ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Ψήφος αντίστασης

Κάλπες σήμερα στο συνδικάτο, εκατοντάδες νέες εγγραφές από τη συνεπή ταξική δράση του

Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες στο Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Οι αρχαιρεσίες ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 13 Δεκέμβρη και οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν στα κεντρικά γραφεία του Συνδικάτου (Γ` Σεπτεμβρίου 48β) και στα γραφεία των παραρτημάτων Περιστερίου, Ν. Ιωνίας και Καλλιθέας.

Μαζική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στις αρχαιρεσίες, σύμφωνα με τα μηνύματα που φτάνουν από τις περιοδείες στελεχών του Συνδικάτου σε χώρους δουλιάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το τελευταίο τρίμηνο έγιναν 500 εγγραφές νέων μελών στο Συνδικάτο.

«Οι 500 νέες εγγραφές είναι αποτέλεσμα της συνεχούς και σταθερής παρουσίας του Συνδικάτου, της παρέμβασής του σε όλα τα προβλήματα μικρά και μεγάλα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλιάς», μας τόνισε η Π. Περαντώνη, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου και στέλεχος της «Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας», με την οποία συζητήσαμε για τη δράση του Συνδικάτου το προηγούμενο διάστημα.

Οπως μας είπε «ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι η μη εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε ορισμένους χώρους. Για παράδειγμα, τέτοια προβλήματα αντιμετωπίσαμε στη βιοτεχνία εσωρούχων "Κυρκιλής" και στην καλτσοποιία "Κορακίδη". Και σε αυτές τις περιπτώσεις και σε άλλες το Συνδικάτο παρενέβη και μαζί με τους εργαζόμενους αντιμετώπισε το πρόβλημα αποτελεσματικά. Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά έχουμε προσπάθειες επιβολής των "νέων" μορφών απασχόλησης. Αρκετοί εργοδότες, ενθαρρημένοι από την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, είτε υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν λίγες μέρες είτε δίνουν αναγκαστικές άδειες κ. ά. Για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους ζητημάτων το Συνδικάτο παρενέβη αποτελεσματικά στην " Μπαρκό", στην "Star", στο "ΦΕΙΔΑ" κλπ.. Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του Συνδικάτου και σε άλλες, όπως στην επιχείρηση " ΚΟΜΒΟΣ" με τα πλαστά ένσημα».

Ο σεισμός της 7ης Σεπτέμβρη ήρθε να δημιουργήσει και νέα προβλήματα. «Είχαμε - τόνισε η Π. Περαντώνη - εργοστάσια ακατάλληλα που οι εργοδότες υποχρέωναν τους εργαζόμενους να δουλεύουν, ή που λόγω του σεισμού έκλεισαν και οι εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο, π. χ. " ΦΕΙΔΑΣ", "ΖΗΡΟΣ", "Βαφεία - Τυπωτήρια Αιγάλεω", "She Europe" κ.ά. που παρεμβήκαμε πετυχαίνοντας ακόμη και να πάρουν αποζημίωση εργαζόμενοι που έμειναν στο δρόμο».

Στη συζήτηση παρενέβη ο Π. Κυριαζίδης, γραμματέας του Συνδικάτου και επίσης στέλεχος της «Ταξικής Αγωνιστικής Ενότητας», επισημαίνοντας πως «η επίθεση κεφαλαίου - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης στα εργατικά δικαιώματα, συνοδεύεται από επίθεση και στα συνδικάτα. Με απολύσεις συνδικαλιστών, με πιέσεις και απειλές επιδιώκουν να μας ενσωματώσουν στη λογική του συμβιβασμού και της συναίνεσης. Δεν ενδώσαμε, παραμείναμε σταθερά σε ταξικό προσανατολισμό. Επίσης το Συνδικάτο μας συνέβαλε και αυτό στο συντονισμό δράσης των εργαζομένων της Αθήνας για την απόκρουση της αντεργατικής πολιτικής, για να βγει από το τέλμα της υποταγής το συνδικαλιστικό κίνημα. Συμμετείχαμε και συμμετέχουμε ενεργά στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Αθήνας. Καλούμε τους συναδέλφους να δυναμώσουν περισσότερο το Συνδικάτο, συμμετέχοντας μαζικά στις αρχαιρεσίες. Να ενισχύσουν παραπέρα τα ταξικά του χαρακτηριστικά, υπερψηφίζοντας την "Ταξική Αγωνιστική Ενότητα", που αποτελεί εγγύηση για ταξική αγωνιστική πορεία του συνδικάτου το επόμενο διάστημα».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αυξήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες

Κόντρα στο «ρεαλισμό» της υποταγής, η πρόταση για τις αυξήσεις στη νέα ΕΓΣΕΕ

Μια πρόταση, που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους, στη βάση της σταθερής απασχόλησης, του σταθερού και καλού εισοδήματος, της σίγουρης και καλής ασφάλισης και σύνταξης, θα καταθέσουν οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, που πραγματοποιείται αύριο, με κύριο αντικείμενο την πρόταση της Συνομοσπονδίας για την καταγγελία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 2000.

Η εισοδηματική πρόταση του ΠΑΜΕ, την οποία θα αναπτύξουν τα στελέχη της ΔΑΣ, προβλέπει κατώτερο μεροκάματο 10.000 δρχ., κατώτερο μισθό 250.000 δρχ. και κατώτερη σύνταξη στα 20 μεροκάματα ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 200.000 δρχ.

Οπως τονίζεται από το ΠΑΜΕ, «η λογική αυτής της πρότασής μας στηρίζεται στην ανάγκη μιας τετραμελούς οικογένειας που για ενοίκιο, διατροφή, φροντιστήρια, ένδυση και κοινόχρηστα, χρειάζεται πάνω από 450.000 δρχ. το μήνα, χωρίς να έχει δικαίωμα στην ψυχαγωγία, στην άθληση και στον πολιτισμό».

Η αυριανή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, έρχεται μετά από μια ιδιαίτερα μεγάλη περίοδο αδράνειας της ΓΣΕΕ, με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της και ενώ τα προβλήματα των εργαζομένων, τόσο από την άσκηση της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, όσο και από τις πιέσεις των εργοδοτών και την ασύδοτη καταπάτηση νόμων και συλλογικών συμβάσεων, πολλαπλασιάζονται.

Σ' αυτή την αδράνεια, στη λογική του συμβιβασμού και της συναίνεσης, απαντούν οι ταξικές δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα με μια σειρά από κινητοποιήσεις, σε διάφορες περιοχές της χώρας, που διοργανώνονται από Εργατικά Κέντρα, από Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Στα πλαίσια αυτά, συνεδριάζει το Σάββατο και η πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, η οποία θα εκτιμήσει την πορεία του Μετώπου από την ίδρυσή του στις 3 Απρίλη και θα χαράξει τις προτεραιότητές του για το επόμενο διάστημα.

Από την πλευρά των άλλων παρατάξεων στη ΓΣΕΕ, η πρόταση της ΠΑΣΚΕ, έτσι όπως παρουσιάστηκε σε μια συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Συνομοσπονδίας, είναι «κομμένη και ραμμένη» στη λογική του «ρεαλισμού» και του εφικτού της ταξικής συναίνεσης. Η πρόταση της ΔΑΚΕ, σύμφωνα με αναφορές στελεχών της, εστιάζει στην «καινοτόμο» ιδέα της συμμετοχής των εργαζομένων στα κέρδη των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται! Η Αυτόνομη Παρέμβαση, πρότεινε πρόσφατα 7.500 δρχ. κατώτερο μεροκάματο και 165.000 δρχ. μισθό.

ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΝΟ
Στόχος η ... καταγραφή

Σήμερα το Γενικό Συμβούλιο, σε καταγραφές περιορίζεται  η νόθα πλειοψηφία της διοίκησης

Σε μια περίοδο που η ολομέτωπη επίθεση εφοπλιστών και κυβέρνησης, σε βάρος ακόμα και του δικαιώματος της δουλιάς των ναυτεργατών, είναι σε πλήρη εξέλιξη, η νόθα πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας καλεί τους αντιπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων, που θα συμμετέχουν στο ετήσιο Γενικό συμβούλιο της ΠΝΟ, να εγκρίνουν έναν απολογισμό και προγραμματισμό δράσης, που απλά καταγράφει ορισμένα προβλήματα! Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα σχετικά κείμενα απουσιάζει η οποιαδήποτε πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης για την προώθηση των αιτημάτων των ναυτεργατών. Το Γενικό Συμβούλιο θα αρχίσει στις 10 το πρωί στην αίθουσα β` του ΣταδίουΕιρήνης και Φιλίας.

Επιπλέον νόθο θα είναι και το ίδιο το «σώμα» του Γενικού Συμβουλίου, αφού θα αποτελείται από αντιπροσώπους, άλλους εκλεγμένους με το σύστημα της απλής αναλογικής και άλλους με το καλπονοθευτικό πλειοψηφικό σύστημα, ενώ θα τεθεί σε ισχύ και ο περιορισμός του ενός δεκάτου στον αριθμό των αντιπροσώπων των μεγάλων σωματείων, όπως προβλέπει το αναχρονιστικό και βαθιά αντιδημοκρατικό καταστατικό της ΠΝΟ.

Ο απολογισμός και ο προγραμματισμός δράσης που θα τεθεί προς έγκριση στο Γενικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε χτες στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Εκτελεστικής οι εκπρόσωποι της ΠΕΜΕΝ και της Ναυτεργατικής Ενωσης «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καταψήφισαν τα δύο κείμενα. Από τους συνδικαλιστές των δύο αγωνιστικών ναυτεργατικών σωματείων επισημάνθηκε ότι τόσο ο απολογισμός όσο και ο προγραμματισμός δράσης δεν ανταποκρίνονται στα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών και προτάθηκε η άμεση τροποποίηση του καταστατικού της Ομοσπονδίας και ο εκδημοκρατισμός συνολικά του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Καταβολή συντάξεων

Στις 16 του Δεκέμβρη θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων στους συνταξιούχους ΤΕΒΕ, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (στο οποίο συγχωνεύτηκαν ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ). Επίσης οι συντάξεις για το μήνα Γενάρη του 2.000, θα καταβληθούν στους συνταξιούχους ΤΕΒΕ στις 29 του Δεκέμβρη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΙΝΙΟΝ
Δεν το βάζουν κάτω

Να παραιτηθούν από τη σωτηρία του ΜΙΝΙΟΝ, ζήτησε ο υφυπουργός Εργασίας

Την άρνηση και την αδιαφορία του υπουργείου Εργασίας αντιμετώπισαν χτες οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον υφυπουργό Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππα και το διοικητή του ΟΑΕΔ Κ. Ευστρατόγλου, προκειμένου να συζητήσουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο υφυπουργός Εργασίας, κρατώντας μια αλαζονική στάση - όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι - ξεκαθάρισε ότι το μόνο που έχουν να περιμένουν από το υπουργείο είναι επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και ότι το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να παραιτηθούν από κάθε προσπάθεια σωτηρίας του ΜΙΝΙΟΝ.

Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τη λύση των προβλημάτων τους και το δικαίωμά τους στη δουλιά. Ο πρόεδρος του σωματείου Γ. Πέρρος τόνισε στο «Ρ»: «Ο υφυπουργός απέρριψε τα πάντα και όπως μας είπε το μόνο που μπορεί να μας "προσφέρει" είναι προγράμματα κατάρτισης. Η στάση του είναι αρνητική, γιατί προφανώς έχει "προηγούμενο" με εμάς, επειδή αγωνιζόμαστε και παλεύουμε για τη ζωή μας. Εμείς δε θα το βάλουμε κάτω και θα αγωνιστούμε για την επίλυση των προβλημάτων μας».

Το ΜΙΝΙΟΝ σταμάτησε να λειτουργεί στις 8 Σεπτέμβρη. Από τότε οι εργαζόμενοι παλεύουν για τη δουλιά τους, αλλά και για τη στήριξη ορισμένων συναδέλφων τους, ζητώντας ένταξη των γυναικών άνω των 45 και των ανδρών άνω των 50 σε πρόγραμμα ειδικής επιδότησης. Ζητούν, επίσης, να τους δοθούν τα δισεκατομμύρια που τους οφείλει η επιχείρηση από δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κλπ.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ αρνήθηκε με τη σειρά του να σταματήσει η παρακράτηση μέρους του επιδόματος ανεργίας που παίρνουν «έναντι» προηγούμενων έκτακτων βοηθημάτων που τους έχουν δοθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ