ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ
Αγωνιστικό στίγμα κόντρα στην καπηλεία

Σεκιουριτάδες απομάκρυναν τους «ενοχλητικούς» ανάπηρους απ' τη φιέστα που συνδιοργάνωσαν κυβέρνηση και ΕΣΑΕΑ

Τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αναπήρων τάραξαν την ευωχία των συνδαιτυμόνων του συμβιβασμού
Τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αναπήρων τάραξαν την ευωχία των συνδαιτυμόνων του συμβιβασμού
To δικό τους αγωνιστικό στίγμα στην 3η του Δεκέμβρη, την απάντησή τους στην αναπηροκαπηλεία της κυβέρνησης και στο συμβιβασμό έδωσαν χτες οι ανάπηροι, γονείς και κηδεμόνες της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Με τη μαζική συμμετοχή τους στη δυναμική συγκέντρωση της ΣΕΑΑΝ στον πεζόδρομο της Κοραή και την πορεία στη Βουλή, αλλά και με την αγωνιστική παρουσία τους έξω και μέσα στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», όπου η συμβιβασμένη ηγεσία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ) πραγματοποιούσε, μαζί με τους υπουργούς της κυβέρνησης και άλλα στελέχη της κυβέρνησης και της ΝΔ, γιορταστική δεξίωση.

Παρά το τσουχτερό κρύο, οι ανάπηροι, οι γονείς τους, αλλά και εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων βγήκαν στους δρόμους και καταδίκασαν την πολιτική της κυβέρνησης και της ΝΔ που διογκώνει τα προβλήματα των αναπήρων.

Απαίτησαν πολιτική πρόληψης της αναπηρίας, δημόσια και δωρεάν Υγεία με απαγόρευση της επιχειρηματικής δράσης, δημόσια και δωρεάν ειδική αγωγή, δουλιά για όλους τους ικανούς για εργασία, μετατροπή των αναπηρικών επιδομάτων σε κοινωνική σύνταξη, η οποία να καλύπτει τις ανάγκες που δημιουργεί η αναπηρία, δημόσια κέντρα περίθαλψης και εκπαίδευσης για τους ανάπηρους, κ.ά.

Στη συγκέντρωση και πορεία βρέθηκαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και αντιπροσωπείες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών ΙΔρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Με σύντομο χαιρετισμό του ο Τ. Τσιόγκας εξέφρασε την ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες της ΣΕΑΑΝ, κάλεσε τους ανάπηρους να αντιταχθούν στην πολιτική που ακολουθούν η σημερινή κυβέρνηση και η ΝΔ σε όλους τους τομείς, που δημιουργεί και οξύνει τα προβλήματα των ίδιων και των οικογενειών τους.

Απ' τον πεζόδρομο της Κοραή οι ανάπηροι ξεκίνησαν πορεία προς τη Βουλή κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα: «Πρόσβαση στις πόλεις και στη ζωή, αυτή η πολιτική θα ανατραπεί», «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, δεν παίρνει διορθώσεις, αλλά ανατροπή», «Μόρφωση, δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». Στη Βουλή επέδωσαν το ψήφισμα που είχε εγκριθεί στη συγκέντρωση.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στο «Τιτάνια». Εκεί αντιπροσωπεία τους, την ώρα που ξεκινούσε η υποκριτική φιέστα της ΕΣΑΕΑ και της κυβέρνησης, ξεδίπλωσε τα πανό τους: «Τέρμα στην αναπηροκαπηλεία και στην εμπορευματοποίηση των αναγκών μας», «Παλεύουμε για κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του». Φώναξαν συνθήματα, μερικά από τα οποία ήταν: «Θέλουμε δαπάνες κοινωνικές και όχι υποσχέσεις δημαγωγικές», «Κλείνετε σχολεία, πουλάτε προστασία, μ? αγώνες απαντάμε στη δημαγωγία». Ταυτόχρονα καλούσαν τους ανάπηρους να καταδικάσουν τις φιέστες υποκρισίας και την κυβερνητική προπαγάνδα, να συμπορευτούν με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα.

Η ηγεσία βέβαια της ΕΣΑΕΑ και οι παρόντες πολιτικοί ενοχλήθηκαν από την αγωνιστική φωνή των αναπήρων και έτσι οι «ενοχλητικοί διαδηλωτές» απομακρύνθηκαν από τη δεξίωση από τους σεκιουριτάδες του ξενοδοχείου!

Σε όλο αυτό το διάστημα και για αρκετή ώρα ακόμα, μεγάλο τμήμα των διαδηλωτών παρέμεινε έξω από το ξενοδοχείο καταδικάζοντας την προκλητική στάση της συμβιβασμένης ηγεσίας της ΕΣΑΕΑ και αναδεικνύοντας την 3η του Δεκέμβρη σε μέρα διεκδίκησης και αγώνα για τα αιτήματα των αναπήρων.

Στη Θεσσαλονίκη

«Απαγόρευση επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία-Πρόνοια. Δημόσια δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, εκπαίδευση και δημόσια, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση», απαίτησαν δεκάδες μέλη συλλόγων ΑμεΑ που πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες το βράδυ έξω από το Κυβερνείο στη Θεσσαλονίκη.

Οι συγκεντρωμένοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, στην οποία συμμετέχουν συνδικαλιστές που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Πρόνοιας και της ειδικής αγωγής(από το χώρο των παραπληγικών, του Π.Σ. Τυφλών, του Συλλόγου Εργαζομένων του ΚΕΠΕΠ «Αγ. Δημήτριος», την Ενωση Διαβητικών Παιδιών και Εφήβων κλπ.).

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Θ. Κρουστάλλης, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και ο Σ. Ζαργιανόπουλος, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Η έκθεση στη Βουλή

Η καθιερωμένη Ετήσια Εκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΣΑΕΑ) επιδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, χτες το μεσημέρι. Η φετινή έκθεση έχει θέμα «Ατομα με αναπηρία: Ισότιμοι πολίτες - Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία 2004-2010: Μειώνοντας το χάσμα μεταξύ πολιτικών στόχων και πραγματικότητας».

Ο Απ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι η Εκθεση θα συζητηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Παράλληλα, κάνοντας πλάτες στην πολιτική της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι τα τελευταία χρόνια υλοποιήθηκαν σημαντικές θετικές αλλαγές στον τρόπο που η ελληνική πολιτεία και κοινωνία προσεγγίζουν τα ζητήματα της αναπηρίας, αλλά αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί στόχοι που πρέπει να κατακτηθούν.

θλιβερός ευρω-απολογισμός

Θλιβερός ήταν ο απολογισμός στις Βρυξέλλες για την πρωτοβουλία «2003: Ευρωπαϊκό Ετος Ατόμων με Αναπηρίες».

Ετσι, η επίτροπος αρμόδια για θέματα απασχόλησης και κοινωνικών υποθέσεων, Αννα Διαμαντοπούλου, περιορίστηκε στις εκδηλώσεις που έγιναν. Δηλαδή, ότι «ένα λεωφορείο ταξίδεψε σε όλη την ΕΕ με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, και στο πλαίσιο αυτής της περιοδείας πραγματοποιήθηκαν 211 εκδηλώσεις, σε 105 πόλεις, σε 15 κράτη και με τη συμμετοχή περίπου 80.000 ατόμων».

Ενημέρωση του ΚΚΕ απ' την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε χτες με αντιπροσωπεία του προεδρείου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ). Την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούσαν ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, Μ. Λαμπρινού μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Υγείας, και Μ. Αλειφεροπούλου, μέλος του Τμήματος Υγείας της ΚΕ του Κόμματος. Απ' την ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ συμμετείχαν ο Μ. Βλασταράκος, πρόεδρος, ο Κ. Χροναίος, Γεν. Γραμματέας και ο Αθ. Αποστολόπουλος, μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας.

Η αντιπροσωπεία της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ ενημέρωσε για τις διεκδικήσεις των τελευταίων χρόνων, με κύριο αίτημα την άμεση ασφάλιση των συμβασιούχων γιατρών που έχουν ασφαλιστεί στο ΤΣΑΥ προ της 31/12/1992 και αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας τους ως συντάξιμου, με υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς των μόνιμων γιατρών του νόμου 3163. Απόφαση του συνεδρίου της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ, όπως αναφέρθηκε, είναι να δίνεται η ευχέρεια στους ήδη υπηρετούντες γιατρούς στο Ιδρυμα να επιλέγουν την εργασιακή σχέση.

Απ' την πλευρά της η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ τάχτηκε υπέρ της μονιμοποίησης των συμβασιούχων των γιατρών με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών να την επωμιστεί ο εργοδότης. Επίσης, τόνισε ότι οι εργασιακές σχέσεις των γιατρών πρέπει να είναι πλήρους και αποκλειστικής με αξιοπρεπείς μισθούς.

ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Να μονιμοποιηθούν!

Ζητούν με Ερώτησή τους βουλευτές του ΚΚΕ

Να μονιμοποιήσει όλους τους έκτακτους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο δημόσιο και να καταργήσει επιτέλους αυτό τον απαράδεκτο θεσμό της ομηρίας των εργαζομένων καλούν την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, Τ. Τσιόγκας, Π. Κοσιώνης, Ν. Γκατζής, Αγγ. Τζέκης και Λ. Κανέλλη.

Με Ερώτησή τους στη Βουλή προς τον υπουργό Εσωτερικών υπογραμμίζουν το γεγονός ότι «όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν το θεσμό του έκτακτου εργαζόμενου στο δημόσιο για να εξυπηρετήσουν πολιτικές σκοπιμότητες. Μέσα από αυτό το θεσμό περνούν οι απαράδεκτες πελατειακές σχέσεις τους, ενώ οι πολυποίκιλοι εκβιασμοί τους γίνονται πράξη μέσα από την πολιτική ομηρία που αυτός ο θεσμός συνιστά».

Αναφερόμενοι στην κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τις ευθύνες της κυβέρνησης, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν στην Ερώτησή τους: «Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι έκτακτοι εργαζόμενοι που στερούνται βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αφού τα τεράστια κενά στη στελέχωση που παρατηρούνται στο δημόσιο τομέα και στα ΝΠΔΔ, καλύπτονται συνήθως από συμβασιούχους. Η κατάσταση, δε, αυτή επικρατεί παρά το ότι το άρθρο 103 του Συντάγματος απαγορεύει τη σύναψη συμβάσεων ορισμένου χρόνου για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών και παρά το ότι υπάρχει σειρά δικαστικών αποφάσεων, τόσο στον πρώτο όσο και στο δεύτερο βαθμό, που δικαιώνουν έκτακτους εργαζόμενους που υποχρεώθηκαν να προσφύγουν στα δικαστήρια για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους».

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν την αγανάκτηση των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους φορέων για τη διαιώνιση του θεσμού των εκτάκτων και το αίτημά τους «να αξιοποιηθεί η εμπειρία που έχουν αποκτήσει κατά τη διάρκεια της εργασίας τους μέσα από τη σχέση της μονιμότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ