ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑ
Επικύρωσαν τα 44 νέα προνόμια στους εφοπλιστές

Με ολομέτωπη επίθεση στα ναυτεργατικά δικαιώματα

Από το προχτεσινό «εθνικό συμβούλιο για τη ναυτιλία» τα αποτελέσματα του οποίου έγιναν χτες κυβερνητική απόφαση

Eurokinissi

Από το προχτεσινό «εθνικό συμβούλιο για τη ναυτιλία» τα αποτελέσματα του οποίου έγιναν χτες κυβερνητική απόφαση
Σε «εθνική υπόθεση» έχει αναγάγει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την παραπέρα αύξηση των εφοπλιστικών αστρονομικών υπερκερδών, οδηγώντας ταυτόχρονα τους ναυτεργάτες στην ανεργία και την εξαθλίωση και χρεώνοντας για τα νέα εφοπλιστικά υπερπρονόμια ολόκληρη την εργατική τάξη. Αυτό έγινε ξεκάθαρο χτες, από τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου και τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Πασχαλίδη αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Συγκεκριμένα, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα, τη δέσμη των 44 μέτρων με τίτλο...«για μια σύγχρονη και ισχυρή ναυτιλία», τα οποία προδιαγράφουν μια άνευ προηγουμένου ολομέτωπη επίθεση σε βάρος των ναυτεργατών, τη ραγδαία υποβάθμιση της ελληνικής σημαίας και τη μετατροπή της σε «πανί ευκαιρίας», το σφοδρό πλήγμα σε συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες και των εργαζομένων στα λιμάνια και αυξάνοντας ταυτόχρονα τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα.

Ο Γ. Πασχαλίδης, μετά το Συμβούλιο, δήλωσε μεταξύ πολλών άλλων: «Οσα πετύχαμε θέλουμε να τα συνεχίσουμε, δίνοντας ουσιαστικό περιεχόμενο στην ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Ναυτιλίας, συνδυάζοντάς τη με μέτρα για την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση, την απασχόληση, την ποιότητα, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος. Εμείς πιστεύουμε πως η Ελληνική Ναυτιλία είναι εθνική υπόθεση»! Οπου ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα, εννοείται η αύξηση των κερδών των εφοπλιστών, ενώ η αναφορά του στα περί εκπαίδευσης, απασχόλησης, ποιότητας και ασφάλειας της ναυτιλίας πρόκειται για «ιστορίες για μικρά παιδιά», αφού η ναυτική εκπαίδευση έχει παραδοθεί στους ιδιώτες, προωθείται η δραστική μείωση των οργανικών συνθέσεων και η δημιουργία ειδικού νηολογίου ευκαιρίας που σημαίνει ότι στις ελληνικές θάλασσες θα αρμενίζουν «ενοικιαζόμενα» πλοία ξένης σημαίας και με χαμηλόμισθους ναυτεργάτες.

ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με χτεσινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν ότι οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου πάρθηκαν με τη συναίνεση της ΝΔ και των κυβερνητικών - εργοδοτικών συνδικαλιστών της ΠΝΟ. Με τα μέτρα αυτά, τονίζεται, ότι μετατρέπεται η ελληνική σημαία σε σημαία ευκαιρίας, απελευθερώνεται η εφοπλιστική ασυδοσία, χτυπιούνται τα μισθολογικά, κοινωνικά δικαιώματα και επιταχύνεται ο διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα καράβια. Σημειώνει δε χαρακτηριστικά ότι την ίδια ώρα που συνεδρίαζε το Υπουργικό Συμβούλιο στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΥΕΝ οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΠΝΟ παραχάραζαν τη σύνθεση των αντιπροσώπων στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, προκειμένου να στηρίξουν την αντιναυτεργατική πολιτική.

Τα δύο σωματεία δηλώνουν κατηγορηματικά: «Κανένα Γενικό Συμβούλιο "παρωδία" δεν μπορεί να μπει φραγμός και να ανακόψει τους αγώνες των ναυτεργατών». Επισημαίνουν ότι έχουν αποστείλει εξώδικο προς το ΥΕΝ και τις εφοπλιστικές Ενώσεις με το διεκδικητικό τους πλαίσιο και καλούν τους ναυτεργάτες να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Η Κομματική Οργάνωση Ναυτεργατών του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα αποτελούν μια ακόμα «εχθρική απόφαση σε βάρος των χιλιάδων ναυτεργατών, μια απόφαση που απορρέει από την αντεργατική πολιτική που χρόνια ολόκληρα υπερασπίζεται και υπηρετεί τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου». Στα τόσα και τόσα προνόμια που έδωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έρχονται να προστεθούν νέα. «Ο κυβερνητικός "μποναμάς" - συνεχίζει - που αποφασίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, εγκρίθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ναυτιλιακής Πολιτικής» όπου συμμετείχαν εφοπλιστές, Γ. Πασχαλίδης, βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και οι κυβερνητικοί - εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΠΝΟ, αναδεικνύοντας έτσι το Συμβούλιο αυτό σε «μηχανισμό για τη χειραγώγηση του ναυτεργατικού κινήματος, την προώθηση της αντιναυτεργατικής πολιτικής, τη διασφάλιση και αύξηση των κερδών των εφοπλιστών και του κεφαλαίου».

Η ΚΟΝ καλεί τους ναυτεργάτες να δώσουν αποφασιστική απάντηση με την οργάνωση του αγώνα τους για την απόκρουση των μέτρων και τη διεκδίκηση της διεύρυνσης των κατακτήσεών τους. Να καταδικάσουν την πολιτική ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που διαμορφώνεται με βάση τις κατευθύνσεις της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών. «Η υπεράσπιση και διεύρυνση των ναυτεργατικών δικαιωμάτων συνδέεται με την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, με την ενίσχυση του ΚΚΕ που βρίσκεται όλα τα χρόνια στο πλευρό των εργατών της θάλασσας, υπερασπιστής και συμπαραστάτης των αγώνων τους». Η ΚΟΝ υπογραμμίζει ότι η ίδια η ζωή έχει δείξει ότι η ανάπτυξη της ναυτιλίας προς όφελος του λαού απαιτεί «μια άλλη εξουσία και διακυβέρνηση που θα μετατρέψουν τη ναυτιλία σε λαϊκή περιουσία και θα υπηρετήσουν τα συμφέροντα των ναυτεργατών και των οικογενειών τους». «Πρέπει να αλλάξει σκοπό η οικονομία και η ναυτιλία και να οργανωθούν με κίνητρα την ευημερία των ναυτεργατών και των άλλων λαϊκών στρωμάτων και όχι με κίνητρο τα κέρδη των εφοπλιστών και των άλλων πλουτοκρατών».


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΝΑΥΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Νοθεία και άκρατος εκφυλισμός

Σε παρασυναγωγή, όπου θριάμβευσαν η άγρια νοθεία, οι εκφυλιστικές διαδικασίες και η υποταγή στους εφοπλιστές, μετέτρεψαν τη χτεσινή πρώτη μέρα του διήμερου Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) οι υπάλληλοι των εφοπλιστών και για την ακρίβεια οι συνδικαλιστές των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ, που πλειοψηφούν στη διοίκηση της Ομοσπονδίας - ελέω βασιλικών διαταγμάτων και του νομοθετικού εξαμβλώματος 330/76! Τόσο αυτές οι άθλιες διαδικασίες, όσο και τα εισηγητικά κείμενα που παρουσιάστηκαν ως απολογισμός και ...προγραμματισμός δράσης, αποτέλεσαν σαφέστατη ομολογία ότι οι εν λόγω συνδικαλιστές βρίσκονται σε διατεταγμένη αποστολή. Από τη μια, να διευκολύνουν πάση θυσία την τελική έφοδο, που ήδη έχει εξαπολυθεί από το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τα κόμματα της ολιγαρχίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε κάθε ναυτεργατικό δικαίωμα - έφοδος που κωδικοποιείται στη δέσμη των 44 μέτρων του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας - και από την άλλη να νοθεύσουν τους συσχετισμούς και στη ΓΣΕΕ προς όφελος της εργοδοσίας.

Ομως, το κυριότερο συμπέρασμα που βγαίνει από αυτό το Γενικό Συμβούλιο είναι ότι αυτός ο «συρφετός» δεν έχει καμία σχέση με τους ναυτεργάτες και ότι είναι πλέον άμεση και επιτακτική η ανάγκη για τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, για το πέρασμα της Ομοσπονδίας στα χέρια των ναυτεργατών.

Ειδικότερα, οι εγκάθετοι έφτασαν στο σημείο να παραβιάσουν ακόμα και το φασιστικό Καταστατικό της ΠΝΟ! Από αυτό το Γενικό Συμβούλιο, εκτός από τον «απολογισμό» και τον «προγραμματισμό δράσης» της Ομοσπονδίας, θα εκλεγούν και αντιπρόσωποι για τη ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με το άρθρο 18α του Καταστατικού, οι αντιπρόσωποι προς τη ΓΣΕΕ θα πρέπει να εκλέγονται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Ομως, με απόφαση των εγκάθετων, εφαρμόστηκε σε βάρος του «σώματος» του Συμβουλίου ο περιορισμός του ενός δεκάτου, που περιέχεται μεν στο Καταστατικό, όμως δεν αφορά στην περίπτωση της εκλογής των αντιπροσώπων. Αυτός ο άκρως αντιδημοκρατικός περιορισμός πλήττει την εκπροσώπευση των μεγάλων ναυτεργατικών Ενώσεων, όπως της ΠΕΜΕΝ, η οποία ενώ εξέλεξε 22 αντιπροσώπους στο Συμβούλιο θα έπρεπε να παραμείνουν οι 11. Συνολικά, με βάση αυτόν τον περιορισμό από τους 119 αντιπροσώπους, που έχουν εκλέξει συνολικά τα ναυτεργατικά σωματεία, παραμένουν στο Συμβούλιο οι 81! Οι υπόλοιποι μένουν εκτός, που σημαίνει ότι οι ψήφοι περίπου 4.000 ναυτεργατών πάνε στα σκουπίδια! Και όχι μόνον αυτό, αλλά άλλοι αντιπρόσωποι είναι εκλεγμένοι με το σύστημα της απλής αναλογικής και άλλοι με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα!

Η μόνη στιγμή στη χτεσινή μέρα του Συμβουλίου, που ακούστηκε η φωνή των ναυτεργατών, ήταν όταν το λόγο πήραν οι πρόεδροι των ναυτεργατικών συνδικάτων της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ενταγμένων στη δύναμη του ΠΑΜΕ, Γιώργος Τούσσας και Γιάννης Μανουσογιαννάκης, αντίστοιχα. Μιλώντας πρώτος, ο Γ. Μανουσογιαννάκης κατήγγειλε: «Είναι παράνομη αυτή η σύνθεση. Δεν μπορούμε να νομιμοποιήσουμε τις παρανομίες σας». Ο Γ. Τούσσας υπογράμμισε ότι στο Συμβούλιο συγκρούονται οι δύο γραμμές, που διαπερνούν γενικότερα το συνδικαλιστικό κίνημα, αυτή της υποταγής και της συναίνεσης που εκπροσωπείται από τις τρεις παρατάξεις και αυτή της αντίστασης, με όπλο την ταξική πάλη, του αγώνα και της ρήξης με την αντιναυτεργατική πολιτική. Επισήμανε ότι είναι ζήτημα μεγάλης πολιτικής σημασίας ο εκδημοκρατισμός και ξεκαθάρισε: «Οποια απόφαση και αν πάρετε, στους ναυτεργάτες δε θα έχει κανένα αντίκρισμα. Το δίκιο θα κριθεί στους καταπέλτες». Οι αντιπρόσωποι των δύο σωματείων, αλλά και αντιπρόσωποι άλλων σωματείων, που, όμως, είναι συσπειρωμένοι στις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, αποχώρησαν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ