ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλατιά συγκέντρωση προς τιμήν των 85χρονων

Διοργανώνεται από την ΚΕ του ΚΚΕ, στις 7/12, 6.30 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου

Την κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα αφιερωμένες στα 85 χρόνια από την ίδρυση - το 1918 - του ΚΚΕ, θα αποτελέσει η πλατιά πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος, την Κυριακή 7 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ Περιστερίου. Ο χώρος βρίσκεται πολύ κοντά στη διασταύρωση της Λεωφόρου Αθηνών και της Θηβών (από τη Λ. Αθηνών μπαίνουμε στη Θηβών με κατεύθυνση το Περιστέρι, στα πρώτα φανάρια βρίσκουμε την οδό Κένεντι, όπου στρίβουμε δεξιά).

Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Θα χαιρετίσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης. Θα ακολουθήσει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες του Λεκανοπεδίου, στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, στους ριζοσπάστες αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους, που δε βολεύονται στις επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


ΚΟΥΒΑ
Σημαντικές συναντήσεις της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ

Συνάντηση με τη Γιολάντα Φέρερ
Συνάντηση με τη Γιολάντα Φέρερ
ΑΒΑΝΑ (του απεσταλμένου μας Μανώλη ΠΑΚΙΑ).--

Τη σημασία της αποφασιστικής στάσης που κράτησε το ΚΚΕ στο πλευρό της σοσιαλιστικής Κούβας, η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια από την επιθετικότητα των ΗΠΑ, υπογράμμισε χτες ο υπουργός των Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε, στην αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ που με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνεχίζει για τρίτη μέρα σήμερα τις επαφές της με στελέχη του ΚΚ της Κούβας και της κυβέρνησης.

Ο Φελίπε Π. Ρόκε αναφέρθηκε στα οικονομικά μέτρα (ξένες επενδύσεις, τουρισμός, κυκλοφορία δολαρίου) που αναγκάστηκε να πάρει η κυβέρνηση της Κούβας μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών (χωρίς να παραβιάσει αρχές όπως για παράδειγμα το δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Παιδείας, χωρίς να προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις) για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας της χώρας και του σοσιαλιστικού συστήματος από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση εκείνα τα μέτρα που πήρε το κόμμα για την ενίσχυση της ιδεολογικοπολιτικής ενότητας του λαού σαν μια σημαντική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του εμπάργκο και συνολικότερα της ιμπεριαλιστικής επίθεσης. Σ' αυτή την προσπάθεια μάλιστα, τόνισε ο Φελίπε Π. Ρόκε, η συσπείρωση του λαού γύρω από το κόμμα ήταν καθοριστική στην αντιμετώπιση των συνεπειών του αποκλεισμού, στην προώθηση των στόχων που έθεσε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων και είχε αποτέλεσμα την αύξηση των μελών του κόμματος από 500 χιλιάδες σε 800 χιλιάδες σε μια περίοδο που δοκιμάζεται σκληρά ο λαός της Κούβας.

Από τη συνάντηση με τον Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκουέρ
Από τη συνάντηση με τον Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκουέρ
Μετά τη συνάντηση με τον Φελίπε Π. Ρόκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα παραχώρησε συνέντευξη στην κουβανική τηλεόραση.

Η αντιπροσωπεία του κόμματος συναντήθηκε χτες το απόγευμα με τον Χοσέ Ραμόν Φερνάντες, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου των Υπουργών και πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κούβας και με τον Οτο Ρίβερο, πρώτο γραμματέα της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών.

Δημοσιότητα από πλευράς των Κουβανών

Ευρεία δημοσιότητα δίνουν οι Κουβανοί στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Αβάνα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της κουβανικής εφημερίδας «Γκράνμα» και του πρακτορείου ειδήσεων «Πρένσα Λατίνα», την περασμένη Δευτέρα, μετά την εναπόθεση στεφάνου στο Μνημείο Χοσέ Μαρτίν στην Πλατεία Επανάστασης της Αβάνας, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη απ' την ΓΓ της ΚΕ Αλ. Παπαρήγα, τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ, και την Δέσποινα Μάρκου, μέλος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος, συναντήθηκαν με το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ. Οι δύο πλευρές ανέλυσαν τη σύνθετη διεθνή πολιτική κατάσταση, την κρίση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών συστημάτων, την εσωτερική πολιτική κατάσταση σε Αβάνα και Αθήνα, αλλά και τις καλές σχέσεις μεταξύ Κουβανών και Ελλήνων κομμουνιστών.

Στη διάρκεια συνάντησης ανάμεσα στον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης Λαϊκής Εξουσίας Κούβας, Ρικάρδο Αλαρκόν, και την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, αναλύθηκαν θέματα που συνδέονται με την κρίση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών συστημάτων.

«Σε κάθε τραπέζι συζήτησης διεθνούς συνάντησης και διάσκεψης στη Λατινική Αμερική, επισημαίνονται οι δυσκολίες διακυβέρνησης και η κρίση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών συστημάτων, όπως επίσης και η αξιοπιστία κομμάτων και Κοινοβουλίων, η άνοδος του κοινωνικού κινήματος», σημείωσε ο Αλαρκόν σύμφωνα με σχετικό τηλεγράφημα του πρακτορείου «Πρένσα Λατίνα».

Η Αλ. Παπαρήγα απ' την πλευρά της σημείωσε το καλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων αμφοτέρων χωρών, που όπως επισήμανε, «έχουν και ουσιαστικό περιεχόμενο». Μ' αυτή την αφορμή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην εκστρατεία αλληλεγγύης υπέρ των πέντε Κουβανών πολιτικών κρατουμένων στις ΗΠΑ που καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης με τις κατηγορίες τάχα της κατασκοπίας και της δράσης σαν ξένων πρακτόρων, ενώ το μόνο που έκαναν ήταν να συλλέγουν πληροφορίες για την τρομοκρατική και αντεπαναστατική δράση Κουβανών εξορίστων στη Φλόριδα.

Στη διάρκεια συνάντησης της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον επικεφαλής του τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΚ, Χοσέ Ραμόν Μπαλαγκέρ, ο τελευταίος ευχαρίστησε τους κομμουνιστές της Ελλάδας για την υποστήριξη που εκφράζουν ενάντια σε σχέδια διεθνούς πολιτικής απομόνωσης ή και πιθανής στρατιωτικής επέμβασης κατά της Κούβας. Ο Μπαλαγκέρ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αλληλεγγύη που εκφράζεται στον κουβανικό λαό, παρά την αποφασιστικότητα της ΕΕ να συμπλεύσει με τις εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ έναντι της Αβάνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ