ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Δυναμικά αύριο στην απεργία!

Η προεκλογική εμφάνιση του Πασχαλίδη χτες στη Ζώνη δεν έπεισε τους μεταλλεργάτες

Συσπειρωμένοι και συστρατευμένοι γύρω από τα αγωνιστικά τους σωματεία, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης προετοιμάζονται να δώσουν τη μάχη της αυριανής 24ωρης απεργίας και της απεργιακής τους συγκέντρωσης στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με κύριο αίτημα «Δουλιά για όλους», με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η προετοιμασία για τη μαζικότητα της απεργιακής κινητοποίησης, η οποία σύμφωνα με την κοινή απόφαση των σωματείων αποτελεί την έναρξη νέων αγώνων, είναι ταυτόχρονα και η απάντηση των εργαζομένων στα μπόλικα «θα», που τους μοίρασε «απλόχερα» ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδης, κατά την παρουσία του στη Ζώνη χτες το μεσημέρι. Δηλαδή κατά την... καθιερωμένη πια επίσκεψη στα ματωμένα χώματα της Ζώνης των εκπροσώπων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ, αποκλειστικά και μόνο κάθε προεκλογική περίοδο...

Ο υπουργός συναντήθηκε στις 12 το μεσημέρι με τους εκπροσώπους από τα σωματεία της Ζώνης και των εργοδοτικών Ενώσεων, στο επισκευαζόμενο πλοίο «ΦΑΙΣΤΟΣ ΠΑΛΑΣ» και μέσα σε κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο, καθώς στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι εργατοτεχνίτες είναι άνεργοι, πριν από ένα περίπου μήνα ο κλάδος θρήνησε έναν ακόμα νεκρό από την έλλειψη των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας και από πάνω τους τιμωρούν κόβοντάς τους την ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική τους περίθαλψη, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 400 που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες να κινδυνεύουν άμεσα. Ακόμα από τους συνδικαλιστές σχολιάστηκε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ...«ήρθε ο βουλευτής στο χωριό». Η κυβέρνηση, παίζοντας με το μεροκάματό τους, κατά καιρούς τους έχει «φουσκώσει» με σωρεία εξαγγελιών περί αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της Ζώνης και την ίδια στιγμή δεν έχει εφαρμόσει νόμους που έχει ψηφίσει από το 1998, όπως το περιβόητο Μητρώο Επιχειρήσεων, επιτρέποντας στους εργοδότες να επιβάλουν σε βάρος του κλάδου την πιο άγρια μορφή εκμετάλλευσης και να σκοτώνουν εργάτες ανενόχλητοι, αυξάνοντας την κερδοφορία τους.

Τεράστια είναι τα προβλήματα και των επιχειρήσεων της Ζώνης, αφού, όπως ειπώθηκε από την πλευρά των εργοδοτικών Ενώσεων, τα «λουκέτα» πάνε «σύννεφο» και συνολικά το 95% των επιχειρήσεων «ψυχορραγεί».

Ο Γ. Πασχαλίδης, στο κύριο αίτημα να έρθουν δουλιές στη Ζώνη, δεν έδωσε σαφή απάντηση. Ενώ ανέλαβε τη δέσμευση, στο χρονικό διάστημα που θα μείνει στο ΥΕΝ, να τεθεί σε λειτουργία το Μητρώο Επιχειρήσεων, να υπογραφεί η υπουργική απόφαση για τη χωροθέτηση της Ζώνης και η καταβολή των οφειλών των εργοδοτών προς το ΙΚΑ να γίνει με ευνοϊκούς όρους. Ακόμα να εκπονηθεί μελέτη από τον ΟΛΠ για την εγκατάσταση πλωτών δεξαμενών στην Κυνοσούρα και μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας να δοθεί στα χέρια των φορέων το σχέδιο για τη λειτουργία του φορέα διαχείρισης της Ζώνης. Είπε ότι το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων «βλέπει θετικά» το αίτημα για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανέργων, δεσμεύτηκε για την απομάκρυνση των παροπλισμένων πλοίων και ναυαγίων και άλλα.


Ιδιώτες θα προσλαμβάνουν για λογαριασμό του Δημοσίου

Αποκαλυπτική του κυβερνητικού εμπαιγμού προς τους χιλιάδες άνεργους είναι η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών προς τους Δήμους, για την πολυδιαφημιζόμενη πρόσληψη χιλιάδων ανέργων μερικής απασχόλησης που ξεκαθαρίζει ότι κανένας Δήμος δεν μπορεί να προσλάβει απευθείας ούτε έναν άνεργο, ούτε καν μερικής απασχόλησης!

Αυτό προκύπτει ξεκάθαρα από το γεγονός ότι συμβάσεις για προσλήψεις ανέργων μπορούν να κάνουν, όπως αναφέρεται, όχι οι ίδιοι οι δήμοι αλλά επιχειρήσεις των ΟΤΑ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αναπτυξιακές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρίες, αστικές μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα εταιρίες και τα Περιφερειακά Ταμεία Ανάπτυξης των περιφερειών της χώρας που ελέγχονται κατευθείαν από την κυβέρνηση. Δηλαδή, προσλήψεις μπορούν να κάνουν μόνο ο κυβερνητικός μηχανισμός (μέσα από τα Περιφερειακά), οι ιδιωτικού δικαίου επιχειρήσεις και κανένας δήμος! Επιπλέον, το υπουργείο Εσωτερικών προσδιορίζει, τις όποιες προσλήψεις σε πολύ συγκεκριμένες ειδικότητες όπως σχολικοί φύλακες, «βοήθεια στο σπίτι» κλπ., δηλαδή κατ' εξοχήν κοινωνικές υπηρεσίες που ανήκουν στους ίδιους τους δήμους! Ξεχωριστή αναφορά στα νέου τύπου δουλεμπορικά που μπορούν να προσλαμβάνουν ανέργους με μερική απασχόληση γίνεται στην περίφημη ΕΕΤΑΑ, μέσα από την οποία η κυβέρνηση εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση διαφόρων χρυσών εφεδρειών του εκλογικού μηχανισμού της...

Και μέσα από την εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση προσπαθεί για ακόμα μια φορά να κουκουλώσει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενοι, όπως οι σχολικοί φύλακες, οι οποίοι μέχρι σήμερα εργάζονται χωρίς ασφάλιση και απαιτούν σταθερή απασχόληση, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ενώ σύντομα θα αντιμετωπίσουν το φάσμα της ανεργίας, καθώς τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα, με τα οποία προσλήφθηκαν πολύ σύντομα λήγουν.

Αποκαλυπτικό και για τον προσανατολισμό των προγραμμάτων πρόσληψης με μερική απασχόληση είναι το γεγονός ότι ανάμεσα στις ανάγκες για τις οποίες μπορεί να δικαιολογηθεί πρόσληψη με μερική απασχόληση είναι τα προγράμματα που έχουν χρηματοδότηση της ΕΕ. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως ανάγκες κοινωνικού χαρακτήρα που δεν έχουν έγκριση από την ΕΕ απλά δε θα καλυφθούν.

Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα θα έχουν ισχύ μόνο 24 μηνών και αφορούν δουλιά 20 ωρών τη βδομάδα. Οι άνεργοι θα προσλαμβάνονται από ιδιωτικά δουλεμπορικά που θα έχουν υπογράψει συμβάσεις έργου με φορείς του Δημοσίου, ώστε να μη θεμελιώνεται κανένα δικαίωμα στους ανέργους, πέρα από αυτό της 4ωρης απασχόλησής τους για ορισμένο διάστημα.

ΟΤΕ
Σχεδιάζει απολύσεις για περισσότερα κέρδη

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ, Λ. Αντωνακόπουλου, για απολύσεις 4.000 εργαζομένων μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση, διά του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελή, επιχειρεί να υποβαθμίσει το τόσο σοβαρό αυτό θέμα, λέγοντας απλά ότι «οι απολύσεις δε βοηθούν τον Οργανισμό», η διοίκηση του ΟΤΕ επιβεβαιώνει ότι «επεξεργάζεται πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, με στόχο τη βελτίωση των δεικτών παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας».

Σημειώνεται ότι αν και η διοίκηση του ΟΤΕ κάνει λόγο για την ανάγκη «μείωσης του κόστους», με τις επιλογές της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, έχει οδηγήσει τον ΟΤΕ στην απώλεια ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών, στις λεγόμενες «επενδύσεις» στις χώρες των Βαλκανίων.

Με ανακοίνωσή της η Γραμματεία της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης ΟΤΕ (ΕΣΚ - ΟΤΕ), επισημαίνει: Μοναδικός πλέον στόχος των διοικήσεων του ΟΤΕ και της κυβέρνησης, είναι η διατήρηση και αύξηση της κερδοφορίας, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στη δυναμικότητα της επιχείρησης και τους εργαζόμενους. Η επιλογή αυτή οδηγεί σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας και υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων, που θα απομείνουν. Θα εξαπλωθεί η μερική απασχόληση με το φτηνό εργατικό κόστος και θα εκχωρηθούν νέες δραστηριότητες του ΟΤΕ σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και εργολάβους. Θα προχωρήσει η παραπέρα ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις πιστοποιούν τις εκτιμήσεις της ΕΣΚ ότι συνολικά οι πολιτικές της ιδιωτικοποίησης, της «απελευθέρωσης και του «ελεύθερου ανταγωνισμού», αποβαίνουν μονόπλευρα σε βάρος του ΟΤΕ, των εργαζομένων σε αυτόν και των απλών αστικών συνδρομητών του. Επιβεβαιώνουν, παράλληλα, τις ευθύνες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ που προώθησαν από κοινού τις πολιτικές αυτές. Ευθύνες έχουν και οι δυνάμεις του ΣΥΝ, αφού στα πλαίσια της «ρεαλιστικής» αντιμετώπισης των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, άμεσα και έμμεσα στήριξαν αυτές τις επιλογές.

Η ΕΣΚ καλεί τους εργαζόμενους και τους συνδρομητές να καταλογίσουν αυτές τις ευθύνες, να καταδικάσουν αυτά τα κόμματα στις επερχόμενες εκλογές και να ενισχύσουν το ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που κατήγγειλε, καταγγέλλει και αντιστέκεται σε αυτή την πολιτική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ