ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
ΟΧΙ σε ρυθμίσεις που περιορίζουν την ελεύθερη διάδοση των ιδεών

Εκθεση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής

Με το θέμα των οικονομικών των κομμάτων και των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων, ασχολήθηκε και χθες η Διαρκής Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η συζήτηση έγινε πάνω σε προτάσεις, με τις οποίες συμφωνούν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ στην επιτροπή βουλευτής Α. Κανταρτζής κατέθεσε έκθεση, στην οποία αναπτύσσονται οι προτάσεις του Κόμματος για το θέμα της ανακίνησης εκ νέου του θέματος των οικονομικών των κομμάτων.

Οπως αναφέρει στην έκθεσή του ο Α. Κανταρτζής, «το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε σκέψεις που βάζουν σε κίνδυνο την ελεύθερη λειτουργία των κομμάτων και οδηγούν σε περιορισμό των δικαιωμάτων για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη διάδοση των ιδεών και, τελικά, πλήττουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

Στις προτάσεις της πλειοψηφίας της Επιτροπής Θεσμών προτείνεται να παραμείνει η δέσμευση ότι τα κόμματα θα χρησιμοποιούν για διαφήμιση μόνο τους διατιθέμενους δημοτικούς χώρους και τους χώρους εμπορικής διαφήμισης, καθώς και το χώρο διαφημιστικών μηνυμάτων και εκφράζει την ευχή να προβλεφτεί και δωρεάν διαφημιστικός χρόνος στα ιδιωτικά ΜΜΕ. Προτείνονται μία σειρά ρυθμίσεις για τους υποψήφιους βουλευτές, όπως απαγόρευση διαφήμισής τους, περιορισμός εκλογικών κέντρων, ενώ προτείνεται να αναπροσαρμοστούν τα όρια ανώτατων εκλογικών δαπανών.

Η επιτροπή προτείνει τη θεσμοθέτηση οργάνων ελέγχου, στις οποίες κυριαρχούν εισαγγελείς και δικαστές και η οποία θα είναι αρμόδια για την επιβολή κυρώσεων.

Η έκθεση του Αχ. Κανταρτζή

Η έκθεση που υπέβαλε στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής είναι η παρακάτω:

«Τρία περίπου χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου 2429/96, που ρυθμίζει τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών, το θέμα ξανατίθεται, με στόχο την τροποποίηση του νόμου, στο όνομα της διαφάνειας και για να χτυπηθούν τα διαπλεκόμενα.

Επιβεβαιώνεται έτσι πόσο δίκαιο είχε το ΚΚΕ, όταν, κατά την ψήφιση του νόμου, χαρακτήριζε ως υποκρισία τους ισχυρισμούς ότι δήθεν θα έμπαινε ένας φραγμός στην οικονομική εξάρτηση των κομμάτων από τα μεγάλα συμφέροντα.

Η εξάρτηση αυτή συνδέεται με την πολιτική που ακολουθεί το κάθε κόμμα, από το εάν δηλαδή με την πολιτική του προωθούνται και στηρίζονται τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, του μεγάλου κεφαλαίου που βρίσκονται σε ριζική αντίθεση με τα συμφέροντα των εργαζομένων, του λαού. Τα διαπλεκόμενα είναι σύμφυτο φαινόμενο του σημερινού κοινωνικού - οικονομικού συστήματος, του καπιταλισμού.

Ο νόμος για τα οικονομικά των κομμάτων δεν έφερε και ούτε μπορούσε να φέρει αποτελέσματα. Υπάρχουν πάντα πολλά παράθυρα αδιαφανούς χρηματοδότησης. Αλλωστε η στήριξη των κομμάτων που είναι αρεστά στην ολιγαργία μπορεί να γίνεται, όχι μόνο μέσα από την άμεση χρηματοδότησή τους, αλλά και με άλλους τρόπους (προβολή από τα ΜΜΕ κλπ.).

Οι προτάσεις, οι οποίες προωθούνται στο όνομα της αντιμετώπισης υπαρκτών προβλημάτων, όχι μόνο δεν μπορούν να δώσουν λύση στο ζήτημα, αλλά και ορισμένες από αυτές δημιουργούν συνθήκες για μία απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων, μέσω της ενίσχυσης των μηχανισμών ελέγχου. Επιπλέον, το θεσμικό πλαίσιο που προτείνεται για την προεκλογική δραστηριότητα των κομμάτων, αλλά και των υποψηφίων βουλευτών θέτει σοβαρούς περιορισμούς στην ελεύθερη και ανεμπόδιστη διάδοση των απόψεων των κομμάτων, με την καθιέρωση κλίματος αστυνομοκρατίας και δικαστικών - εισαγγελικών παρεμβάσεων.

Αντικειμενικά, δημιουργούν ένα θεσμικό πλαίσιο, που, σε συνθήκες όξυνσης της πολιτικής πάλης, μπορεί να οδηγήσει σε διώξεις εναντίον εκείνων των κομμάτων που αντιστέκονται σε κυρίαρχες επιλογές.

Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε τέτοιες σκέψεις, που βάζουν σε κίνδυνο την ελεύθερη λειτουργία των κομμάτων, που οδηγούν σε περιορισμό των δικαιωμάτων, για την ελεύθερη και ανεμπόδιστη διάδοση των ιδεών, που τελικά πλήττουν δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες».

«Ελεγχος των οικονομικών πιθανόν να οδηγούσε σε απειλές»

Αποκαλυπτικά τα όσα παρέθεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτης στην περσινή συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, σχετικά με το μη έλεγχο των οικονομικών του ΚΚ ΗΠΑ. Διατηρούν την επικαιρότητά τους  ενόψη των συζητούμενων αλλαγών στις διατάξεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Επειδή το ΚΚΕ, τα μέλη του και οι οπαδοί του έχουν πικρή εμπειρία από το παρελθόν, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στήθηκαν στον τοίχο του εκτελεστικού αποσπάσματος μόνο και μόνο επειδή ενίσχυσαν οικονομικά το ΚΚΕ, έχει κάθε λόγο να είναι καχύποπτο, όσον αφορά τις προθέσεις όσων θέλουν να ελέγχουν ακόμα και τις συνδρομές των μελών του και των φίλων του.

Από αυτήν την άποψη, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάσει η παρακάτω αποστροφή από την εισήγηση του βουλευτή της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτη, ο οποίος ήταν εισηγητής της ΝΔ, όταν γινόταν πέρσι η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Γ. Βαρβιτσιώτης, μιλώντας για τα οικονομικά των κομμάτων και κάνοντας μια αναφορά στα όσα ισχύουν διεθνώς, αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου ο νόμος επιβάλλει μεν την τήρηση στοιχείων κάθε προσώπου που συνεισφέρει πάνω από 50 δολάρια, αλλά από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται όσοι ενισχύουν το Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ. Εχει ενδιαφέρον το σκεπτικό αυτής της εξαίρεσης, όπως το ανέπτυξε ο Γ. Βαρβιτσιώτης:

«Εξαίρεση από τις διατάξεις αυτές (για ενίσχυση κομμάτων και υποψηφίων) γίνεται δεκτή μόνο για το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ και τούτο γιατί στις προεδρικές εκλογές του 1980 το κόμμα αυτό έλαβε συνολικά 58.689 ψήφους και δήλωσε ότι δέχτηκε προεκλογικές συνεισφορές 424.894 δολαρίων. Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε κατόπιν αυτού απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Νέας Υόρκης του 1981, σύμφωνα με την οποία η προβλεπόμενη από το νόμο υποχρεωτική δήλωση των ονομάτων των συνεισφερόντων, ειδικά για το κομμουνιστικό κόμμα, θα σήμαινε, ουσιαστικά, αναγκαστικό περιορισμό του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι. Το σκεπτικό που ακολούθησε ήταν ότι αφού το κόμμα αυτό δεν έχει πιθανότητες να κερδίσει εκλογές, αυτός που συνεισφέρει στην προεκλογική του εκστρατεία δεν προσδοκά οφέλη από τυχόν εκλογική του νίκη. Η απόφαση έλαβε, επίσης, υπόψη το γεγονός ότι το FBI διενεργούσε έρευνα των δραστηριοτήτων του Κομμουνιστικού Κόμματος, που πιθανόν να οδηγούσε σε παραβίαση της πρώτης τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος περί ελευθερίας του λόγου. Με μεταγενέστερη απόφασή του, το ίδιο δικαστήριο έκρινε ότι η δήλωση των στοιχείων των χρηματοδοτών του Κομμουνιστικού Κόμματος πιθανώς να οδηγούσε σε απειλές, προσβολές της προσωπικότητάς τους και αντεκδικήσεις, είτε από κρατικές υπηρεσίες, είτε από ιδιώτες».

Το ΚΚΕ δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί έλεγχο στην οικονομική ενίσχυση, που δέχεται από το υστέρημα των εργαζομένων, όπως συμβαίνει και στις μέρες μας, με την Οικονομική Εξόρμηση, που είναι ήδη σε εξέλιξη για τις εθνικές εκλογές και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Σάλος από τη τακτική Κληρίδη

Η διαδικασία της συσκότισης που έχει επιβάλει ο Πρόεδρος Κληρίδης σε σχέση με το τι γίνεται στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες της Νέας Υόρκης για το Κυπριακό, προκάλεσε την οργή του προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

Η παρέμβαση του προέδρου του ΔΗΣΥ έγινε λίγα μόνο λεπτά προτού προσέλθει στην προγραμματισμένη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ. Η κριτική του επαναλήφθηκε και παρουσία των ηγετικών στελεχών του κόμματός του και διερωτήθηκε γιατί δεν έγινε ούτε ένα τηλεφώνημα ακόμη και από τον υφυπουργό Παντελή Κούρο. Το ξέσπασμα Αναστασιάδη ακολούθησε έντονη κριτική από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, που κάκισε τον πρόεδρο ότι ενεπλάκη σε συζητήσεις επί της ουσίας εν αγνοία των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

«Η πολιτική ηγεσία του τόπου, ανεξαρτήτως προόδου, θα πρέπει να ενημερώνεται», τόνισε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και σημείωσε. «Και δεν είναι μόνο η αντιπολίτευση που έχει αυτή την αξίωση, αλλά και όσοι στηρίζουν την κυβέρνηση». Ο ίδιος πάντως απέδωσε το black out στο γεγονός ότι ο Πρόεδρος και το περιβάλλον του έκριναν πως δεν υπάρχει κάτι σημαντικό προς ανακοίνωση.

Αμεση ήταν η απάντηση του Προέδρου Κληρίδη. Ο Πρόεδρος τόνισε ότι θα ενημερώσει τα κόμματα όταν γυρίσει στην Κύπρο, αποφεύγοντας οποιαδήποτε αναφορά στην κριτική Αναστασιάδη.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε προκλητική τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη ότι θα ενημερώσει τα κόμματα για τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη αμέσως μετά την επιστροφή του στην Κύπρο.

Ο κ. Χριστόφιας σχολίασε τις χτεσινές επικρίσεις του Νίκου Αναστασιάδη για τη μη ενημέρωσή του για όσα γίνονται στη Νέα Υόρκη. Οι δηλώσεις Αναστασιάδη, είπε ο κ. Χριστόφιας, αποτελούν πανηγυρική επιβεβαίωση και επαλήθευση των καταγγελιών του ΑΚΕΛ.

Ο κ. Χριστόφιας διερωτήθηκε εάν υπάρχουν πολιτικά θέσμια στην Κύπρο και πρόσθεσε ότι ουδείς αναγκάζει τον Πρόεδρο Κληρίδη να διατηρεί, κατά την έκφρασή του, ένα Εθνικό Συμβούλιο για το θεαθήναι.

Σήμερα στο «Αλτερ 5»

Σήμερα, Πέμπτη, στις 8 μ.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ,Αλέκα Παπαρήγα, θα δώσει συνέντευξη στην δημοσιογράφο Λιάνα Κανέλλη, στο κανάλι «Αλτερ 5», στην εκπομπή «Οι όμορφες ειδήσεις, όμορφα καίγονται».

Αύριο στη Μεγαλόπολη

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, θα περιοδεύσει αύριο, Παρασκευή, στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης. Το πρόγραμμα της περιοδείας περιλαμβάνει: Στις 7 π.μ. συγκέντρωση - συζήτηση στο Ψαθί (χώρος δουλιάς). Στις 9 μ.μ. συγκέντρωση - συζήτηση στη γραμματεία του ΑΗΣ. Στις 11 π.μ. περιοδεία στο κοντρόλ του ΑΗΣ. Στις 12.30 το μεσημέρι συγκέντρωση - συζήτηση στην καντίνα της 4ης μονάδας. Στις 13.30 συνέντευξη Τύπου στον ΑΗΣ Β και στις 21.00 μ.μ. συνεστίαση στην Τρίπολη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ