ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Φονικά, εισβολές και ειρηνευτικές πρωτοβουλίες

Ολο και ορθώνεται το «τείχος»

Associated Press

Ολο και ορθώνεται το «τείχος»
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΓΕΝΕΥΗ.- Σε νέα εισβολή σε παλαιστινιακές περιοχές της Δυτικής Οχθης του Ιορδάνη προέβησαν χτες οι δυνάμεις του στρατού του Ισραήλ, σκοτώνοντας έναν «ένοπλο», φερόμενο ως μέλος των Ταξιαρχιών του αλ Ακσα, ο οποίος «προσπαθούσε να διαφύγει», όπως ανέφεραν, και ανατινάζοντας τις κατοικίες δυο «υπόπτων για τρομοκρατία», με αποτέλεσμα τουλάχιστον 60 άνθρωποι να μείνουν άστεγοι.

Οι συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές κινήσεις - τη Δευτέρα υπήρξαν 4 νεκροί, ανάμεσά τους ένα 9χρονο παιδί - εξώθησαν την οργάνωση Χαμάς να προειδοποιήσει με νέες επιθέσεις κατά Ισραηλινών στόχων, παρά την αυριανή συνάντηση για να αναζητηθούν περιθώρια μιας νέας κατάπαυσης του πυρός στην Αίγυπτο με την παρουσία του Αχμέντ ΚορέιΑμπού Αλα), του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού.

Οι αιματηρές εισβολές επισκιάζουν επίσης τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Γενεύης», τη συμβολική «αναζήτηση έντιμου συμβιβασμού», που απορρίπτεται από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριελ Σαρόν, ενώ απέναντί της τηρεί αμφίθυμη στάση η Παλαιστινιακή Αρχή. Οι Γιόσι Μπεϊλίν και Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, που ανέλαβαν την Πρωτοβουλία, επιχειρούν να λάβουν περίπου το «χρίσμα» της κυβέρνησης των ΗΠΑ: Επιδιώκουν συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Ουάσιγκτον, πράγμα που είναι πολύ πιθανό να συμβεί ακόμη κι εντός εβδομάδας, παρά τις σθεναρές αντιδράσεις της κυβέρνησης Σαρόν: Ο Πάουελ«διαπράττει ένα μεγάλο σφάλμα», δήλωσε ο υπουργός της κυβέρνησης του Εχούντ Ολμερτ, ελεεινολογώντας το ενδεχόμενο να λάβει επίσημη αμερικανική υποστήριξη, σε συμβολικό έστω επίπεδο, ένα ντοκουμέντο που καλεί για την απόσυρση των Ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης.

Η συζήτηση περί την ανεπίσημη αυτή «πρωτοβουλία ειρήνης», που τείνει να λάβει επίσημη στήριξη λόγω του αδιεξόδου στο λεγόμενο «οδικό χάρτη», έρχεται σε μια στιγμή που (επισήμως) στη διάρκεια της νέα Ιντιφάντα οι νεκροί ξεπέρασαν τους 3.631, το Τείχος συνεχίζει να ανεγείρεται «σπέρνοντας το σπόρο του μίσους», όπως, σχολίασε χτες ο Γιάσερ Αραφάτ, και ουδείς αναλυτής μοιάζει να πιστεύει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποτελέσει κάτι περισσότερο από «απομίμηση ειρηνευτικής συμφωνίας», όπως τη χαρακτήρισε ο ρωσικός Τύπος. Παρ' όλ' αυτά, Δυτικοί διπλωμάτες χαρακτήριζαν «θετικό» το γεγονός ότι κάτι, επιτέλους, «κινείται».

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση του Ισραήλ υπαγόρευσε και νέους όρους για την πιθανότητα επανάληψης του διαλόγου με τη Συρία, για πρώτη φορά από το 1997: Ο υπουργός Εξωτερικών Σιλβάν Σαλόμ τους όρισε ως εξής: «Να κλείσουν τα στρατόπεδα εκπαίδευσης των εξτρεμιστών, να σταματήσει η διακίνηση των φορτίων για λογαριασμό της Χεζμπολάχ από το αεροδρόμιο της Δαμασκού, να επαναληφθεί ο διάλογος με το Ισραήλ χωρίς προϋποθέσεις». Η αλαζονική στάση του Σαλόμ σχετίζεται, πιθανότατα, με τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης έγκρισης από τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους της επιβολής κυρώσεων σε βάρος της Συρίας τις αμέσως προσεχείς μέρες.

Νέες «τρομο-απειλές»

ΝΑΪΡΟΜΠΙ-ΕΛ ΡΙΑΝΤ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα οδηγία «επαγρύπνησης» προς όσους Αμερικανούς βρίσκονται στο εξωτερικό, ενόψει «πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων τις επόμενες μέρες», εξέδωσε χτες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εστιάζοντας τις ανησυχίες του ως επί το πλείστον σε Κένια και Σαουδική Αραβία.

Ηδη από χτες στο Ναϊρόμπι εκκενώθηκαν τα κτίρια που φιλοξενούν τα κεντρικά γραφεία και ένα παράρτημα της τράπεζας «Μπάρκλεϊς», τα γραφεία της αεροπορικής εταιρίας KLM, της γαλλικής πρεσβείας. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και γύρω από τα κεντρικά ξενοδοχεία της κενιατικής πρωτεύουσας, «Χίλτον» και «Στάνλεϊ», που φέρεται πως έχουν τεθεί στο στόχαστρο των τρομοκρατών. Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κατάσταση επαγρύπνησης επιβάλλεται «βάσει στοιχείων που έδωσε το βράδυ της Δευτέρας σε αξιωματούχο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Κένια ανώνυμος πληροφοριοδότης». Οι τρομοκράτες φέρεται πως σχεδιάζουν να εξαπολύσουν την επίθεσή τους στο Ναϊρόμπι με ένα φορτηγό παγιδευμένο με ισχυρές ποσότητες εκρηκτικών υλών...

Το ίδιο 24ωρο, η εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σαουδική Αραβία προειδοποίησε όσους Αμερικανούς εργάζονται στη χώρα να είναι πολύ προσεκτικοί «εντός των προσεχών ημερών», καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως επίκεινται τρομοκρατικές επιθέσεις ενδεχομένως με επίκεντρο κτιριακό συγκρότημα στο χωριό Σεντέτ...

Αφγανικές «προειδοποιήσεις» στην Ιταλία

Τον «άμεσο κίνδυνο να υπάρξουν επιθέσεις της "Αλ Κάιντα"στην Ιταλία και σ' άλλες χώρες της Ευρώπης» επέσεισε χτες και ο στρατηγός Νιάματ Ούλαχ Τζαλίλι, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Αφγανιστάν. Ο στρατηγός, σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «Κοριέρε ντε λα Σέρα», προσδιόρισε ως πιο «επικίνδυνη περίοδο» αυτήν «των Χριστουγέννων». Στην ίδια συνέντευξη, ο Τζαλίλι ισχυρίστηκε ότι, κατά τις πληροφορίες της Καμπούλ, τόσο ο Οσάμα μπιν Λάντεν, όσο και ο μουλάς Μοχάμαντ Ομάρ βρίσκονται εν ζωή και κινούνται με πλήρη ελευθερία στο Πακιστάν (μολονότι η κυβέρνηση του τελευταίου διαψεύδει ακούραστα τέτοιους ισχυρισμούς). Σύμφωνα με τον Τζαλίλι, ο ιδρυτής και ιδεολογικός ηγέτης της «Αλ Κάιντα» θεάθηκε στην επαρχία Σιτράλ (στις αυτοδιοικούμενες περιοχές των φυλών στο Πακιστάν) και ο μουλάς Ομάρ θεάθηκε σε τζαμί της Κέτα. Οι ισχυρισμοί προκαλούν οργή στο Ισλαμαμπάντ, οι σχέσεις του οποίου με την Καμπούλ είναι τεταμένες.

Συλλήψεις στο Λονδίνο

Δεκατέσσερα άτομα ηλικίας από 28 έως 32 ετών συνέλαβε χτες η βρετανική αστυνομία κατά τη διάρκεια τριών μεμονωμένων «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων επί το πλείστον στο Νοτιοδυτικό και Κεντρικό Λονδίνο.

Τέσσερις από τους 14 συλληφθέντες κρατούνται μετά από έρευνες αστυνομικών σε έξι κατοικίες και σε τρεις επιχειρήσεις στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο μια και θεωρούνται ύποπτοι για ανάμειξη «σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την τρομοκρατία»... Εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Λονδίνο δεν έδωσε στοιχεία για τους άλλους δέκα, αρκούμενος να δηλώσει πως οι «αντιτρομοκρατικές έρευνες συνεχίζονται»...

ΟΗΕ
Περί απειλής της ... «Αλ Κάιντα»

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

«Πολλές από τις πηγές χρηματοδότησης της "Αλ Κάιντα" δεν έχουν εντοπιστεί και κάποιες άλλες δεν έχουν "παγώσει"», όπως τουλάχιστον υπογραμμίζει έκθεση του ΟΗΕ, που προσθέτει ότι η «ιδεολογία» του δικτύου της «Αλ Κάιντα» συνεχίζει να εξαπλώνεται, έχοντας μάλιστα πρόσβαση σε οργανώσεις και δραστηριότητες που τη χρηματοδοτούν... προειδοποιώντας για νέες επιθέσεις.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί ότι μόνον η έλλειψη τεχνογνωσίας σταματά την «Αλ Κάιντα» από την πραγματοποίηση επίθεσης με βιολογικά ή χημικά όπλα, όπως τουλάχιστον εκτιμά στην έκθεσή του ο Μάικλ Τσάντλερ, ανώτατος αξιωματούχος του Οργανισμού, τονίζοντας ότι το δίκτυο του Οσάμα μπιν Λάντεν χρηματοδοτείται από πλούσιους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, καθώς και από εμπόριο ναρκωτικών, μην αποκλείοντας την πιθανότητα να έχει στη διάθεσή της βιολογικά όπλα, αν και για τον επικεφαλής της επιτροπής, μία επίθεση με βιολογικά όπλα δεν πρέπει να θεωρείται άμεση.

Η έκθεση στρέφει τα βέλη της κατά πολλών κυβερνήσεων του κόσμου, για το γεγονός ότι δε συμβάλλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου. «Λιγότερες από τις μισές κυβερνήσεις των κρατών - μελών παρέχουν στοιχεία, ενώ ακόμα και τα στοιχεία που μας παρέχουν δεν είναι καλής ποιότητας».

Τέλος, καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας να θεσπίσει ψήφισμα, που θα υποχρεώνει τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών να συνεργαστούν πλήρως για την «καταπολέμηση του τρομοκρατικού δικτύου της "Αλ Κάιντα"».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ