ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Καταργούν τη βενζίνη σούπερ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (Του ανταποκριτή μας Βησ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Μέσα στον επόμενο χρόνο ή το αργότερο «μέχρι το 2001», τρία εκατομμύρια αυτοκίνητα και δίτροχα παλιάς τεχνολογίας στην Ελλάδα, που χρησιμοποιούν βενζίνη με μόλυβδο (μη καταλυτικά) θα πρέπει να αποσυρθούν από την κυκλοφορία, γιατί, μετά από εντολή των κατασκευαστικών εταιριών και με άλλοθι το «περιβάλλον», η Κομισιόν καταργεί με νόμο τη μολυβδούχο βενζίνη. Πρόκειται για διά νόμου ανακατανομή του εισοδήματος στα πλαίσια των διευρυμένων «οικο-μπίζνες» των πολυεθνικών, αφού τα «παλιά», δηλαδή τα κυκλοφοριακά μέσα των χαμηλόμισθων κοινωνικών στρωμάτων, όχι μόνο θα 'ναι άχρηστα και πρέπει να αλλαχτούν, αλλά ταυτόχρονα θα υπάρξει αύξηση του συνολικού κόστους κατοχής αυτοκινήτου, από τη βενζίνη μέχρι τα ασφαλιστικά. Πρόκειται για την περιβόητη κοινοτική οδηγία 98/70/ΕΚ της 13/10/1998 («auto-oil»), η οποία προέβλεπε κατάργηση της μολυβδούχας βενζίνης στην ΕΕ από 1/1/2000, και δυνατότητα παράτασης «μέχρι το 2004» σε τέσσερις χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), για τις οποίες η πλήρης κατάργηση θα επέφερε «σοβαρές κοινωνικοοικονομικές αρνητικές συνέπειες». Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, την ερχόμενη Τετάρτη η Κομισιόν και η αρμόδια επίτροπος Σουηδή Μ. Γουάλστρομ θα εισηγηθεί την παράταση μόλις ενός έτους της χρήσης βενζίνης με μόλυβδο στις τέσσερις ενδιαφερόμενες χώρες. Η επίτροπος θα επικαλεστεί την (...) «ατμοσφαιρική ρύπανση» και θα απαιτήσει συμμόρφωση το αργότερο μέχρι τέλους του 2000. Η εντολή της Κομισιόν είναι δεσμευτική για όλα τα κράτη - μέλη. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ρ. Πρόντι, με χθεσινές δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, «επιβεβαίωσε» τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες την ερχόμενη Τετάρτη 15 Δεκέμβρη, η Κομισιόν θα συζητήσει πρόταση για παράταση μόλις « ενός χρόνου που κρίνεται επαρκής για τη συμμόρφωση των ενδιαφερόμενων χωρών». Σύμφωνα με τον Ρ. Πρόντι, «ακόμη και αν αποφασιστεί παράταση δύο ετών, πρέπει να αρχίσουμε την προσαρμογή αμέσως. Αλλά ο στόχος της Κομισιόν είναι παράταση μόνο ενός έτους, έτσι ώστε μέχρι το τέλος του 2000 να είναι έτοιμες όλες οι απαραίτητες αλλαγές και οι τεχνικές προετοιμασίες». Ο Ιταλός Πρόεδρος της Κομισιόν έκανε τις σχετικές δηλώσεις, γιατί και η Ιταλία αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με 15,2 εκατ. οχήματα μη καταλυτικά, εξ ου και το ενδεχόμενο ακόμη ενός χρόνου παράτασης. Οπως και να 'ναι, το αργότερο μέχρι τέλους του 2001, η μολυβδωμένη βενζίνη θα καταργηθεί και δε θα κυκλοφορεί στην αγορά.

Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί, βέβαια, να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, στην προσπάθεια εξεύρεσης κάποιου χρόνου, αλλά έχει τη δυνατότητα, από την ίδια την κοινοτική οδηγία, να χορηγήσει φορολογικά κίνητρα για την απόσυρση των μη καταλυτικών οχημάτων. Πρόκειται για το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει, ώστε να ελαφρύνει, κάπως, το δυσβάσταχτο για τα λαϊκά στρώματα χαράτσι των Βρυξελλών, παρόλο που το έκτακτο έξοδο θα επιβαρύνει, στο μεγαλύτερο ποσοστό, τους εργαζόμενους, που, έτσι και αλλιώς, τελούν υπό άγρια, πολυετή, πολιτική λιτότητας. Οι ελληνικές αρχές αποδεικνύονται ανίκανες να συγκρατήσουν τις αδηφάγες επιδιώξεις των αυτοκινητοβιομηχανιών, που επιβάλλουν όρους στις Βρυξέλλες, αλλά έχουν υποχρέωση να προστατέψουν τα λαϊκά εισοδήματα βρίσκοντας πόρους από τον «εθνικό» προϋπολογισμό.

ΚΟΝΤΡΑ ΚΑΤΡΙΒΑΝΟΥ - ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
Η συνέχεια στο Εφετείο

Στο Γ' Τριμελές Εφετείο θα δοθεί η συνέχεια της κόντρας μεταξύ Θ. Κατριβάνου και Ε. Γιαννόπουλου, την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και θα εκδικαστεί η μήνυση του υπουργού Δικαιοσύνης κατά του Προέδρου της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, για συκοφαντική δυσφήμιση.

Η κατάθεση μήνυσης εναντίον του Θ. Κατριβάνου ήταν ο τρόπος που επέλεξε ο υπουργός Δικαιοσύνης να απαντήσει στη δημόσια αμφισβήτηση εκ μέρους του πρώτου της ιδιότητάς του ως αντιστασιακού. Ο Θ. Κατριβάνος είχε υποστηρίξει πως ο υπουργός προσήλθε στην οργάνωση του εφεδρικού ΕΛΑΣ δύο - τρεις μήνες πριν την απελευθέρωση με σκοπό να καλυφθεί για προηγούμενες δραστηριότητές του, όπως το είχαν πράξει και πολλοί άλλοι και ότι παρά την ανύπαρκτη αντιστασιακή του δράση απέκτησε τον βαθμό του ταγματάρχη και λαμβάνει από το 1984 την αντίστοιχη μισθοδοσία.

Ενόψει της δίκης ο Θ. Κατριβάνος θα δώσει αύριο, Παρασκευή, συνέντευξη Τύπου.

Η αμφισημία του πολιτικού λόγου παραπλάνησης

Ηξεις, αφήξεις, ουκ εν τω πολέμω θνήξεις

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ημετάθεση ενός μόνο κόμματος(,) στο χρησμό της Πυθίας ήταν ικανή να μετατρέψει ολόκληρο το νόημά του. Ακολουθώντας το αρχαίο παράδειγμα, οι σημερινοί πολιτικοί επίγονοι στην Ελλάδα, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, έχουν μετατρέψει τον πολιτικό λόγο σε «χρησμό», που χρειάζεται τη διαμεσολάβηση της Σίβυλλας, ή του μάντη Κάλχα για να ερμηνευτεί.

Με τον τρόπο αυτό, στους σημερινούς κρίσιμους καιρούς για τη χώρα μας, που συμπαρασύρεται στη δίνη της «νέας τάξης» και της παγκοσμιοποιημένης αταξίας του κεφαλαίου, ο πολιτικός λόγος - μπροστά ιδιαίτερα στις εκλογές - αντί να καθοδηγεί, να ερμηνεύει, να δίνει καθαρές λύσεις και απαντήσεις σε κρίσιμα προβλήματα που αφορούν στο παρόν και στο μέλλον, γίνεται όργανο αποπροσανατολισμού και παραπλάνησης.

Οπου το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο δεν αρκεί για να εξυπηρετήσει τους μικροκομματικούς αυτούς σκοπούς, κατασκευάζονται νεολογισμοί και επιστρατεύονται όροι παραπλανητικοί, ιδιαίτερα στην οικονομία. Τα αναπόδεικτα επιχειρήματα, παραπέμπουν στο «Δήλιον πρόβλημα» και στον τετραγωνισμό του κύκλου.

Στα πλαίσια αυτά, ο ανυποψίαστος πολίτης, βομβαρδισμένος απ' αυτό τον κενό λόγο, καλείται να επιβεβαιώσει τον αποπροσανατολισμό του, απαντώντας σε περίτεχνα διατυπωμένες ερωτήσεις, δημοσκοπικού χαρακτήρα. Δημιουργείται έτσι μια σειρά εξαρτημένων αντανακλαστικών που τόσο καλά περιέγραψε ο Παυλόφ, στα πειράματά του, στην περίπτωση του σκύλου που εξακολουθεί να έχει σιελόρροια και έκκριση πεπτικών υγρών, όπως όταν τρώει, ακόμη και όταν βρίσκεται μπροστά σε ένα άδειο, από τροφή, πιάτο.

Περίπτωση που αφορά και στους σημερινούς «πεινώντες και διψώντες» που όταν μάθουν να μην τρώνε - υπνωτιζόμενοι από λόγια-πομφόλυγες, θα έχουν την κατάληξη του γνωστού ανεκδότου του Νασρεντίν Χότζα.

Στη σύγχρονη κομματική Κασταλία των χρησμών, των δύο μονομάχων, δεν έσβησε μόνον το «λάλον ύδωρ», αλλά και αυτή ακόμη η αμφισημία της Πυθίας που αντικαταστάθηκε από τη μεθοδική παραπλάνηση και στην ίδια, ουσιαστικά, κατεύθυνση.

Εκλογές έρχονται, και «μακάριος ο δούλος, ον ευρίσκει γρηγορούντα», απέναντι στην ωμή και στυγνή πραγματικότητα που πρέπει να ανατρέψει και με την ψήφο του και με τους αγώνες του.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Συνεχίζεται σήμερα, Πέμπτη, η περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής Βαγγέλη Μπούτα στο Νομό Αργολίδας. Στα πλαίσια της περιοδείας σήμερα θα μιλήσει σε συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο Ανυφί και στις 8 μ.μ. σε συγκέντρωση στη Μιδέα.

  • Σήμερα Πέμπτη ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στους χώρους των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά.
  • Στα Χανιά θα περιοδεύσει σήμερα ο Σταύρος Σκοπελίτης, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ελαιοπαραγωγών. Ο Στ. Σκοπελίτης θα παραβρεθεί στη σύσκεψη που οργανώνει η Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών (ΠΑΣΕΑ), στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Χανίων στις 7.30 μ.μ.
  • Η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ, στα πλαίσια της πολιτικής εξόρμησής της, διοργανώνει περιοδείες σε χωριά και χώρους δουλιάς. Συγκεκριμένα:Σήμερα στις 8.30 π.μ. στα ΕΛΤΑ. Το απόγευμα στο Μαχαιράδο.Αύριο Παρασκευή στις 10.30 π.μ. στους εργαζόμενους του Συνδέσμου Καθαριότητας. Το απόγευμα στη Βολίμα. ΤοΣάββατο 11 Δεκέμβρη στο Βουγιάτο.Τετάρτη 15 Δεκέμβρη στο Μέσο Γερακαριό. Στον Αγ. Λάζαρο στο καφενείο «Γρηγόρης».
  • Η ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ διοργανώνει συνεστίαση αύριο Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Νεράιδα» στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης Νοέμβρη - Δεκέμβρη.
  • Συνεστίαση πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή και η Νομαρχιακή Επιτροπή Αρκαδίας του ΚΚΕ, στις 8 μ.μ. στο εξωκλήσι του Αγίου Θύμιου στην Τρίπολη.
  • Η Κομματική Οργάνωση Κέντρου Αιγάλεω του ΚΚΕ καλεί τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος στη συνεστίασή της, αύριο Παρασκευή, στο Κέντρο «Αμαζόνα».
  • Η Κομματική Οργάνωση Αγιάσου του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει το Σάββατο, 11/12, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Εκκλησίας της Παναγίας, όπου θα παρουσιάσει το ημερολόγιό της για το 2000. Το ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στα «πέτρινα χρόνια» και στη συμμετοχή της Αγιάσου στους αγώνες και τις θυσίες του ελληνικού επαναστατικού κινήματος. Αποτελεί ταυτόχρονα ένα μαρτυρολόγιο των Αγιασωτών που θυσίασαν τη ζωή τους στο βωμό του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και των δημοκρατικών ιδανικών.
  • Η Αχτιδική Επιτροπή Λήμνου του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση - ομιλία - συζήτηση με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για την παιδεία», την Κυριακή, 12 Δεκέμβρη στη Μύρινα, στις 8 μ.μ. Ομιλητής θα είναι ο Νίκος Ζώτος, μέλος του Τμήματος Παιδείας του Κόμματος.
  • Τη Δευτέρα, 13/12, ο Μπάμπης Αγγουράκης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο του ΗΣΑΠ στον Πειραιά.
  • Η ΚΟΒ Ανω Πετραλώνων του ΚΚΕ και η συνοικιακή ΟΒ της ΚΝΕ πραγματοποιούν συνεστίαση στις 19/12, στα πλαίσια της Οικονομικής Εξόρμησης. Η συνεστίαση θα αρχίσει στις 9 μ.μ. στην ταβέρνα «Το Μαυρέλι», Γεν. Κολοκοτρώνη 5, πλατεία Φιλοπάππου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τηλεφωνούν στο 9247.263.
Σήμερα στον «902 » TV

Παρακολουθήστε σήμερα Πέμπτη από την τηλεόραση του «902» την εκπομπή «Προεκτάσεις», στις 10 μ.μ., με θέμα: «Σεισμός 7ης Σεπτεμβρίου. Απολογισμός των κυβερνητικών εξαγγελιών και υποσχέσεων». Στη συζήτηση συμμετέχουν: Ρούλα Ξαρχάκου - μέλος του ΤΕΕ, Τάκης Παπαχρυσάνθου - δημοτικός σύμβουλος Μεταμόρφωσης, Θανάσης Τραβασάρος - δημοτικός σύμβουλος Μενιδίου και Ντίνα Τριλίκη - αντιδήμαρχος Ελευσίνας. Συντονίζει ο Κ. Καραχάλιος.

ΚΜΕ
Χριστούγεννα στην Αρκαδία

Την ορεινή Αρκαδία προτείνει για Χριστούγεννα το ΚΜΕ και διοργανώνει εκδρομή από τις 24 έως τις 27 Δεκέμβρη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περιηγήσεις στα χωριά Καρύταινα, Δημητσάνα, Βυτίνα και Λιμποβίτσι. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν μπορούν να πάρουν πληροφορίες, καλώντας στο τηλέφωνο 8810.074 από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ