίνει ότι αυτή η κυβερνητική πολιτική έχει τη στήριξη της ΝΔ, αλλά και των άλλων κομμάτων του ευρωενωσιακού προσανατολισμού, καθώς και των ελεγχόμενων από την κυβέρνηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. «Αυτή η πολιτική - συνεχίζει - βρίσκει στήριγμα ακόμα και στο διεκδικητικό πλαίσιο των "αγώνων" του συναινετικού συνδικαλισμού που δεν αμφισβητεί την ουσία της, ούτε κατά κλάδο ούτε και γενικά».

«Στην προοπτική αυτή - συνεχίζει - και με αυτήν την απεργία διεκδικούμε: 1.100 ευρώ κατώτατο μισθό και ανάλογες αυξήσεις για όλα τα κλιμάκια. Απόσυρση του νέου μισθολογίου - φτωχολογίου της χειραγώγησης και του αυταρχισμού. Αμεση απόδοση όλων των αναδρομικών του οικογενειακού επιδόματος. Απόσυρση του νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση και του σχεδίου ΠΔ για την αξιολόγηση. Κατάργηση του νόμου για τη μερική απασχόληση, καθώς και όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου για τα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Χαρακτηρισμός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ. Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία, πρόνοια και κοινωνική ασφάλιση, πλήρης χρηματοδότησή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων. Διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, των λαϊκών ελευθεριών. Χτύπημα της κρατικής και εργοδοτικής τρομοκρατίας».

Στο μεταξύ στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου της ΑΔΕΔΥ για την απεργία ο πρόεδρός της Σπ. Παπασπύρου από τη μια κατηγόρησε την κυβέρνηση για εμπαιγμό και από την άλλη προέκρινε ως στόχο «πάλης», όχι την ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων, αλλά το «διάλογο» με την κυβέρνηση και μάλιστα με αιτήματα που δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Ενα διάλογο που όλο το προηγούμενο διάστημα και με ευθύνη της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ έδωσε το άλλοθι στην κυβέρνηση για την προώθηση και υλοποίηση των αντεργατικών επιλογών της.

Οι υγειονομικοί

«O αγώνας των υγειονομικών πρέπει πρωταρχικό στόχο να έχει την κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης, ταυτόχρονα με τη διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου δωρεάν συστήματος Υγείας, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες και θα χρηματοδοτείται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Μέσα σ' αυτό το σύστημα οι υγειονομικοί να εργάζονται με πλήρη και σταθερή απασχόληση, με πλήρη δικαιώματα, με ικανοποιητικούς βασικούς μισθούς, που θα καλύπτουν τις ανάγκες τους».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών-ΠΑΜΕ (ΑΣΥ-ΠΑΜΕ) με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 20-21 Νοέμβρη 2003 που ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Οι αγώνες πρέπει να συμβάλλουν στη διαμόρφωση κοινωνικών συμμαχιών ενάντια στην αντεργατική πολιτική, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση προϋποθέσεων ανατροπής των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών δύναμης» υπογραμμίζει η ΑΣΥ-ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 20-21 Νοέμβρη 2003 συγκροτώντας παντού απεργιακές επιτροπές και επιτροπές αγώνα. Η ΑΣΥ-ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ώρα 11 στην Ομόνοια και στη συνέχεια να πορευτούν στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία Κοραή, ώρα 12 το μεσημέρι.

«Τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης διευκολύνονται με την τακτική της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - Πρωτοβουλία Υγειονομικών - ΣΥΝ), με τα αιτήματα που συμφώνησαν το πλαίσιο των κινητοποιήσεων, την άρνησή τους για κοινή δράση με τους άλλους εργαζόμενους» τονίζει η ΑΣΥ ΠΑΜΕ και χαιρετίζει τους χιλιάδες υγειονομικούς που κινητοποιούνται ενάντια στην αντιλαϊκή λαίλαπα καθώς και τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, που συγκρούονται με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στον ευαίσθητο αυτό χώρο.

Χτες, επίσης, έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου οι Ομοσπονδίες των καθηγητών (ΟΛΜΕ), των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) και των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) στα Δημόσια Νοσοκομεία και η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στο αυριανό συλλαλητήριο των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά με δικό τους πλαίσιο, που όμως δε διαφοροποιείται επί της ουσίας από το κεντρικό πλαίσιο που προωθεί η ηγετική ομάδα της ΑΔΕΔΥ.


ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η «απελευθέρωση» έφερε τους εργολάβους

Με καθολική συμμετοχή, οι εργαζόμενοι στο λιμάνι στης Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες 4ωρη στάση εργασίας, από τις 12 μέχρι τις 4 το απόγευμα, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη μεθοδευμένη απελευθέρωση των υπηρεσιών του ΟΛΘ και την παραχώρηση πολλών παραγωγικών δραστηριοτήτων σε εργολάβους. Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ από τους Θεόδωρο Κυριακίδη και Σωτήρη Ζαριανόπουλο περιόδευσε στο χώρο του λιμανιού, στη διάρκεια της στάσης εργασίας και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στον αγώνα των εργαζόμενων για να μην περάσουν οι υπηρεσίες του λιμανιού στα χέρια των εργολάβων. Στην ομιλία του στη συγκέντρωση των λιμενεργατών ο Θεόδωρος Κυριακίδης τόνισε ότι η απελευθέρωση, στην ουσία ιδιωτικοποίηση, των υπηρεσιών του ΟΛΘ, χαρίζει το λιμάνι στους εργολάβους και τους κερδοσκόπους. Εμείς θέλουμε τα λιμάνια στην υπηρεσία του λαού και της χώρας, υπό δημόσιο έλεγχο και όχι μέσα κερδοσκοπίας των εργολάβων. Θέλουμε λιμάνια που ν' ανήκουν στο κράτος, να εντάσσονται σε έναν εθνικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, να είναι γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους λαούς και όχι ορμητήρια εξόρμησης των ιμπεριαλιστών σε βάρος γειτονικών λαών. Οι απεργοί συμφώνησαν πως τελικά επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση του ΠΑΜΕ, η οποία εκφράστηκε από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ και της μετατροπής του σε ΑΕ. Οτι δηλαδή η ιδιωτικοποίηση αναπόφευκτα θα οδηγούσε σε αλλαγή των εργασιακών σχέσεων και άλλες δυσμενείς για τους εργαζόμενους εξελίξεις.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ
Ξανά στο δρόμο σήμερα

Με κύριο αίτημα τη μόνιμη και σταθερή δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη απεργία οι φύλακες σχολικών κτιρίων. Στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Εσωτερικών (πρώην Προεδρίας στη Β. Σοφίας).

Με ανακοίνωσή του, ο Συνδυασμός «Δράση Σχολικών Φυλάκων Ν. Αττικής» καλεί την κυβέρνηση να δώσει επιτέλους λύσεις στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων. «Οι 6μηνες και 8μηνες παρατάσεις - επισημαίνει - εντείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα του κλάδου για εργασία. Στοχεύουν, ενόψει μάλιστα και των εκλογών, στη χρόνια πολιτική μας ομηρία».

Και συνεχίζει: «Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε μέχρι τη λύση του προβλήματός μας και συντονίζουμε τη δράση μας με τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα για πιο δυνατή και αποτελεσματική νίκη. Συντονίζουμε τη δράση μας με όλους τους εργαζόμενους που βιώνουν την ίδια πολιτική της μερικής απασχόλησης, του μοιράσματος μιας θέσης σε δυο εργαζόμενους, της εποχιακής απασχόλησης, της αβεβαιότητας και της αναξιοπρέπειας».

Ο συνδυασμός καλεί τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν σε κανένα να καπηλευτεί τις προσπάθειές τους, να ακυρώσει την αγωνιστική τους διάθεση, εκτονώνοντας τη δίκαιη αγανάκτησή τους (με κινητοποιήσεις όπως καθιστική διαμαρτυρία στη Ζαλοκώστα), και με δήθεν λύσεις που φέρνουν περισσότερο νερό στο μύλο της αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τέλος, προτείνει τη δημιουργία επιτροπής αγώνα με περιεχόμενο μόνιμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση και στο μέλλον προβλημάτων του κλάδου και την ένταξη αυτής της επιτροπής στη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Επιτροπών στους ΟΤΑ. Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων πανελλαδικά όπως θα την αποφασίσουν τα όργανα αυτά. Τέλος, καλεί τους εργαζόμενους να είναι αυτοί που θα αποφασίσουν το επόμενο αγωνιστικό τους βήμα, σήμερα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ