ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δύσκολες στιγμές για «σχέσεις» και διαμεσολαβήσεις

Συνεχίζονται οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Συνεχίζονται οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Μία από τις δυσκολότερες συναντήσεις τους, σύμφωνα με δηλώσεις συμμετεχόντων, είχαν, χτες, η ισραηλινή κυβερνητική αντιπροσωπεία και η αντιπροσωπεία της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, της Ισραηλινής Βουλής, τορπίλιζε τις αιγυπτιακές προσπάθειες διαμεσολάβησης. Στα ίδια τα παλαιστινιακά εδάφη η βία φαινόταν να κλιμακώνεται πάλι, ενώ ο Ερυθρός Σταυρός γνωστοποίησε το τέλος δύο εκτάκτων προγραμμάτων σίτισης του παλαιστινιακού πληθυσμού, με μια ανακοίνωση - «κατηγορώ» σε βάρος του Ισραήλ.

Σε τεταμένη ατμόσφαιρα συναντήθηκε η ισραηλινή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ Σιλβάν Σαλόμ με αυτήν της ΕΕ, αποτελούμενη από τον προεδρεύοντα Ιταλό ΥΠΕΞ, Φράνκο Φρατίνι, τον Υπατο Αρμοστή της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και Αμυνας, Χαβιέ Σολάνα, και τον Επίτροπο Κρις Πάτεν, ενώ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση με τους ΥΠΕΞ της ΕΕ. Μετά το τέλος των πολύωρων συνομιλιών, η ΕΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταδικάζονται οι επιθέσεις αυτοκτονίας και καλείται η παλαιστινιακή κυβέρνηση να επιδείξει πυγμή στην πάταξη της τρομοκρατίας, αλλά κατηγορείται και η ισραηλινή πολιτική των αποκλεισμών και των στρατιωτικών επιχειρήσεων ότι «θρέφει τον εξτρεμισμό».

Τα βέλη της ΕΕ συγκεντρώνει το διαχωριστικό τείχος, το οποίο η ΕΕ καταδικάζει, εκτιμώντας ότι «πιθανώς καθιστά αδύνατη την επίλυση με την ίδρυση δύο κρατών» και ζητείται η άμεση κατεδάφιση όλων των τμημάτων του που βρίσκονται εντός παλαιστινιακών εδαφών. Τονίζεται, επίσης, ότι «χιλιάδες Παλαιστίνιοι στερούνται υπηρεσιών, δεν έχουν πρόσβαση σε υδάτινους πόρους και στα εδάφη τους» και επιδεινώνονται δραματικά οι συνθήκες διαβίωσής τους.

Σημαντικό μέρος των συζητήσεων κατέλαβε και το θέμα των εισαγωγών ισραηλινών προϊόντων στην ΕΕ, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ισραήλ. Ο Πάτεν δήλωνε σαφώς ότι θα πρέπει άμεσα η ισραηλινή κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να μην εξάγει στην ΕΕ προϊόντα που παράγονται στους εποικισμούς, οι οποίοι δεν αναγνωρίζονται από τις Βρυξέλλες, με την ένδειξη ότι παράγονται εντός Ισραήλ. «Ο όρος υπομονή έχει πάρει νέες διαστάσεις στη συγκεκριμένη υπόθεση», κατέληξε χαρακτηριστικά.

Τέλος, μετά από αρκετούς διαξιφισμούς, ο Σαλόμ δήλωνε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα «αποδεχτεί» τελικά να συνομιλήσει με τον νέο ειδικό απεσταλμένο της ΕΕ, Μαρκ Οτε, τον οποίο είχε αποκλείσει επειδή συναντήθηκε με τον Γιάσερ Αραφάτ. Ο Χαβιέ Σολάνα ανταπαντούσε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να συνομιλεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη και ότι «δε θα μας υπαγορεύει το Ισραήλ με ποιους θα έχουμε επαφές». Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ αρκέστηκε να δηλώσει ότι «υπάρχει κάποια αλλαγή στις σχέσεις δύο πλευρών, αλλά ορισμένες χώρες αποκλίνουν από την ισορροπημένη αντιμετώπιση που το Ισραήλ επιθυμεί».

Στην ανακοίνωση της ΕΕ προστέθηκε και αυτή του Ερυθρού Σταυρού, που γνωστοποίησε ότι τερματίζει δύο έκτακτα προγράμματα σίτισης, περίπου, 50.000 παλαιστινιακών οικογενειών, τα οποία, ήδη, παρέτεινε 1,5 χρόνο περισσότερο από το προβλεπόμενο. Ο Ερυθρός Σταυρός κατηγορεί το Ισραήλ ότι έχει, ουσιαστικά, θέσει υπό κατοχή τα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά δεν τηρεί καμία από τις υποχρεώσεις του ως κατακτητής απέναντι στους Παλαιστινίους, που «λιμοκτονούν και ζουν υπό άθλιες συνθήκες».

Σχέδια, βία και διαμεσολαβήσεις

Την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα, θα συναντηθούν οι Αριέλ Σαρόν και Αχμάντ Κορέι, με τον δεύτερο να ζητά «καλή προετοιμασία και συγκεκριμένες προτάσεις και υποχωρήσεις από την ισραηλινή πλευρά». Εντός των ημερών, επίσης, η αιγυπτιακή ηγεσία θα καλέσει στο Κάιρο για διαβουλεύσεις τις παλαιστινιακές οργανώσεις, προκειμένου να επιτευχθεί νέα κατάπαυση του πυρός. Τις αιγυπτιακές προσπάθειες, που χαρακτηρίστηκαν «θετικές» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τορπίλισε όμως ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνέσσετ, δηλώνοντας ότι «η Αίγυπτος είναι εχθρός του Ισραήλ και δε θα πρέπει να επιτύχει καμία διαμεσολάβησή της, γιατί θα αυξηθεί η επιρροή της στα παλαιστινιακά εδάφη».

Στο μεταξύ, έξω από τη Βηθλεέμ, δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε ενέδρα από Παλαιστίνιο ένοπλο. Ο ισραηλινός στρατός απέκλεισε την περιοχή, απαγόρευσε την κυκλοφορία και συγκρούστηκε με μαθητές που διαμαρτύρονταν, γιατί δεν πήγαν σχολείο. Νωρίτερα, στον προσφυγικό καταυλισμό Ράφα, της Γάζας, έγινε ισραηλινή εισβολή με τανκς και κάλυψη ελικοπτέρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 7 Παλαιστίνιοι και να κατεδαφιστούν 3 σπίτια. Αλλοι 2 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά στον μεθοριακό σταθμό Κάρνι.

ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
«Παρέμβαση» Αμερικανού πρέσβη στις προεκλογικές ζυμώσεις για «συμμαχίες»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Επεσε χτες βράδυ η αυλαία για την απερχόμενη σερβική κυβερνητική συμμαχία της DOS. Η τελευταία συνεδρίαση ξεκίνησε χτες, με θέμα την... οριστική της διάλυση περίπου τρία χρόνια μετά το σχηματισμό της από κέντρα των ΗΠΑ και της ΕΕ στην Ουγγαρία... Ο ηττημένος των άκαρπων σερβικών προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής Ντράγκολιουμπ Μικούνοβιτς το δήλωσε χτες καθαρά: «Πρέπει οι δημοκρατικές δυνάμεις να σχηματίσουν νέα εκλογική συμμαχία. ΄Η θα ενωθούμε ή θα ηττηθούμε στις εκλογές του Δεκέμβρη απ' τις εθνικιστικές δυνάμεις της πρώην κυβέρνησης Μιλόσεβιτς»...

Με τον Μικούνοβιτς συμφώνησε χτες και ο... πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Γουίλιαμ Μοντγκόμερι, που χτες εξέφρασε την πεποίθηση για την ανάγκη ανασυγκρότησης των «δημοκρατικών δυνάμεων» έναντι εκείνων που συνδέονται με την πρώην κυβέρνηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Εξέφρασε την «ελπίδα» πως «μία τέτοια φιλοδημοκρατική συμμαχία μπορεί να κερδίσει στις εκλογές του Δεκέμβρη», ενώ υπέδειξε πως μετά τις τρεις άκαρπες εκλογικές προσπάθειες για την εκλογή Προέδρου Σερβικής Δημοκρατίας, «θα πρέπει επιτέλους σύντομα να αλλάξει ο εκλογικός νόμος»...

Οι πληροφορίες για το «μετασχηματισμό» της DOS σε άλλο εκλογικό μπλοκ αναφέρουν πως θα σχηματιστεί νέα «συμμαχία» απ' το Δημοκρατικό Κόμμα (του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς), την «Αστική Συμμαχία Σερβίας» του Μικούνοβιτς και την ακόμη μικρότερη σε δύναμη παράταξη «Δημοκρατικό Κέντρο».

«Ανεξάρτητη Σερβία» προτείνει ο Λάμπους...

Στην άλλη όχθη της σερβικής αντιπολίτευσης, το κόμμα των οικονομολόγων του Μίρολιουμπ Λάμπους («G-17 plus») ανακοίνωσε χτες τις κεντρικές προτάσεις της παράταξης με τις οποίες θα διεκδικήσει την ψήφο των Σέρβων ψηφοφόρων στις πρόωρες γενικές εκλογές της 28ης Δεκέμβρη.

Ο Λάμπους ξεκίνησε κρατώντας ψηλά την παντιέρα του περαιτέρω διαμελισμού της Ενωσης Σερβία - Μαυροβούνιο, προτείνοντας την οριστική διάλυσή της και την ανεξαρτητοποίηση της Σερβίας! Το πρόσχημα του Λάμπους είναι πως με τη Σερβία ανεξάρτητη θα καταστεί εφικτή μία καλύτερη λύση αναφορικά με το μελλοντικό στάτους του Κοσσυφοπεδίου...

Αλλες προτάσεις της «Ομάδας 17» αναφέρουν νέο σερβικό Σύνταγμα και θέση της Σερβίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Μείωση φόρων, νέο αναπτυξιακό οικονομικό σχεδιασμό, με στόχο την ευρωενωσιακή ένταξη και ολοκλήρωση, ανεξάρτητη Σερβική Εθνική Τράπεζα, οικονομική ενίσχυση και βοήθεια στη φτωχή σερβική περιφέρεια, κοινωνικά συμβόλαια με συνδικαλιστικές ενώσεις, θέσπιση μέτρων υποστήριξης των νέων εργαζομένων, προκειμένου να σταματήσει η διαφυγή τους στο εξωτερικό, «ισχυρά μέτρα κατά της διαφθοράς» κλπ.

ΙΑΠΩΝΙΑ
«Υστερόβουλη» η υπογραφή στο σύμφωνο ασφαλείας του ASEAN

ΤΟΚΙΟ.-- Στην υπογραφή του συμφώνου ασφαλείας της «Ενωσης Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας» (ASEAN) ανακοίνωσε χτες πως θα προβεί η κυβέρνηση του Ιάπωνα πρωθυπουργού Γιουνισίρο Κοϊζούμι ενόψει της διάσκεψης κορυφής του οργανισμού που προγραμματίζεται να φιλοξενήσει η Ιαπωνία τον ερχόμενο μήνα.

Η απόφαση υπογραφής από την Ιαπωνία του Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ασίας - ένα μη επιθετικό σύμφωνο μεταξύ των μελών του οργανισμού για σεβασμό της ανεξαρτησίας, της αυτοκυριαρχίας και της εδαφικής τους ακεραιότητας -ανακοινώθηκε χτες, περίπου ένα μήνα μετά την υπογραφή του από την Κίνα και την Ινδία (χώρες μη μέλη του οργανισμού).

Σύμφωνα δε με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση Κοϊζούμι, η υπογραφή του συμφώνου ασφαλείας του ASEAN γίνεται μεταξύ άλλων γιατί θεωρείται πως μ' αυτόν τον τρόπο θα βελτιωθεί περιφερειακώς το «διπλωματικό» προφίλ της Ιαπωνίας και πως έτσι θα καταστεί εφικτή η μετέπειτα προώθηση αμερικανόπνευστου σχεδίου για τη μετατροπή ενός ως επί το πλείστον περιφερειακού οικονομικού οργανισμού και σε «αντιτρομοκρατικό» (υπό την έννοια και τη λογική των ιμπεριαλιστικών κέντρων)...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ