ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Νέες πιέσεις και καταγγελίες

Φυλακισμένος οδηγείται στο κελί του στη Βάση του Γκουαντανάμο

Associated Press

Φυλακισμένος οδηγείται στο κελί του στη Βάση του Γκουαντανάμο
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Στο μάτι του κυκλώνα ξανά η υπόθεση της κράτησης, εδώ και δύο χρόνια και χωρίς να τους έχει απαγγελθεί καμιά επίσημη κατηγορία, των 660 φερόμενων ως υπόπτων μελών της «Αλ Κάιντα» στην αμερικανική βάση του Γκουαντανάμο, μετά το δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικού «Time» ότι οσονούπω επίκειται η απελευθέρωση περισσοτέρων των 100.

Αφενός το Πεντάγωνο δεν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα του «Time», ενώ παράλληλα έσπευσε να διαψεύσει δημοσιεύματα του βρετανικού και αμερικανικού Τύπου που αναφέρουν ότι ακόμα και διορισμένοι από την αμερικανική κυβέρνηση συνήγοροι των κρατουμένων διαμαρτύρονται γιατί οι περιορισμοί που θέτει στο έργο τους η αμερικανική κυβέρνηση καταπατούν τα εχέγγυα απονομής δικαιοσύνης.

Συγκεκριμένα η βρετανική εφημερίδα «Guardian» αναφέρει ότι οι αμερικανικές αρχές απάλλαξαν ομάδα στρατιωτικών δικηγόρων από τα υπερασπιστικά καθήκοντά τους, επειδή αυτοί διαμαρτυρήθηκαν για τον άδικο τρόπο με τον οποίο σχεδιάζεται η προδικασία, πριν την παραπομπή των υποθέσεων στα έκτακτα στρατοδικεία που έχει συστήσει το Πεντάγωνο.

Παράλληλα, το αμερικανικό περιοδικό «Vanity Fair» αναφέρει ότι οι συνήγοροι των κρατούμενων καταγγέλλουν ότι η αμερικανική πλευρά παραβιάζει τα υπερασπιστικά δικαιώματα.

«O αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στα δικαιώματα των υπόπτων», προειδοποίησε επίσης χτες ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (CICR), Γιάκομπ Κελενμπέργκερ, από τη Γενεύη, αναφερόμενος εμμέσως στη μεταχείριση των κρατουμένων στο Γκουαντανάμο. Ο Κελενμπέργκερ έκανε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ενώπιον της 28ης διεθνούς διάσκεψης του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σαφείς αλλά όχι άμεσες καταδικαστικές αναφορές στις ΗΠΑ, αναφορικά με το Γκουαντανάμο, αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους υπόπτους για «τρομοκρατία».

Επίσης, σε έκθεση που ετοιμάστηκε για τη διάσκεψη αυτή, η CICR κρίνει επικίνδυνη τη διακύβευση των νομικών κανόνων για την καλύτερη διεξαγωγή του πολέμου κατά της τρομοκρατίας, χωρίς να γίνεται αναφορά σε καμία χώρα, ούτε στις ΗΠΑ. «Είναι δύσκολο να ισχυρίζεται κανείς ότι ένα παράνομο δίκτυο που αποτελείται από πυρήνες που συνδέονται μεταξύ τους με άτυπο τρόπο... μπορεί να θεωρηθεί η μία πλευρά σε μια σύγκρουση», καταλήγει η CICR στην έκθεσή της, αναφερόμενη στο Αφγανιστάν.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΕΚΙΝΟ.- «Σκληρή προειδοποίηση» προς την ηγεσία της Ταϊβάν απηύθυνε χθες ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας, που προειδοποίησε τον «πρόεδρο» της νήσου Τσεν Σούι-μπιαν ότι θα είναι «προσωπικά υπεύθυνος» σε περίπτωση που «ξεσπάσει πόλεμος». Το ζήτημα της Ταϊβάν και της στάσης των ΗΠΑ στο θέμα της ενδεχόμενης «ανεξαρτητοποίησής» της θα συζητηθεί ανάμεσα σε άλλα - όπως η πολιτική μη - διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής - στην προσεχή επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου Χου Ζιντάο στην Ουάσιγκτον.

ΚΑΡΑΤΣΙ.- Εκρηξη σε πρατήριο του πετρελαϊκού κολοσσού «Shell» στο σημαντικό αυτό λιμάνι του Πακιστάν, προκάλεσε ένα νεκρό και πολλούς τραυματισμούς. Η αστυνομία της ταραχώδους περιοχής την απέδωσε σε «ατύχημα».

ΠΑΡΙΣΙ.- Οι χειρότερες πλημμύρες της εκατονταετίας πλήττουν τη νοτιοανατολική Γαλλία. Οι καταρρακτώδεις βροχές και οι θυελλώδεις άνεμοι, που σαρώνουν τις μεσογειακές ακτές της χώρας με ταχύτητα μεγαλύτερη των 150 χλμ./ώρα, έχουν, ήδη, προκαλέσει το θάνατο πέντε ανθρώπων. Αυτοκινητόδρομοι και σιδηρόδρομοι παρέλυσαν, τεράστιες εκτάσεις πλημμύρισαν παράλληλα με το Ροδανό ποταμό και 4.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.- Το ΝΑΤΟ μελετά το ενδεχόμενο εγκατάστασης μόνιμης αντιπροσωπείας στην περιοχή του Καυκάσου (Γεωργία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία), σύμφωνα με τον απερχόμενο γγ, Τζ. Ρόμπερτσον.

ΜΑΔΡΙΤΗ.- Λιγοστεύουν οι ελπίδες ανεύρεσης 15 μεταναστών που χάθηκαν την Τρίτη στα ανοιχτά των Καναρίων Νήσων, σύμφωνα με την ισπανική αστυνομία.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Μια από τις πιο παράξενες υποθέσεις στα δικαστικά χρονικά εκδικάζεται στο Βερολίνο. Πρόκειται για την υπόθεση ενός «κανίβαλου», του 41χρονου Αρμιν Μέιβες που έχει ήδη ομολογήσει ότι το Μάρτη του 2001 σκότωσε, τεμάχισε και έφαγε τα γεννητικά όργανα ενός άνδρα, που, κατά τα φαινόμενα, προσφέρθηκε εθελοντικά. Δεδομένου ότι ο κανιβαλισμός δεν εμπίπτει στον γερμανικό Ποινικό Κώδικα, ο Μέιβες κατηγορείται για φόνο «με σκοπό τη σεξουαλική ικανοποίηση» και για «προσβολή νεκρού», με τον τεμαχισμό του πτώματος του θύματός του. Η ποινή που επισύρει είναι ισόβια κάθειρξη, αλλά η υπεράσπιση θα επιδιώξει να μετατραπεί το κατηγορητήριο σε «φόνο κατά παράκληση», που επισύρει πενταετή ποινή φυλάκισης...

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Το Γενάρη του 2004 θα δοθεί τελικά στη δημοσιότητα το πόρισμα του Βρετανού δικαστή Χάτον για την «αυτοκτονία» του Δρ. Ντέιβιντ Κέλι. Ο ίδιος δήλωσε ότι το πόρισμα θα διαβιβαστεί στην κυβέρνηση Μπλερ ένα 24ωρο νωρίτερα.

ΣΟΦΙΑ.- Από την 1η Γενάρη του 2004 θα αρχίσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης 230 από τα 300, συνολικά, δημόσια και δημοτικά νοσοκομεία της Βουλγαρίας, σύμφωνα με την καθημερινή εφημερίδα «Τρουντ».

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.- Σε απεργία κατέβηκαν χτες, αποκλείοντας το κέντρο της πρωτεύουσας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, πολλές εκατοντάδες επαγγελματιών αυτοκινητιστών, ζητώντας από τις τοπικές αρχές την ανάσχεση τακτικών παράνομου ανταγωνισμού, στις οποίες προβαίνουν μεγάλες εταιρίες ταξί.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Η διοίκηση του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο έπαυσε 12 μέλη των λεγόμενων Σωμάτων Προστασίας Κοσσυφοπεδίου από τα καθήκοντά τους, με την υποψία παράνομων και εγκληματικών δραστηριοτήτων.

ΣΚΟΠΙΑ.- Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπέγραψε χτες συμφωνία με τη «Μάικροσοφτ», προκειμένου να εφαρμοστούν προγράμματα λογισμικού της εταιρίας του Μπιλ Γκέιτς σε όλους τους κρατικούς και δημόσιους φορείς, ύψους 3,9 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε αντάλλαγμα, η ΜΑΪΚΡΟΣΟΦΤ θα κάνει στην ΠΓΔΜ επενδύσεις ύψους έξι εκατ. δολαρίων μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.- Εννιά πολυεθνικές ανακοίνωσαν χτες πως είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν προγράμματα για την αντιμετώπιση και πρόληψη του AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης, που ταλανίζει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην Αφρική.

ΝΤΑΚΑΡ.- Η σύγκρουση μικρού λεωφορείου με φορτηγό χτες σε περιοχή της βόρειας Σενεγάλης είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 22 επιβατών και τον τραυματισμό άλλων 35.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.- Μετά από μισόν αιώνα, η μονάρχης της Βρετανίας, Ελίζαμπεθ Β`, επισκέφθηκε χτες τη Νιγηρία, προκειμένου να παραστεί στην έναρξη Συνόδου Κορυφής ηγετών χωρών - μελών της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

ΙΤΑΛΙΑ
Αντιδράσεις για το νομοσχέδιο - πρόκληση

ΡΩΜΗ.--

Εντονες αντιδράσεις προκαλεί το νέο νομοσχέδιο για τα μέσα ενημέρωσης της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι (νόμος Γκάσπαρι) που υπερψηφίστηκε την Τρίτη από τη Γερουσία και αναμένεται να γίνει νόμος.

Η αντιπολίτευση χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αντισυνταγματικό και περιοριστικό για την ελευθερία της έκφρασης και την πολυφωνία. Η συντηρητική εφημερίδα «Κοριέρα ντελα Σέρα» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ανισομερές και ανελεύθερο» και έγραψε ότι έτσι ευνοείται η «RAI» και η «Μίντιασετ» του Μπερλουσκόνι, αφού οι δύο διαθέτουν το 95% της τηλεοπτικού χώρου... Ακόμη χτες πραγματοποιήθηκαν και εκδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου στη Ρώμη, ενώ ανάλογες διαμαρτυρίες θα γίνουν και σε όλη τη χώρα τις επόμενες μέρες.

Από την πλευρά του ο διαπλεκόμενος μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο πρόεδρος της χώρας, Κάρλο Ατζέλιο Τσιάμπι, θα υπογράψει το νόμο για τα ΜΜΕ. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων ακυρώνει δικαστική απόφαση που καλούσε τη «Μίντιασετ» να πουλήσει ή να μετατρέψει σε δορυφορικό ένα από τους τρεις σταθμούς που διαθέτει.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ