ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στην Κούβα η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ

Αρχισαν χτες οι συζητήσεις με τους Κουβανούς συντρόφους

Από διαδηλώσεις του κουβανικού λαού ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, που σέρνεται πίσω από το άρμα των ΗΠΑ
Από διαδηλώσεις του κουβανικού λαού ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, που σέρνεται πίσω από το άρμα των ΗΠΑ
ΑΒΑΝΑ (Του απεσταλμένου μας Μανόλη ΠΑΚΙΑ).-

«Οι σχέσεις ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο ΚΚ Κούβας ήταν πάντα και εξακολουθούν να είναι πολύ στενές, συντροφικές και υπάρχει άμεση συνεργασία κατ' αρχήν στο διεθνές κίνημα, στη σύνδεση ανάμεσα στα κομμουνιστικά κόμματα, στην πάλη κατά του πολέμου, κατά του νεοφιλελευθερισμού, αλλά υπάρχει ακόμα συνεργασία ανάμεσα στα δύο κόμματα, στα πλαίσια ανταλλαγής της πείρας. Επίσης, υπάρχει στενή συνεργασία και ανάμεσα στις δύο Νεολαίες, την Ενωση Νέων Κομμουνιστών Κούβας και την ΚΝΕ. Γενικά, όμως, στην Ελλάδα υπάρχει μια δραστηριότητα σε σταθερή βάση, έκφρασης αλληλεγγύης στην Κούβα, με το Σύνδεσμο Αλληλεγγύης και την Επιτροπή Αλληλεγγύης και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια και την τελευταία περίοδο υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον, γιατί ξέρουμε ότι η Κούβα είναι στο στόχαστρο των ΗΠΑ, στα πλαίσια της λίστας που έχουν κάνει κατά των λεγόμενων "χωρών του κακού". Αλλά η Κούβα αποτελεί και έναν ιδιαίτερο στόχο, που δεν μπορούν να χωνέψουν οι ΗΠΑ. Οτι μέσα στο στόμα του λύκου υπάρχει μια χώρα που οικοδομεί το σοσιαλισμό».

Αυτά επισήμανε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, σε ερώτηση δημοσιογράφου του κουβανικού πρακτορείου ειδήσεων ΑΙΝ, κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο της Αβάνας («Χοσέ Μαρτί»).


Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλ. Παπαρήγα, στην οποία συμμετέχουν ο Κ. Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, η Δ. Μάρκου, συνεργάτης του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και ο Μ. Πάκιας από το «Ριζοσπάστη», έτυχε θερμής υποδοχής από πολυμελή αντιπροσωπεία του ΚΚ Κούβας, στην οποία συμμετείχαν ο Αμπελάρδο Κουρμπέλο και ο Οσκαρ Μαρτίνεζ, μέλη της ΚΕ του ΚΚ Κούβας και ο Χούλιο Φρόμεντα, υπεύθυνος για την Ελλάδα από το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, που επισκέπτεται από την περασμένη Κυριακή, 23 Νοέμβρη, την Κούβα μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, συνέχισε χθες το πρωί τις επαφές με στελέχη του κόμματος. Νωρίς χθες το πρωί, η Αλ. Παπαρήγα κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Χοσέ Μαρτί. Αμέσως μετά, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, είχε συνάντηση με τον επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Χοσέ Ραμόν Μπαλαγιέρ, μέλος του ΠΓ του κόμματος.

Ο σύντροφος Μπαλαγιέρ, μεταξύ άλλων, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ανάλυση της επαναστατικής μεταρρύθμισης, που προωθούν στο σύστημα Παιδείας. Η μεταρρύθμιση προβλέπει τον ολόπλευρο εκπαιδευτικό, σε ολιγάριθμες τάξεις των 15 και 20 παιδιών, ο οποίος διδάσκει το σύνολο των μαθημάτων. Εχει την ευθύνη της επαφής με την οικογένεια του παιδιού, με στόχο την άνοδο της πολιτιστικής και πολιτικής μόρφωσης των νέων. Στόχος της μεταρρύθμισης είναι, επίσης, η εξάλειψη κάθε κοινωνικής διαφοράς που προκύπτει στο παιδί από το διαφορετικό επάγγελμα ή το διαφορετικό επίπεδο μόρφωσης των γονιών του. Ετσι, το παιδί του ξυλουργού, όπως είπε ο σύντροφος Μπαλαγιέρ, και το παιδί του μηχανικού εξελίσσονται ίσα και δε θα έχουν κανένα εμπόδιο στην ανώτατη μόρφωση.

Ακόμα, ο σύντροφος Μπαλαγιέρ ανέπτυξε τις σημαντικές εξελίξεις στο κίνημα των λαών της Λ. Αμερικής. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν κύριο στόχο τη Βενεζουέλα, θέλοντας να ανατρέψουν την κατάσταση, καθώς τη θεωρούν κρίκο για να προωθηθεί το σχέδιο ΑΛΚΑ, σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες. Η κυβέρνηση της Κούβας παραμένει σταθερή εναντίον του σχεδίου ΑΛΚΑ και υπέρ της παραπέρα εξέλιξης της ΜΕΡΚΟΣΟΥΡ, που θα αποτελέσει αντίβαρο στην κατακτητική εμπορική πολιτική των ΗΠΑ.

Αργά χθες το απόγευμα, η αντιπροσωπεία του Κόμματος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας (Βουλή) Ρικάρντο Αλαρκόν. Ακόμα, συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα της Ομοσπονδίας Γυναικών Κούβας Γιολάντα Φερέρ.

Τις επόμενες μέρες, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα έχει επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών της Κούβας Φελίπε Πέρεζ Ρόκε, με τον υπουργό Πολιτισμού Αμπελ Πριέτο, με τον Χοσέ Ραμόν Φερνάντεζ αντιπρόεδρο του Υπουργικού Συμβουλίου - πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κούβας, με τον Κάρλος Λάχε Νταβίλα γραμματέα της Εκτελεστικής Επιτροπής του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον γενικό γραμματέα των Κουβανικών Συνδικάτων, με τον πρώτο γραμματέα της Κομμουνιστικής Νεολαίας Κούβας, με τον πρόεδρο του Κουβανικού Ινστιτούτου για τη Φιλία των Λαών και με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Μελέτης Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

Η αντιπροσωπεία θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Τσε Γκεβάρα στην πόλη Βίλα Κλάρα. Επίσης θα πάρει μέρος σε μεγάλη αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση της νεολαίας και των φοιτητών της Αβάνας και θα επισκεφθεί το Κέντρο Γενετικής Ιατρικής, τη Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή και άλλα ιδρύματα και φορείς της Κούβας.


Την Κυριακή 7 Δεκέμβρη η κορύφωση των εκδηλώσεων

Η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει πλατιά εκδήλωση στις 6.30 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου

Την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα αφιερωμένες στα 85 χρόνια από την ίδρυση - το 1918 - του ΚΚΕ, θα αποτελέσει η πλατιά πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, την Κυριακή 7 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου. Ο χώρος βρίσκεται πολύ κοντά στη διασταύρωση της Λεωφόρου Αθηνών και της Θηβών (από τη Λ. Αθηνών μπαίνουμε στη Θηβών με κατεύθυνση το Περιστέρι, στα πρώτα φανάρια βρίσκουμε την οδό Κένεντι, όπου στρίβουμε δεξιά).

Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης. Θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες του Λεκανοπεδίου, στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, στους ριζοσπάστες αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους, που δε βολεύονται στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ