ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Κινητοποιήσεις αύριο στις μεγάλες πόλεις

Οσο και να φωνάζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης για το επίπεδο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ και τους αποφοίτους τους (με αφορμή το θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών), τα προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης είναι μεγάλα και συνεχώς οξύνονται. Αυτό ωθεί σε κινητοποιήσεις τους φοιτητές, που δίνουν αγωνιστικό ραντεβού αύριο Παρασκευή, στις 12.30 το μεσημέρι, στα Προπύλαια και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, για να απαιτήσουν: Να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Βερολίνου και της Μπολόνια, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση, να μην υποβαθμίζονται τα πτυχία τους στο επίπεδο του bachelor και να σταματήσει η υπαγωγή της ανώτατης εκπαίδευσης στα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Στην Αθήνα οι φοιτητικοί σύλλογοι που έχουν πάρει απόφαση με το παραπάνω πλαίσιο είναι: ΑΣΟΕΕ, ΤΕΦΑΑ, Οικονομικό Νομικής, Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Φυσικό, Πάντειος. Αγωνιστικές αποφάσεις και ραντεβού στα Προπύλαια έχουν δώσει επίσης οι σύλλογοι: ΤΕΜΦΕ, Ηλεκτρολόγων, Μεταλλειολόγων, Χημικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων και Ιατρικής.

Αντίστοιχα στη Θεσσαλονίκη, οι σύλλογοι Ψυχολογικού, ΠΤΔΕ (Δασκάλων), Δασολογίας και Φαρμακευτικής καλούν τους φοιτητές στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Χημείου.

Στα Γιάννενα αγωνιστικές αποφάσεις για κινητοποιήσεις έχουν πάρει οι φοιτητές στο Φυσικό, το Χημικό, το Τμήμα Επιστημών Τέχνης, το Τμήμα Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας (ΦΠΨ), την Πληροφορική και την Ιατρική. Συγκεκριμένα, έχουν αποφασίσει να κάνουν το πρωί κατάληψη στην πρυτανεία και μετά, στις 12 το μεσημέρι, θα συγκεντρωθούν στο Παλιό Πανεπιστήμιο για να πραγματοποιήσουν πορεία. Τρεις από τους παραπάνω συλλόγους (Φυσικό, ΦΠΨ και Επιστημών Τέχνης) των Ιωαννίνων έχουν πάρει απόφαση επίσης να κλείσουν αύριο τις σχολές τους.

Στην Πάτρα, το αγωνιστικό ραντεβού των φοιτητών είναι στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Τριών Συμμάχων, απ' όπου θα ξεκινήσουν πορεία προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι σύλλογοι Βιολογικού και Εστίας.

ΛΑΡΙΣΑ
Οχι στην ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων

Αναβλήθηκε η δίκη των δύο πρώην μαθητών

Από τη χτεσινή δυναμική μαθητική κινητοποίηση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή δυναμική μαθητική κινητοποίηση στη Λάρισα
Αναβλήθηκε για τις 3 Μάρτη του 2004 η δίκη, που ήταν να γίνει χτες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, με κατηγορούμενους δυο νέους, που ως μαθητές Γυμνασίου το Γενάρη του 1999 είχαν πάρει μέρος σε κινητοποίηση κατά της διαβόητης «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».

Ο Χρήστος Σκυλλάκος και η Αναστασία Κόκκα, μαζί με συμμαθητές τους, μετείχαν στην κατάληψη του σχολείου τους και γι' αυτή την πράξη τους διώκονται, μετά από καταγγελία στον εισαγγελέα που έκαναν ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Σωτ. Καραμέτας και ο τότε αρμόδιος για την παιδεία βοηθός νομάρχη.

Χτες το πρωί, μαθητές Λυκείων της Λάρισας έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για την ποινικοποίηση των μαθητικών αγώνων και καταγγέλλοντας την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

Στην αγωνιστική πορεία συμμετείχαν μαθητές από πολλά Λύκεια της πόλης - στο 8ο και το 10ο Λύκειο δεν έγιναν καθόλου μαθήματα, ενώ για κάποιες ώρες μαθήματα δεν έγιναν στο 1ο, στο 4ο και το 6ο Λύκειο - οι οποίοι ξεκινώντας από τα σχολεία τους και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, πέρασαν μπροστά από τη Νομαρχία και κατέληξαν στο Δικαστικό Μέγαρο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΒΥΡΩΝΑ - ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ - ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ
Να αποσύρει το υπουργείο το εγχειρίδιο Μίλερ

«Η παρέμβαση στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας μας είναι εξοργιστικά προκλητική. Η ενέργεια του ΥΠΕΠΘ δείχνει ότι η υποτέλεια της πολιτικής του ηγεσίας και της κυβέρνησης έχει υπερβεί κάθε όριο, γιατί η εν λόγω συγγραφέας δεν είναι μια οποιαδήποτε ψυχολόγος-ερευνήτρια των ΗΠΑ, αλλά η σύζυγος ενός εκπροσώπου και τοποτηρητή των πολιτικών συμφερόντων του ιμπεριαλισμού». Αυτή είναι η απάντηση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα - Καισαριανής - Παγκρατίου στην προκλητική απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μπει στα σχολεία το εγχειρίδιο της Μπ. Μίλερ - συζύγου του Αμερικανού πρεσβευτή στη χώρα μας - με τίτλο «Χτίζοντας καλύτερη σχέση με τα παιδιά στην τάξη». Η συγκεκριμένη ενέργεια, μετά την αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» στις 20 του Νοέμβρη, με το πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο «Αμερικανάκια θέλουν τα παιδιά μας», έχει προκαλέσει μια σειρά αντιδράσεων από φορείς της εκπαίδευσης, και όχι μόνο.

Στην ανακοίνωση ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Είναι προσβλητική για τον ελληνικό λαό και ταπεινωτική για την εκπαιδευτική κοινότητα η προθυμία με την οποία το υπουργείο Παιδείας αποδέχτηκε να εκδώσει και να διακινήσει ένα δεδομένο υλικό, με βεβαρημένο ηθικό και πολιτικό παρελθόν, αφού όπως είναι γνωστό προηγήθηκαν παρόμοιες απόπειρες της κ. Μίλερ στις ισοπεδωμένες από τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις κατοχής Βοσνία και Ερζεγοβίνη, όταν ο κ. Μίλερ ήταν τότε πρεσβευτής και η κ. Μίλερ αναλάμβανε, με συμβουλές στις γυναίκες για την ειρήνη, παιδαγωγικά σεμινάρια και περιοδείες στις χώρες αυτές, να προσδώσει ένα προσωπείο ανθρωπισμού στην ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα».

Επίσης, καταγγέλλει «τον αντιδραστικό ρόλο και στόχο του περιεχομένου του βιβλίου της κ. Μίλερ και συγκεκριμένα το γεγονός ότι είναι κατάμεστο με διδαχές υποταγής που επιδιώκουν να διαμορφώσουν μια "νέα" ταυτότητα των μαθητών και μελλοντικών ευπροσάρμοστων ενηλίκων, που δεν αντιστέκονται, δε διεκδικούν, δε συγκρούονται, παρά μόνον ανέχονται και συνεργάζονται με τις εξουσίες της "νέας τάξης πραγμάτων"». Παράλληλα, καταδικάζει τη στάση ζωής που προτείνεται και ζητάει την άμεση απόσυρση του βιβλίου.

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Απαιτούν ένταξη στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο

24ωρη απεργία σήμερα και συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 11:30 π.μ.

Εικοσιτετράωρη απεργία έχει κηρύξει για σήμερα το Ειδικό Τεχνικό και Εργαστηριακό Προσωπικό (ΕΤΕΠ) του Πανεπιστημίου Αθήνας και του Πολυτεχνείου, με παράλληλη συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας, στις 11:30 το πρωί και η ομοσπονδία του κλάδου καλεί όλα τα μέλη ΕΤΕΠ των Ιδρυμάτων της Αθήνας και τα ΔΣ των Συλλόγων ΕΤΕΠ όλης της χώρας να συμμετάσχουν στην απεργία και την κινητοποίηση.

Το ΕΤΕΠ απαιτεί την ένταξή τους στο πανεπιστημιακό μισθολόγιο, που αποτελεί χρόνια επιδίωξη για τη θεσμική και οικονομική αναβάθμιση του κλάδου, που βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, αν και επιτελεί σημαντικό έργο υποδομής στην εκπαιδευτική και ερευνητική διαδικασία των ΑΕΙ. «Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και η μακροχρόνια λιτότητα πλήττουν σκληρά και το δικό μας κλάδο. Η αδράνεια και αναμονή δεν ωφελούν κανέναν», τονίζει ο Σύλλογος του Πανεπιστημίου Αθήνας που επισημαίνει ότι το δημοσιοϋπαλληλικό μισθολόγιο που ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή και θα ενταχθεί σ' αυτό ο κλάδος, είναι ακόμα χειρότερο από αυτό που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, το ΕΤΕΠ διεκδικεί ανθυγιεινό επίδομα, επίδομα ηλεκτρονικών υπολογιστών, διπλασιασμό του οικογενειακού επιδόματος, Παιδεία, Υγεία και Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια και δωρεάν.

ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Στον αέρα οι απόφοιτοί του

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Το πρόβλημα των αποφοίτων του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που δεν απορροφώνται στην εκπαίδευση, επισημαίνουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος.

Το συγκεκριμένο Τμήμα εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών του Ανθρώπου, άρχισε να λειτουργεί το Σεπτέμβρη του 1993 και τον Ιούλη του 2002 έβγαλε τους πρώτους αποφοίτους του, η πλειονότητα των οποίων εργάζονται σε μονάδες ειδικής αγωγής ως αναπληρωτές. Ομως, η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για την απορρόφηση των αποφοίτων του στο εκπαιδευτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν και από τη συμμετοχή τους στον προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την απορρόφηση στην εκπαίδευση των αποφοίτων του Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Εκδήλωση για τις εξελίξεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τις θέσεις της διοργανώνει σήμερα η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ