ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Μαθητική «πλημμύρα»

Μαθητικά «ποτάμια» κατέκλυσαν χτες τους δρόμους των θεσσαλικών πόλεων. Κοντά στους 10.000 μαθητές πήραν μέρος στις διαδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν στο Βόλο, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και τη Λάρισα.

Αψηφώντας την κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης, που στόχο είχε να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα και ορμώμενοι από το δίκιο του αγώνα τους, για δημόσια δωρεάν παιδεία, έδωσαν το δικό τους μάθημα δημοκρατίας, αυτό που διδάσκονται στους δρόμο της διεκδίκησης και της πάλης, για να σπάσουν οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση.

Στη Λάρισα

Πάνω από 1.500 μαθητές συμμετείχαν στο συλλαλητήριο καταδίκης της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, στη Λάρισα, δηλώνοντας την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν απτόητοι τον αγώνα τους για την ανατροπή της. Η μαζικότητα και το μέγεθος του συλλαλητηρίου έστειλαν το μήνυμα ότι η αγωνιζόμενη μαθητική νεολαία δεν τρομοκρατείται από τις αυταρχικές, τρομοκρατικές μεθόδους της κυβέρνησης.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το παλαιό Κτηνιατρείο και ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, με κυρίαρχα συνθήματα: «Η τρομοκρατία δε θα περάσει» και «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία». Οι μαθητές σταμάτησαν έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους για το «ιδιώνυμο» που εξέδωσε η κυβέρνηση, με στόχο να κάμψει το αγωνιστικό τους φρόνημα. Η πορεία κατέληξε στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου μίλησε ο Γιάννης Μπαμπανίκος, αντιπρόεδρος της ΕΛΜΕ Λάρισας, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση, με την τρομοκρατική νομοθετική ρύθμιση, επιχειρεί να μετατρέψει τους εισαγγελείς σε διευθυντές σχολείων και τους αστυνομικούς σε καθηγητές. Τόνισε, ταυτόχρονα, την επιτακτική ανάγκη του κοινού συντονισμού δράσης μαθητών και εκπαιδευτικών. Μιλώντας στη συνέχεια ο Μάριος Τσάτσος, εκπρόσωπος του Συντονιστικού Αγώνα των μαθητών Λάρισας, επισήμανε ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ανατροπή των αντιεκπαιδευτικών νόμων.

Στο συλλαλητήριο των μαθητών της Λάρισας παραβρέθηκαν ο Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Βασίλης Ζωγράφος, γραμματέας του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών και άλλοι εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων του νομού.

Στη Μαγνησία

Μεγαλειώδες μαθητικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στο Βόλο. Πάνω από 3.000 μαθητές συγκεντρώθηκαν το πρωί, στην πλατεία Ελευθερίας, καταδικάζοντας την επιχείρηση τρομοκράτησης που έχει εντείνει η κυβέρνηση με την επιστράτευση των εισαγγελέων και των αστυνομικών δυνάμεων. Νωρίτερα απειλήθηκαν σοβαρά επεισόδια, όταν ομάδα αστυνομικών επιτέθηκε με ιδιαίτερη αγριότητα σε μαθητές και επιχείρησε συλλήψεις. Η αποφασιστική αντίδραση των μαθητών απέτρεψε τις συλλήψεις.

Ο παλμός και η μαχητικότητα του μαθητικού συλλαλητηρίου στο Βόλο, δείχνει την αποτυχία της κυβέρνησης να τρομοκρατήσει τους αγωνιζόμενους μαθητές. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στη νομαρχία.

Στη Μαγνησία υπό κατάληψη τελούν όλα τα Ενιαία Λύκεια και τα ΤΕΕ του Βόλου, καθώς και τα Ενιαία Λύκεια Αγριάς και Βελεστίνου. Χτες για μια ακόμη φορά εισέβαλαν στα υπό κατάληψη σχολεία εισαγγελείς και αστυνομικές δυνάμεις, απειλώντας με συλλήψεις τους μαθητές. Μάλιστα, στο 1ο Ενιαίο Λύκειο Βόλου συνελήφθη ένας μαθητής, ο οποίος, κάτω από την αποφασιστική παρέμβαση των συμμαθητών του, αφέθηκε ελεύθερος.

Στην Καρδίτσα

Στους δρόμους του αγώνα ξεχύθηκαν πάνω από 2.500 μαθητές απ' όλα σχεδόν τα σχολεία της Καρδίτσας, διαδηλώνοντας κατά της αυταρχικής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης. Η κινητοποίησή τους ξεκίνησε με πορεία στους δρόμους της πόλης προς την κεντρική πλατεία και τα δικαστήρια, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, όπου απηύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της ΕΛΜΕ Καρδίτσας, του Συλλόγου Δασκάλων και του Συντονιστικού των Μαθητών. Ακολούθησε και πάλι πορεία στους δρόμους της πόλης.

Χθες το πρωί οι μαθητές της Καρδίτσας, πηγαίνοντας στα σχολεία τους, ήρθαν αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν εισβάλει μέσα. Η βάρβαρη αυτή ενέργεια των αστυνομικών δυνάμεων προκάλεσε την έντονη οργή και αγανάκτηση των μαθητών, οι οποίοι αποφάσισαν να απέχουν από τα μαθήματά τους. Στην αποχή συμμετείχαν ακόμα και οι ελάχιστοι μαθητές που είχαν ψηφίσει τις προηγούμενες μέρες υπέρ της συνέχισης των μαθημάτων.

Στα Τρίκαλα

Δυναμικό συλλαλητήριο πραγματοποίησαν πάνω από 1.000 μαθητές των Τρικάλων, δηλώνοντας ότι οι αυταρχικές μέθοδοι της κυβέρνησης δεν πρόκειται να κάμψουν το αγωνιστικό τους φρόνημα, αλλά, αντίθετα, «ρίχνουν λάδι στη φωτιά» και κάνουν πιο ισχυρή τη φλόγα του αγώνα. Οι μαθητές των Τρικάλων συγκεντρώθηκαν το πρωί στην κεντρική πλατεία της πόλης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία προς τη Νομαρχία. Στα Τρίκαλα κλειστά είναι τα 2ο, 3ο, 5ο, 6ο, 7ο Ενιαίο Λύκειο, το ΤΕΕ, καθώς και το 2ο και 8ο Γυμνάσιο.

ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Αποφασιστικά στη μάχη

Πρωτοφανή σε όγκο και παλμό συλλαλητήρια στην Πάτρα, την Κόρινθο και άλλες πόλεις

Οπως ακριβώς είχαν υποσχεθεί, οι μαθητές της Πάτρας «βούλιαξαν» την πόλη με το πρωτοφανές σε όγκο και παλμό συλλαλητήριό τους. Χιλιάδες μαθητές από όλα τα σχολεία της Πάτρας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αγώνα του Συντονιστικού Σχολείων Πάτρας και συμμετείχαν χτες στο μεγαλύτερο μαθητικό συλλαλητήριο που είδε ποτέ η πόλη. Κι αυτό παρά την τρομοκρατία που ασκείται αυτές τις μέρες από εισαγγελείς, αστυνομικούς, διευθυντές σχολείων και «αγανακτισμένους γονείς». Μάλιστα, χτες, έξω από πολλά σχολεία εκτυλίχθηκαν σκηνές που δείχνουν την αποφασιστικότητα των παιδιών να συνεχίσουν μέχρι τη νίκη. Την ώρα που εισαγγελείς και αστυνομικοί έσπαζαν τα λουκέτα από τις αλυσίδες για να ανοίξουν τα σχολεία, οι μαθητές έκλειναν ξανά τις πύλες και έβαζαν τα στήθη τους απέναντι στις δυνάμεις του αυταρχισμού, σχηματίζοντας ανθρώπινες αλυσίδες που απέτρεπαν τους επίδοξους εισβολείς. Ετσι, κανένα σχολείο δεν άνοιξε. Αντίθετα, από κάθε σχολείο ξεκινήσαν μικρά μαθητικά «ρυάκια» που στους δρόμους ενώνονταν σε ένα ατέλειωτο ορμητικό «ποτάμι» που έπνιξε την πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Συνθήματα απόφασης, που φανερώνουν πως οι νέοι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω μέχρι την κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων, δόνησαν την ατμόσφαιρα. Εναλλάσονταν μ' εκείνα που κατήγγειλαν την αστυνομοκρατία και την απόπειρα ποινικοποίησης των μαθητικών κινητοποιήσεων.

Οι μαθητές πορεύθηκαν στους δρόμους της πόλης, παραδίδοντας αυτοί ένα σπουδαίο μάθημα: Αυτό που λέει πως «όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση αποτελεί καθήκον» και γι' αυτό καταχειροκροτήθηκαν από όσους παρακολουθούσαν από τα πεζοδρόμια την πορεία. Απέδειξαν ακόμα την ωριμότητα και την ετοιμότητά τους να αποφύγουν κάθε λογής προβοκάτσιες και στημένες καταστάσεις, καθώς στο μαζικότερο μαθητικό συλλαλητήριο ήταν όλοι εκεί εκτός από κάποιους «γνωστούς αγνώστους», που έτσι κι αλλιώς δε θα μπορούσαν να καταφέρουν το παραμικρό, για να δώσουν την ευκαιρία στις δυνάμεις καταστολής που ήταν ακροβολισμένες σε όλη την πόλη να επέμβουν. Οι μαθητές έκαναν πράξη τις εξαγγελίες τους, δίνοντας ένα ακόμη χτύπημα στους μηχανισμούς της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού και ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίσουν.

Στην Κόρινθο

Η μαζικότερη και μαχητικότερη πορεία που είδε ποτέ η Κόρινθος ήταν η απάντηση των μαθητών στην τρομοκρατία που ασκήθηκε με συλλήψεις και προσαγωγές ανηλίκων τις τελευταίες μέρες. Τα πνεύματα ήταν ήδη οξυμένα, καθώς εκτός από την σύλληψη 3 μαθητών του 3ου Λυκείου την περασμένη Δευτέρα, την Τρίτη οι ένστολοι τρομοκράτες συνέλαβαν δύο 14χρονους μαθητές, τον πρόεδρο και ένα μέλος του 15μελους του 2ου Γυμνασίου, τους οδήγησαν στο τμήμα και, αφού τους πήραν τα στοιχεία, τους ξυλοκόπησαν, απειλώντας τους πως αν δεν τελειώσει η κατάληψη, θα τους συλλάβουν. Οι μαθητές της Κορίνθου οργίστηκαν από το νέο κρούσμα κρατικής βίας και απάντησαν με το δικό τους τρόπο: Τη συμμετοχή τους στο παμμαθητικό συλλαλητήριο. Χιλιάδες μαθητές από την Κόρινθο, το Λουτράκι, το Βραχάτι και άλλες περιοχές του νομού κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης «κηδεύοντας» τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, αλλά και τον κρατικό αυταρχισμό. Παρά την έντονη αστυνομική επιτήρηση, η φλόγα των μαθητών φούντωνε. Μαθητές του ΤΕΕ έκαναν μπλόκο στην Εθνική οδό στο ύψος των Ισθμίων. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τα Περιβολάκια, όπου ενώθηκαν με συμμαθητές τους από τα υπόλοιπα σχολεία. Το ποτάμι ξεχύθηκε στους δρόμους της πόλης, βροντοφωνάζοντας πως «σεισμός, σεισμός παμμαθητικός, θα είναι η απάντηση από δω κι εμπρός» υπενθυμίζοντας πως «ό,τι και να κάνει ο εισαγγελέας, το στόμα δε θα κλείσει της νεολαίας». Στο συλλαλητήριο συμμετείχε η ΔΕΕ, εκπρόσωποι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων και η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών Κορινθίας. Η πορεία πέρασε από τη Νομαρχία Κορινθίας, όπου θυροκολήθηκε κηδειόσημο των νόμων 2525 και 2640 και η καταγγελία του Συντονιστικού για τα κρούσματα αστυνομικής βίας. Στη συνέχεια κατέληξε στην κεντρική πλατεία, όπου συμβολικά οι μαθητές έκαψαν ένα φέρετρο που ήταν στην κορυφή της πορείας και ανανέωσαν το ραντεβού τους στα σχολεία με τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.

Μαχητική ήταν η πορεία που πραγματοποίησαν οι μαθητές στον Πύργο. Στη Ζάκυνθο, όπου παραμένουν υπό κατάληψη 6 σχολεία, οι μαθητές πραγματοποίησαν συλλαλητήριο, το οποίο πέρασε και από τα δικαστήρια, όπου καταγγέλθηκαν οι απόπειρες ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
«Το στόμα δε θα κλείσουν της νεολαίας»

Συγκλονιστικά ήταν τα συλλαλητήρια που έγιναν σε όλες τις περιοχές. Μαχητικό συλλαλητήριο έγινε στους δρόμους της Κέρκυρας. Περισσότεροι από 2.000 μαθητές συγκεντρώθηκαν έξω από τα Γενικά Λύκεια της πόλης και συμμετείχαν στην πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στην Εισαγγελία. Εκεί, παρέμειναν αρκετή ώρα φωνάζοντας συνθήματα κατά της τρομοκρατίας, ο εισαγγελέας όμως δε δέχτηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους των μαθητών.

Στα Γιάννενα, μαζική ήταν η πορεία μαθητών από 12 σχολεία της πόλης που ξεκίνησε από την Ακαδημία και κατέληξε στη Νομαρχία με συνθήματα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική και την επιχείρηση τρομοκράτησης. Μαζικά και δυναμικά ήταν τα χτεσινά συλλαλητήρια σε Αρτα και Φιλιππιάδα. Στην Αρτα, η πορεία ξεκίνησε από το 1ο Λύκειο και διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους, κατέληξε στην Εθνική Οδό η οποία αποκλείστηκε συμβολικά για 20 λεπτά περίπου. Η παρουσία της αστυνομίας και της Ασφάλειας ήταν έντονη, ενώ η αστυνομία έσπασε το λουκέτο στο υπό κατάληψη 4ο Λύκειο της πόλης. Η αντίδραση ήταν άμεση: Οι μαθητές κατευθύνθηκαν στο σημείο εκκίνησης της πορείας, απαντώντας έτσι στην προκλητική και τρομοκρατική πολιτική της κυβέρνησης. Η κινητοποίηση σκιάστηκε από τον ελαφρύ τραυματισμό μαθήτριας από «αγανακτισμένο» οδηγό που προσπάθησε να σπάσει το μπλόκο. Οι μαθητές σε Αρτα και Φιλιππιάδα θα συνεχίσουν τον αγώνα για κατάργηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τονίζοντας ότι «η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Στην Πρέβεζα, όπου υπό κατάληψη τελούν τα δύο ΤΕΕ, το γυμνάσιο και το λύκειο, συγκεντρώθηκαν στο Φόρο και από εκεί μέσω της λεωφόρου Ειρήνης κατέληξαν στη Νομαρχία. Προηγουμένως έκαναν μια στάση στο δημαρχείο της πόλης και σε συνάντηση με τον δήμαρχο τού εξέθεσαν τα αιτήματά τους καταδικάζοντας τον αυταρχισμό.

Στη Λευκάδα, δυναμική ήταν η πορεία των μαθητών οι οποίοι απέκλεισαν τη γέφυρα στην είσοδο της πόλης. Στην Ηγουμενίτσα, όπου όλα τα σχολεία της πόλης είναι υπό κατάληψη 700 περίπου μαθητές έκαναν πορεία στους δρόμους της πόλης. Κινητοποιήσεις έκαναν και οι μαθητές στο Καινούριο και το Μεσολόγγι.

Περισσότεροι από 500 μαθητές συμμετείχαν μαζί με εκπαιδευτικούς στο χτεσινό συλλαλητήριο στο Αγρίνιο παρά την ένταση του κλίματος τρομοκρατίας και αυταρχισμού.

Και στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, πρωτοφανής χαρακτηρίστηκε η συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από το Συντονιστικό των μαθητών, την ΕΛΜΕ και τους γονείς. Οι μαθητές, πάνω από 1.000 άτομα, διαδήλωσαν ενάντια στην «εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», αλλά και στην τρομοκρατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ενάντια στους μαθητές. Χαρακτηριστικά ήταν τα συνθήματα που βροντοφώναξαν κατά τη διάρκεια της πορείας, «Ο,τι και να κάνει ο εισαγγελέας, το στόμα δε θα κλείσει της νεολαίας», «Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται Παιδεία», αλλά και αυτά που καλούσαν το λαό του Ηρακλείου να παλέψει μαζί τους για δωρεάν Παιδεία. Η πορεία που ξεκίνησε από το 3ο Λύκειο Ηρακλείου κατευθύνθηκε στο Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου συναντήθηκε με τους συγκεντρωμένους καθηγητές και μαζί συνέχισαν μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης όπου επέδωσαν ψήφισμα.

Στα Χανιά, το συλλαλητήριο ξεκίνησε από την πλατεία Αγοράς και κατέληξε στη Νομαρχία, όπου το ραντεβού ανανεώθηκε για την Παρασκευή. Μαζικό συλλαλητήριο έγινε και στο Ρέθυμνο.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Συλλήψεις μαθητών

Νέες συλλήψεις επτά μαθητών είχαμε χτες το μεσημέρι στην Πτολεμαΐδα κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, που διοργάνωσαν για τρίτη κατά σειρά ημέρα τα 15μελή μαθητικά συμβούλια των 5 Λυκείων της πόλης που βρίσκονται σε κατάληψη. Η Αστυνομία προκλητικά επιχείρησε να σπάσει την κινητοποίηση, γεγονός που προκάλεσε την αγανάκτηση των διαδηλωτών γονιών και μαθητών.

Συλλήψεις μαθητών, που πυροδότησαν ένα τρομακτικό κλίμα αντιπαράθεσης, είχαμε και την Κυριακή από πλευράς εισαγγελέα και Αστυνομίας, αφού πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του φασιστικού διατάγματος, αποφάσισαν να επιβάλουν την τάξη εισβάλλοντας στα σχολεία και συλλαμβάνοντας δύο μαθητές.

Χτες το πρωί χιλιάδες μαθητές της Πτολεμαΐδας πήραν μέρος στο εκπαιδευτικό συλλαλητήριο, καταγγέλλοντας την τρομοκρατία που υφίστανται σε καθημερινή βάση από τους τοπικούς ένστολους και μη. Οι μαθητές με πορεία κινήθηκαν προς την έξοδο της πόλης προς Φλώρινα, όπου και πραγματοποίησαν δίωρο αποκλεισμό. Ξαφνικά η Αστυνομία αποφάσισε πως η κινητοποίηση έπρεπε να λήξει και έτσι επιχείρησε τη διάλυσή της με κάθε τρόπο. Σπρωξιές, απειλές και συλλήψεις 7 μαθητών.

Αμέσως οι μαθητές με πορεία κατευθύνθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα, το οποίο και απέκλεισαν, απαιτώντας να σταματήσει η τρομοκρατία. Κάτω από την αποφασιστική στάση των χιλιάδων νεολαίων αγωνιστών και την οργή των εργαζομένων και γονέων, η Αστυνομία άφησε ελεύθερους τους συλληφθέντες.

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει στο λαό της περιοχής «το πρωτοφανές πογκρόμ που έχει εξαπολύσει από την Κυριακή 5/12 η κυβέρνηση ενάντια στους μαθητές της Πτολεμαΐδας, που εκφράστηκε με την εισβολή της Αστυνομίας στα σχολεία».

Η ΝΕ Κοζάνης του ΚΚΕ καλεί ιδιαίτερα τους εργαζόμενους και όλους τους μαζικούς φορείς του νομού να σταθούν στο πλευρό των μαθητών, τονίζοντας πως «όταν τα σχολεία μετατρέπονται σε σωφρονιστήρια, με εισαγγελείς και δυνάμεις καταστολής στις θέσεις των διευθυντών και των καθηγητών, κανείς δεν μπορεί να σιωπά».

Κρούσματα τρομοκρατίας και αυταρχισμού

Το όργιο της τρομοκρατίας και του αυταρχισμού συνεχίστηκε και χτες στα σχολεία. Συλλήψεις κατά τη διάρκεια πορείας στην Καλαμάτα, απειλές για αποβολές, αλλά και για μηνύσεις συνεχίστηκαν και χτες από εισαγγελείς, αστυνομία, λυκειάρχες.

Στο 16ο Γυμνάσιο Περιστερίου ο γυμνασιάρχης έστειλε υπεύθυνες δηλώσεις στους γονείς των μαθητών με την οποία θα πρέπει να δηλώσουν «υπεύθυνα» ότι «επιτρέπουν τη συμμετοχή» των παιδιών τους στη χτεσινή πορεία και για το λόγο αυτό να επιτρέψει ο γυμνασιάρχης να απουσιάσει.

Στο 1ο Λύκειο Ιλίου , χτες το πρωί ο λυκειάρχης Ν. Λίτσας μπήκε στο σχολείο μαζί με τρεις αστυνομικούς και απειλούσε επικαλούμενος το «ιδιώνυμο». Μάλιστα, ζήτησαν από τους μαθητές να αφήσουν τους καθηγητές να μπουν στο σχολείο. Τότε οι μαθητές τους είπαν ότι οι καθηγητές μπορούν να μπουν στο σχολείο, αλλά θα βγουν αυτοί, όπως και έγινε.

Στο 5ο Λύκειο Ιλίου ο λυκειάρχης Μ. Κολιός, μαζί με δύο αστυνομικούς απείλησαν τους μαθητές με μηνύσεις. Μάλιστα, ζήτησαν και τα ονόματα των μαθητών που «υποκινούν» την κατάληψη. Τότε οι μαθητές τους απάντησαν να πάρουν τα ονόματα όλων των παιδιών και να τους συλλάβουν όλους.

Χτες, στο 5ο Γυμνάσιο Κέρκυρας ο διευθυντής Κοντομάρης, έκλεισε τις πόρτες του σχολείου για να εμποδίσει τους μαθητές να συμμετάσχουν στην πορεία, ενώ αρνείται να παραχωρήσει στους μαθητές ώρες για να κάνουν Γενική Συνέλευση. Στο 3ο Γυμνάσιο Κέρκυρας, η διευθύντρια θεώρησε άκυρη τη γενική συνέλευση των μαθητών που αποφάσισε κατάληψη και συμμετοχή στην πορεία και τους απείλησε ότι όποιος συμμετέχει στην πορεία θα του «κόψει τα πόδια». Και στο Λύκειο Αγρού Κέρκυρας, ο λυκειάρχης Ρωμαίος απείλησε τον πρόεδρο του 15μελούς ότι θα τον πάει στο Αυτόφωρο, επειδή το σχολείο τελεί υπό κατάληψη.

Στο Αγρίνιο ο λυκειάρχης του 4ου Λυκείου έβριζε τους μαθητές για να ανοίξουν το σχολείο, που βρίσκεται σε κατάληψη, ενώ απείλησε μαθητή με τριήμερη αποβολή. Επίσης, εισαγγελέας εμφανίστηκε στο μπλόκο που έστησαν οι μαθητές πριν την πορεία και τους είπε να διαλυθούν μέσα σε πέντε λεπτά, αλλιώς θα τους έβαζε στην κλούβα. Στο 1ο Λύκειο Αγρινίου , η διευθύντρια Ζωή κάλεσε εισαγγελέα για την εξασφάλιση ομαλής λειτουργίας του σχολείου, ο οποίος απείλησε ότι θα τους συλλάβει αν κάνουν πάλι κατάληψη, ενώ στο 5ο Λύκειο τη θέση του εισαγγελέα πήραν ο διευθυντής Κιτσάκης μαζί με «αγανακτισμένους» γονείς.

Στην Καλαμάτα χτες, κατά τη διάρκεια της πορείας, ασφαλίτης με πολιτικά προπηλάκισε και συνέλαβε μαθητή των ΤΕΕ. Ενας εκπαιδευτικός από το ίδιο σχολείο, προσπάθησε να υπερασπιστεί το μαθητή, αλλά συλλήφθηκε και ο ίδιος και με βρισιές και σπρωξίματα οδηγήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμάτας. Εκεί οι ασφαλίτες «παρατήρησαν» ότι είναι ντροπή στους εκπαιδευτικούς να συμπαραστέκονται στους μαθητές και ότι σαν αστυνομικοί δεν ανέχονται τα παιδιά τους να έχουν τέτοιους εκπαιδευτικούς. Οι συλληφθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από την πίεση των διαδηλωτών.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στο Βόλο

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης προς τους αγωνιζόμενους μαθητές καλεί σήμερα, Πέμπτη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου, τους εργαζόμενους, στις 6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Κεντροαριστερές πλάτες

Σε δύο «όχι» και ένα «ναι» συμπύκνωσε προχτές ο Ν. Μπίστης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ, τη θέση του κόμματός του σε σχέση με τους μεγαλειώδεις αγώνες των μαθητών και της εκπαιδευτικής κοινότητας, διευκρινίζοντας το «όχι» στις «ακραίες» εκδηλώσεις που συνιστά η ηγεσία του κόμματος αυτού στους μαθητές, συστήνοντάς τους την υποταγή στη «νομιμότητα» του κυβερνητικού ιδιώνυμου. Λέει, λοιπόν, «όχι» στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και... «όχι στην πολιτική τυφλής σύγκρουσης που προωθεί το ΚΚΕ» - έτσι όπως βαφτίζει και η κυβέρνηση Σημίτη τον αγώνα των μαθητών, προβάλλοντας ότι υποκινείται από το ΚΚΕ. Κατά τα άλλα, το ηγετικό -«εκσυγχρονιστικό» στέλεχος του ΣΥΝ λέει «ναι» στον αγώνα για την αναβάθμιση της παιδείας με... «ανοιχτό σχολείο» και «διάλογο». Παλιά τους τέχνη κόσκινο... εκεί στο ΣΥΝ. Οταν οι λαϊκοί αγώνες φουντώνουν, σπεύδουν να δηλώσουν τη διαφοροποίησή τους απορρίπτοντας τις μορφές αγώνα που επιλέγουν οι αγωνιζόμενοι - και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι μαθητές - βάζοντας πλάτη ουσιαστικά στην κυβερνητική πολιτική που ακριβώς το ίδιο υποκρίνεται ότι θέλει: «Ανοιχτό σχολείο και διάλογο»! Λες και δεν μπορούσε να το κάνει αυτό η κυβέρνηση πριν, όσο τα σχολεία ήταν ανοιχτά. Ο αποπροσανατολισμός, η κατασυκοφάντηση των λαϊκών αγώνων και η υποταγή, διά της «κεντροαριστερής συναίνεσης της υποταγής» έχει γίνει «έξις δευτέρα φύσις» για το ΣΥΝ.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Διαδηλώσεις σ' όλες τις πόλεις

Δυναμικά και μαζικά διαδήλωσαν χτες οι μαθητές στην Πελοπόννησο, παρά τη συνέχιση και ένταση του αυταρχισμού. Στην Καλαμάτα, έγινε μαχητικό συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης, ενώ δόθηκε απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης της κυβέρνησης. Μαχητική ήταν και η πορεία προς τη Νομαρχία που έγινε στην Σπάρτη, όπου χτες δε λειτούργησαν πέντε σχολεία. Πορεία έγινε και στην Τρίπολη, όπου τρία σχολεία παρέμειναν κλειστά, ενώ κινητοποίηση έκαναν και οι μαθητές στο Ναύπλιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ