ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 1999
Το φορολογικό «γιουρούσι» με τη γλώσσα των αριθμών

Αυξημένα κατά 914 δισ. δραχμές ήταν στο 11μηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1999 τα κρατικά έσοδα, συγκριτικά  με το 11ηνο του 1998. Αποκαλυπτικά για το μέγεθος της φοροληστείας τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών

 

Συνεχίστηκε και το 1999 - για μια ακόμη χρονιά - άγρια φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων, ελέω της αντιλαϊκής φορομπηχτικής πολιτικής που εφάρμοσε και συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Του λόγου το αληθές, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τρελάνει τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα στους φόρους, το επιβεβαιώνουν τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Ενδεικτικά αναφέρουμε δύο μόνο από αυτά τα επίσημα στοιχεία. Πρώτον, το γεγονός ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν στο εντεκάμηνο του 1999 κατά 10,8%, 914 δισ. δραχμές, σε σχέση με το εντεκάμηνο του 1998. Δηλαδή η αύξηση των συνολικών τακτικών εσόδων ήταν υπερτριπλάσια του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού. Δεύτερον, ότι σε σχέση με τον επίσημο στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση, τα συνολικά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, είναι αυξημένα κατά το ποσό των 431 δισ. δραχμών!

Αναλυτικά, από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για την εκτέλεση του τακτικού προϋπολογισμού εσόδων στο εντεκάμηνο Γενάρης - Νοέμβρης 1999, προκύπτει ότι:

  • Το σύνολο των εσόδων που μπήκαν στα ταμεία του κράτους ανήλθε στο ποσό των 9.416 δισ. δραχμών, έναντι 8.498 δισ. δραχμών την αντίστοιχη περίοδο του 1998.
  • Ενώ η κυβέρνηση είχε θέσει σαν επίσημο στόχο την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 483 δισ. δραχμές ή 6%, τελικά εισπράχθηκαν επιπλέον 914 δισ. δραχμές. Δηλαδή υπήρξε υπέρβαση του αρχικού στόχου κατά 431 δισ. δραχμές! Το ότι τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 10,8%, ενώ ο πληθωρισμός στο εντεκάμηνο έτρεχε με ρυθμό γύρω στο 2,5%, αποτελεί αδιάσειστο τεκμήριο της υπερφορολόγησης των λαϊκών εισοδημάτων.

Το γεγονός ότι χρόνο με το χρόνο αυξάνεται η υπερφορολόγηση των λαϊκών εισοδημάτων προκύπτει και από τα ίδια τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Την αύξηση του μεριδίου συμμετοχής των φορολογικών εσόδων στο σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού κατά περίπου 0,3 ποσοστιαίες μονάδες. Συγκεκριμένα, από 66,6% που ήταν στο εντεκάμηνο του 1998, το μερίδιο των φορολογικών εσόδων στο σύνολο των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού ανέβηκε φέτος στο 69,9%.
  • Το γεγονός ότι τα συνολικά φορολογικά έσοδα (έσοδα ΔΟΥ) αυξήθηκαν κατά 11,3%, ποσοστό που είναι υπερτριπλάσιο του επίσημου πληθωρισμού.
  • Την προκλητικά μεγάλη αύξηση των εσόδων από φόρο εισοδήματος - σε ποσοστό 14,1% - που είναι σχεδόν πενταπλάσια της ονομαστικής αύξησης των μισθών και συντάξεων (κινήθηκε μεταξύ 2% και 3%).
  • Την αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ κατά 7,5%, ποσοστό που είναι επίσης υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού.

Τα παραπάνω, αναλυτικά, στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών τεκμηριώνουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την υπερφορολόγηση των ισχνών λαϊκών εισοδημάτων, ενώ οι πολυδιαφημισμένες «φορολογικές ελαφρύνσεις» που εξάγγειλε για το 2000 η κυβέρνηση - προσβλέποντας στην υφαρπαγή της λαϊκής ψήφου - αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό»...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΦΤΕΞ
Αντίσταση στις μεθοδεύσεις των νέων αφεντικών

«Το δρόμο της αντίστασης προκειμένου να αποτραπούν τα σχέδια των νέων αφεντικών της ΣΟΦΤΕΞ να διαλύσουν την επιχείρηση και να μετατρέψουν τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας σε εμπορικό μικρομάγαζο», έχουν επιλέξει οι εργαζόμενοι στην εταιρία. Αυτό προκύπτει και από σχετική ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ.

Αναφερόμενη στη σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην επιχείρηση, η διοίκηση του σωματείου εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ σημειώνει ότι οι νέοι ιδιοκτήτες έκλεισαν τμήματα και σταμάτησαν παραγωγικές δραστηριότητες της εταιρίας και ταυτόχρονα απειλούν με απολύσεις. Στα ίδια πλαίσια επιχειρεί να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις, δεν εφαρμόζει τους νόμους και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ενώ μετατρέπει τους εργαζόμενους σε «ρομπότ» κύρια με την πολυειδικότητα.

Υπενθυμίζοντας τους μεγάλους αγώνες των εργαζομένων για να παραμείνει ανοιχτή η εταιρία, αλλά και τις θυσίες που έχουν κάνει προς αυτή την κατεύθυνση, χαρακτηρίζει αστείες τις δικαιολογίες του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας P. Forlin, ο οποίος ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Χάρτου, ότι αδυνατεί να βρει πρώτες ύλες (χαρτόμαζες).

Πρέπει να σημειωθεί όμως, ότι το ΔΣ του σωματείου, πέρα από τις γενικόλογες αναφορές για αντίσταση κατά των μεθοδεύσεων της πολυεθνικής «Λόκριτζ», στην ουσία φαίνεται διατεθειμένο να προβεί σε δυναμικές ενέργειες. Ειδικότερα, σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ, απέρριψε την πρόταση της ΕΣΑΚ ΣΟΦΤΕΞ για άμεσες δυναμικές κινητοποιήσεις με κατεύθυνση την επαναφορά της επιχείρησης υπό δημόσιο έλεγχο και περιορίστηκε απλώς στο να εξαγγείλει την ανάληψη πρωτοβουλίας για διαδοχικές συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Οδηγίες στις υπηρεσίες για ελέγχους στην αγορά

Οι έλεγχοι θα αφορούν την ποιότητα των προϊόντων και όχι την ακρίβεια

Την προσοχή των υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης κατά τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά στη διάρκεια των γιορτών των Χριστουγέννων, ενόψει της αυξημένης καταναλωτικής κίνησης εφιστά με εγκύκλιό της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Την ίδια στιγμή, όμως, που οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα για τα λαϊκά εισοδήματα στο όνομα της «ελεύθερης αγοράς» και η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ελέγξει αποτελεσματικά τα φαινόμενα κερδοσκοπίας, τέτοιες συστάσεις έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά αναποτελεσματικές πρακτικές για τη συγκράτηση των τιμών.

Μεταξύ άλλων το υπουργείο επισημαίνει ότι:

  • Ολα τα καταστήματα υποδοχής και εξυπηρέτησης των καταναλωτών έχουν την υποχρέωση να εφαρμόζουν τις ισχύουσες διατάξεις, σχετικά με την ανάρτηση ή τοποθέτηση πινακίδων, τιμοκαταλόγων κλπ. που θα αναγράφουν την προέλευση, την ποιότητα και την τιμή πώλησης του προϊόντος.
  • Οι έλεγχοι θα πρέπει να επικεντρώνουν στην ποιότητα, το βάρος, τις ενδείξεις.
  • Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε μεγάλα κέντρα συγκέντρωσης των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων όπου την περίοδο των γιορτών θα συγκεντρωθούν, για να διακινηθούν στις αγορές της χώρας. Να δίνεται προσοχή για την αποφυγή υπερτιμολόγησης, πλαστών ή ανειλικρινών τιμολογίων, μη έκδοση τιμολογίων και άλλων παραστατικών. Κάθε φορολογική παράβαση θα πρέπει να αναφέρεται στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντως, όλοι οι παραπάνω έλεγχοι στο βαθμό που θα διενεργηθούν το επόμενο διάστημα θα εντάσσονται στα πλαίσια της «ελεύθερης» διαμόρφωσης των τιμών που, για την κυβέρνηση, παραμένει ένα το κρατούμενο. Παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια οι προσπάθειές της να συγκρατήσει τις τιμές εξαντλούνται σε εκβιαστικές μεθόδους, σε βάρος των καταστηματαρχών κρεοπωλών, όπως στο να εξαπολύει εφόδους του ΣΔΟΕ, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους επαγγελματίες και εκβιαστικά να τους αναγκάσουν να μειώσουν τις τιμές, ακόμα και σε επίπεδα που να μηδενίζουν το κέρδος τους. Φέτος, οι κρεοπώλες δηλώνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δεχτούν τέτοια τακτική, τονίζοντας ότι η αξίωση της κυβέρνησης να κρατήσει τις τιμές στα περσινά επίπεδα είναι εξωπραγματική, δεδομένων των χονδρικών τιμών που ήδη διαμορφώνονται από τις παραγγελίες που πραγματοποιούνται αυτές τις μέρες.

Οδηγίες της ΓΣΕΒΕΕ για τον «ιό» του 2000

Σοβαρές είναι οι ζημιές που μπορεί να προκληθούν στις εμπορικές, επαγγελματικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εάν δε φροντίσουν έγκαιρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργεί στις ηλεκτρολογικές συσκευές και μηχανήματα η αλλαγή του χρόνου. Αυτό επισημαίνει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει πως, παρά το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του χρόνου έχουν απομείνει μόλις λίγες ημέρες ελάχιστες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα του 2000 στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στις υπόλοιπες μηχανές που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστικούς μηχανισμούς.

Η ΓΣΕΒΕΕ συνιστά στους ΕΒΕ που διαθέτουν ηλεκτρονικούς υπολογιστές, ταμειακές μηχανές, ηλεκτρονικές ζυγαριές, εργαλειομηχανές με μικροϋπολογιστές, συναγερμούς, αυτόματους χρονοδιακόπτες, ηλεκτρονικές κλειδαριές σε χρηματοκιβώτια κλπ., να ενεργήσουν αμέσως και να προσφύγουν στους προμηθευτές των μηχανημάτων για να ζητήσουν τεχνική βοήθεια και προληπτικό έλεγχο.

Τονίζει πως ο έγκαιρος έλεγχος των συστημάτων είναι προϋπόθεση διασφάλισης της ομαλής μετάβασης στο έτος 2000 και πως εάν δε γίνουν από τώρα οι απαραίτητες παρεμβάσεις θα είναι αδύνατο την τελευταία στιγμή να βρεθούν τεχνίτες, που θα επέμβουν ταυτόχρονα στις εκατοντάδες χιλιάδες ηλεκτρονικές συσκευές.

Ισχνή μείωση στις τιμές καυσίμων

Ισχνή μείωση (μέχρι 2,40 δραχμές το λίτρο) στις τιμές πώλησης υγρών καυσίμων, για το διάστημα από σήμερα μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη τα μεσάνυχτα, προκύπτει από τις νέες «ενδεικτικές λιανικές τιμές πώλησης καυσίμων» που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης. Μετά από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις τιμών στις βενζίνες και τα πετρέλαια επί σειρά εβδομάδων, το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε χτες τις νέες ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα ισχύουν μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, που - λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών - θα είναι:

  • Mειωμένες κατά 1,40 δραχμές ανά λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη, ενώ η τιμή της βενζίνης σούπερ θα παραμείνει αμετάβλητη στα σημερινά επίπεδα. Η τιμή της αμόλυβδης θα κυμαίνεται ανάλογα με την περίοδο και ζώνη από 215,10 (ελάχιστη) μέχρι και 225 δραχμές το λίτρο (μέγιστη) και της σούπερ από 232 μέχρι 241,90 δραχμές το λίτρο (μέγιστη).
  • Mειωμένες κατά 2,30 και 2,40 δραχμές το λίτρο αντίστοιχα για το πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ