ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ
Καθημερινά υπό διωγμόν
  • Βιομηχανία αντεργατικών αποφάσεων στα δικαστήρια. Αδιάσειστα τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν χτες σε ημερίδα του ΔΣΑ
  • Βραβείο αντεργατικότητας παρέδωσαν οι απεργοί φροντιστές της ΟΑ στον εργατολόγο Γ. Λεβέντη - εμπνευστή του Κανονισμού Εργασίας της νέας ΟΑ

Με νύχια και με δόντια πρέπει να υπερασπίζονται οι εργάτες το δικαίωμα στην απεργία (φωτογραφία από την απεργία των ναυτεργατών, που επίσης είχε κηρυχτεί παράνομη)
Με νύχια και με δόντια πρέπει να υπερασπίζονται οι εργάτες το δικαίωμα στην απεργία (φωτογραφία από την απεργία των ναυτεργατών, που επίσης είχε κηρυχτεί παράνομη)
Στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι η επίθεση κυβερνήσεων και κεφαλαίου ενάντια στο δικαίωμα της απεργίας εντείνεται χρόνο με το χρόνο, παρουσιάστηκαν στη χτεσινή εκδήλωση, που οργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) και η Ενωση Ελλήνων Εργατολόγων με θέμα: «Η απεργία σε κρίσιμη καμπή».

Μεταξύ των εισηγητών ήταν ο Αρης Καζάκος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Δημήτριος Τραυλός - Τζανετάτος, καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ τις θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος ανέπτυξε ο Γιώργος Μαυρίκος εκ μέρους του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, από το 1999 μέχρι και το Νοέμβρη του 2003, έκρινε 128 απεργίες παράνομες και μόνο 15 νόμιμες. Επίσης από τις 128 οι 81 κρίθηκαν και καταχρηστικές. Πρόκειται για στοιχεία ενδεικτικά, αλλά ικανά να δείξουν το πώς αντιμετωπίζεται το δικαίωμα της απεργίας στην Ελλάδα. Ενα άλλο στοιχείο είναι το εξής: Σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από το 1985 μέχρι το 2001 στα νομικά περιοδικά και στην Τράπεζα Νομικών Πληροφοριών «ο Νόμος», 104 απεργίες κρίθηκαν παράνομες και 17 νόμιμες.

Μία από τις καλές στιγμές της ημερίδας ήταν, όταν, την ώρα που μιλούσε ο Γ. Λεβέντης, καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, μπήκαν στην αίθουσα οι απεργοί Ιπτάμενοι Συνοδοί Φροντιστές της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», για να του «απονείμουν» ειρωνικά ένα κύπελλο - βραβείο για την «υπεράσπιση» των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, οι απεργοί σήκωσαν πανό μέσα στην αίθουσα, που έγραφε το σύνθημα «Θυμήσου ότι είσαι εργατολόγος». Οπως μας είπαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι βρίσκονται για 7η μέρα σε «παράνομη» απεργία, ο Γ. Λεβέντης είναι ο εγκέφαλος «του πιο αντεργατικού κατασκευάσματος που έχει γίνει ποτέ». Δηλαδή, του Κανονισμού Εργασίας της ΟΑ για το ιπτάμενο προσωπικό, ο οποίος προβλέπει: Μέχρι 56 ώρες τη βδομάδα απασχόληση, μέχρι 22 ώρες απασχόληση τη μέρα, 7 συνεχείς μέρες εργασίας, σπαστό ωράριο και άλλα πολλά «φιλεργατικά» μέτρα.

Μετά την αποχώρηση των εργαζομένων, η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις εκπροσώπων από συνδικαλιστικούς, νομικούς και πολιτικούς φορείς. Μεταξύ αυτών, ο Χ. Αθανασίου, γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επισήμανε πως σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των απεργιών το νομοθετικό πλαίσιο πάσχει και απαιτείται η αναμόρφωσή του.

Ακόμα, ο Δ. Καλτσώνης, από τη «Δημοκρατική Συσπείρωση», τόνισε ότι για την κήρυξη των απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών την πρώτη και κύρια ευθύνη τη φέρνει η κυβέρνηση. Εμείς, είπε, πιστεύουμε ότι εργαζόμενοι, συνδικαλιστές και επιστημονικοί φορείς πρέπει να παλέψουν για το δικαίωμα της απεργίας και ανέφερε ως έμπρακτο παράδειγμα την απεργία των ναυτεργατών στο Ρίο - Αντίρριο, η οποία, ενώ κρίθηκε παράνομη, οι ναυτεργάτες συνέχισαν και νίκησαν.

«... και αυτή τη φορά θα αποτύχουν!»

Η παρέμβαση του Γ. Μαυρίκου, εκ μέρους του ΠΑΜΕ, στη συζήτηση του ΔΣΑ για το δικαίωμα στην απεργία

Eurokinissi

Στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, το δικαίωμα των εργατών και υπαλλήλων για ΑΠΕΡΓΙΑ κατακτήθηκε αρχικά όχι στα χαρτιά και στους νόμους, αλλά στη ζωή και στην πράξη.

Για να επιτευχθεί αυτή η κατάκτηση, χρειάστηκε, στην αυγή του περασμένου αιώνα, η νεαρή τότε εργατική τάξη και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα να κάνουν πράξη αυτό που αποτύπωσε ο ποιητής πως «θέλει νεκροί χιλιάδες να 'ναι στους τροχούς, θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους...». Τα σημειώνουμε αυτά, για να υπογραμμίσουμε ότι οι νόμοι και τα κιτάπια ήρθαν αργότερα. Ηρθαν να αποτυπώσουν στα χαρτιά και στις διατάξεις αυτό που η ζωή είχε βάλει ήδη σε εφαρμογή.

Από τη στιγμή που κατακτήθηκε το ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ για την εργατική τάξη αρχίζει μια διαρκής διαπάλη, που εξακολουθεί να διεξάγεται και στις μέρες μας.

Δυο γραμμές βρίσκονται σε διαρκή αντιπαράθεση:

Από τη μια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, ο ΣΕΒ και οι καθεστωτικές δυνάμεις, στελέχη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, επιδιώκουν, μέσα από νομοθετικά θεσμικά πλαίσια, μέσα από υπουργικές αποφάσεις, δικαστικές αποφάσεις, μέσα από οδηγίες και ερμηνευτικές εγκυκλίους, να παρεμβάλλουν εμπόδια στο απεργιακό δικαίωμα, να το περιορίζουν και τελικά να το ευνουχίζουν.

Από την άλλη, η εργατική τάξη και το συνεπές εργατικό συνδικαλιστικό κίνημά της, εδώ και έναν αιώνα προσπαθεί, στην πράξη, να κατακτά και να διευρύνει το δικαίωμα στην Απεργία. Προσπαθεί να ασκεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο την ανώτερη αυτή μορφή της ταξικής πάλης και, ταυτόχρονα, να αποκρούει την κρατική βία, τον αυταρχισμό και τη συκοφάντηση του απεργιακού δικαιώματος.

Για το εργατικό κίνημα, το διαχρονικό μήνυμα, που εκφράζει απόλυτα την ανειρήνευτη διαπάλη, συμπυκνώθηκε και προβάλλεται μέσα από το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του Εργάτη».

Παράλληλα και σε αντιστοίχιση με τις κάθε φορά κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, το δικαίωμα για απεργία γίνεται άλλοτε δύσκολο και άλλοτε ακόμα πιο δύσκολο για τις λαϊκές δυνάμεις.

Σε περιόδους, όπου αντιδραστικές ιδεολογικοπολιτικές αντιλήψεις κερδίζουν έδαφος, εντείνονται ο αυταρχισμός και τα χτυπήματα στις δημοκρατικές, στις συνδικαλιστικές και τις συνταγματικές ελευθερίες. Αν θυμηθούμε τη Μεταξική περίοδο, την περίοδο της Κατοχής, τη μετεμφυλιακή περίοδο, την 7χρονη δικτατορία, αλλά και τη συνέχεια, θα δούμε ότι οι προσπάθειες για «κατάργηση της πάλης των τάξεων», κατά τον διαβόητο Λάσκαρη, εξέφραζαν τον πραγματικό στόχο του καθεστώτος της εκμετάλλευσης. Αυτό επιβεβαιώνεται απόλυτα, αν μελετήσει κανείς στατιστικά τον αριθμό των δικαστικών αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις πριν και μετά την περίοδο 1989-1991. Μετά τις ραγδαίες ανατροπές που συντελέστηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο, με αποτέλεσμα προσωρινά να δυσκολέψουν τα πράγματα για το λαϊκό κίνημα, έχουμε «καρμπόν» δικαστικές αποφάσεις, που κηρύσσουν ΟΛΕΣ σχεδόν τις ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ. Με νομικίστικα και τραβηγμένα από τα μαλλιά αποστεωμένα επιχειρήματα, το δικαίωμα για απεργία βρίσκεται υπό διωγμόν. Εφτασε δικαστής με τέτοιας ποιότητας επιχειρήματα να κηρύξει παράνομη ακόμα και την Πρωτομαγιάτικη Απεργία του 2003 για κλάδο εργαζομένων της «Ολυμπιακής». Στις μέρες μας, οι μόνες δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν εργαζόμενους είναι όταν δικαστές κρίνουν διεκδικήσεις του κλάδου τους.

Σήμερα, η αντιπαράθεση ανάμεσα σε όλους εμάς, που υπερασπιστήκαμε και θα υπερασπιστούμε με όποια θυσία και αν απαιτηθεί το δικαίωμα της απεργίας, και σε όλους εκείνους που αγωνίζονται για τη φαλκίδευσή του, θα οξύνεται και θα βαθαίνει.

Γνωρίζουμε ότι απέναντί μας συσσωρεύονται, καλυμμένα ή απροκάλυπτα, οι φανεροί και κρυφοί εχθροί του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην απεργία.

Ολοι εκείνοι, που, με νόστιμους νεολογισμούς, με φρασούλες πομπώδεις και με εκσυγχρονιστικό μανδύα επιχειρούν να πετύχουν ό,τι στα εκατό χρόνια που πέρασαν δεν μπόρεσαν οι προπομποί τους να πετύχουν. Αλλοτε προφασίζονται ότι δήθεν ενδιαφέρονται για το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου, άλλοτε ότι, τάχα, νοιάζονται για το κυκλοφοριακό ή για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Πάντα, όμως, αναμασούν τον ίδιο τελικό σκοπό. Στα τελευταία χρόνια, οι πολέμιοι της Απεργίας αντεπιτίθενται και προβάλλουν σαν εναλλακτική πρόταση απέναντι στην απεργία, το λεγόμενο «Κοινωνικό Διάλογο». Η απεργία δαιμονοποιείται σαν κάτι το αναχρονιστικό και ο κοινωνικός διάλογος χρυσώνεται σαν το φάρμακο «διά πάσαν νόσο»!

Ο αγώνας ο δικός μας λοιπόν, σήμερα, είναι πιο δύσκολος, πιο σύνθετος και πιο ουσιαστικός. Ομως, μαζί μας ή σε παράλληλη τροχιά βρίσκονται ξεχωριστές προσωπικότητες του νομικού κόσμου, βρίσκονται λίγοι, μα εκλεκτοί, δικαστικοί λειτουργοί και βρίσκονται στο πλευρό μας οι πιο ζωντανές, οι πιο τίμιες και οι πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις του Εργατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος.

Στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος της τάξης μας, βρίσκεται η πολιτική πρωτοπορία της εργατικής τάξης. Μαζί μας και η προοδευτική διανόηση. Κοντά μας, η ριζοσπαστική εργατική νεολαία. Κι επειδή, ταυτόχρονα, οι αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές θα εντείνονται, επειδή το καθεστώς των μονοπωλίων και των πολυεθνικών θα οξύνει την επιθετικότητά του για την εξασφάλιση των υπερκερδών του, κι επειδή η ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα μόνο με παλλαϊκό αγώνα θα αναχαιτιστεί, η ΑΠΕΡΓΙΑ παίρνει στις μέρες μας πιο πλούσιο ακόμα περιεχόμενο σαν μορφή πάλης, γίνεται πιο ΑΝΑΓΚΑΙΑ για την οικονομική και πολιτική πάλη της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Για όλους αυτούς τους λόγους, όσοι, καλυμμένα ή απροκάλυπτα, επιχειρούν να την καταργήσουν, και αυτή τη φορά θα αποτύχουν.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Τώρα απολύουν και απεργούς!

Τα «ρέστα» της δίνει η κυβέρνηση προκειμένου να επιβάλει τον αντεργατικό κανονισμό εργασίας, με τον οποίο αλυσοδένει τους εργαζόμενους για να πουλήσει την ΟΑ

Eurokinissi

Η αντεργατική υστερία και ο αυταρχισμός της κυβέρνησης αποκαλύπτονται σε όλο τους το... μεγαλείο στην περίπτωση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Λίγες μέρες μετά τις απολύσεις έξι ιπτάμενων συνοδών - φροντιστών, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης στην ΟΑ, χτες η διοίκηση της εταιρίας αποφάσισε την απόλυση άλλων δύο απεργών αεροσυνοδών, με αφορμή επεισόδιο μεταξύ απεργών αεροσυνοδών και απεργοσπαστών. Σύμφωνα με την εκδοχή της ΟΑ, οι απεργοί αεροσυνοδοί Δημ. Δημητρίου και Γεωρ. Ξανθόπουλος «επιτέθηκαν» προχτές στο αεροδρόμιο του Τορόντο κατά της συναδέλφου τους Βασ. Κορδή, η οποία ήταν επικεφαλής πληρώματος αεροσκάφους της ΟΑ με προορισμό το Τορόντο, ενώ ο κλάδος βρισκόταν σε απεργία. Το κατηγορητήριο κατά των απολυμένων... στηρίχτηκε στις μαρτυρίες του τοπικού μάνατζερ της ΟΑ και των πιλότων της πτήσης (!), σύμφωνα με τις οποίες οι «δράστες απέκλεισαν την Βασ. Κορδή σε χώρο του αεροδρομίου και της επιτέθηκαν, προκαλώντας μάλιστα και υλικές ζημιές στο αεροδρόμιο». Ε, δε χρειαζόταν κάτι άλλο η διοίκηση της ΟΑ για να αποφασίσει τις απολύσεις. Το ΔΣ (καθώς με το νέο νόμο καταργήθηκε το Συμβούλιο Απολύσεων) αποφάσισε με συνοπτικές διαδικασίες, και χωρίς καν να τους καλέσει σε απολογία, την απόλυση των δύο απεργών!

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιπταμένων Συνοδών - Φροντιστών (ΕΙΣΦ) Ταξ. Χρήστου για το συμβάν αναφέρει ότι υπήρξε λεκτικό επεισόδιο και διαπληκτισμός, με τη συμμετοχή όμως και των δύο πλευρών. Παράλληλα καταγγέλλει μεροληπτική μεταχείριση υπέρ των απεργοσπαστών από την πλευρά της διοίκησης, επισημαίνοντας ότι απολύσεις με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς επαρκή έλεγχο και απολογία των κατηγορουμένων αεροσυνοδών, αποσκοπούν καθαρά στο να καμφθεί το φρόνημα των μελών της Ενωσης, που συμμετέχουν καθολικά στις κινητοποιήσεις.

Η διοίκηση της ΟΑ, αν και εξέδωσε ανακοίνωση για να προαναγγείλει το σημερινό πρόγραμμα δρομολογίων, αποσιωπά σκόπιμα τις απολύσεις. Αφαντος ήταν χτες και ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, ο οποίος μια μέρα πριν δήλωνε δημόσια ότι «δεν έχει τεθεί ποτέ στο τραπέζι θέμα απολύσεων και ποινικών διώξεων»!

Οπως είναι αυταπόδεικτο, κυβέρνηση και διοίκηση της ΟΑ, στην προσπάθειά τους να περάσουν «διά πυρός και σιδήρου» τα σκληρά αντεργατικά τους μέτρα στην εταιρία, δεν έχουν τον παραμικρό δισταγμό να απολύουν, με διάφορα προσχήματα, εργαζόμενους που αντιστέκονται στις κυβερνητικές επιλογές για τη διάλυση και το ξεπούλημα της ΟΑ και την πλήρη ανατροπή εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Με τις αθρόες απολύσεις, τις ποινικές διώξεις, τις αγωγές εξωφρενικών αποζημιώσεων και μια σειρά άλλες άκρως αυταρχικές και αντεργατικές ενέργειες, η κυβέρνηση - εκτός των άλλων - επιδιώκει να καλλιεργήσει κλίμα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους και παράλληλα να κάμψει την αγωνιστική τους διάθεση και ενότητα. Κάτι, που δεν έχει καταφέρει μέχρι τώρα στην περίπτωση των ιπτάμενων συνοδών - φροντιστών. Ο κλάδος αυτός βρίσκεται σε 6ήμερη απεργία και η συμμετοχή των αεροσυνοδών είναι καθολική, παρά τη δικαστική απαγόρευση (οι κινητοποιήσεις κηρύχτηκαν από το δικαστήριο «παράνομες και καταχρηστικές», μετά από προσφυγή της διοίκησης), τις μηνύσεις και την αγωγή αποζημίωσης, με την οποία η διοίκηση της ΟΑ αξιώνει από 47 απεργούς 44 εκατ. ευρώ, για «ηθική βλάβη»!

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΣΦ, με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν: Οι «υπέρμαχοι» (σ.σ. κυβέρνηση και διοίκηση) των λαϊκών αγώνων, της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων, των ίσων ευκαιριών στην απασχόληση.... έριξαν πλέον τις μάσκες, χρησιμοποιώντας θεμιτά και αθέμιτα μέσα προκειμένου να κλονίσουν το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων. Οι δίκαιοι αγώνες θα συνεχιστούν κόντρα στις εκβιαστικές και παράνομες απολύσεις, κόντρα στη χρησιμοποίηση απεργοσπαστικών μηχανισμών και κόντρα στην αυθαίρετη κατάργηση των ΣΣΕ και των πρακτικών συμφωνίας.

Με ανακοίνωσή της η πλειοψηφία του ΕΚΑ, ακολουθώντας τη γνωστή συναινετική τακτική, βάλλει προσωπικά κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΟΑ Διον. Καλόφωνου - λες και αποφασίζει χωρίς άνωθεν εντολές - και καλεί τον αρμόδιο υπουργό και την κυβέρνηση «να παρέμβουν και να σταματήσει το έγκλημα που συντελείται απέναντι στους εργαζόμενους και την ΟΑ».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
Τέταρτη μέρα στο δρόμο ενάντια στις απολύσεις

Νέο συλλαλητήριο σήμερα

Για το δικαίωμά τους στη δουλιά βρέθηκαν, και χτες για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, στους δρόμους οι απολυθείσες εργαζόμενες του σωματείου καθαρισμού δημοσίου (ΝΠΔΔ) που εργάζονταν στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Αρτας. Ενώ με πρωτοβουλία του Σωματείου διοργανώνεται και σήμερα στις 7 μμ συλλαλητήριο στην Αρτα στην πλατεία Κιλκίς.

Στον αγώνα των απολυμένων εργατριών, έμπρακτα, έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους το Εργατικό Κέντρο Αρτας, ο Σύλλογος εργαζομένων του Νοσοκομείου Αρτας και άλλοι μαζικοί φορείς και τα 1ο και 2ο ΤΕΕ, που γι' αυτό το θέμα πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, όπου συναντήθηκαν με τις εργαζόμενες μπαίνοντας πίσω από τα πανό τους που έγραφαν: «Οχι στις απολύσεις, η τρομοκρατία δε θα περάσει» και φωνάζοντας «Μόρφωση, δουλιά, δημοκρατία».

Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιώτης Αθ. Στάμος, που ανέλαβε την καθαριότητα στο νοσοκομείο Αρτας, απέλυσε, προφορικά, τις 30 εργαζόμενες από 1.12.03 και στη θέση τους προσέλαβε άλλο προσωπικό. Οι απολυμένες εδώ και καιρό βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις, απαιτώντας από τον εργοδότη να τους πληρώσει τα δεδουλευμένα από το Σεπτέμβρη 2003 μέχρι σήμερα που έμεναν απλήρωτες, κάτι που κατάφεραν. Επίσης διεκδικούσαν μέτρα για την προστασία της υγείας τους και της δημόσιας υγείας.

Αυτή, όμως, η συνδικαλιστική δράση που ανέπτυξαν με τη συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου του Νοσοκομείου ενόχλησε τον εργοδότη και τις απέλυσε, αφού χρησιμοποίησε και κάθε μέτρο αυταρχισμού και τρομοκράτησης μέχρι και την Αστυνομία για εκφοβισμό τους. Ο ίδιος κατέθεσε και μηνύσεις κατά του προέδρου του ΕΚ Αρτας Νικήτα Γλυνάτση και εναντίον άλλων συνδικαλιστών.

Το ΕΚ Αρτας με ανακοινώσεις, συνέντευξη Τύπου και δηλώσεις διά του προέδρου του Ν. Γλυνάτση επισημαίνει πως οι αρνητικές αυτές εξελίξεις στο νοσοκομείο είναι αποτέλεσμα των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της Υγείας. Ειδικότερα, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΕΚ Αρτας, ο συγκεκριμένος ιδιώτης έχει παραβιάσει κάθε έννοια δικαίου. Εβαζε τις εργάτριες να υπογράφουν σε λευκό χαρτί ότι παίρνουν 500 ευρώ μισθό και τους πλήρωνε μόνον 250 ευρώ. Εχει παραβιάσει ακόμα τις συμβατικές του υποχρεώσεις που αφορούν τους όρους υγιεινής του νοσοκομείου. Ο Ν. Γλυνάτσης σημείωσε το θετικό ρόλο του σωματείου του Νοσοκομείου στην ανάδειξη του προβλήματος και για τη συμπαράστασή του στις εργαζόμενες που βοήθησε και να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται. Κλείνοντας, τόνισε πως πρέπει η αγανάκτηση των εργαζομένων της περιοχής να εκφραστεί και στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές με την καταδίκη της αντιλαϊκής πολιτικής.

Χαρακτηριστική, τέλος, για την αποφασιστικότητα των απολυμένων εργατριών είναι η δήλωση της προέδρου του σωματείου τους, της Αθ. Μαλισιόβα, που πρόβαλε πως ενωμένες και ανυποχώρητες θα συνεχίσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Κράτησαν κρυφό το σακάτεμα εργάτη

Σοβαρά τραυματισμένος στη σπονδυλική στήλη μεταφέρθηκε την Κυριακή το μεσημέρι στο Νοσοκομείο Βούλας ο 40χρονος μεταλλεργάτης Χρήστος Πελεκάνος. Επεσε πάνω του κομμάτι λαμαρίνας, κατά τη διάρκεια επισκευαστικών εργασιών σε πλοίο, στις πέτρινες δεξαμενές Βασιλειάδη στη Δραπετσώνα. Το ατύχημα αποσιωπήθηκε από τους υπευθύνους και έγινε γνωστό μόλις χτες μετά από παρέμβαση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, το οποίο και προέβη στις σχετικές καταγγελίες προς το Λιμεναρχείο και το ΙΚΑ.

Ο εργάτης, ο οποίος δουλεύει στο συνεργείο «Ζήσιμος - Δακουτρός» της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, έπεσε θύμα της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και της υπερεντατικοποίησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδικάτου, στο βαπόρι γίνονταν ταυτόχρονα πολλές και επικίνδυνες εργασίες, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η λήψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας. Ταυτόχρονα, αυτό το γεγονός αποκαλύπτει το μέγεθος της αποδιοργάνωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, αλλά και την άσχημη ψυχολογία που επιβάλλει στους εργάτες της Ζώνης η παρατεταμένη ανεργία, καθώς τους μετατρέπει σε «εύκολα θύματα» των εργοδοτών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ