ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κλιμακώνονται οι εκκαθαρίσεις και η οργή

Αεροπλάνο των κατοχικών δυνάμεων βομβαρδίζει στόχους στο Κιρκούκ

Associated Press

Αεροπλάνο των κατοχικών δυνάμεων βομβαρδίζει στόχους στο Κιρκούκ
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΙΚΡΙΤ - ΜΠΑΑΚΟΥΜΠΑ - ΡΩΜΗ.--

Κλιμακώνουν τις εκκαθαριστικές τους επιχειρήσεις τα κατοχικά στρατεύματα σε μια προσπάθεια «να καταλάβουν όλοι ότι δε θα διστάσουμε να συνθλίψουμε όλους όσοι μας αντιστέκονται». Η νέα «σκληρή» τακτική έχει μετατρέψει σε πεδίο μάχης ολόκληρες περιοχές στο κεντρικό και βόρειο Ιράκ, έχει οδηγήσει σε δεκάδες συλλήψεις, χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις για θύματα, αλλά αμφισβητείται έντονα από αρκετούς ειδικούς που εκτιμούν ότι θα επιφέρει τα αντίθετα, από τα προσδοκώμενα εκ μέρους των κατακτητών, αποτελέσματα. Ενδεικτικά, ο Φίλιπ Μίτσελ, του βρετανικού Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, υποστήριζε ότι η «εντεινόμενη βία θα ωθήσει πολλούς περισσότερους Ιρακινούς στην πλευρά της αντίστασης και θα κλιμακώσει τις αντικατοχικές επιθέσεις, καθώς ούτως ή άλλως η λαϊκή δυσαρέσκεια αυξάνεται καθημερινά από τις καθυστερήσεις στην αποκατάσταση των υποδομών και την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης».

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, οι αμερικανικές δυνάμεις σφυροκόπησαν θέσεις ανταρτών γύρω από το Τικρίτ, κυρίως με όλμους που εκτοξεύτηκαν από τη βάση της 4ης Μεραρχίας Πεζικού. Για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, ανελέητο ήταν το σφυροκόπημα όλων των περιοχών γύρω από την Μπαακούμπα, όπου επιθέσεις έγιναν και από αέρος με ελικόπτερα, ενώ F14 έριξαν βόμβες 250 κιλών σε αγροικίες και δασώδεις περιοχές. Ανάλογες επιχειρήσεις έγιναν και στη Σαμάρα, όπου επίσης στόχοι επλήγησαν με βόμβες από F16.

Οι κατοχικές δυνάμεις μεταφέρουν τους συλληφθέντες «δημοκρατικά» με τις κουκούλες

Associated Press

Οι κατοχικές δυνάμεις μεταφέρουν τους συλληφθέντες «δημοκρατικά» με τις κουκούλες
Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχουν γίνει δεκάδες συλλήψεις, πιθανότατα περισσότερες και από 100, αλλά δεν έκαναν λόγο για τις ανθρώπινες απώλειες και τις ζημιές που υπέστησαν σπίτια και περιουσίες αθώων πολιτών. Εκπρόσωποι, πάντως, των κατοχικών στρατευμάτων εκτιμούσαν ότι οι εκκαθαρίσεις «βαίνουν καλώς» ότι στην περιοχή κύριος «εχθρός» είναι οι πιστοί στον Σαντάμ και όχι ξένοι μαχητές, και ότι δεν αποκλείεται στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η ευθύνη της ασφάλειας της Μπαακούμπα, αρχικώς, να δοθεί στην ιρακινή αστυνομία.

Ισχυρότατες εκρήξεις συγκλόνισαν, χτες βράδυ, και τη Βαγδάτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» πιθανότατα πρόκειται για έναν νέο κύκλο «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» των κατοχικών στρατευμάτων που επικεντρώθηκε στις δυτικές συνοικίες Μανσούρ, Γιαρμούκ και Καντισίγια. Εντούτοις, το γαλλικό πρακτορείο μετέδιδε ότι επικρατούσε η εντύπωση πως εκτοξεύτηκαν, από διαφορετικά σημεία, και τουλάχιστον δύο κύματα πυραύλων Κατιούσα με άγνωστο στόχο και επιτυχία. Νωρίτερα, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε στην ιρακινή πρωτεύουσα «από μη εχθρικά πυρά». Ανάλογες εκρήξεις συγκλόνισαν το Κιρκούκ, χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Στο μεταξύ, το προσωρινό Κυβερνητικό Συμβούλιο, του Ιράκ, ανακοίνωσε ότι θα ενημερώσει με επίσημη επιστολή το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη συμφωνία μεταβίβασης της εξουσίας που υπογράφτηκε με την κατοχική διοίκηση, το περασμένο Σάββατο. Στην επιστολή θα καλείται ο ΟΗΕ να την εγκρίνει, υιοθετώντας νέο ψήφισμα. Αξιωματούχοι του Κυβερνητικού Συμβουλίου εξέφραζαν, επίσης, την ικανοποίησή τους για τη σαφή αναγνώριση που του παρείχε, μετά από αρκετούς μήνες, ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί. Απέφυγαν, πάντως, να σχολιάσουν τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων της κατοχικής διοίκησης, σύμφωνα με τις οποίες μετά το τέλος του Ιουνίου, η ευθύνη για τη διανομή τροφίμων στο Ιράκ μέσα από το πρόγραμμα «πετρέλαιο έναντι τροφίμων» θα περάσει αποκλειστικά στην ευθύνη Ιρακινών αξιωματούχων.

Ημέρα πένθους στην Ιταλία

Σε έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα κηδεύτηκαν, χτες, οι 19 Ιταλοί καραμπινιέροι. Εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί συμμετείχαν στη νεκρική πομπή και τελετή στη Βασιλική του Αγίου Παύλου στη Ρώμη, όπου παρέστη σύσσωμη η ιταλική πολιτική ηγεσία. Μετά το θρήνο αναμένεται να αναζωπυρωθεί η αντιπαράθεση για το μέλλον της ιταλικής στρατιωτικής παρουσίας στο Ιράκ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ/ΠΕΚΙΝΟ.-- Νέα κλιμάκωση της έντασης ΗΠΑ - Κίνας με αφορμή το διμερές εμπόριο, ανακοινώνοντας επιβολή ποσοστώσεων σε τρεις τύπους κινεζικών υφαντουργικών προϊόντων που εισάγονται στις ΗΠΑ. Η κίνηση χαρακτηρίζεται «εντός πλαισίου» των διατάξεων του ΠΟΕ.

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.-- Σφοδρές μάχες αναφέρονταν χτες στην κύρια βάση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ινδίας στο Κασμίρ - κρατίδιο διεκδικούμενο από Ινδία και Πακιστάν -, μετά από «επίθεση» ενόπλων, η ταυτότητα και τα κίνητρα των οποίων είναι άγνωστα. Στο μεταξύ, στο κρατίδιο Ασαμ, άγνωστοι που πιστεύεται ότι ανήκουν στο Ενωμένο Απελευθερωτικό Μέτωπο του Ασαμ, σκότωσαν 4 άτομα και τραυμάτισαν άλλα επτά.

ΚΑΜΠΑΛΑ.-- Μέλη της ένοπλης παραθρησκευτικής οργάνωσης «Στρατός Αντίστασης του Κυρίου» έσφαξαν χτες τουλάχιστον 15 χωρικούς κοντά στη Λίρα της Βορειοκεντρικής Ουγκάντας. Σύμφωνα με πρακτορεία, από επιθέσεις που έχει εξαπολύσει στην ίδια περιοχή η οργάνωση έχουν σφαγιαστεί, εδώ και μία βδομάδα, τουλάχιστον 53 χωρικοί!

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Τουλάχιστον έξι γυναίκες σκοτώθηκαν όταν κατέρρευσε η οροφή κτιρίου στη διάρκεια μνημοσύνου στο Πακιστάν. Πάνω από 60 άτομα ακόμη τραυματίστηκαν (τέσσερα είναι σε κρίσιμη κατάσταση). Την τελευταία βδομάδα του Οκτώβρη άλλα οκτώ άτομα, κυρίως γυναίκες και παιδιά, είχαν σκοτωθεί σε κατάρρευση κτιρίου στην ίδια περιοχή.

ΤΙΦΛΙΔΑ.-- Διαδήλωση υπέρ του προέδρου της Γεωργίας, Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε, πραγματοποίησαν χτες οπαδοί του Ασλάν Αμπασίτζε.

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Διαδήλωση εναντίον των μέτρων λιτότητα πραγματοποίησαν χιλιάδες πολωνοί οδηγοί ταξί και νοσηλευτές στους δρόμους της Βαρσοβίας.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τον Τζέιμς Ομπεργουότερ, αντιπρόεδρο της τεξανικής πετρελαϊκής εταιρίας «Hunt Oil» και μέλος της Διοίκησης του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, το οποίο εκπροσωπεί περισσότερες από 400 εταιρίες μαύρου χρυσού και φυσικού αερίου, επέλεξε ο πρόεδρος Μπους για τη θέση του αμερικανού πρέσβη στη Σαουδική Αραβία. Διόλου τυχαία επιλογή, προφανώς...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Η Ινδονησία υπαναχώρησε της πρόθεσής της να ζητήσει από τον ΟΗΕ το χαρακτηρισμό του αυτονομιστικού κινήματος «Ελεύθερο Ατσεχ» σε τρομοκρατική οργάνωση, σε μία προσπάθεια να αποφύγει περαιτέρω διεθνείς αντιδράσεις σε σχέση με τον πόλεμο που η Τζακάρτα διεξάγει στην ομώνυμη επαρχία...

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Ερευνες διενήργησαν χτες οι αστυνομικές Αρχές στο ράντσο του τραγουδιστή Μάικλ Τζάκσον στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνιας, μετά από ένταλμα έρευνας που εξέδωσαν και το οποίο σχετίζεται με πιθανολογούμενες εγκληματικές πράξεις ή (σύμφωνα με τηλεοπτικό σταθμό) με σεξουαλικές κατηγορίες που αφορούν τον τραγουδιστή για ένα 12χρονο αγοράκι.

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Υπέρ του Μιλόσεβιτς η κατάθεση Γιόβιτς, παρά τις πιέσεις...

ΧΑΓΗ.--

Αν και η επιρροή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ξεπερνούσε τα σύνορα της Σερβίας, ο ίδιος αγνοούσε τις βιαιοπραγίες που διαπράττονταν από ορισμένους Σέρβους στρατιώτες στην Κροατία κατέθεσε χτες στο δικαστήριο της Χάγης ο Μπόρισλαβ Γιόβιτς. Ο Γιόβιτς ήταν αντιπρόσωπος της Σερβίας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβίας στις αρχές της δεκαετίας του '90 και προσήλθε χτες στο δικαστήριο όχι εκουσίως αλλά μετά από κλήση της ενάγουσας αρχής.

Ο Γιόβιτς απαντώντας σε ερώτηση του εισαγγελέα Τζέφρι Νάις κατέθεσε στο δικαστήριο πως ο «Μιλόσεβιτς δεν ήταν εθνικιστής, ούτε σοβινιστής ούτε ποτέ συμφώνησε με οτιδήποτε γινόταν εναντίον μη Σέρβων». Οι κατήγοροι υπολόγιζαν πως θα μπορούσαν να αποσπάσουν από τον Γιόβιτς (τα «πολυπόθητα»... πλην δυσεύρετα γι' αυτούς) «ενοχοποιητικά στοιχεία» σε σχέση με τις κατηγορίες περί σχεδίου της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς για το σχηματισμό της λεγόμενης «Μεγάλης Σερβίας».

Ερωτηθείς από τον Τζ. Νάις εάν θεωρούσε εαυτόν «το στενότερο συνεργάτη» του Προέδρου Μιλόσεβιτς στο διάστημα 1990-'95, ο Γιόβιτς απάντησε καταφατικά, επιμένοντας πως τόσο αυτός όσο και ο πρώην ηγέτης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δε γνώριζαν τίποτε ούτε για την αιματοχυσία δεκάδων στο Βούκοβαρ το Νοέμβρη του 1991 ή το βομβαρδισμό του Ντουμπρόβνικ το φθινόπωρο του ίδιου έτους. Οι κατήγοροι επιχείρησαν, πάντως, να αποσπάσουν έστω κατιτίς το «ενοχοποιητικό» από τον Γιόβιτς προβάλλοντας ακόμη και δίλεπτο βίντεο με την καταστροφή κτιρίων κατά το βομβαρδισμό του Ντουμπρόβνικ...

Η «ετεροχρονισμένη» παραπομπή του Μπάμπιτς...

Το ίδιο 24ωρο, οι εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία αποχαρακτήρισαν τη μυστική έως τώρα απόφαση για παραπομπή του Σέρβου της Κροατίας και πρώην δημάρχου της πόλης Κνιν, Μίλαν Μπάμπιτς. Ο 47χρονος Μπάμπιτς κατηγορείται για πέντε εγκλήματα πολέμου κατά μη σερβικών πληθυσμών στην Κροατία κατά την περίοδο 1991-'92. Το περίεργο είναι πως κατέθεσε πριν έναν χρόνο κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς αλλά μετά την κατάθεσή του στη Χάγη τα ίχνη του... σήμερα αγνοούνται.

Μεγάλες αντιδράσεις στην επίσκεψη Μπους στη Βρετανία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Εν μέσω κύματος λαϊκής αντίδρασης, αλλά και μιας πρωτοφανούς επιχείρησης «τήρησης της τάξης» κατέφθασε χτες το βράδυ στη Μεγάλη Βρετανία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα ο Αμερικανός πρόεδρος σήμερα θα συναντηθεί με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Μάικλ Χάουαρντ και Τσαρλς Κένεντι, του Συντηρητικού Κόμματος και των Φιλελευθέρων αντίστοιχα, θα βγάλει λόγο για την «υπερ-ατλαντική συμμαχία» και θα έχει συναντήσεις με συγγενείς θυμάτων της 11ης Σεπτέμβρη. Την Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με τον Τόνι Μπλερ και συναντήσεις με συγγενείς θυμάτων των πολέμων του Αφγανιστάν και του Ιράκ - όσους επιθυμούν να τον δουν δηλαδή, αφού πατέρας νεκρού στρατιώτη δήλωσε ότι δε θα έσφιγγε το χέρι του Μπους «επειδή είναι βαμμένο με αίμα». Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο πατέρας του Βρετανού Μόαζαμ Μπεγκ, που κρατείται στο Γκουαντανάμο ως ύποπτος για τρομοκρατία, παρέδωσε χτες επιστολή στην αμερικανική πρεσβεία στην οποία καλεί τον Μπους να απελευθερώσει το γιο του στο «όνομα της δικαιοσύνης».

Ωστόσο, ενώ ο πρόεδρος Μπους θα συναντάται με την πολιτική ηγεσία της χώρας και θα διακηρύσσει το «δίκαιο» των πολιτικών του, εκατοντάδες χιλιάδες Βρετανοί του ετοιμάζουν «θερμή υποδοχή». Οι εκδηλώσεις εναντίον του ξεκίνησαν ήδη από χτες με το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Γιούστον της βρετανικής πρωτεύουσας, ενώ ανάλογες εκδηλώσεις θα γίνουν και σήμερα. Το αποκορύφωμα θα είναι η μεγάλη διαδήλωση της Πέμπτης στους δρόμους του Λονδίνου.

Από την πλευρά της η βρετανική Αστυνομία απάντησε με τον τριπλασιασμό των δυνάμεων που θα συμμετέχουν στην επίβλεψη των λαϊκών εκδηλώσεων καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου. Σύμφωνα με τη Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ο αριθμός των αστυνομικών που θα βρίσκονται σε επιφυλακή θα φτάσει τις 14.000 (!), ενώ επίσης στη βρετανική πρωτεύουσα έχουν φθάσει και εκατοντάδες Αμερικανοί πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών (που πάντως δεν πήραν διπλωματική ασυλία).

Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας πάντως, η ηλικίας 61 ετών Λίντις Πέρσι, κατόρθωσε χτες να σκαρφαλώσει στην κεντρική πύλη των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ κρατώντας ανάποδα μια αμερικανική σημαία στην οποία έγραφε ότι «ο Μπους δεν είναι καλοδεχούμενος».

Στα αξιοσημείωτα ήταν επίσης και η δήλωση του δημάρχου του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, που αποκάλεσε τον Μπους τη «μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη που έχει δει ποτέ ο κόσμος» και σημείωσε ότι οι «Λονδρέζοι φορολογούμενοι θα προτιμούσαν αντί να δώσουν 2 λίρες έκαστος για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου, να πληρώσουν ακόμα και 4 για να μην έρθει»...

Από την πλευρά του ο Τόνι Μπλερ, αφού αναφέρθηκε στις φονικές επιθέσεις στις δύο συναγωγές της Κωνσταντινούπολης το Σαββατοκύριακο δήλωσε: «ό,τι και αν μας πουν άλλοι, εμείς γνωρίζουμε ότι η συμμαχία μας με τις ΗΠΑ και οι θέσεις μας για την Ευρώπη μας χαρίζουν τέτοια διεθνή επιρροή, που δεν έχει όμοιό της, δεδομένου του αναστήματός μας»...

Τέλος, δημοσκόπηση της εταιρίας «Γκάλοπ» έδειξε ότι η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου μειώθηκε στο 50%, δηλαδή στα χαμηλότερα επίπεδα από την ορκωμοσία του.

ΚΟΥΒΑ - ΗΠΑ
Παραβίαση του διεθνούς Δικαίου καταγγέλλει η Αβάνα

ΑΒΑΝΑ και ΜΑΪΑΜΙ.--

Η διπλωματία της Κούβας κατήγγειλε χτες (ακόμα) μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς των αρχών των ΗΠΑ, και συγκεκριμένα την άρνηση της Ουάσιγκτον να δώσει βίζα στις συζύγους και τα παιδιά των δύο εκ των πέντε κρατουμένων στο Μαϊάμι, με την κατηγορία της κατασκοπίας, που ήθελαν να τους επισκεφθούν. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο η Κούβα προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία προς τις ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για «αυθαίρετη συμπεριφορά» από πλευράς Ουάσιγκτον.

Η Ολγα Σαλανουέβα και η Αντριάνα Γκονσάλες, σύζυγοι των Ρενέ Γκονσάλες και Χεράρδο Ερνάντες, ειδοποιήθηκαν από τις προξενικές αρχές των ΗΠΑ στην Αβάνα πως και η τρίτη αίτησή τους για βίζα απορρίφθηκε, σύμφωνα με την «Granma».

Ανάλογη διαμαρτυρία έστειλε στα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικής Ασφαλείας και Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Επιτροπή του Σαν Φρανσίσκο για την Απελευθέρωση των «Πέντε του Μαϊάμι», τους οποίους η κυβέρνηση της Κούβας θεωρεί ήρωες και αδίκως καταδικασθέντες με την κατηγορία της κατασκοπίας. Από την 28η Φλεβάρη, οι 5 μπαινοβγαίνουν σε κελιά απομόνωσης.

«ΖΩΝΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ»
Αρχισαν τα όργανα...

ΜΑΪΑΜΙ.- Ενώ ο Ρόμπερτ Ζέλικ δήλωνε αποφασιστικά από το Μαϊάμι στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα επιδιώξει «ενεργά» και μάλιστα οπωσδήποτε εντός «αυτής την εβδομάδας», τη σύναψη συμφωνιών «ελεύθερου εμπορίου», δηλαδή την επιβολή άνισων οικονομικών ανταλλαγών, με τουλάχιστον τέσσερις χώρες της αμερικανικής ηπείρου - πιο συγκεκριμένα τη Βολιβία, τον Ισημερινό, το Περού και την Κολομβία - οι συνομιλίες προσέκρουαν στη «νάρκη» των επιδοτήσεων. Σύμφωνα με το «Prensa Latina», οι διαπραγματεύσεις για την ALCA, όπως το είναι το ισπανικό ακρωνύμιο της Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου Λατινικής Αμερικής, έχουν φθάσει σε «δύσκολο σημείο», και οι υπουργοί κι οι ειδικοί των 34 αντιπροσωπειών - φυσικά δε συμμετέχει η Κούβα, που έχει εξαιρεθεί λόγω των βορειοαμερικανικών εκβιασμών από τη συζήτηση - ελπίζουν απλώς ότι «οι συνομιλίες δε θα καταρρεύσουν πλήρως» ως την Παρασκευή, όταν και αναμένεται η επίσημη κατάληξη της συνόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές «εντός των τειχών», το εν τρίτον του κειμένου είναι σε παρενθέσεις, δηλαδή υπό διαπραγμάτευση...

Εκτός των τειχών των παζαριών των πολιτικών και τεχνοκρατών στο Μαϊάμι, τα «βιολιά» της καταστολής έχουν ήδη αρχίσει, καθώς, σύμφωνα με ανεξάρτητα αμερικανικά μέσα, η αστυνομία αρνήθηκε την πρόταση των αρχών της πόλης να δοθεί ένα πάρκο για την παραμονή των χιλιάδων διαδηλωτών που φθάνουν στην πόλη, ενώ ήδη αναφέρονται «δεκάδες» προσαγωγές ακτιβιστών που καλούσαν τον κόσμο να πάρει μέρος στις διαδηλώσεις, που αναμένεται να κορυφωθούν την Παρασκευή.

Απόσυρση από το Ιράκ τώρα!

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Πατάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η μόνη πραγματική απόδοση τιμής στους νεκρούς, Ευρωπαίους και άλλους, είναι η άμεση απόσυρση των δυνάμεων κατοχής από το Ιράκ και η αποτροπή οποιασδήποτε άλλης στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά των κρατών. Αυτή είναι η λύση που θα επιτρέψει να μη χυθεί άλλο αθώο αίμα και να σταματήσει το έγκλημα σε βάρος των λαών.

Τα παραπάνω τόνισε - μεταξύ άλλων - ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τους πρόσφατους θανάτους Ιταλών στρατιωτών και αστυνομικών στο κατεχόμενο Ιράκ, καθώς και για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων στην Κωνσταντινούπολη. Εξέφρασε τη λύπη των Ελλήνων κομμουνιστών και πρόσθεσε ότι το Κόμμα λυπάται βαθύτατα για το θάνατο τόσων νέων ανθρώπων.

Ωστόσο πρόσθεσε: «Λυπούμαστε πολύ περισσότερο που οι νέοι αυτοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους υπηρετώντας μια κατοχή αποτέλεσμα απρόκλητης, παράνομης, βάρβαρης εισβολής των Αμερικανοεγγλέζων ιμπεριαλιστών με χιλιάδες θύματα και τεράστιες καταστροφές».

Επισήμανε ότι ενάντια σε αυτή την κατοχή, αναπτύσσεται η δίκαιη αντίσταση του καταπιεζόμενου ιρακινού λαού, ενώ κύρια υπεύθυνη για τον άδικο και άδοξο χαμό των Ιταλών στρατιωτών και αστυνομικών είναι αποκλειστικά η ιταλική κυβέρνηση, η οποία «σπεύδει να βοηθήσει τους επιδρομείς παίρνοντας μέρος στην κατοχή». Ως εκ τούτου, υπογράμμισε ότι η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να λογοδοτήσει απέναντι στους συγγενείς των αθώων θυμάτων.

Καταλήγοντας καυτηρίασε το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει επιδείξει την ίδια ευαισθησία «για τους χιλιάδες Ιρακινούς νεκρούς, θύματα αυτής της βάρβαρης εισβολής, ούτε για τα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων στη Γιουγκοσλαβία και στο Αφγανιστάν, καθώς και για τα θύματα της βαρβαρότητας του Σαρόν στην Παλαιστίνη».

Τα «γυρίζει» η Αρόγιο

ΜΑΝΙΛΑ.- Αναστρέφοντας την ως πρότινος ρητορική της σχετικά με τη συμμετοχή των Φιλιππίνων στις δυνάμεις κατοχής του Ιράκ - η Μανίλα έχει στείλει κάπου 178 στρατιώτες, αστυνομικούς και γιατρούς στη χώρα, που υπηρετούν μαζί με τους Πολωνούς στο νότο - η Πρόεδρος της χώρας Γκλόρια Αρόγιο δήλωσε χτες ότι οι στρατιώτες της «θα αποσυρθούν» από τη χώρα, αν η κατάσταση γίνει «ακόμη πιο επικίνδυνη». Λίγες μόλις εβδομάδες νωρίτερα, η Αρόγιο, «η πιο στενή Ασιάτισσα σύμμαχος» των ΗΠΑ στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», σύμφωνα με την ταμπέλα που της έχουν φορέσει τα διεθνή ΜΜΕ, υποσχόταν να αυξήσει τη δύναμη της φιλιππινέζικης αποστολής στο Ιράκ σε 500 στρατιώτες. Ωστόσο, προφανώς υπό το φόβο πολιτικού κόστους ανάλογου με αυτό που υπέστη ο καβαλιέρε Σίλβιο Μπερλουσκόνι, αν συμβεί κάτι ανάλογο της επίθεσης στη Νασιρίγια με θύματα Φιλιππινέζους, η Αρόγιο, ένθερμη υποστηρίκτρια του πολέμου των ΗΠΑ στο Ιράκ, «διαβεβαίωσε» χτες ότι «οι στρατιώτες μας θα μείνουν μακριά από τις συγκρούσεις και θα απομακρυνθούν αμέσως αν καταστεί αναγκαίο από μια αλλαγή της κατάστασης»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ