ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
Αμερικανόπνευστη αντιδημοκρατική διαδικασία

Μόνο το ΣΑΕ Ευρώπης εκλέχτηκε με αναλογικό τρόπο, ενώ τα άλλα περιφεριακά καθώς και το κεντρικό προεδρείο εκλέχτηκαν με πλειοψηφικό τρόπο

Επιχείρηση ισοπέδωσης των πάντων, από το αμερικανικό λόμπι, χτες τελευταία μέρα των εργασιών της Γ` Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, σε μια καταφανή προσπάθεια να επιβάλει στη συνέλευση έναν αντιδημοκρατικό τρόπο εκλογής του προεδρείου, για να εμπεδώσει έτσι την κυριαρχία που του εξασφαλίζει και η στάση της κυβέρνησης.

Η προσπάθεια επιβολής του πλειοψηφικού τρόπου εκλογής, που δε δίνει καμία δυνατότητα σε μικρές αντιπροσωπείες να εκλέξουν μέλη στο προεδρείο και εξασφαλίζει έτσι την παντοδυναμία του κατεστημένου των μεγάλων λόμπι, και μάλιστα χωρίς καμία συζήτηση από τη συνέλευση, προσέκρουσε σε έντονες αντιδράσεις των συνέδρων, ιδιαίτερα από τις αντιπροσωπείες της Ευρώπης, που δεν επέτρεψαν να περάσει ο αμερικανικός εκβιασμός.

Με την επιμονή και την αγωνιστική στάση των αντιπροσωπειών της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, αποτράπηκε τελικά η επιβολή του πλειοψηφικού τρόπου εκλογής για όλα τα περιφερειακά ΣΑΕ και το προεδρείο του κεντρικού ΣΑΕ. Δημιουργήθηκε αδιέξοδο στη διεξαγωγή της συνέλευσης και ο προεδρεύων διέκοψε τις εργασίες, ζητώντας ένα διάλειμμα, όπως είπε, για να έχει διαβουλεύσεις με στελέχη της ΓΓΑΕ και του υπουργείου Εξωτερικών, επιδιώκοντας την εξεύρεση μιας μεθόδευσης για το καπέλωμα της συνέλευσης και την επιβολή των προαποφασισθέντων.

Με την επιστροφή του στην αίθουσα προσπάθησε να βραχυκυκλώσει τη συνέλευση με το εξωφρενικό επιχείρημα ότι το Σώμα δεν έχει δικαίωμα να αποφασίσει για τον τρόπο εκλογής, γιατί αυτό το καθορίζουν οι κανονισμοί και οι νόμοι! Να σημειωθεί ότι ούτε το Προεδρικό Διάταγμα, ούτε άλλος κανονισμός προβλέπει τρόπο εκλογής του προεδρείου και των περιφερειακών ΣΑΕ. Και η προσπάθεια αυτή όμως έπεσε στο κενό, αφού και το ίδιο το προεδρείο της συνέλευσης, κάτω από τις έντονες αντιδράσεις και αποδοκιμασίες των συνέδρων, υποχρεώθηκε να τον επαναφέρει στην τάξη και να εισηγηθεί συμβιβαστική λύση, σύμφωνα με την οποία το ΣΑΕ Ευρώπης θα εκλεγεί με τον αναλογικό τρόπο, που είχε ήδη αποφασίσει η εφορευτική επιτροπή της Ευρώπης, και τα άλλα περιφερειακά καθώς και το κεντρικό προεδρείο να εκλεγούν με τον πλειοψηφικό τρόπο της αμερικανικής επιλογής, μια που οι άλλες περιφέρειες, ελέω επιλεγμένων συνέδρων, αποδέχτηκαν.

Το γεγονός ότι εξασφαλίστηκε, κάτω από την κατακραυγή, ο δημοκρατικός τρόπος εκλογής έστω του ΣΑΕ της Ευρώπης επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τη μεγάλη αλήθεια ότι μόνο όταν οι απόδημοι πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και αγωνιστούν συντονισμένα και αποφασιστικά, μπορούν να εξασφαλίσουν το δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του ΣΑΕ, την αντιπροσωπευτική του σύνθεση και τις προοπτικές για τη μελλοντική πορεία του οργάνου πάνω στη βάση της λύσης σοβαρών προβλημάτων των απόδημων.

Επιβεβαιώνεται ακόμα το κάλεσμα που περιέχεται στην ομιλία του εκπροσώπου του ΚΚΕ, ευρωβουλευτή Στρατή Κόρακα, κατά την τελετή έναρξης των εργασιών του ΣΑΕ: «Καλούμε τους απόδημους να παλέψουν για ένα ΣΑΕ απαλλαγμένο απ' την κυβερνητική κηδεμονία, που θα διαφεντεύεται από τους ίδιους τους απόδημους».

Πρόεδρος του ΣΑΕ επανεκλέχτηκε τελικά ο Α. Αθενς, αφού ο μοναδικός αντίπαλός του, Αμερικανός και αυτός κ. Σπυρόπουλος, μεγαλοεπιχειρηματίας στον τομέα πετρελαίων, απέσυρε την υποψηφιότητά του, για να διευκολυνθεί η εκλογή του απερχόμενου προέδρου! Μέχρι αργά χτες βράδυ συνεχίζονταν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή του κεντρικού προεδρείου και των περιφερειακών ΣΑΕ και δεν είχε γίνει η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας.

ΚΗΔΕΙΑ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία

ΜΑΡΙΑ Δ. ΔΗΜΑΡΟΓΚΩΝΑ

Ετών 85

Θανούσα κηδεύουμε σήμερα Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 1999 και ώρα 10.30 π.μ. εκ του Ιερού Ναού Αγ. Ιωάννη - Κούνος Λακωνίας.

Τα τέκνα: Ανδρέας και Αικατερίνη Δημαρόγκωνα, Βασίλειος και Θεανώ Δημαρόγκωνα, Μιχάλης και Μαρίνα Δημαρόγκωνα, Κυριακή και Βασίλειος Σταυρόπουλος, Πέτρος και Αικατερίνη Δημαρόγκωνα, Παναγιώτα και Γεώργιος Σαρίδης.

Τα αδέλφια. Τα εγγόνια. Ο δισέγγονος. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Αποκαλυπτήρια μνημείου του καπετάν «Ανάποδου»

Οι συγγενείς του ήρωα, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, Θύμιου Καψή - Καπετάν «Ανάποδου» και τα Παραρτήματα Χαλκίδας, Λίμνης, Ιστιαίας, Λ. Αιδηψού, Αλιβερίου της ΠΕΑΕΑ, προσκαλούν όλους τους αγωνιστές και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που διοργανώνουν προς τιμήν του, με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 12-12-99, στις 11.30π.μ., στο εκκλησάκι Αγιος Γεώργιος στο Προκόπι Ευβοίας, κοντά στο ύψωμα που έπεσε ο τιμώμενος μαχητής, στις 5.11.1949 από αμερικανικές σφαίρες.

-Τα πούλμαν από τη Χαλκίδα για το Προκόπι, θα ξεκινήσουν στις 10 πμ από την πλατεία Αγοράς. Επίσης, πούλμαν δρομολογεί και η ΠΕΑΕΑ. θα ξεκινήσουν την ίδια μέρα από την πλατεία Κάνιγγος στις 8πμ. Τηλ: 8234296 και 8222952. Πούλμαν δρομολογεί και το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ που αναχωρεί από το άγαλμα Καραϊσκάκη στο Ανω Καλαμάκι.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Το ΔΣ του ΣΒΑΠ, της ΠΕΣΑΘΕΑ και ΠΟΣΑΘΕΑ διοργανώνει εκδήλωση την Πέμπτη 16-12-99 στις 5.30 μμ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών (Γενναδίου και Ακαδημίας στον 7ο όροφο), για να τιμήσουν τους ανάπηρους - τραυματίες του πολέμου 1940-41, που βάναυσα συνελήφθησαν στο μπλόκο των στρατιωτικών νοσοκομείων της Αθήνας από τους Γερμανοτσολιάδες του Ράλλη στις 30-11-1943. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο συγγραφέας - ερευνητής και μέλος της ΠΕΣΑΘΕΑ Γιάννης Νικολόπουλος, με θέμα: «Το χρέος και η θυσία μέσα από την ιστορία του λαού μας».

Ακολουθεί πρόγραμμα καλλιτεχνικό και δεξίωση.

  • Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών, Τραυματιών, Αναπήρων, Θυμάτων - ΠΕΑΤΑΘ 1944-67, Εμφυλίου ΔΣΕ, πραγματοποιεί την εκλογοαπολογιστική συνέλευσή της το Σάββατο 11-12-99 στις 9.00 π.μ. στην αίθουσα της ΠΕΑΕΑ (Λυκούργου 10, 4ος όροφος).
  • Το παράρτημα ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 12-12-99 στις 11 π.μ. στα γραφεία του (Κυδαντιδών 24, Πετράλωνα), τη χρονιάτικη Γενική Απολογιστική Συνέλευση. Στο δεύτερο μέρος της συνέλευσης θα γίνει πολιτικό μνημόσυνο για όλους τους αγωνιστές που έδωσαν τη ζωή τους στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Κυριακή 12-12-99 στις 10 π.μ., Απολογιστική Συνέλευση, στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου.
  • Το Παράρτημα ΚΟΛΩΝΟΥ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί την Τετάρτη 15-12-99 στις 5μμ, Απολογιστική Συνέλευση που θα γίνει στο Δ` Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων(Αλεξανδρείας και Λένορμαν Αθήνα.)
Συνεστίαση της ΠΕΑΕΑ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει συνεστίαση, [το Σάββατο 11-12-99 στις 12 το μεσημέρι, στο κέντρο «ΚΙΒΩΤΟΣ» (πρώην «ΚΑΣΤΕΛΛΟ»), Καυτατζόγλου και Δ. Ράλλη 26, Πατήσια. Τηλ.: 2236.500. Προσκλήσεις διατίθενται στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ και στα κατά τόπους Παραρτήματα.

Θα υπάρχει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με το μουσικό συγκρότημα του Λάκη Χαλκιά.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 1999 και ώρα 9.30 π.μ. τελούμε 40ήμερο μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Νέου Φαλήρου για την ανάπαυση της ψυχής της πολυαγαπημένης μας αδελφής και θείας

ΑΝΔΡΙΑΝΑΣ ΑΝΤ. ΜΑΡΟΥΛΑΚΗ - ΤΖΑΒΑΡΑ

Τ' αδέλφια της: Κανάκης και Φλώρα Μαρουλάκη, Σεβαστή Μαρουλάκη.

Τ' ανίψια της: Σοφία Μαρουλάκη, Σοφία και Πέτρος Θανόπουλος, Ανίτα και Γιώργος Σκαρπαθιώτης.

Οι λοιποί συγγενείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ