ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Και αντισυνταγματικό!
  • Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση επί του καταστροφικού δασικού νομοσχεδίου
  • Την αντισυνταγματικότητά του, αλλά και την πρωτοφανή λαθροχειρία που επιχειρείται σε βάρος της έννοιας του δάσους, επισήμανε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης

Eurokinissi

To καταστροφικό δασικό νομοσχέδιο που εκχωρεί εκατομμύρια στρέμματα δάσους σε καταπατητές εισάγεται για συζήτηση στη Βουλή, με αντισυνταγματικό τρόπο και με εσπευσμένες διαδικασίες.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί έναν εκτελεστικό νόμο του Συντάγματος και πρέπει να γίνει αναλυτική συζήτηση στην Ολομέλεια, η κυβέρνηση αποφάσισε το σοβαρό αυτό νομοσχέδιο να ψηφιστεί από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και στην Ολομέλεια να γίνει συζήτηση σε μία και μόνη συνεδρίαση.

Η μεθόδευση αυτή προκάλεσε χτες την αντίδραση του εισηγητή του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρη, με την οποία συμφώνησαν και οι εισηγητές των άλλων κομμάτων και όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής, το ΚΚΕ θα θέσει το θέμα στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ζητώντας να γίνει αναλυτική συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του Σώματος.

Μιλώντας για την ουσία του νομοσχεδίου ο Σπ. Στριφτάρης τόνισε ότι είναι αντισυνταγματικό, δεν πρόκειται να εφαρμοστεί ποτέ και κατήγγειλε ότι με τις διατάξεις του επιχειρείται πρωτοφανής λαθροχειρία για την έννοια του δάσους. Το αποτέλεσμα της ψήφισης του νομοσχεδίου, είπε, θα είναι ο αποχαρακτηρισμός τουλάχιστον 15 εκατομμυρίων στρεμμάτων εκτάσεων που έχουν δασοκάλυψη ενώ εν δυνάμει μπορεί να αποχαρακτηριστούν έως και 25 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης.

Ολα αυτά, συνέχισε, γίνονται με αποκλειστικό σκοπό να ωφεληθούν ορισμένοι και είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση άφησε επί 20 χρόνια την παρανομία να κυκλοφορεί και τώρα με το νομοσχέδιο έρχεται να τη νομιμοποιήσει.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι εάν η κυβέρνηση ήθελε πραγματική ρύθμιση του θέματος τότε θα περίμενε την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και μετά θα προχωρούσε. Αντίθετα, είπε, απ' ό,τι φαίνεται το κτηματολόγιο «πάει περίπατο».

«Μην το φέρετε στην Ολομέλεια αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι αντί να διορθώνονται οι όποιες ελλείψεις υπήρχαν σε προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, η κατάσταση χειροτερεύει, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι τα καμένα δάση, αντί να αναδασώνονται παραδίνονται στην κατάτμηση και την οικοδόμηση.

Είναι χαρακτηριστικό, συνέχισε, ότι η κυβέρνηση ποτέ δε θέλησε να προχωρήσει στο δασικό κτηματολόγιο και γι' αυτό έρχεται σήμερα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να αποχαρακτηρίσει εκτάσεις, να τις ξεπουλήσει και να βολέψει «ημετέρους». Για το λόγο αυτό δε χρησιμοποιεί κοντά στις αεροφωτογραφίες του 1945 και άλλα αποδεικτικά βοηθητικά μέσα, για να αποκαλύψει τις παρανομίες.

Καταψηφίζουμε, είπε χαρακτηριστικά, το νομοσχέδιο αυτό που είναι υποκριτικό, αντισυνταγματικό, αναχρονιστικό και ψευδεπίγραφο.

Ο εισηγητής της ΝΔ Ι. Τζαμτζής καταψήφισε το νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι είναι αποσπασματικό, αυθαίρετο και προεκλογικό αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι το κόμμα του είχε συμφωνήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος που αναφέρεται στην προστασία των δασών. Εκ μέρους του ΣΥΝ η Α. Ξυροτύρη το χαρακτήρισε αντισυνταγματικό, βαθύτατα αντιοικολογικό και επιστημονικά έωλο.

Από την πλευρά του ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο επιλύονται χρόνια προβλήματα που βασανίζουν χιλιάδες πολίτες και έχουν φέρει τις δασικές υπηρεσίες σε οριακή κατάσταση. Κατά τον υπουργό, το νομοσχέδιο προστατεύει τα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα και εναρμονίζεται με τις νέες συνταγματικές προβλέψεις για το θέμα. Ισχυρίστηκε δε ότι οι ορισμοί που υπάρχουν στο Σύνταγμα για το δάσος «αποτελούν όρους νομικά απροσδιόριστους και ως εκ τούτου χρήζουν αποσαφήνισης και εξειδίκευσης» την οποία κάνει το νομοσχέδιο σύμφωνα με τους κανόνες της δασολογικής επιστήμης. Παραδέχτηκε τον προωθούμενο αποχαρακτηρισμό δασών αφού είπε ότι «επιδιώκουμε να λύσουμε και τα ιδιοκτησιακά ζητήματα που απασχολούν χιλιάδες συμπολίτες μας.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου συνεχίζεται σήμερα με την ακρόαση φορέων.

Να αποσυρθεί το νομοθετικό έκτρωμα

«Κάτω τα χέρια από τα δάση. Κάτω τα χέρια από την περιουσία του ελληνικού λαού». Το παραπάνω σαφές μήνυμα έστειλε προς τους επίδοξους εκποιητές του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας, η Κοινωνική Δράση για την προστασία των Δασών και της Δημόσιας Γης κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου, αναφορικά με το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τα δάση.

Η χτεσινή συνέντευξη Τύπου χαρακτηρίστηκε αφ' ενός από τη δήλωση των μελών της Κοινωνικής Δράσης, ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή του εγκλήματος που επιχειρεί να διαπράξει η κυβέρνηση, αλλά και από το σαφές μήνυμα του επίτιμου αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μ. Δεκλερή, ότι «οι δικαστές θα υπερασπίσουν το Σύνταγμα και δε θα εφαρμόσουν τις ανίσχυρες αυτές διατάξεις».

Συγκεκριμένα ο Μ. Δεκλερής, επισήμανε ότι το άρθρο 1 του νομοσχεδίου υλοποιεί την πρόθεση της κυβέρνησης να αποχαρακτηρίσει και να θέσει εκτός συνταγματικής προστασίας δασικές εκτάσεις. Για να πετύχει τον σκοπό της, συνέχισε, χρησιμοποιεί ένα νομικό τέχνασμα, το οποίο είναι η εξειδίκευση του συνταγματικού ορισμού για τα δάση και η οποία αλλοιώνει ουσιωδώς τον συνταγματικό ορισμό. Πρόσθεσε ακόμη ότι μεταξύ των επιχειρούμενων τεχνασμάτων για τον περιορισμό της έννοιας του δάσους, είναι και το ποσοστό συγκομώσεως (εδαφοκάλυψη) το οποίο ο επιχειρούμενος νομοθετικός ορισμός του δάσους, ανεβάζει σε ποσοστό 30% της εδαφικής εκτάσεως, από το 15% που ήταν μέχρι πρόσφατα. «Τούτο, βεβαίως, είναι αυθαίρετο εν σχέσει προς τον συνταγματικό ορισμό, ο οποίος αποκλείει οιοδήποτε ποσοστό», τόνισε. Ο Μ. Δεκλερής, αναφέρθηκε και σε μια σειρά άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου οι οποίες έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, όπως αυτές που αφορούν τα λεγόμενα δασικά χωριά, τα οποία περιγράφονται στο νομοσχέδιο ως «καταλύματα» για επισκέπτες δασών, σε επιλεγμένες θέσεις εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Αυτά τα καλύμματα μπορεί να ανέρχονται και σε 80 κατά περιοχή, τα οποία σύμφωνα με το νομοσχέδιο μπορούν να διαχειρίζονται εκτός από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλα νομικά πρόσωπα. «Πρόκειται κατ' ουσίαν περί μεταμφιεσμένων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, η λειτουργία των οποίων είναι βεβαίως ασυμβίβαστη με τη συνταγματική προστασία των δασών».

Τέλος, ο Μ. Δεκλερής, έστειλε σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι εμπνευστές του Νομοσχεδίου ματαιοπονούν, διότι οι δικαστές θα υπερασπίσουν το Σύνταγμα και δε θα εφαρμόσουν τις ανίσχυρες αυτές διατάξεις.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων, Κ. Μπέσης, υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης με σχετικό νομοσχέδιο είναι να νομιμοποιήσει τους καταπατητές για να κερδίσει μερικές ψήφους. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι εκτάσεις που αποχαρακτηρίζονται και τίθενται εκτός δασικής νομοθεσίας φτάνουν τα 40 εκατ. στρέμματα, οι οποίες παραχωρούνται στην ιδιωτική εταιρία που ίδρυσε η κυβέρνηση με την επωνυμία «Αγρογή ΑΕ» κατά το πρότυπο της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων ΑΕ. «Ψάχνουν να βρουν τρόπους για να κλείσουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν και μίλησαν εκπρόσωποι από μια σειρά περιβαλλοντικών κινήσεων και μαζικών φορέων, δηλώνοντας ομόθυμα την επιθυμία τους να παλέψουν για να μην περάσει το κυβερνητικό νομοσχέδιο.

Αντιδρά η πανεπιστημιακή κοινότητα

«Να αποσυρθεί τώρα το δασικό νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας», ζητούν με κείμενο που υπογράφουν, 40 πανεπιστημιακοί, κύρια από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Πάντειο. Στο κείμενο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση «με μια σειρά νομοσχέδια που προωθεί, επιβραβεύεται ουσιαστικά η αυθαίρετη δόμηση και η καταπάτηση δημοσίων κτημάτων και της δασικής γης, ενώ παράλληλα εξαιρούνται από την προστασία της δασικής νομοθεσίας, αλλάζουν χρήση και μπορούν να οικοδομηθούν περίπου 40 εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, ανοίγοντας το δρόμο για νέους εμπρησμούς δασών, νέες καταπατήσεις δημοσίων εκτάσεων και νέες γενιές αυθαιρέτων».

Επίσης και σε απόφαση της Συγκλήτου του ΕΜΠ, σχετικά με το νομοσχέδιο, δηλώνεται «η επιθυμία της για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας και τον περιορισμό κάθε προσπάθειας αλλοίωσής του. Συνεπώς διαφωνεί με τυχόν προσπάθειες θεσμοθέτησης διαδικασιών, που είναι αντίθετες με την αρχή της αυτή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ