ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
ΤΑΚΗΣ ΤΣΙΓΚΑΣ
Αντίσταση και μέτωπο ο δρόμος

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Τ. Τσίγκας καταθέτει στεφάνι
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Τ. Τσίγκας καταθέτει στεφάνι
Το θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό της ΚΕ του ΚΚΕ, μετέφερε ο Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, μιλώντας στην εκδήλωση για το γιορτασμό της Επετείου ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου. Αλλά και την έκφραση τιμής στο ηρωικό έπος του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ και σ' όλους τους κατοπινούς αγώνες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας και τους νεότερους αγώνες του λαού μας, αποτίοντας φόρο τιμής στους αμέτρητους νεκρούς του αγώνα, ενάντια στο φασισμό, για τη λευτεριά της πατρίδας, τη λαοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

«Αντλούμε αισιοδοξία, θάρρος και έμπνευση από την αστείρευτη πηγή της χρυσής αυτής σελίδας της νεότερης ιστορίας μας. Και πάνω απ' όλα ανανεώνουμε τον όρκο και την πίστη μας στα οράματα και τα αιτήματα της Εθνικής μας Αντίστασης, θα πει ο ομιλητής, καταγγέλλοντας τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και τους πολέμους, αλλά και την ντροπή της ελληνικής συμμετοχής.

Αφού τόνισε πως το ΚΚΕ ήταν η ψυχή και η καρδιά, ο οργανωτής και καθοδηγητής, ο βασικός αιμοδότης της ΕΑ, αναφέρθηκε στις σημερινές εξελίξεις που επιβεβαιώνουν το Κόμμα και τις θέσεις του. Και, υπογραμμίζοντας πως αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι δύο είναι οι δρόμοι που ξανοίγονται, σήμερα, μπροστά στο λαό μας, ο ομιλητής θα επισημάνει:

Απέναντι στο δρόμο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, της Κεντροδεξιάς και Κεντροαριστεράς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ο δρόμος του λαού είναι ο δρόμος της Λαϊκής Εξουσίας και Λαϊκής Οικονομίας των οργανωμένων σε Μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, το αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό Μέτωπο που προβάλει το ΚΚΕ...

Καταλήγοντας ο Τ. Τσίγκας, θα τονίσει: Από δω, από το μνημείο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, το ΚΚΕ σας καλεί σε πανστρατιά υποστήριξης των εκλογικών συνδυασμών του ΚΚΕ. Ούτε μια ψήφος δεν πρέπει να πάει χαμένη. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να μεταφραστεί σε δύναμη συνέχισης και παραπέρα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, είτε με πράσινο είτε με γαλάζιο περιτύλιγμα.

61η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ
Βροντερό μήνυμα αγώνα μαζί με το ΚΚΕ

Χιλιάδες αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ -ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ συμμετείχαν στο φετινό γιορτασμό για την ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοπόταμου

Ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης χαιρετίζει στην εκδήλωση
Ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης χαιρετίζει στην εκδήλωση
Ηταν πολλές χιλιάδες, από τη γενιά της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης, ασπρομάλληδες του ΕΑΜ, ΕΛΑΣίτες και ΕΠΟΝίτες. Αγωνιστές των δημοκρατικών και κοινωνικών αγώνων και του αντιιμπεριαλιστικού φιλειρηνικού κινήματος, της γενιάς του Πολυτεχνείου, αλλά και τα σημερινά παιδιά της ΚΝΕ. Που, προχτές την Κυριακή 23 Νοέμβρη, έφθασαν στο Γοργοπόταμο, από κάθε γωνιά της χώρας, με πολλές δεκάδες πούλμαν, αλλά και κάθε άλλο μέσο μετακίνησης, για να τιμήσουν την 61η επέτειο της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, το Νοέμβρη του 1942, από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη και με τη συμμετοχή του ΕΔΕΣ και Αγγλων σαμποτέρ.

Μαζικό παρών

Την εκδήλωση τίμησε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Επίσης αντιπροσωπεία της ΕΠ Αν. Στερεάς- Εύβοιας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Λουκά Γκούνη, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της ΕΠ Στερεάς.

Παραβρίσκονταν, ακόμα, πολλές δεκάδες εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων απ' όλες τις περιοχές της χώρας, από το ΚΜΙΕΑ, την ΠΕΑΦΕ, ακόμα και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Αυστραλίας. Ο πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Διαμαντής Μαυροδόγλου, ο επίτιμος Δήμαρχος Καισαριανής Παν. Μακρής, ο επίτιμος δήμαρχος Πετρούπολης Ν. Παξιμαδάς, ο πρώην δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, ο δήμαρχος Μακρακώμης, ο αντιδήμαρχος Γοργοποτάμου και πολλοί άλλοι.

Στο βάθος διακρίνεται η Γέφυρα του Γοργοπόταμου
Στο βάθος διακρίνεται η Γέφυρα του Γοργοπόταμου
Ο τόπος της γιορταστικής εκδήλωσης στο Γοργοπόταμο κατακλύστηκε από το πλήθος ανθρώπων κάθε ηλικίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των κορυφαίων οργανώσεων της ΕΑΜικής Αντίστασης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ). Εδώ προσήλθαν για να τιμήσουν τους αγωνιστές «της "Δρακογενιάς" της Εθνικής Αντίστασης. Της γενιάς που όρθωσε το ανάστημά της ενάντια στον Ιταλό φασίστα στο Αλβανικό Μέτωπο κι έγραψε με το αίμα της το Επος του 1940 και στη συνέχεια τη νέα μεγάλη εποποιία της Εθνικής Αντίστασης 1940-44, που απελευθέρωσε την Ελλάδα από την τριπλή γερμανο- ιταλο-βουλγαρική κατοχή. Αλλά και αντιτάχθηκε γενναία στην αγγλο-αμερικανική επέμβαση και κατοχή με την Αντίσταση το Δεκέμβρη του 1944. Για να συνεχίσει με την ηρωική ένοπλη πάλη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στον εμφύλιο στα 1946-1950», όπως θα υπογραμμίσει στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ Γιώργης Μωραΐτης.

Ο Γιώργης Μωραίτης

«Το μήνυμα του Γοργοπόταμου είναι πάντα επίκαιρο», τόνισε στην ομιλία του. «Είναι μήνυμα αντίστασης και αγώνα, ενότητας και πάλης των λαϊκών δυνάμεων. Ενάντια στην πολιτική της άρχουσας τάξης και των κομμάτων της. Ενάντια στην πολιτική της υποτέλειας στις ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους... Είναι πάλη για τα προβλήματα των εργαζομένων. Με τη συσπείρωση στο πλατύ αντιιμπεριαλιστικό αντιμονοπωλιακό δημοκρατικό μέτωπο. Για την άλλη πολιτική που χαράζει το ΚΚΕ. Το κόμμα της Εθνικής Αντίστασης, το ηρωικό Κόμμα των αγώνων και των θυσιών, με προοπτική τη λαϊκή εξουσία και το σοσιαλισμό».

Χιλιάδες αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης και νεολαίοι της ΚΝΕ τίμησαν και φέτος την επέτειο του Γοργοπόταμου
Χιλιάδες αγωνιστές και φίλοι της Αντίστασης και νεολαίοι της ΚΝΕ τίμησαν και φέτος την επέτειο του Γοργοπόταμου
«Από αυτόν εδώ το χώρο υψώνουμε "κατηγορώ" στην πολιτική εξουσία και στην παρούσα κυβέρνηση, για την απαράδεκτη συμπεριφορά της απέναντί μας. Που εκμεταλλεύεται τα Ιερά και τα Οσιά της όσο μπορεί. Που καταπατεί όμως τα δίκαιά της κι αφήνει άλυτα τα προβλήματα της. Ε, όχι! Αυτό δε θα περάσει», θα τονίσει ο πρόεδρος της ΠΟΑΟ.

Την εκδήλωση άνοιξε ο αντιστασιακός Γιώργος Φιλιππίδης, επισημαίνοντας τη βροντερή απάντηση που δίνεται με τη μεγαλειώδη συγκέντρωση σ' αυτούς που προσπαθούν να απονευρώσουν την Εθνική Αντίσταση και να την αποχρωματίσουν από το ΚΚΕ κλπ.

Από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ Λάρισας και όλους τους συγκεντρωμένους αντήχησε το «Βροντάει ο Ολυμπος, αστράφτει η Γκιώνα» και ο αντιδήμαρχος Δήμου Γοργοποτάμου καλωσόρισε τους αγωνιστές και τους άλλους συμμετέχοντες στην εκδήλωση.

Χαιρετισμός της ΚΝΕ

Το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος της ΚΝΕ Σωτήρης Σωτηρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, που στο σύντομο χαιρετισμό της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, που απηύθυνε στην εκδήλωση, υπογράμμισε τους δεσμούς της ΚΝΕ με τη γενιά και τους αγώνες της Αντίστασης που συνεχίζονται σήμερα. «Εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε στο Μουσείο την Εθνική Αντίσταση, το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, τους δημοκρατικούς αγώνες του λαού μας, τους μεγάλους εργατικούς λαϊκούς αγώνες», τόνισε για να προσθέσει: «Εμπνεόμαστε και διδασκόμαστε απ' αυτούς. Συνεχίζουμε, παίρνοντας υπόψη και τις νέες απαιτήσεις, τις νέες ανάγκες και εξελίξεις. Σήμερα τίθεται το ερώτημα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην εμπλοκή της Ελλάδας στα στρατιωτικά πολιτικά σχέδια των ΗΠΑ-ΕΕ. Ο κ. Σημίτης, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και οι ΣΥΝ αυτώ λένε ΝΑΙ σε όλα! Αλλά η νεολαία θα δώσει τη δική της απάντηση. Και θα είναι ίδια με τις απαντήσεις που έδωσαν η γενιά της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ μέσα από την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Που συνέχισε η νεολαία της ΕΔΑ και των Λαμπράκηδων, η γενιά του Πολυτεχνείου. Είναι αυτή η απάντηση που δίνουν σήμερα οι νέοι κομμουνιστές. Που δίνει η ΚΝΕ στα 35 χρόνια... Συνεχίζουμε ανυπότακτοι με το ΚΚΕ ενάντια στον ίδιο εχθρό, τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό. Για το σοσιαλισμό», θα διαβεβαιώσει ο νεολαίος της ΚΝΕ.

Παρόντες οι «απόγονοι»

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Γρηγόρης Τουγλίδης, αφού υπογράμμισε το μεγαλείο του Επους της Εθνικής Αντίστασης, του αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ, για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική προκοπή, το τεράστιο πολιτικό - πολιτιστικό έργο που συντελέστηκε στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα στις περιοχές που απελευθερώνονταν, θα υπογραμμίσει:

«Ο σύλλογός μας που, μέρα τη μέρα, αναπτύσσεται με τη δημιουργία νέων παραρτημάτων και πυρήνων αγωνίζεται, μαζί και πλάι στις αντιστασιακές οργανώσεις, για την ηθική και υλική αποκατάσταση των αγωνιστών της Αντίστασης. Για να αναδειχτούν τα ιδανικά και τα οράματα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ. Για να μπει στα σχολεία η πραγματική Ιστορία της ΕΑΜικής, της Εθνικής Αντίστασης, για να διαπαιδαγωγούνται και διδάσκονται η σημερινή και οι μελλοντικές γενιές της πατρίδας μας». Κάλεσε, τέλος, όλους τους νέους αγωνιστές να πλαισιώσουν και να ενταχθούν στο σύλλογο για να πετύχει τους στόχους του, για τη διάδοση και ανάδειξη των ιδανικών και των οραμάτων της ΕΑ και του ΔΣΕ.

Ο Β. Φυτσιλής

Μετά την κεντρική ομιλία που έκανε ο Τάκης Τσίγκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Βασίλης Φυτσιλής κλείνοντας την εκδήλωση, κατάγγειλε την καπηλεία της Εθνικής Αντίστασης που επιχειρείται από τους κυβερνητικούς και τους παρατρεχάμενούς τους, την κυβέρνηση που, τάχα, γιορτάζει στα λόγια, αλλά υπονομεύει, στην πράξη, τα ιδανικά της ΕΑ και με την υποτιμητική και ανέντιμη εχθρική στάση της και απέναντι στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κ. Σημίτης, αλλά και υπουργοί της κυβέρνησής του αρνούνται να δεχτούν αντιπροσωπεία της ΠΕΑΕΑ και να ακούσουν τα αιτήματα των αντιστασιακών, που παραμένουν αδικαίωτα.

Το ψήφισμα

Κάλεσμα υπερψήφισης του ΚΚΕ

Αποτίουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ηρωικούς νεκρούς μας του Γοργοπόταμου και των άλλων λαϊκών αγώνων και δίνουμε για μια ακόμα φορά τον όρκο και την υπόσχεση πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα στο δρόμο που εκείνοι χάραξαν, ώσπου να γίνουν πράξη τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού, για τα οποία έδωσαν τη ζωή τους, τονίζεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στο τέλος της εκδήλωσης.

Επίσης, εκφράζεται η οργή και αγανάκτηση για την πολιτική των Αμερικανών πολεμοκάπηλων και των συμμάχων τους και καταδικάζονται η απρόκλητη επίθεση και κατοχή του Ιράκ και η γενοκτονία των Παλαιστινίων από τους Σαρόν και Μπους, καθώς και για την υποτελή στάση της ελληνικής κυβέρνησης, που συμμετέχει ενεργά και τους διευκολύνει με κάθε τρόπο.

Οι αγωνιστές, με το ψήφισμά τους από το Γοργοπόταμο, «καλούν τον ελληνικό λαό, κάθε Ελληνα πατριώτη και δημοκράτη να συστρατευτούν στο Λαϊκό, Πατριωτικό Μέτωπο που προτείνει το ΚΚΕ. Στις επικείμενες εκλογές να δώσουμε ένα ηχηρό χαστούκι στους εκπροσώπους του δικομματισμού (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) και να ενισχύσουμε, σε ψήφους και έδρες στη Βουλή, το τιμημένο ΚΚΕ, για ν' ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο αύριο της πατρίδας και του λαού μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ