ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΣΟΚΤΟΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Η κυβέρνηση επιμένει αντισυνταγματικά
  • Ξεδιπλώθηκε χτες στη Βουλή η δικομματική υποκρισία για το νόμο που βάζει «μπουρλότο» στα δάση
  • Σπ. Στριφτάρης: Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην εφαρμοστεί

Το αντισυνταγματικό και δασοκτόνο τερατούργημα που παραδίδει τα δάση στους κάθε είδους καταπατητές συζητήθηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής με εσπευσμένο τρόπο και κατά παράβαση του Συντάγματος, παρά την αντίδραση των αρμόδιων φορέων, αλλά και βουλευτών.

Παρά το ότι πρόκειται, όπως παραδέχεται και η εισηγητική έκθεση, για εκτελεστικό του Συντάγματος νόμο, πράγμα που σημαίνει αναλυτική συζήτηση, η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να συζητηθεί στην Ολομέλεια σε μία και μόνη (!) συνεδρίαση.

Η ίδια πλειοψηφία απέρριψε και το αίτημα που υποβλήθηκε από την αντιπολίτευση για αντισυνταγματικότητα του νόμου, κρίνοντας ότι «όλα είναι εντάξει», παρά το γεγονός ότι ο νόμος προχωράει σε περιγραφή της έννοιας του δάσους με τέτοιο τρόπο, ώστε να ευνοείται ο αποχαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους και δασικής έκτασης σε όλη τη χώρα.

Αλχημείες...

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Σπ. Στριφτάρης, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση με τις διατάξεις του προχωράει σε διάφορες αλχημείες περί της έννοιας του δάσους, με μόνο σκοπό τη διευκόλυνση των κάθε είδους καταπατητών. Υπογράμμισε ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες ανέχθηκαν εδώ και χρόνια τη βάναυση καταπάτηση των δασών και δεν προχώρησαν (τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ) στη σύνταξη ενός δασικού κτηματολογίου, επειδή δεν το ήθελαν.

Ο Σπ. Στριφτάρης, είπε, ότι αλλάζει ο όρος του δάσους που δίνεται στο σχετικό άρθρο του Συντάγματος προκειμένου να διευκολυνθούν οι καταπατητές. Το αποτέλεσμα, τόνισε, θα είναι να αποχαρακτηριστεί δημόσια δασική περιουσία η οποία στη συνέχεια θα δίνεται σε «ημετέρους» είτε της σημερινής κυβέρνησης είτε κάποιας άλλης. Επιλέγονται, είπε, διάφοροι τρόποι όπως η παραχώρηση σε «περιβαλλοντικές οργανώσεις» ή σε «δασικά χωριά», κάτι που σημαίνει πρακτικά χτίσιμο ξενοδοχείων μέσα στα δάση. Είναι ένα δασοκτόνο νομοσχέδιο, είπε, και εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να μην εφαρμοστεί.

Αναφερόμενος στη διάταξη που αναστέλλει την είσπραξη προστίμων για όσους έχουν χτίσει μέσα σε δασική έκταση - με την οποία τελικά συμφώνησε και η ΝΔ - είπε ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα όσο εκκρεμούν στα δικαστήρια τέτοιες υποθέσεις, να αναγκάζει το Δημόσιο να παραιτείται από την περιουσία του, η οποία ανήκει σε όλους τους πολίτες. Με τη στάση αυτή προκαταλαμβάνει και τις αποφάσεις των δικαστηρίων ενώπιον των οποίων εκκρεμούν οι σχετικές προσφυγές. Δε θα λυθεί, είπε, κανένα από τα προβλήματα που επικαλείται η κυβέρνηση και το μόνο που θα γίνει είναι να κρατούνται όμηροι της εκάστοτε κυβέρνησης χιλιάδες πολίτες.

Εθισμένη να παραβιάζει το Σύνταγμα

Στην παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης αναφερόμενος στην αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου παρατήρησε ότι η κυβέρνηση είναι εθισμένη στην παραβίαση του Συντάγματος. Το έκανε, είπε, και πριν από λίγα χρόνια με τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων για το βομβαρδισμό της Γιουγκοσλαβίας κατά παράβαση των Συνταγματικών περιορισμών.

Σε μία περίοδο, είπε, που τα πάντα δίνονται στους ιδιώτες θα ήταν περίεργο να εξαιρούνταν από την εκποίηση το περιβάλλον και τα δάση. Αλλωστε, τόνισε, με τη γη ασχολούνται μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και κατασκευαστικές εταιρίες και στόχος του νομοσχεδίου είναι ο αποχαρακτηρισμός εκατομμυρίων στρεμμάτων δάσους και δασικής έκτασης. Το νομοσχέδιο είναι και ψηφοθηρικό, αφού η κυβέρνηση δε θέλει σε καμία περίπτωση την επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν, αφού εάν ήθελε κάτι τέτοιο τότε θα έκανε πρώτα το δασολόγιο και τους δασικούς χάρτες. Παρά τα όσα προωθεί η κυβέρνηση, κατέληξε, εμείς θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να προστατεύσουμε μια λαϊκή περιουσία, όπως το δάσος από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που την ορέγονται.

Η ΝΔ δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί είναι ψηφοθηρικό και έχει προεκλογική στόχευση με μόνο στόχο την υφαρπαγή της ψήφου των πολιτών. Ομως συμφώνησε με την τροπολογία για την αναστολή των προστίμων όσων έχουν χτίσει μέσα σε δάσος. «Την ψηφίζουμε, είπε ο Ευ. Μπασιάκος επειδή αποτελεί ομολογία της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής»! Για εμπόριο γης με στόχο την ψήφο των πολιτών έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, λέγοντας ότι γίνεται μεταβολή του προορισμού των δασών κατά παράβαση του Συντάγματος.

Ο υπουργός βλέπει... προστασία

Υπερασπίζοντας το αντισυνταγματικό έκτρωμα ο υπουργός Γεωργίας, Γ. Δρυς, στράφηκε κατά της αντιπολίτευσης λέγοντας ότι οι θέσεις της αποτελούν μια «αόριστη κινδυνολογία και μια ανούσια μάχη εντυπώσεων». Ισχυρίστηκε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου γίνεται εναρμόνιση με το αναθεωρημένο Σύνταγμα και προστατεύονται ουσιαστικά τα δάση. Θέλοντας να δικαιολογήσει τον ορισμό του δάσους που δίνει το νομοσχέδιο, είπε ότι αυτός αποτελεί εξειδίκευση του σχετικού ορισμού του Συντάγματος. Είναι, είπε, αυτός ο ορισμός ταυτόσημος με τον ορισμό της επιστήμης, αφού η συνταγματική διάταξη περιέχει «αόριστες νομικές έννοιες εμπειρικού χαρακτήρα, που θέλουν εξειδίκευση».

Η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, και αναμενόταν το αν η αντιπολίτευση θα καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας, η οποία, ονομαστική ή μη, θα γίνει σήμερα.

Εντείνονται οι αντιδράσεις

«Αμεση απόσυρση του δασοκτόνου νομοσχεδίου τώρα - κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο καταστρέφουν τα δάση» έγραφε ένα πανό έξω από τη Βουλή, την ώρα που συζητιόταν το νομοσχέδιο. Ηταν η απάντηση που έδωσε χτες ο Σύλλογος Φοιτητών Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του.

«Βρισκόμαστε εδώ για να αντισταθούμε στο έγκλημα που πάει να γίνει αυτή τη στιγμή στα δάση και τις δασικές εκτάσεις, αφού χιλιάδες στρέμματα αποχαρακτηρίζονται και παραδίδονται στα χέρια του κεφαλαίου», δήλωσε στο «Ρ» ο Παντελής Φιλιππάκης, φοιτητής της σχολής. Οι διαδηλωτές μοίρασαν την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης, η οποία καταδίκαζε το νομοσχέδιο και τη συνυπέγραφαν οι σύλλογοι Βιολογικού, Ψυχολογικού, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Δασολογίας Ορεστιάδας.

Στο μεταξύ, με χτεσινή ανακοίνωση, η «Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας του Σαρωνικού» και η Κίνηση Πολιτών «Δάση, Δημόσια γη, SOS», χαρακτηρίζουν «αντισυνταγματικό, αντιεπιστημονικό το δασικό νομοσχέδιο» και προσθέτουν ότι είναι αντισυνταγματικές οι διατάξεις περί αναδασωτέων εκτάσεων, περί προστασίας του ενιαίου των δασικών οικοσυστημάτων, όπως και αυτή της κατάργησης της προστασίας της τεχνικώς δημιουργούμενης δασικής βλάστησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ