ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Ο πληθυσμός μειώνεται, οι ψηφοφόροι αυξάνουν!

Συμφωνία 3 κομμάτων ενάντια στη νοθεία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα», αν και τα τελευταία δέκα χρόνια ο πληθυσμός της Ρωσίας μειώνεται, κατά παράξενο τρόπο οι ψηφοφόροι αυξάνονται! Ετσι αν το 1993 στη χώρα υπήρχαν 148,3 εκατομμύρια κάτοικοι, εκ των οποίων 106,17 εκατομμύρια ψηφοφόροι, το 2003 σε πληθυσμό 144,4 εκατομμυρίων έχουμε 110,716 εκατομμύρια ψηφοφόρους! Η εφημερίδα κάνει λόγο για «νεκρές ψυχές του εκλογικού σώματος», που στις εκλογές χρησιμοποιούνται βέβαια υπέρ του «σωστού» κόμματος. Να σημειωθεί ότι μέχρι το Γενάρη του 2003 το εκλογικό σώμα ήταν περίπου ίδιο με αυτό που ψήφισε στις βουλευτικές του 1999, δηλαδή γύρω στα 108 εκατομμύρια ψηφοφόρους. Ομως μόνο μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2003 υπάρχει μια καταπληκτική αύξηση των ψηφοφόρων κατά 2 εκατομμύρια, που κατά 7 φορές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ξεπερνά τις δημογραφικές δυνατότητες της χώρας!

Συμφωνία 3 κομμάτων ενάντια στη νοθεία

Στις 3 Δεκέμβρη έγινε γνωστό πως το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), το Ρωσικό δημοκρατικό κόμμα «Γιάμπλακο» και η «Ενωση δεξιών δυνάμεων» υπέγραψαν συμφωνία ενάντια στη νόθευση του εκλογικού αποτελέσματος των εκλογών της προσεχούς Κυριακής. Στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα, σημειώνεται πως τα τρία κόμματα «εκτιμούν πως στη χώρα αυξάνουν οι αυταρχικές τάσεις. Η ανάλυση της πορείας της προεκλογικής εκστρατείας δείχνει πως δεν εξασφαλίστηκαν οι ίσες δυνατότητες για όλους όσοι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, ενώ ο διοικητικός μηχανισμός και τα πανεθνικά κρατικά ΜΜΕ χρησιμοποιούνται από την εξουσία υπέρ των συμφερόντων ενός κόμματος, της "Ενιαίας Ρωσίας"». Στην ανακοίνωση καλούνται οι εκλογικοί αντιπρόσωποι και οι περιφερειακές οργανώσεις των 3 κομμάτων να συνεργαστούν στην καταμέτρηση και διασταύρωση των αποτελεσμάτων ώστε να αποτραπεί η νοθεία.

Γκ. Ζιουγκάνοφ: Το Κρεμλίνο ακολουθεί επιθετική δεξιά πολιτική

Εν τω μεταξύ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βέντομαστι» ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, πρόεδρος του ΚΚΡΟ, σημειώνει: «Το Κρεμλίνο ακολουθεί επιθετική δεξιά πολιτική. Με αυτήν δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε, όπως και με το ότι οι σιδηρόδρομοι και σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να πουληθούν. Κανένας μας δεν μπορεί να συμφωνήσει με την εξόντωση του ρωσικού λαού».

Ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ υποστηρίζει ότι υπάρχει σχέδιο τεχνητής συμπίεσης του ποσοστού του ΚΚΡΟ στο 15%, για να ανοίξει εύκολα ο δρόμος για τον Πούτιν για τη δεύτερη εκλογική του θητεία, στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης του 2004. Ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημειώνει ότι την ίδια ώρα που παν-ρωσικές δημοσκοπήσεις δίνουν ποσοστά 13-15% στο ΚΚΡΟ, άλλες δημοσκοπήσεις στη ρωσική περιφέρεια, όπως στην περιοχή του Κρασναγιάρσκ, όπου πάντα το αποτέλεσμα αντανακλούσε τα γενικά αποτελέσματα, δείχνουν ότι το ΚΚΡΟ συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 27-28%, ενώ στην περιοχή του Ουλιάνοφσκ αυτό το ποσοστό φτάνει το 40% και στην περιοχή του Ριαζάν το 35%. Ο ηγέτης του ΚΚΡΟ θεωρεί ότι οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν χαμηλά ποσοστά στο ΚΚΡΟ επιδιώκουν να προετοιμάσουν το κλίμα για τη γενικευμένη νοθεία του αποτελέσματος που θα επιδιωχτεί. Απαντώντας επίσης στις συκοφαντίες σε βάρος του κόμματος, σημείωσε πως το ΚΚΡΟ τα τελευταία χρόνια έχει προσφύγει πάνω από 1.700 φορές στα δικαστήρια ενάντια σε συκοφάντες και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δικαιώθηκε, αλλά κανένας δεν έχει τιμωρηθεί ουσιαστικά για τον πόλεμο της λάσπης που γίνεται σε βάρος των Ρώσων κομμουνιστών.

ΓΕΩΡΓΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Κόντρες υπό τη σκιά των ΗΠΑ

Ο Ντ. Ράμσφελντ στο Αζερμπαϊτζάν

Associated Press

Ο Ντ. Ράμσφελντ στο Αζερμπαϊτζάν
ΤΙΦΛΙΔΑ-ΜΟΣΧΑ.--

Ο ηγέτης της αυτόνομης επαρχίας της Αντζαρίας, Ασλάν Αμπασίτζε, επιτέθηκε εκ νέου χτες από τη Μόσχα στη νέα ηγεσία της Γεωργίας χαρακτηρίζοντας την ανατροπή του Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε «πραξικόπημα».

Ο Αμπασίτζε κάλεσε επίσης τη νέα κυβέρνηση να αναβάλει τις προεδρικές εκλογές της 4ης του Γενάρη μέχρι τον Ιούνη, αφού, όπως υποστήριξε, «αυτές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε τόσο σύντομο διάστημα». «Αν θέλουν να κάνουν ακόμα μια φάρσα, ας το κάνουν», υπογράμμισε ο Αμπασίτζε και έκανε σαφές ότι η Αντζαρία θα μποϊκοτάρει τις εκλογές αν δεν αναβληθούν.

Παράλληλα, ο ηγέτης της Αντζαρίας προειδοποίησε τη νέα κυβέρνηση της Γεωργίας ότι θα πρέπει να σεβαστεί τις εξουσίες και το καθεστώς των αυτόνομων περιοχών. «Αν θέλουμε ειρήνη πρέπει να επιστρέψουμε σε ό,τι γινόταν στο παρελθόν. Η Γεωργία δημιουργήθηκε από ανεξάρτητες κυβερνήσεις, από ιστορικές περιοχές - Αμπχαζία, Αντζαρία και Οσετία», είπε χαρακτηριστικά ο Αμπασίτζε, που πάντως αρνήθηκε ότι σκοπεύει να οδηγήσει την Αντζαρία στην ανεξαρτησία με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Πάντως, χτες, υψηλόβαθμο στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι η Μόσχα θα «ζητήσει εγγυήσεις για την ασφάλεια» πριν οι δυνάμεις της αποχωρήσουν από τις βάσεις στη Γεωργία. Η Τιφλίδα θέλει να κλείσουν οι βάσεις στο Αχαλκαλάκι (Νότια Γεωργία) και στο Βατούμι (Αντζαρία) μέσα σε περίοδο τριών ετών και όχι στην προθεσμία των 11 ετών που ζητεί η Μόσχα. Η Μόσχα επίσης διαθέτει στρατιώτες και στην Αμπχαζία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, από την πλευρά του «διαβεβαίωσε» ότι δεν ανησυχεί για τις προθέσεις της Ρωσίας όσον αφορά στη Γεωργία, αλλά υπογράμμισε ότι θα παραμείνει σε «εγρήγορση»!

Αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων βρίσκεται εξάλλου από χτες στην Τιφλίδα για συζητήσεις σχετικά με τις «ανάγκες» της χώρας ενόψει των εκλογών. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με την προσωρινή Πρόεδρο, Νίνο Μπουρντζανάτζε, ενώ εκπρόσωπος της Βουλής δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες ενδέχεται να επισκεφθεί τη χώρα και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ.

Ο Ράμσφελντ χτες βρέθηκε στο γειτονικό Αζερμπαϊτζάν για συνομιλίες με τον εκλεκτό της κυβέρνησής του, Πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ. Συνομιλίες που φυσικά θα περιστράφηκαν γύρω από «πετρελαϊκά» αλλά και στρατιωτικά θέματα. Σύμφωνα με αναλυτές, το Πεντάγωνο επιδιώκει να εγκαταστήσει Αμερικανούς στρατιώτες στο Αζερμπαϊτζάν στα πλαίσια του νέου δόγματος περί ανάπτυξης δυνάμεων. Ανάμεσα στις ασχολίες των στρατιωτών θα είναι βέβαια και η φύλαξη των πετρελαιοπηγών της Κασπίας, όπως και των αγωγών που θα φέρουν το πετρέλαιο στην Τουρκία.

Τέλος, ο Γεωργιανός εθνικιστής ηγέτης Μιχαήλ Σαακασβίλι επανέλαβε χτες ότι η χώρα του επιθυμεί «κανονικές σχέσεις με τη Μόσχα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέες ... επιτυχίες

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι μηχανές παραγωγής προπαγάνδας δουλεύουν στο φουλ για την ανακάλυψη «επιτυχιών» στο Αφγανιστάν, όπου τις τελευταίες μέρες, με αφορμή την παράδοση 30 οχημάτων και μερικών εκατοντάδων τουφεκιών και πολυβόλων, ο διεθνής Τύπος κάνει λόγο για «συνεχιζόμενο αφοπλισμό» στη χώρα. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ανασφαλής, γεγονός που επισήμανε χτες η επίθεση ενός νεαρού με χειροβομβίδα εναντίον στρατιωτικού οχήματος, που κόστισε τον τραυματισμό ενός Αμερικανού στρατιώτη στο πόδι. Ο νεαρός συνελήφθη, κατά τις αρχές, και οδηγήθηκε στα μπουντρούμια των «αρχών ασφαλείας». Η κατάσταση οδήγησε τον ΟΗΕ να αναστείλει τη λειτουργία των οργανώσεών του και στο Βόρειο Αφγανιστάν, συγκεκριμένα στους οδικούς άξονες που ξεκινούν από τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ και διαπερνούν την επαρχία Μπαλχ.

Εκρηξη στην κρατική τηλεόραση

ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Εκρηξη συγκλόνισε αργά το βράδυ της Τετάρτης το κτίριο της κρατικής τηλεόρασης της Γεωργίας την ώρα που έδινε συνέντευξη ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Γκιόργκι Μπαραμίτζε. Ο ίδιος ο Μπαραμίτζε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση μετά την έκρηξη είπε πως δεν υπήρξαν τραυματίες παρά μόνο υλικές ζημιές. Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές μέχρι αργά, ενώ ο υπουργός τόνισε ότι η υπόθεση θα ερευνηθεί.

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Εντείνονται οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.- Με γκλομπς και δακρυγόνα απώθησαν χτες αστυνομικοί της Ακτής του Ελεφαντοστού οργισμένα πλήθη χιλιάδων νεαρών διαδηλωτών, που επανέλαβαν τις κινητοποιήσεις τους έξω απ' τη μεγαλύτερη βάση των Γάλλων στρατιωτών στο Αμπιτζάν. Για τρίτη συνεχή μέρα, οι διαδηλωτές απαίτησαν την αποχώρηση των γαλλικών και δυτικοαφρικανικών δυνάμεων απ' τη χώρα τους, καλώντας τον αμφιλεγόμενο Πρόεδρο Λόρεντ Γκμπάγκμπο να εξαπολύσει επιθέσεις στα προπύργια των ανταρτών στο βόρειο και δυτικό τμήμα της χώρας...

«Θάνατος στους Γάλλους», «Είμαστε έτοιμοι να πεθάνουμε» φώναζαν αρκετοί απ' τους διαδηλωτές μέχρις ότου έρθουν στα χέρια με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι ενόπλων οργανώσεων, που αμφισβητούν την εξουσία και τις προθέσεις του Προέδρου Λόρεντ Γκμπάγκμπο, έσπευδαν χτες να διαβεβαιώσουν πως υποστηρίζουν τη (με τη μεσολάβηση του Παρισιού) συμφωνία εκεχειρίας που υποτίθεται πως τερμάτισε απ' τον περασμένο Ιούλιο τον εμφύλιο πόλεμο. Μάλιστα, χτες, αναφέρθηκαν κινητοποιήσεις υποστηριχτών των ανταρτών που καλούσαν τον Πρόεδρο Γκμπάγκμπο σε παραίτηση...

Ετσι, οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες μεταξύ υποστηριχτών και πολέμιων της κυβέρνησης στην Ακτή Ελεφαντοστού συνεχίστηκαν χτες με ιδιαίτερη ένταση, παρά το προχτεσινοβραδινό τηλεοπτικό διάγγελμα του υπουργού Αμυνας, Ρενέ Αμάνι, με το οποίο απαγορεύονται εφ' εξής σ' όλη τη χώρα οι δημόσιες κινητοποιήσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ