ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ
Ασυμβίβαστη με τον «ελεύθερο ανταγωνισμό»

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΚΠΟΙΖΩ, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη τόνισε πως δεν μπορεί να υπάρχει προστασία καταναλωτή σε συνθήκες που τα ζητήματα κατανάλωσης ρυθμίζονται από το ιδιωτικό κεφάλαιο

Η προστασία του καταναλωτή εντάσσεται σε ένα συνολικό πολιτικό μέτωπο με στόχο την ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος για την πολιτική προστασίας του καταναλωτή σε σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε η Ενωση Καταναλωτών «Ποιότητα Ζωής» (ΕΚΠΟΙΖΩ). Η προστασία του καταναλωτή, είπε η Λ. Κανέλλη, ανάγεται από πολλούς σε μια οικονομίστικη αντίληψη περί προστασίας της τσέπης του. «Αυτό, όμως, έπεται της υγείας», υπογράμμισε, όταν σήμερα, ο ανθρώπινος πόνος έχει αναγορευτεί σε νούμερο ένα εμπόρευμα, όταν η χαμηλότερη αξία παγκοσμίως είναι η ανθρώπινη ζωή και τα ζητήματα κατανάλωσης ρυθμίζονται από το ιδιωτικό κεφάλαιο που λειτουργεί με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος. Δεν μπορεί να υπάρχει προστασία καταναλωτή χωρίς τη συγκρότηση μετώπου αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, επισήμανε. Εάν, κατέληξε η βουλευτής του Κόμματος, δεν αποκτήσει πολιτικό περιεχόμενο η ουσία της ανθρώπινης υπόστασης απέναντι στην κατανάλωση κάθε επί μέρους πολιτική μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτει κανείς για να το κάνει. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ΕΦΕΤ η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ ενός ενιαίου και απολύτως κρατικού φορέα ελέγχου της διατροφικής αλυσίδας και ενάντια στην ανάθεση αρμοδιοτήτων για τον έλεγχο των τροφίμων σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Να εξωραΐσει την ευθύνη της κυβέρνησης, που με την πολιτική της στο όνομα της «απελευθέρωσης των αγορών» οδήγησε στην πλήρη παράδοση των συμφερόντων των καταναλωτών στην ασυδοσία της επιδίωξης του κέρδους, και να επιμερίσει την ευθύνη και στους καταναλωτές, επιχείρησε μιλώντας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ν. Μαδεμλής. «Οφείλουμε να πούμε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά ελληνικά νοικοκυριά είναι δυσκολίες που τις αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρώπη και όχι μόνο εμείς», είπε ο ίδιος, για να συμπληρώσει απροκάλυπτα ότι «είναι δυσκολίες που προκύπτουν και θα προκύπτουν και στο μέλλον» και να καταλήξει ανέξοδα: «αλλά εμείς θα είμαστε έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουμε». Η δε «αντιμετώπιση» των δυσκολιών αυτών, κατά τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, εστιάζεται μεταξύ άλλων και στη «διασφάλιση του ανταγωνισμού».

Στο ίδιο μήκος κύματος, προτάσσοντας την «ενίσχυση του ανταγωνισμού» ως πρώτη προτεραιότητα στην πολιτική της ΝΔ κινήθηκε ο εκπρόσωπός της, Γ. Αλογοσκούφης. Ακολουθούν, η εφαρμογή των νόμων, η αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης και η προσπάθεια δημιουργίας επώνυμων προϊόντων καθώς και «η ενίσχυση της κοινωνίας των πολιτών».

Και με τον καταναλωτή και με την «ελεύθερη αγορά» είναι ο ΣΥΝ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Φ. Κουβέλη, ο οποίος αναπτύσσοντας τις θέσεις του κόμματός του ξεκαθάρισε εξ αρχής πως η πρόταση του ΣΥΝ είναι εναντίον των «παρεμβατισμών παλαιού τύπου». Ο ΣΥΝ, είπε, δεν προτείνει την «αναίρεση της φιλελευθεροποίησης της αγοράς», αλλά «να ελεγχθεί η παραγωγή του κέρδους». Τέλος, διατύπωσε την άποψη πως η νομοθεσία για την προστασία του καταναλωτή είναι επαρκής, αλλά δεν εφαρμόζεται.

Από την πλευρά του ΔΗΚΚΙ ο Μ. Παπαδόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η προστασία του καταναλωτή είναι πρώτιστα θέμα πολιτικής βούλησης» και εξαρτάται από την αλλαγή της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΩΝ
Βλέπουν δυσοίωνο το μέλλον τους

Εντονες ανησυχίες για το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας και την ύπαρξη του κλάδου τους εκφράζει ο πρόεδρος των εκκοκκιστών με αφορμή τις προτάσεις της ΕΕ για την αναθεώρηση του καθεστώτος στο βαμβάκι

Μετά τους καπνοβιομηχάνους και οι εκκοκκιστές εκφράζουν έντονους φόβους όσον αφορά στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με το μέλλον της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα. Φόβοι, που έχουν να κάνουν με την ίδια την ύπαρξή τους, αφού βλέπουν τους «μεγαλοκαρχαρίες» της ΕΕ έτοιμους να κατασπαράξουν, εκτός από τα κοπάδια της «μαρίδας», δηλαδή τους μικρομεσαίους παραγωγούς της χώρας, και τους εκκοκκιστές, οι οποίοι μέχρι σήμερα έπαιζαν το ρόλο του ...«σκυλόψαρου».

Στην επιστολή της Πανελλήνιας Ενωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων προς το υπουργείο Γεωργίας:

  • Τονίζεται ξεκάθαρα ότι «οι προωθούμενες ρυθμίσεις και η τυχόν εφαρμογή των προτάσεων της Επιτροπής θα έχουν καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία και στην κοινωνική συνοχή της χώρας»
  • Υπογραμμίζεται ακόμη: «To βαμβάκι είναι προϊόν το οποίο ουδέποτε, κατά τη διάρκεια των είκοσι τριών ετών που επιδοτείται, είχε πρόβλημα διαθέσεως σε οποιαδήποτε ποσότητα και εάν παρήγετο στη χώρα μας ήτοι είναι ένα προϊόν που ήταν και είναι προσαρμοσμένο κατά 100% στις απαιτήσεις της αγοράς ικανοποιώντας περισσότερο από κάθε άλλο γεωργικό προϊόν τον κυριότερο στόχο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ που είναι οι γεωργοί να καταστούν περισσότερο προσανατολισμένοι προς την αγορά και ανταγωνιστικοί τόσο στα πλαίσια της ΕΕ όσο και διεθνώς λαμβάνοντας παράλληλα μια εύλογη εισοδηματική ενίσχυση»
  • Επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον της ΕΕ για το συγκεκριμένο προϊόν είναι εντελώς υποκριτικό τη στιγμή που είναι «αδιανόητο για την ΕΕ να παρέμβει για να μειωθεί, π.χ., η βιομηχανική παραγωγή ούτε γνωρίζουμε να έχει προβεί σε παραστάσεις προς τις χημικές βιομηχανίες προκειμένου να αναπτύξουν και να παράγουν φυτοφάρμακα, λιπάσματα, εντομοκτόνα κτλ., περισσότερο φιλικά προς το περιβάλλον, παρ' όλα αυτά επιμένει ότι η βαμβακοκαλλιέργεια βλάπτει το περιβάλλον»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι συνέπειες που προβλέπουν οι εκκοκκιστές για το μέλλον: «Στροφή του αγροτικού πληθυσμού προς αστικές ασχολίες που προς το παρόν δεν υπάρχουν, κλείσιμο των εκκοκκιστηρίων με πλήρη απαξίωση των επενδύσεων και απόλυση των εργαζομένων, μόνιμων και εποχιακών, κλείσιμο των υπαρχόντων σπορελαιουργείων επεξεργασίας βαμβακόσπορου, απαξίωση του εξοπλισμού τους και απόλυση των εργαζομένων με αντίστοιχη έλλειψη ζωοτροφών και σπορέλαιου τα οποία θα αντικατασταθούν με εισαγόμενα, αύξηση της ανεργίας λόγω μειώσεως των δραστηριοτήτων που εξαρτώνται εν μέρει η καθ' ολοκληρίαν από την ύπαρξη της βαμβακοκαλλιέργειας». Ακόμη, οι εκκοκκιστές διαβλέπουν ότι «τα κλωστήρια της χώρας θα υποστούν ισχυρότατο πλήγμα από την έλλειψη εγχώριας ύλης δεδομένου ότι αυτά ιδρύθηκαν και ανεπτύχθησαν λόγω της υπάρξεως εγχώριας ύλης και η έλλειψή της θα απαιτήσει ριζική αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας τους σημειώνοντας ότι πως δεν είναι βέβαιο ότι θα αντέξουν στους κραδασμούς που θα υποστούν».

Ολα τα παραπάνω τα περιγράφουν με τον καλύτερο και πιο γλαφυρό τρόπο που έχουν περιγραφεί μέχρι σήμερα, οι Κ. Μαρξ και Φρ. Ενγκελς στο «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά πριν 185 ολόκληρα χρόνια:

«Οι πρώην μεσαίες τάξεις, οι μικροί βιομήχανοι, έμποροι και εισοδηματίες, οι βιοτέχνες και αγρότες, όλες αυτές οι τάξεις κατρακυλούν στο προλεταριάτο, από τη μια γιατί το μικρό τους κεφάλαιο δε φτάνει για την επιχείρηση της μεγάλης βιομηχανίας και προκύπτει στο συναγωνισμό με τους μεγαλύτερους καπιταλιστές, κι από την άλλη, γιατί νέοι τρόποι παραγωγής υποβιβάζουν τη σημασία της επαγγελματικής τους δεξιοτεχνίας...».

ΒΑΜΒΑΚΙ
Μια απ' τα ίδια...

Το υπουργείο Γεωργίας ξαναμέτρησε τα βαμβάκια και τα έβγαλε 1.065.668 τόνους...

Να σταλεί στην ΕΕ η ίδια εκτίμηση παραγωγής βαμβακιού με αυτή του Σεπτέμβρη συμφωνήθηκε χτες σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Γεωργίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, των εκκοκκιστών και κλωστοϋφαντουργών. Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας αναφέρεται πως θα αποσταλεί στην ΕΕ ως δεύτερη εκτίμηση παραγωγής το νούμερο της πρώτης εκτίμησης, του Σεπτέμβρη, δηλαδή 1.065.668 τόνοι.

Φαίνεται πως εκεί στο υπουργείο Γεωργίας έμαθαν πια να πέφτουν ταμάμ στις εκτιμήσεις... Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή φέτος η παραγωγή βαμβακιού δεν είχε και τις καλύτερες αποδόσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, κάποιοι επιθυμούν να δηλωθεί στην ΕΕ μικρότερη εκτίμηση κατά 20.000-50.000 τόνους από την αρχική, για να προκύψει μεγαλύτερη δεύτερη προκαταβολή κι ακόμα μεγαλύτερες προεκλογικές εντυπώσεις... Με βάση τη δεύτερη αποσταλείσα εκτίμηση, θα συνεδριάσει προς το τέλος του μήνα η αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ για να βγάλει τη νέα προσωρινή ελάχιστη τιμή, η οποία θα ισχύσει από 16/12.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χτες ξανασυμφωνήθηκε να λήξει η εκκοκκιστική περίοδος στις 31/12. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας, «για τη συνέχιση των παραδόσεων όλων των παραγωγών συμφωνήθηκε, με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τους νομούς όπου η συνολική παραχθείσα ποσότητα δεν υπερβαίνει την αρχικά εκτιμηθείσα ποσότητα, να ολοκληρωθούν οι παραδόσεις. Για τους υπόλοιπους παραγωγούς η οποιαδήποτε επιπλέον παράδοση ποσοτήτων θα γίνει μετά από οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και εφόσον οι παραγωγοί έχουν καλύψει τα σημερινά όρια». Αυτό δηλαδή σημαίνει πως όσοι βαμβακοπαραγωγοί έχουν φέτος καλή παραγωγή και πάνω από τα κυβερνητικά πλαφόν στρεμματικής απόδοσης, θα μπουν πάλι στο περίμενε και θα έχουν μη επιλέξιμες ποσότητες μέχρι νεωτέρας και ίσως και μετά τη λήξη της εκκοκκιστικής περιόδου. Οσο για τη νέα καλλιεργητική περίοδο (2004), στην ανακοίνωση αναφέρεται συνοπτικά ότι θα ισχύσουν τα γνωστά διοικητικά μέτρα περιορισμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ