ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οπου κι αν βρισκόμαστε προωθούμε τους στόχους του Κόμματός μας

Εκδήλωση στην Κολωνία για τα 85χρονα του ΚΚΕ

Σε συγκέντρωση προς τιμήν των 85 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κολωνίας μίλησε ο Κώστας Βουλγαρόπουλος, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, που μεταξύ άλλων τόνισε αναφερόμενος στη μεγάλη επέτειο:

«Το ΚΚΕ 85 χρόνια, με επιτυχίες, ηρωισμούς και θυσίες, αλλά και με αδυναμίες και λάθη, κράτησε την ιδεολογική και οργανωτική του φυσιογνωμία, έμεινε κόμμα της εργατικής τάξης, μαρξιστικό - λενινιστικό, πιστό στις αρχές του προλεταριακού διεθνισμού δεμένο με τον γνήσιο πατριωτισμό. Είχε όλα τα χρόνια βαθιές τις ρίζες του στους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού. Γι' αυτό και άντεξε όλες αυτές τις δοκιμασίες, συνέχισε και συνεχίζει στον ίδιο σωστό δρόμο που διάλεξε το 1918».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς στην 85χρονη πορεία του ΚΚΕ και στις σφραγίδες που αυτό έβαλε σε μεγαλύτερους και μικρότερους αγώνες, στην τεράστια συμβολή και προσφορά του για την απόσπαση κατακτήσεων υπέρ των εργαζομένων και του λαού συνολικά, σημειώνοντας: «Ο λαός μας καταλαβαίνει πως αν δεν ήταν το ΚΚΕ πολλά πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα τότε και τώρα, όμως εμείς με βεβαιότητα λέμε πως στην ιστορία κανένας αγώνας, καμία θυσία δεν πάει ποτέ χαμένη».

Ερχόμενος στο σήμερα, στην εποχή της αντεπανάστασης και του προσωρινού πισωγυρίσματος, στην εποχή που ο συσχετισμός δύναμης διαμορφώθηκε υπέρ του ιμπεριαλισμού και οξύνθηκε υστερικά ο αντικομμουνισμός, και αφού αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά αυτής της εποχής, υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ όπως σε όλες τις δύσκολες καμπές του κινήματος έτσι και τώρα στάθηκε στις επάλξεις. Απαλλαγμένοι από επάρσεις και κούφιες μεγαλοστομίες μπορούμε όλοι μας να είμαστε περήφανοι για το κόμμα μας. Αγωνίστηκε ενάντια στην αντικομμουνιστική - αντισοσιαλιστική καταιγίδα, την ιμπεριαλιστική νέα τάξη πραγμάτων και άντεξε. Ανέδειξε με όλες του τις δυνάμεις πως ο σοσιαλισμός ήταν και παραμένει αναγκαίος και επίκαιρος. Αυθεντικός μάρτυρας σήμερα είναι η θηριωδία του ιμπεριαλισμού».

«Το 15ο και 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ - κατέληξε - εκτίμησε πως στην ελληνική κοινωνία ανοίγονται δύο δρόμοι, πως το πραγματικό δίλημμα συνοψίζεται στο εξής: Με τα μονοπώλια ή με τον λαό; Με τον ιμπεριαλισμό ή εναντίον του; Πάνω σ' αυτό καλούμε να τοποθετηθούν οι εργάτες και οι εργάτριες. Ετσι θα βοηθήσουμε το κόμμα μας στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν και στις ευρωεκλογές. Τους καλούμε ακόμα να γυρίσουν την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Να στηρίξουν την πολιτική του ΚΚΕ και του αδελφού κόμματος στη Γερμανία. Να ενισχύσουμε τις ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα της Γερμανίας, δημιουργώντας ταξικό πόλο από Ελληνες, Γερμανούς και αλλοδαπούς εργάτες. Να βοηθήσουμε οικονομικά το κόμμα μας, να αυξήσουμε την παρουσία του "Ριζοσπάστη" στους Ελληνες μετανάστες. Ετσι θα συμβάλουμε αποφασιστικά στο μεγάλο στόχο του ΚΚΕ για ενίσχυση των προϋποθέσεων για τη δημιουργία του λαϊκού μετώπου».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Παρουσίαση βιβλίου για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 85χρονα του ΚΚΕ, που διοργανώνει η ΝΕ Καρδίτσας του Κόμματος, παρουσιάστηκε το βιβλίο του Χρήστου Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα - Λόγος αναιρετικός».

Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών μαζικών φορέων του νομού και πλήθος κόσμου παραβρέθηκαν στην εκδήλωση που έγινε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, ενώ τους χαιρετισμούς του Χ. Φλωράκη στους συντοπίτες του μετέφερε ο Χρ. Τσιντζιλώνης, δημοσιογράφος - ιστορικός, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος και μίλησε για το βιβλίο.

«Πρόκειται - σημείωσε ο Χρ. Τσιντζιλώνης - για ένα αξιόλογο έργο που αναφέρεται στην πολυκύμαντη πορεία του συντρόφου Χαρίλαου Φλωράκη μέσα στο λαϊκό κίνημα και για το λαϊκό κίνημα. Σε μια υπερεβδομηντάχρονη ζωή και δράση ενός λαϊκού αγωνιστή, που είναι ταυτισμένος με την πορεία και τη δράση του ΚΚΕ». Και τόνισε ότι «ο Χ. Φλωράκης εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με την παλιά και τωρινή δράση του ν' αποτελεί πλούσια παρακαταθήκη για το Κόμμα, το εργατικό και λαϊκό κίνημα».

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε ο Βασίλης Φυτσιλής, συγγραφέας, αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ.

Εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι εκδηλώσεις γιορτασμού των 85 χρόνων του ΚΚΕ. Για τις επόμενες μέρες προγραμματίζεται να γίνουν οι παρακάτω:

Σήμερα, Τετάρτη
  • Εκδήλωση της ΚΟΒ Εμποροϋπαλλήλων της Αχτίδας Υπηρεσιών της ΚΟΑ, στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγ. Φιλόθεης 5Β, στην πλατεία Μητροπόλεως) στις 6μ.μ. Θα μιλήσει ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Εκδήλωση της ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στις 6.30μ.μ., με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Αύριο Πέμπτη, 27/11
  • Εκδήλωση διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ, στα Νεώρια, στο Παλιό λιμάνι των Χανίων, στις 8 το βράδυ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ενώ στο χώρο θα υπάρχει έκθεση με φωτογραφικό υλικό και άλλα υλικά του Κόμματος. Θα ακολουθήσει συναυλία από το συγκρότημα «Νότιος Ανεμος», με πολιτικό και επαναστατικό τραγούδι.
  • Στον Παλαμά Καρδίτσας, θα γίνει εκδήλωση για την ηρωίδα του Κόμματος Βαγγελίτσα Κουσιάντζα. Θα μιλήσει ο συγγραφέας και αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Βασίλης Φυτσιλής.
Την Παρασκευή, 28/11
  • Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ πραγματοποιεί συνεστίαση στις 9 μ.μ., στο κέντρο «Πύλης Μέγαρον», στα Τρίκαλα.
Το Σάββατο, 29/11
  • Στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, στις 6 μ.μ., πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση της ΝΕ Λάρισας, του ΚΚΕ, για τα 85 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, θα υπάρχει μουσικό αφιέρωμα από τον μουσικοσυνθέτη Δ. Φωτιάδη με ερμηνεύτρια την Μαρία Φωτιάδη, όπως και απαγγελίες ποιημάτων και προβολή ταινίας για την 85χρονη ιστορία του ΚΚΕ.
  • Η Αχτιδική Επιτροπή Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ και η Τομεακή Οργάνωση της ΚΝΕ καλούν σε εκδήλωση στις 6μ.μ., στην Ενωση Ποντίων (Λ. Ειρήνης 211). Θα μιλήσει η Ρούλα Καλογερόγιαννη μέλος της ΕΠ της ΚΟΠ και Γραμματέας της Αχτιδικής Επιτροπής Δυτικών Συνοικιών. Θα προβληθεί ταινία από τη δράση της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Αχτίδα Εργατοϋπαλλήλων της ΚΟΠ διοργανώνει συνεστίαση, αφιερωμένη στα 85 χρόνια του ΚΚΕ, στην ταβέρνα «ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Βλόντζος, μέλος την ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Συνεστίαση προς τιμήν των 85χρονων του Κόμματος πραγματοποιεί η Αχτίδα ΕΒΕ της ΚΟΑ, στις 9.30μ.μ., στο κέντρο «ΜΟΥΣΕΣ» στη Νίκαια (Γρ. Λαμπράκη 18, στη Γέφυρα Π. Ράλλη και Θηβών).
Την Κυριακή, 30/11
  • Εκδήλωση διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ, στο Θεατρικό Σταθμό Ηρακλείου (δίπλα στο ΚΤΕΛ στο λιμάνι) στις 11 το πρωί, όπου θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Η Αχτίδα 3ου - 4ου Διαμερίσματος Αθήνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση για τα 86 χρόνια από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση και τα 85 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, στις 10 π.μ., στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ». Θα μιλήσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Οι ΚΟΒ Παιδείας Ιλίου του ΚΚΕ και οι μαθητικές ΟΒ Ιλίου της ΚΝΕ καλούν στην εκδήλωση που διοργανώνουν αφιερωμένη στους αγώνες και την προσφορά του Κόμματος για το δικαίωμα στη μόρφωση και την Παιδεία, στις 10.30π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Ιλίου στον Αγ. Φανούριο.
Την Τετάρτη, 3/12
  • Εκδήλωση διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Υπαίθρου Πρέβεζας του ΚΚΕ, στο Κέντρο «Εράτιρα» στον Ωρωπό Πρέβεζας, στις 8μ.μ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ