ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΜΠΟΡΩΝ»
Χρειάζεται αλλαγή πορείας στη Συνομοσπονδία

Η ισχυροποίηση του συνδυασμού στο εκλογικό Συνέδριο της ΕΣΕΕ στις 22-23 Νοέμβρη θα ενισχύσει τις δυνάμεις που αγωνίζονται για τους μικρούς εμπόρους

Κόντρα στο ρεύμα του συμβιβασμού και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων, που χαρακτηρίζουν τη λογική και τη λειτουργία της πλειοψηφίας της απερχόμενης διοίκησης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων», που υποστηρίζεται από τη ΔΗΚΕΒΕ, καλεί τους αντιπροσώπους στο εκλογικό Συνέδριο της οργάνωσης στις 22-23 Νοέμβρη να την ενισχύσουν ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια αγωνιστική πορεία στη Συνομοσπονδία.

Στη διακήρυξή του, ο συνδυασμός καταγράφει τις αρνητικές εξελίξεις των τελευταίων τριών χρόνων για τους μικρούς εμπόρους, με ευθύνη της κυβέρνησης και τη στήριξη των παρατάξεων ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΜΜΕ. «Απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις, οι παρατάξεις αυτές, όχι μόνο δεν οργάνωσαν αγώνες, αλλά αντίθετα αποδείχτηκαν τα καλύτερα στηρίγματα για το πέρασμα αυτής της πολιτικής», επισημαίνει, τονίζοντας ότι «μετέτρεψαν την ΕΣΕΕ από διεκδικητικό όργανο σε εργαλείο συναίνεσης και αποδοχής της πολιτικής που περιθωριοποιεί και αφανίζει τις μικρές επιχειρήσεις».

Περιγράφοντας τη «δράση» της πλειοψηφίας, η «Αγωνιστική Συνεργασία» τονίζει ότι «εγκατέλειψαν τα πάγια αιτήματά μας και προβάλλουν θέσεις υπέρ των συμφερόντων των μεγαλεμπόρων και μεγαλοεισαγωγέων»: Δεν απαιτούν τον περιορισμό της ασυδοσίας των υπεραγορών, αντίθετα μιλούν για «ισόρροπη ανάπτυξη» σε περιβάλλον ...«υγιούς ανταγωνισμού». Προωθούν στην πράξη την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, αντί να απαιτούν 48-50 ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Προτείνουν τη μείωση του χρόνου των εκπτώσεων, ακολουθώντας όμως πολιτική πλήρους απελευθέρωσης των προσφορών. Υπερασπίστηκαν τις φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο και αποδέχτηκαν τη συμφωνία που οδήγησε σε κεφαλικούς φόρους για χιλιάδες μικρούς εμπόρους. Συναίνεσαν στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, δε διεκδικούν ειδικό, ευνοϊκό χρηματοδοτικό καθεστώς για τις μικρές επιχειρήσεις. Αντίστοιχες είναι και οι θέσεις της πλειοψηφίας για την κατάρτιση και την επαγγελματική στέγη.

Ο συνδυασμός τονίζει ότι οι παρατάξεις της πλειοψηφίας «οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα σε αδράνεια και απραξία, καλλιεργώντας με κάθε τρόπο τη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια», ενώ «αποφεύγουν συνειδητά την κοινή δράση με τα άλλα λαϊκά στρώματα, γιατί αυτή βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της». Παράλληλα, σημειώνει ότι «ολοκληρώνουν το αρνητικό τους έργο, με αντιδημοκρατικές και αντισυνδικαλιστικές ενέργειες που θυμίζουν άλλες εποχές. Υποβαθμίζουν το περιεχόμενο του Συνεδρίου μας και καταρρακώνουν κάθε έννοια συλλογικών και διαφανών διαδικασιών».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων» τονίζει σχετικά με τη δράση της ότι «προώθησε την αγωνιστική συσπείρωση των μικρών και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, πέρα από επιμέρους διαφορές. Στο ψηφοδέλτιό της συμμετέχουν συνάδελφοι που το προηγούμενο διάστημα συναντήθηκαν μαζί της στους κοινούς αγώνες ενάντια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις και την κοινωνική συναίνεση». Τέλος, καλεί στην ισχυροποίησή της, μεταξύ άλλων και για τη «δημιουργία ενός ισχυρού αγωνιστικού αντιμονοπωλιακού ρεύματος, που θα βάλει εμπόδια στα χειρότερα που έρχονται».

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Και οι ΕΒΕ πληρώνουν την κυβερνητική πολιτική

Τα έργα που εξήγγειλε το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε την Πάτρα πρόσφατα, συμμετέχοντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είχαν ως μοναδικό σκοπό την εξαπάτηση των εργαζομένων, αλλά και των ΕΒΕ ενόψει την εκλογών, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ.

Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο Ν. Καραθανασόπουλος, μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ και ο Π. Στάμος, μέλος της ΝΕ, καταγγέλθηκε και αποκαλύφθηκε ο αντιλαϊκός χαρακτήρας των εξαγγελιών και των μέτρων που ανακοίνωσε το κυβερνητικό κλιμάκιο. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος επισήμανε ότι από τα Β΄ και Γ΄ ΠΕΠ έχουν επωφεληθεί μόνο 110 «μικρομεσαίες» επιχειρήσεις στη Δυτ. Ελλάδα από τις χιλιάδες που υπάρχουν. Από τα έργα υποδομής που έχουν εξαγγείλει θα κερδίσουν μόνο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα τα κατασκευάσουν, ενώ το μόνο που εξυπηρετούν είναι οι ανάγκες του καταμερισμού εργασίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για διείσδυση στα Βαλκάνια και στον Εύξεινο Πόντο.

Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τους ΕΒΕ να ενισχύσουν αποφασιστικά το ΚΚΕ μπροστά στις εκλογές για λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.

ΚΚΕ
Να στηριχτούν οι οικοτεχνίες γούνας

Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση του Α. Τζέκη

Στη συρρίκνωση των οικοτεχνιών γούνας σε Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα και τις συνέπειες για τους μικρούς γουνοποιούς και τους γουνεργάτες, αναφέρεται Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τζέκη προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση επισημαίνεται: «Η κατάσταση του κλάδου της γουνοποιίας στις ακριτικές περιοχές των Νομών Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας είναι φθίνουσα για χιλιάδες οικοτεχνίες και γουνεργάτες, παρά τις κατά καιρούς ψευτορυθμίσεις των χρεών των γουνοποιών.

Η παραγωγή γούνας της περιοχής έχει συγκεντρωθεί σε 2 - 3 μεγαλοεπιχειρηματίες, αφού η πολιτική της κυβέρνησης αφάνισε εκατοντάδες μικρούς γουνοποιούς και έστειλε στην ανεργία χιλιάδες οικοτέχνες και εργάτες. Πριν από 5 χρόνια υπήρχαν στη Σιάτιστα 1.600 περίπου οικοτεχνίες, που απασχολούσαν 2.500 περίπου γουνοποιούς και γουνεργάτες. Σήμερα, απέμειναν περίπου 250, που απασχολούν περίπου 700».

Και συνεχίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ: «Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, οι μικρομεσαίοι γουνοποιοί αδυνατούν στην πραγματικότητα να προχωρήσουν στην ίδρυση εκτροφείων γουνοφόρων ζώων στην περιοχή. Χρειάζεται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων από την κυβέρνηση για το ξεπέρασμα των όποιων εμποδίων. Πολλοί από τους εργάτες εργάζονται ανασφάλιστοι, ενώ οι μικροί γουνοποιοί που αδυνατούν να πληρώσουν τα ασφάλιστρα στο ΤΕΒΕ σέρνονται στα δικαστήρια και φυλακίζονται».

Οι υπουργοί ερωτώνται, «εάν προτίθεται η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τη λύση των οξυμένων προβλημάτων των μικρομεσαίων γουνοποιών και για την αναζωογόνηση της γουνοποιίας (παραγωγή, εμπόριο, εξαγωγές) προς όφελος του λαού της περιοχής και της εθνικής οικονομίας».

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Ελάχιστες οι συνδέσεις στην Αττική

Με ρυθμούς χελώνας κινούνται οι συνδέσεις των καταναλωτών στην περιοχή της Αττικής με το φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι η παράδοση των δικτύων πόλεων σε πολυεθνικές επιχειρήσεις διαφημίστηκε ως ένας τρόπος επίσπευσης της χρήσης φυσικού αερίου. Αν και η δραστηριότητα της Εταιρίας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής ξεπερνά τα δύο χρόνια, ο απολογισμός είναι απογοητευτικός, καθώς, σήμερα, στην Αττική, οι συνδέσεις καταναλωτών (επαγγελματιών και οικιακών) - μαζί με τους χρήστες του δικτύου της πρώην ΔΕΦΑ - μόλις που φτάνουν τις 15.445.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε εκδήλωση για την 6η Διεθνή Εκθεση Φυσικού Αερίου (θα πραγματοποιηθεί από τις 20 - 23 Νοέμβρη στον ΟΛΠ) από το γενικό διευθυντή της ΕΠΑ Αττικής, στόχος είναι οι συνδέσεις με το δίκτυο του φυσικού αερίου να φτάσουν στην Αττική το 2007 τις 100.000 από από 15.455 σήμερα. Επίσης αποκαλύφθηκε από τον ίδιο και το διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Αρ. Βακιρλή, ότι γύρω από τις εγκαταστάσεις συστημάτων φυσικού αερίου έχει στηθεί ένα κερδοσκοπικό κύκλωμα με συνέπεια να εκτινάσσεται το κόστος εγκατάστασης στα ύψη! Πέραν τούτου, οι εγκαταστάσεις σε ποσοστό 10% δεν πληρούν τις προδιαγραφές ασφαλείας.

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ (ΙΝΚΑ)
Χάσμα τιμών από πόλη σε πόλη

Μέχρι και 327% από πόλη σε πόλη και μέχρι 35% μεταξύ πόλεων του ίδιου νομού, φτάνουν οι διαφορές τιμών για το ίδιο προϊόν. Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), σύμφωνα, επίσης, με την οποία η διαφορά μεταξύ ακριβότερης και φθηνότερης πόλης είναι της τάξης των 45,58 ευρώ σε σύνολο 196 προϊόντων. Το ΙΝΚΑ κάνει, επιπλέον, λόγο για αυξήσεις τιμών και εναρμονισμένες πρακτικές μεγάλων επιχειρήσεων που προετοιμάζουν το έδαφος για μεγάλα κέρδη ενόψει του 2004. Συγκεκριμένα, αναφέρεται σε αεροπορικές εταιρίες και ειδικότερα στην «AEGEAN» και την «Ολυμπιακή Αεροπορία», σε εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και στις νέες ιδιωτικές εταιρίες που μπήκαν στον τομέα της σταθερής τηλεφωνίας.

Τέλος, το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι το πρόβλημα της ακρίβειας θα πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις όταν λήξει τυπικά το έτσι κι αλλιώς ψευδεπίγραφο «πάγωμα τιμών» σε συνδυασμό και με τις αυξήσεις που γίνονται κατά παράδοση στις αρχές κάθε χρόνου, καθώς και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων όταν οι κάθε λογής κερδοσκόποι τρίβουν τα χέρια τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ