ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Αρση των βαρών του» χρειάζεται ο Δήμος Νίκαιας

Ερώτηση κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ. Ζητούν την οικονομική ενίσχυση του Δήμου, για να βγει από τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα και να ανταποκριθεί στην «ολυμπιακή αποστολή» του

Από κινητοποίηση των Νικαιωτών (υπουργείο Εσωτερικών)που διοργάνωσε ο Δήμος
Από κινητοποίηση των Νικαιωτών (υπουργείο Εσωτερικών)που διοργάνωσε ο Δήμος
Οικονομική στήριξη - «άρση των βαρών του» και έργα υποδομής, έχει ανάγκη ο Δήμος Νίκαιας, προκειμένου να ανταποκριθεί στον τίτλο της «Ολυμπιακής Πόλης». Με αφορμή τα δυσβάσταχτα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ορέστης Κολοζώφ και Αντώνης Σκυλλάκος, κατέθεσαν Ερώτηση, προς τους αρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και ΠΕΧΩΔΕ.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν στην Ερώτησή τους:

«Τα έργα υποδομής και ανάπτυξης που εξήγγειλε η πολιτεία ότι θα πραγματοποιηθούν στο Δήμο Νίκαιας, ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων - πλην του «Σπιτιού Αρσης Βαρών» - έμειναν στα χαρτιά, όπως και το Επιχειρησιακό Σχέδιο και το Μνημόνιο Συνεργασίας με την Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων. Προκειμένου ο Δήμος Νίκαιας να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των Ολυμπιακών Αγώνων, απαιτείται άμεση παρέμβαση του κράτους, που θα συμβάλει στο να τη μετατρέψει σε φύσει και όχι θέσει, "Ολυμπιακή Πόλη". Η πόλη έχει ανάγκη στήριξης στα εξής:

  • Το έργο του "Σπιτιού της Αρσης Βαρών", προϋποθέτει υποδομές όπως δρόμους πρόσβασης, πλατείες υποδοχής των επισκεπτών, πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, κ.ά. Που δεν έχουν γίνει έως τώρα. Επιπλέον, απαιτείται ενίσχυση και πύκνωση των μέσων μαζικής συγκοινωνίας, κατασκευή χώρων στάθμευσης, ενίσχυση και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών καθαριότητας.
  • Ανάπλαση του προσφυγικού ιστού της πόλης
  • Εργα οδοποιίας στις νεοχτισμένες περιοχές στην Ανω Νεάπολη.
  • Συμπλήρωση και αποπεράτωση των αντιπλημμυρικών έργων που δεν έχουν γίνει έως τώρα.
  • Εναρξη έργων αποκατάστασης από τους σεισμούς».

Επισημαίνουν επίσης ότι «ο Κ. Σημίτης κατά την επίσκεψή του στο "Σπίτι της Αρσης Βαρών", έλαβε υπόμνημα με τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο δήμος και τέθηκε το ζήτημα συνάντησης με τον δήμαρχο της πόλης, χωρίς όμως να δοθεί ποτέ απάντηση. Ο τίτλος της "Ολυμπιακής Πόλης", ελλείψει κατάλληλων μέτρων, δε δίνει ανάσα στα ασφυκτικά οικονομικά ζητήματα και στη νέα διοίκηση που προικοδοτήθηκε από την προηγούμενη, με μια σειρά από αδιέξοδα, για τα οποία δεν ευθύνεται ενώ καλείται, να αντιμετωπίσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του κόσμου, που απαιτεί άμεσες και αγωνιστικές λύσεις». Υπογραμμίζουν, τέλος, ότι «τα οικονομικά ελλείμματα που υπάρχουν στο Δήμο της Νίκαιας, συσχετίζονται άμεσα με τις εργασιακές σχέσεις, Δήμου και εργαζομένων, την πληρωμή των δεδουλευμένων, αλλά και με την αύξηση της ανεργίας. Οι δήμοι στο χείλος της οικονομικής καταστροφής ή οι δήμοι ΑΕ, δεν μπορούν να φέρουν σε πέρας την Ολυμπιάδα, γεγονός ασυμβίβαστο με τη λογική της δημοτικής αρχής της Νίκαιας».

Δεδομένων όλων των παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, «ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να ενισχυθεί οικονομικά ο Δήμος Νίκαιας, προκειμένου αυτός να βγει από τα σημερινά του αδιέξοδα και να ανταποκριθεί στην "ολυμπιακή αποστολή" του, καθώς και να υλοποιηθούν άμεσα τα έργα υποδομής που είναι απαραίτητα στην πόλη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

ΛΑΡΙΣΑ
Κι άλλο θύμα των ελλείψεων του ΕΣΥ

Ενας 62χρονος από την Αγιά της Λάρισας έχασε τη ζωή του, επειδή - όπως καταγγέλλει ο γιος του - καθυστέρησε η μεταφορά του στο Νοσοκομείο. Ο Θ. Μπάτσικας υπέστη, γύρω στις 9 το βράδυ της περασμένης Κυριακής, εγκεφαλικό επεισόδιο και οι συγγενείς του τον πήγαν στο Κέντρο Υγείας Αγιάς, ζητώντας ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στη Λάρισα. Ομως, το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας δεν είχε οδηγό και χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα μέχρι να εξασφαλιστεί ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, να πάει στην Αγιά και, τρέχοντας μέσα στην ομίχλη, να μεταφέρει τον ασθενή στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Ο 62χρονος κατέληξε μετά από λίγες ώρες και οι συγγενείς του υποστηρίζουν πως αν η μεταφορά του στο νοσοκομείο γινόταν πιο γρήγορα, μπορεί και να ζούσε.

Σε δήλωσή του ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αγιάς, Μιλτ. Κυριάζος, σημείωσε: «Είναι γνωστό εδώ και 15 χρόνια το πρόβλημα. Το Κέντρο Υγείας Αγιάς καλύπτεται με δυο 8ωρα το κάθε 24ωρο από δικό του ασθενοφόρο. Το άλλο 8ωρο καλύπτεται από το ΕΚΑΒ. Αυτό γινόταν πάντα».

Το νέο «κρούσμα», που έρχεται μετά τον τραγικό θάνατο μιας 16χρονης μαθήτριας, πριν λίγες μέρες, στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, δείχνει ότι υπάρχουν ελλείψεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο. Το τραγικό και, συνάμα, απαράδεκτο είναι ότι παρά το γεγονός πως για όλες αυτές τις ελλείψεις ο Λαρισαίος υφυπουργός Υγείας, Εκτωρ Νασιώκας, «έχει ιδίαν αντίληψιν», εντούτοις δεν αντιμετωπίζονται...

ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Συνεχίζουν με νέα 24ωρη απεργία

Συνεχίζονται σήμερα με 24ωρη πανελλαδική απεργία οι κινητοποιήσεις των Διπλωματούχων Μηχανικών, που εργάζονται στο Δημόσιο και διεκδικούν θεσμικά και μισθολογικά αιτήματα, τα οποία αρνείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι για πολλά από αυτά υπάρχει συμφωνία μαζί της. Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι μηχανικοί που εργάζονται στο Δήμο της Αθήνας και οι οποίοι πραγματοποιούν από τη Δευτέρα πενθήμερη απεργία, διεκδικώντας, πέραν των γενικών και διάφορα εξειδικευμένα οικονομικά αιτήματα.

Λόγω της απεργίας των μηχανικών του Δημοσίου, δε θα λειτουργήσουν οι πολεοδομίες της χώρας, οι δημόσιες τεχνικές υπηρεσίες και Τομείς Αποκατάστασης των Σεισμοπλήκτων, ενώ αναμένεται να ματαιωθούν όλες οι δημοπρασίες για την εκτέλεση δημοσίων έργων. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την 1 Οκτώβρη μέχρι και χτες, λόγω των κινητοποιήσεων των μηχανικών, έχουν ματαιωθεί δημοπρασίες διάφορων δημοσίων έργων ανά την Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού 310 εκατ. ευρώ, κονδύλια που σε μεγάλο ποσοστό κινδυνεύουν να χαθούν, εξαιτίας της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης.

«ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΤΑΠΗΤΟΥΡΓΙΑ»
Γλιτώνει την κατεδάφιση

Ενα κτίριο της ταπητουργίας που είναι συνυφασμένο με την ιστορία των προσφύγων και των εργαζομένων της Νέας Ιωνίας Αττικής γλιτώνει από την κατεδάφιση, με προσωρινή διαταγή του προέδρου του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κ. Μενουδάκου.

Πρόκειται για το κτιριακό συγκρότημα της πάλαι ποτέ επιχείρησης «Ανατολική Ταπητουργία» εμβαδού 730 τ.μ., αποτελείται από πέντε ισόγεια κτίρια, διαμήκη που καλύπτονται με τετράρρικτες και δίρρικτες ξύλινες στέγες από γαλλικά κεραμίδια, παρουσιάζει εξαίρετο αρχιτεκτονικό και ιστορικό ενδιαφέρον και βρίσκεται σε οικόπεδο 5.400 τ.μ. Επίσης, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα παραπέμπει σε αστικές δομές και αναπτύξεις παλαιότερων εποχών. Το κτίριο της «Ανατολικής Ταπητουργίας» κατασκευάστηκε αμέσως μετά την άφιξη των προσφύγων από την Ιωνία.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Πολιτισμού άναψε το «πράσινο φως» για την κατεδάφιση του παραπάνω κτιρίου, υπογράφοντας σχετική απόφαση. Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν σύλλογοι και περιβαλλοντικά σωματεία της περιοχής, ζητώντας την αναστολή και ακύρωση της υπουργικής απόφασης.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Εκδήλωση συλλόγου γυναικών

Εκδήλωση αφιερωμένη στα 40 χρόνια ίδρυσης και λειτουργίας του γυναικείου συλλόγου Κερατσινίου «Στοργή του Παιδιού» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 23 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» (Εμ. Μπενάκη 70) στην Αμφιάλη.

«Οπλοφορία» η κατοχή σπρέι!

Δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών σε βάρος των οχτώ νεαρών (4 ανήλικοι και 4 ενήλικοι) που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των προχτεσινών επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, ύστερα από την πορεία για την Επέτειο του Πολυτεχνείου.

Σε βάρος των ανηλίκων αφού ασκήθηκε δίωξη για «παράνομη οπλοφορία» επειδή στην κατοχή τους βρέθηκε... σπρέι, παραπέμφθηκαν σε ρητή δικάσιμο και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Από τους ενήλικες, ο ένας, που κατηγορείται επίσης για παράνομη οπλοφορία λόγω του σπρέι που βρέθηκε πάνω του, αφέθηκε ελεύθερος μετά την παραπομπή του σε δίκη. Οι υπόλοιποι τρεις, που κατηγορούνται για «τετελεσμένη και σε απόπειρα επικίνδυνη σωματική βλάβη» και «αντίσταση κατά της αρχής» παραπέμφθηκαν σε δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ