ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Νοέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
Τεράστια ερωτηματικά για το κόστος

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για το κόστος των έργων προετοιμασίας και τέλεσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων

Το κόστος των έργων προετοιμασίας και τέλεσης των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών Αγώνων είναι το θέμα Ερώτησης που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Λ. Κανέλλη και Ν. Γκατζής προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, και Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλο.

Οπως σημειώνουν, «το διάστημα που απομένει έως την τελετή των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα αναδεικνύει μεταξύ άλλων σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με το οικονομικό μέρος της προετοιμασίας τους. Από δημοσιεύματα του Τύπου πληροφορούμαστε για την εξέλιξη στον τομέα της κατασκευής αθλητικών και συγκοινωνιακών έργων, υποδομών και αναπλάσεων. Από την πλευρά της κυβέρνησης η ενημέρωση όσον αφορά τα οικονομικά μεγέθη απουσιάζει», αναφέρεται στην Ερώτηση.

Στη συνέχεια οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν: «Σε δήλωση του υπουργού Οικονομίας, γίνεται σαφές ότι υπάρχουν προβλήματα και ότι επιδιώκεται η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση κατασκευών και εκτάσεων (π.χ. πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού)». Από την άλλη, «ο υπουργός Πολιτισμού προωθεί τη λεγόμενη "εθνική ιδέα" ενώ συνάπτονται υπέρογκα δάνεια. Το ίδιο διάστημα - συνεχίζουν οι βουλευτές - τα ήδη γνωστά δάνεια που έχουν συναφθεί μεταξύ των "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ", Δήμου Αθήνας και υπουργείου Υγείας με ξένες τράπεζες υπερβαίνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Αλλοι κυβερνητικοί παράγοντες κάνουν ανεύθυνα λόγο για ομοψυχία "όλων" των κομμάτων ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων».

Ωστόσο, «επειδή ο χρόνος του σχεδιασμού έχει προ πολλού παρέλθει και τα έργα είτε ολοκληρώθηκαν είτε ολοκληρώνονται με γοργούς ρυθμούς, επειδή τα δημοσιεύματα είναι αντιφατικά και ανεπαρκή ώστε να μπορούμε να σχηματίσουμε εικόνα για το πώς δαπανώνται τα χρήματα του φορολογούμενου λαού», οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τους υπουργούς:

  • «Ποιος είναι ο προϋπολογισμός και ποιο το κόστος ενός εκάστου των έργων που σχετίζονται με την προετοιμασία και τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 τόσο των εντασσόμενων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όσο και αυτών που εκτελούνται από ΑΕ του δημοσίου και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ);
  • Ποια είναι η συνολική δαπάνη ανά υπουργείο και έτος;
  • Ποια είναι η δαπάνη που θα επωμιστούν οι ΟΤΑ για αναπλάσεις και καλλωπισμούς;
  • Ποια είναι η πορεία της εταιρίας "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ"; Ποια έργα έχουν περάσει ή πρόκειται να περάσουν στην κατοχή της, για ποια από αυτά έχει γίνει έρευνα για εξεύρεση ιδιώτη αγοραστή και για ποια προγραμματίζεται κάτι τέτοιο;
  • Τέλος, ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη μεταολυμπιακή χρήση όσων έργων δεν περάσουν στην κατοχή της "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ";»
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ισχυρές σεισμικές δονήσεις

Ανησυχία έχουν προκαλέσει στους Ηρακλειώτες οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις εντάσεως ως και 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, που σημειώθηκαν την περασμένη Δευτέρα, σε διάστημα μικρότερο των 15 ωρών και έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί στην περιοχή της Μεσσαράς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, η ισχυρότερη σεισμική δόνηση των 5,2 ρίχτερ σημειώθηκε στις 5.50 το απόγευμα της Δευτέρας.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή νότια του Τυμπακίου, 364 χιλιόμετρα νότια της Αθήνας. Οι υπόλοιπες σεισμικές δονήσεις σημειώθηκαν στις 2.30, με 3,7 R, στις 5.57 με 3,8 R και στις 7.10, με 4 R.

Οι πρώτες δονήσεις είχαν μικρό εστιακό βάθος και γι' αυτό έγιναν αισθητές σε ορισμένες περιοχές του νομού. Ο απογευματινός σεισμός, όμως, είχε μεγαλύτερο βάθος με αποτέλεσμα να γίνει αισθητός σε όλο το νομό Ηρακλείου.

Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί αφού όπως σημειώνουν είναι ακόμα νωρίς για να βγουν τα κατάλληλα συμπεράσματα. Σύμφωνα με τους ίδιους χρειάζεται να περάσουν ορισμένα 24ωρα για να πουν με σιγουριά αν πρόκειται για τον κυρίως σεισμό.

Παραμένουν τα ισόβια

Παραμένουν τα ισόβια της Κ. Γιαννακοπούλου, καθώς το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτησή της, με την οποία ζητούσε να αναιρεθεί η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών, που την καταδίκασε σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία του αρχιμανδρίτη Αν. Ελευθεριάδη στη Νέα Σμύρνη τον Ιούλη του 1997.

Η Κ. Γιαννακοπούλου με την αίτηση αναίρεσης έπληττε το σκέλος της απόφασης που είχε δεχτεί ότι τέλεσε το έγκλημα σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και όχι σε βρασμό ψυχικής ορμής, καθώς και το επιχείρημα του μειωμένου καταλογισμού στη δολοφονία, επειδή κατά την άποψή της, το θύμα την παρέσυρε σε ερωτικό δεσμό και στη συνέχεια της απέσπασε χρήματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
Νέα παρέμβαση για το θάνατο του ειδικού φρουρού

Τη δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Υγείας - Πρόνοιας κατέθεσε χτες στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη σχετικά με το θάνατο του 29χρονου ειδικού φρουρού Παναγιώτη Σπανού στις 19/11/2003. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως παρά το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε ο άτυχος άνδρας, το 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο δεν τον δέχτηκε, καθώς δεν είχε βιβλιάριο του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο.

Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής: «Το τραγικό γεγονός του θανάτου του 29χρονου ειδικού φρουρού της ΕΛΑΣ Παναγιώτη Σπανού, ο οποίος, στις 19-11-2003, πέθανε κυριολεκτικά αβοήθητος, φέρνει ξανά στην επιφάνεια τις συνέπειες της εμπορευματοποίησης της Υγείας και της μετατροπής των (δημόσιων) Νοσοκομείων σε επιχειρήσεις με ανταποδοτική λειτουργία. Ο 29χρονος ειδικός φρουρός παρότι ιατροφαρμακευτικά καλύπτεται από το Δημόσιο (από τις 10-9-2003) δεν έγινε δεκτός στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο επειδή δεν είχε βιβλιάριο του δημοσίου, όχι με δική του ευθύνη, αλλά επειδή αυτά δεν έχουν χορηγηθεί ακόμα. Ετσι, συνέβη το αδιανόητο: ένας νέος άνθρωπος πέθανε αβοήθητος, επειδή δεν τον δέχτηκαν σε μία νοσοκομειακή μονάδα!

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Γιατί δεν έχουν εφοδιαστεί ακόμα με βιβλιάρια του δημοσίου οι ειδικοί φρουροί και οι συνοροφύλακες, που αριθμούν συνολικά 7.500 άτομα;
  • Γιατί δεν έχουν ενημερωθεί τα στρατιωτικά Νοσοκομεία για την υποχρέωση ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των ειδικών φρουρών και των συνοροφυλάκων;».

Δύο άτομα σκοτώθηκαν σε καραμπόλα αυτοκινήτων που έγινε στο 62ο χιλιόμετρο στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Βέροιας. Νεκροί είναι η Ελένη Πούπου, 68 χρόνων και η Ειρήνη Καζακίδου, 65 χρόνων, ενώ σοβαρά τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ ένας αλλοδαπός, αγνώστων στοιχείων.

Σε φυλάκιση πέντε μηνών με τριετή αναστολή καταδίκασε χτες το Αυτόφωρο τον Σόλωνα Κατσίκη, γιο του βουλευτή Θόδωρου Κατσίκη, ο οποίος στις 12 Νοέμβρη μαζί με τέσσερις φίλους του σταματούσε διερχόμενα οχήματα στη Λ. Μεσογείων και ζητούσαν τα στοιχεία από τους οδηγούς, παριστάνοντας τους άνδρες της ΕΥΠ. Σε επτά μήνες επίσης με τριετή αναστολή καταδικάστηκε και ο Σταμάτης Κοκκινάκης, ενώ οι άλλοι τρεις αθωώθηκαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ