ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαξίωση και συγχώνευση

Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ για τον υπουργό Υγείας

Ανησυχία για το μέλλον του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας τόσο λόγω των ενεργειών συγχώνευσής τους, όσο και λόγω της υποβάθμισής τους εκφράζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα οι βουλευτές του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής, Βαγγέλης Μπούτας και Νίκος Γκατζής.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι στις προθέσεις του υπουργείου ήταν η πλήρης συγχώνευση του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Λάρισας με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που αφορά όλη τη Θεσσαλία, αλλά κάτω από τις αντιδράσεις όλων των φορέων και του λαού της περιοχής αυτή η προοπτική «πάγωσε» προς το παρόν, λόγω της προεκλογικής περιόδου. Ωστόσο, «παρά τις αντιδράσεις των αρμόδιων φορέων μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό κλινικές του Γενικού Κρατικού, που είναι απαραίτητες για την πλήρη λειτουργία του (ιδιαίτερα η Νευροχειρουργική και η Νεογνολογική)», τονίζεται στη συνέχεια.

Παράλληλα, οι κομμουνιστές βουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους «καθώς για την αναβάθμιση της υποδομής του Γενικού Κρατικού δεν προτείνεται κανένα ποσό από το Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και είναι άγνωστα τα ποσά που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2000» και υπογραμμίζουν ότι ακόμα και με τις προγραμματισμένες προσλήψεις άλλων 140 ατόμων μέχρι τις εκλογές (αν βέβαια πραγματοποιηθούν), στο Πανεπιστημιακό θα λειτουργούν μόνο οι μισές πανεπιστημιακές κλινικές και αυτές όχι πλήρως. Τέλος τονίζουν ότι δεν υπάρχουν εργαστήρια, με αποτέλεσμα να μπαίνει σε αμφισβήτηση η δυνατότητα πρακτικής εξάσκησης των φοιτητών της Ιατρικής Σχολής και ρωτούν τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας:

  • Εάν και με τι ποσό θα ενταχθεί το Γενικό Κρατικό Λάρισας στο Γ` Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
  • Τι ποσά προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2000 για τις υποδομές του Γενικού Κρατικού;
  • Εάν υπάρχει πρόθεση να υπάρξει μέσα στην άνοιξη του 2000 νέα προκήρυξη θέσεων για το Πανεπιστημιακό και σε τι αριθμό εργαζομένων (πέραν των 140 που αναφέρονται παραπάνω);
  • Τι ποσά προβλέπονται για το σκοπό αυτό στον προϋπολογισμό του 2000 και ποιο το χρονοδιάγραμμα πλήρους ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου;
ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΑΑ
Ομόφωνη καταδίκη της ποινικοποίησης των αγώνων

Οι γιατροί του Εθνικού Ιδρύματος Αποκατάστασης Αναπήρων (ΕΙΑΑ) στη διάρκεια της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης καταδίκασαν ομόφωνα«τη μεθόδευση ποινικοποίησης απεργιακών κινητοποιήσεων για δίκαια αιτήματα και μάλιστα όταν αυτά συνδέονται άμεσα με την αξιοπρεπή παροχή υπηρεσιών υγείας σε άτομα με ειδικές ανάγκες».

Μετά από προσφυγή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΙΑΑ το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έκρινε παράνομες τις απεργιακές κινητοποιήσεις των γιατρών και τις απαγόρευσε στο μέλλον, ενώ απείλησε «ως μέσο αναγκαστικής εκτελέσεως» χρηματική ποινή 300.000 δραχμών και την προσωπική κράτηση τριών γιατρών του ΕΙΑΑ.

Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του ΕΙΑΑ αποφάσισε την προσωρινή αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων. Επίσης αποφάσισε «τη συνέχιση των διεκδικήσεων με μέσα που θα καθοριστούν μετά από εκ νέου συνεννόηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς και με βασικό γνώμονα την ασφαλή ιατρική κάλυψη των ασθενών», όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Τριμελής των γιατρών του ΕΙΑΑ.

Οι γιατροί στην ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι θα συνεχίσουν την προσπάθεια για ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων με στόχο την εξασφάλιση ασφαλούς νοσηλείας και επιτέλους επαρκούς παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες. Τέλος, καλούν το ΔΣ του ΕΙΑΑ να αναλογιστεί και να αναλάβει τις ευθύνες του με τις κοινωνικές προεκτάσεις που του αναλογούν.

Οι κινητοποιήσεις των γιατρών γίνονται για την καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών από το 1998, καθώς και του τελευταίου τριμήνου του 1999.

Για την κάλυψη ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών η Επιστημονική Επιτροπή είχε προτείνει και το Διοικητικό Συμβούλιο είχε ζητήσει από το υπουργείο Υγείας κονδύλι ύψους 9εκατ, δραχμών. Το υπουργείο όμως ενέκρινε 4,5 εκατ. δραχμές περίπου, με αποτέλεσμα τα σημερινά προβλήματα στην κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημεριών.

Το ΔΣ του ΕΙΑΑ απαίτησε από την Επιστημονική Επιτροπή να καταρτίσει προγράμματα εφημεριών εναρμονισμένα με τα κονδύλια που ενέκρινε το υπουργείο.

Η ΕΙΝΑΠ

Με χτεσινή ανακοίνωσή της η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση «μετά την Παιδεία επιλέγει την Υγεία για να σπείρουν το φόβο και να σταματήσουν οι συνδικαλιστικοί αγώνες».

Η ΕΙΝΑΠ καλεί τους νοσοκομειακούς γιατρούς στο αμφιθέατρο του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας τη Δευτέρα, ώρα 12μ.

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Εγγραφή δικηγόρων χωρίς αναγνώριση πτυχίων!

Θα εγγράφονται στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας μας οι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και των Εργαστηρίων Ελεύθερων Σπουδών των νομικών σχολών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς να έχουν κάνει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΙΚΑΤΣΑ! Την απόφαση αυτή πήρε η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας μας, ανατρέποντας προηγούμενη απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ).

Στην ουσία, με αυτήν την απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας αμφισβητείται ο ρόλος του ΔΙΚΑΤΣΑ και γίνεται προσπάθεια να αναγνωρίζονται ως ισότιμα με τα ελληνικά ΑΕΙ, τα πτυχία των Εργαστηρίων Ελεύθερων Σπουδών και των «κολεγίων».

Το ίδιο θέμα απασχόλησε το ΔΣΑ, ο οποίος στις 26 Σεπτέμβρη 1999 με μια σημαντική απόφαση έβαζε τέρμα στις εγγραφές αποφοίτων από πανεπιστημιακά ιδρύματα αμφίβολης εγκυρότητας χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στα μητρώα ασκούμενων δικηγόρων.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι περισσότεροι από τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας, στην προσπάθεια να βοηθήσουν τους νέους δικηγόρους, τους επέτρεπαν να εγγράφονται στα μητρώα ασκούμενων δικηγόρων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν τη 18μηνη άσκηση επαγγέλματος και στη συνέχεια, εφόσον περνούσαν στις εξετάσεις και αναγνωρίζονταν τα πτυχία τους από το ΔΙΚΑΤΣΑ, προχωρούσαν κανονικά στην εγγραφή στους δικηγορικούς συλλόγους.

Ωστόσο, επωφελούμενοι από αυτή την πρακτική, δύο σύμβουλοι του ΔΣΑ που πρόσκεινται στην παράταξη της ΝΔ θέλησαν να επιβάλλουν «ντε φάκτο» την εγγραφή στο ΔΣΑ των πτυχιούχων από «πανεπιστημιακά ιδρύματα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΣΑ στα τέλη του περασμένου Σεπτέμβρη πήρε την απόφαση να μην εγγράφει κανένα νέο μέλος, αν δεν έχει αναγνωριστεί το πτυχίο του από το ΔΙΚΑΤΣΑ.

Τώρα, η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων με πρόσχημα την ελεύθερη διακίνηση εργαζόμενων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανοίγει τους «ασκούς του Αιόλου» σε μια επικίνδυνη κατάσταση με απρόβλεπτες συνέπειες. Την ίδια θέση ακολουθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου, ενώ ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Α. Ρουπακιώτης, θα θέσει εκ νέου το ζήτημα στο διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου.

Ζητούν τα δεδουλευμένα

Αποχή από την εργασία τους τις Κυριακές, αργίες και νυχτερινές υπερωρίες αποφάσισαν οι μόνιμοι και αορίστου χρόνου εργαζόμενοι του Δήμου Αθήνας, διαμαρτυρόμενοι έτσι για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων τους από τη Δημοτική Αρχή.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου, η Δημοτική Αρχή χρωστά στους υπαλλήλους της, δεδουλευμένα έξι μηνών, αναδρομικά εφτά μηνών από την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του 1999 και παροχές σε ρούχα και γάλα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ προσανατολίζονται και στην άσκηση αγωγής εναντίον του Δήμου για την καθυστέρηση στην καταβολή τους.

Τέλος, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου Αθήνας προγραμματίζει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη, 14 Δεκέμβρη, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έξω από το Δημαρχείο. Μέχρι τότε ο Σύλλογος ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιούνται συσκέψεις και άλλες δράσεις στους χώρους δουλιάς.

Δύο ληστείες

Με όλη του την άνεση λήστεψε χτες το υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στη λεωφόρο Βουλιαγμένης 266 στον Αγιο Δημήτριο χτες το πρωί, ένας άγνωστος άνδρας, που προσποιήθηκε τον πελάτη. Ο ληστής πήγε στην τράπεζα δεκαπέντε λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών, περίμενε στη σειρά και όταν έφτασε στο γκισέ απείλησε τον ταμία με ένα πιστόλι. Ο ταμίας του έδωσε 3.300.000 δραχμές, τα οποία ο ληστής τοποθέτησε με την ησυχία του στο τσαντάκι που έφερε μαζί του. Με το πιστόλι στο χέρι, προχώρησε μέχρι την έξοδο και στη συνέχεια απομακρύνθηκε πεζός, χωρίς να κινήσει τις υποψίες κανενός.

Η ίδια τράπεζα έχει δεχτεί παρόμοιες επισκέψεις και κατά το παρελθόν.

ΣΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

Τον τρόμο έσπειρε ένα δίδυμο ληστών χτες το απόγευμα στο σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» στην οδό Ανθούσης 3 στο Αιγάλεω. Με την απειλή πιστολιών άρπαξαν 1,5 εκατ. δραχμές και εξαφανίστηκαν χωρίς να τους αντιληφθεί κανένας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ημερίδα για το περιβάλλον

Στο κατώφλι της τρίτης χιλιετίας η εκτεταμένη καταστροφή του περιβάλλοντος, εξαιτίας της αλόγιστης εκμετάλλευσης της φύσης αποτελεί ένα από τα πλέον σοβαρά προβλήματα της ανθρωπότητας.

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της χτεσινής ημερίδας που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με θέμα «εριβάλλον -δόμηση - τρόφιμα - ρύποι» με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και άλλων ειδικών επιστημόνων. Στις ενότητες της ημερίδας αναπτύχθηκαν όλοι εκείνοι οι παράγοντες που στερούν το δικαίωμα για ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον δείχνοντας ταυτόχρονα τον ένοχο: το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης που ακούει στο όνομα καπιταλισμός.

Σε ετοιμότητα οι φαρμακοποιοί

Μέχρι τις 15 του Δεκέμβρη θα χορηγούν οι φαρμακοποιοί φάρμακα στους ασφαλισμένους του δημοσίου και του ΟΓΑ, αναμένοντας στο διάστημα αυτό την υλοποίηση των υποσχέσεων του υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, για άμεση επίλυση των προβλημάτων πληρωμής τους.

Στις 15 του Δεκέμβρη ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση, όπου θα εκτιμηθεί η κατάσταση και θα ληφθούν οι αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες των φαρμακοποιών του Λεκανοπεδίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ